Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
Legalan software
STRANA 1 OD 1
mkukic Legalan software 12.07.2013. 13:59 T53843

status: user
broj poruka: 2591
Tema se na neki nacin nadovezuje na ovu:
http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=53804&forid=17&katid=2 ,pa da ne ponavljam podatke...

Kako do sada nisam radio sa legalnim software-om, kao i pretpostavljam ogroman procenat ljudi sa PCBerze, imam par pitanja...

1. Kupljen je originalni Windows 7 Professional sa sve racunare i sad me zanima gde treba da zalepim nalepnicu na ovom kucistu:
http://www.coolermaster.com/product/Detail/case/mid-tower/cm-690-ii-advanced-usb3.html

Receno mi je na gornjoj stranici skroz ka prednjem kraju, ali ja tu ne vidim gde da zalepim toliku nalepnicu, a na ovaj deo koji se vadi da bi se nekad ubacio direktno HDD ne smem... Jedino da prekrijem sve usb portove... Vidite slike na sajtu koji sam postavio.

2. Sto se tice software-a koji cemo da koristimo za rad (Visual Studio 2012, MSSQL, Team Foundation Server (in the cloud version 2013) je kupljen, ali me zanimaju drugi usluzni programi koji su besplatni, ali vidim da i nisu bas besplatni... Recimo koje tipove licenci trazim (freeware, shareware itd.). Konkretno me zanima Adobre Reader, Total Commander, Daemon Tools Lite (koji vidim da ipak treba da se plati), free codec packs kao, recimo K-lite Codec Pack, neki player tipa Daum Pot Player, Notepad++, AIMP za muziku, 7-zip, Avira Free (po savetu Vlasnika firme) je valjda besplatna samo za kucnu upotrebu, da li smem da koristim torrent clinets, itd...

Dakle, kako idu stvari sa ovim sofrware-ima sta je besplatno, sta nije, sta proverava inspekcija (receno mi je da dodju i pogledaju samo Microsoft-ove proizvode i odu) ?

Hvala!

iMac 27` (late 2012)
3.2GHz quad-core Intel Core i5 processor
8GB of 1600MHz DDR3 memory
NVIDIA GeForce GTX 675MX with 1GB of GDDR5 memory
1TB Fusion Drive
Mac OS X Mountain Lion 10.8.3
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Potpuno je nebitno GDE ces je, na kucistu, zalepiti. Vazno je samo 12.07.2013. 14:18 #504248

broj poruka: 11001
da je vidljiva, oku pristupacna. Ja sam, u firmi u kojoj sam zaposlen, te nalepnice stavio kako koju - na jednom kompu na desnu stranicu (onu koja se redje skida), a na drugom sam iskoristio cinjenicu da nema izduvnih ventova na gornjoj povrsini kucista (``krov``)...

Veci deo free softvera je zaista ``free`` samo u home user varijanti. Reader je, cini mi se, zaista ``free``. Komander nije. Kodeci i plugin-ovi kao flash, shockwave, Java itd., jesu... VLC plejer jeste. Open Office, LibreOffice, to jest office org jeste. Citaj EULA-e...
Od antivir-a uzmi slobodno besplatni window$-ov: Microsoft Security Essentials. Radi, kako - tako (eto, ja nisam imao problema vise od godinu dana, koliko ``pokriva`` 3 kompa u firmi (dva desktop-a i jednog lapa, a svi su po citav dan na Internetu)...

Inspektori raspolazu programom koji pravi listu instalisanih programa (iscitava registry). Program je free (ja sam ga pokupio negde na Internetu, ali sam ga zagubio).

Evo ti dobrog saveta za nasamarivanje inspekcije: softver koji funkcionise i u tkz. ``iz korpe`` varijanti, koristi(te) tako sto ces (cete) ga spakovati na USB flash (ili externi HDD).
Besprekorno ce raditi svi media player-i (KM, Daum-Pot...), Total Commander, izlecen, naravno, mikro izdanja fotosop-a, DVD Fab dekripter- kompresor, UltraISO portable...
Jamire Re: Legalan software 12.07.2013. 15:09 #504254

broj poruka: 1099
Ovako da to nebi blo jeadn winodws jendo kuciste mozes da spase za drugi komp da ne kupujes za svaki komp legalan windows. Uzmes foliju provdnu samolpeljivu malo deblju i zalpis an kcuiste 2cm vecu nego sto je nalepnica od windowsa. Zatim zlaepis nalepnicu na foliju pa preko toga opet folju kao zastitu da ne ogrebes ili izbledi. Pomoci ce ti. Ja sam tako radio u igoranici 9 godina. Ko bi za svaku seriju racunra kupovao novi winodows.4 serije racunra sam zamonio a isti windows. Jos nesto kad si kupovao windows jei li platio preko racuna sa ugvorom od windowsa ili je dosao uz konfiguraciju. Jel uz konfiguraciju je %8 a posebno kupljen je 20%.

AMD x6 1090T 3.9 OC
Cooler Master 212 EVO
MSI 870A 54G
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
MSI 6850 OC
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Thermatle Purepower 600 Wati

:: Tema se na neki nacin nadovezuje na ovu:
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=53804&forid=17&katid=2 ,pa da ne ponavljam podatke..
::
:: Kako do sada nisam radio sa legalnim software-om, kao i pretpostavljam ogroman procenat ljudi sa PCBerze, imam par pitanja..
:: 1. Kupljen je originalni Windows 7 Professional sa sve racunare i sad me zanima gde treba da zalepim nalepnicu na ovom kucistu:
:: http://www.coolermaster.com/product/Detail/case/mid-tower/cm-690-ii-advanced-usb3.htm
:: Receno mi je na gornjoj stranici skroz ka prednjem kraju, ali ja tu ne vidim gde da zalepim toliku nalepnicu, a na ovaj deo koji se vadi da bi se nekad ubacio direktno HDD ne smem... Jedino da prekrijem sve usb portove... Vidite slike na sajtu koji sam postavio
:: 2. Sto se tice software-a koji cemo da koristimo za rad (Visual Studio 2012, MSSQL, Team Foundation Server (in the cloud version 2013) je kupljen, ali me zanimaju drugi usluzni programi koji su besplatni, ali vidim da i nisu bas besplatni... Recimo koje tipove licenci trazim (freeware, shareware itd.). Konkretno me zanima Adobre Reader, Total Commander, Daemon Tools Lite (koji vidim da ipak treba da se plati), free codec packs kao, recimo K-lite Codec Pack, neki player tipa Daum Pot Player, Notepad++, AIMP za muziku, 7-zip, Avira Free (po savetu Vlasnika firme) je valjda besplatna samo za kucnu upotrebu, da li smem da koristim torrent clinets, itd..
:: Dakle, kako idu stvari sa ovim sofrware-ima sta je besplatno, sta nije, sta proverava inspekcija (receno mi je da dodju i pogledaju samo Microsoft-ove proizvode i odu)
:: Hvala
:: *******************************
:: iMac 27` (late 2012
:: 3.2GHz quad-core Intel Core i5 processo
:: 8GB of 1600MHz DDR3 memor
:: NVIDIA GeForce GTX 675MX with 1GB of GDDR5 memor
:: 1TB Fusion Driv
:: Mac OS X Mountain Lion 10.8.
luja-88 Re: 12.07.2013. 15:14 #504255

broj poruka: 1660
Sledeci su Free4All:
Daemon Tools -> Vitrual CloneDrive - Koristim ga vec duzi niz godina i jedina stvar koja mi je zasmetala je to sto jos uvek nema podrsku za *.isz (compressed ISO) fajlove... al` oni mi zatrebaju jednom ili dva puta godisnje, kad izadju nove verzije Adobe i Autodesk programcica (uglavnom su samo oni tako spakovani).
ImgBurn - Snimanje image-a i drugih fajlova na disk. Za snimanje Audio CD-ova moze da se koristi WMP a ovaj pokriva skoro sve ostalo.
AIMP
7-Zip
Adobe Reader
Foxit Reader
VLC Player
LibreOffice
McShield - Anti-Malware. Ima jos par besplatnih al` ovaj za sada ok radi i domaci je =].
TotalCommander -> FreeCommander. Multi Commander

Kod K-Lite Codec Pack-a treba pripaziti u toku procesa instalacije. Dosta obuhvacenih kodeka jeste besplatno ali ima i poneki koji nije pa bi ga trebalo `odcekirati`.

BitTorrent klijentski softveri sami po sebi uglavnom jesu besplatni i legalni za koriscenje u firmi ali sadrzaj koji pomocu njih skidas uglavnom nije pa tu treba pripaziti.

99% antivirusnih softvera nije besplatno za poslovnu upotrebu. Ovde ne spada gore pomenuti MS Security Essentials posto njega vec placas kroz Windows licencu. Ok je i do sada licno nisam video da je neko imao problema sa njim ali smatram da bi Avira ili Avast ipak bili bolje resenje. Iz licnog iskustva, Avira ima manje propusta od Avast-a (cak i sa `custom` podesavanjima na oba) ali Avast ima intuitivniji interfejs i laksi je za podesavanje pa se ja iz tog razloga uvek odlucujem za njega. I cena ide u korist Avast-u: 5 racunara =85€ godisnje (znam da ce trebati 4 ali nude licence samo za 1, 3, 5 i 10 racunara). Avira: 4 racunara =150€ godisnje.

Nalepnica, kao sto je vec receno, na bilo koje pristupacno/lako vidljivo mesto.
Dexter013 @mkukic 12.07.2013. 16:55 #504290

broj poruka: 17093
Koji ce ti samo torent na poslu?!

Sta god ti treba skines od kuce i doneses na fleski na posao...

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
Cooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Lujone Mkukic 12.07.2013. 21:13 #504335

broj poruka: 200
Mkukic odlican izbor kucista, samo sam to hteo reci :)

i5-2500K, P8Z68 V-Pro/Gen3, Win7 Enterprise x64.
Gigabyte GTX 560ti OC, 1920x1080 Dell 2312HM.
WD Caviar Black 500GB, Kingston V+200 60GB SSD.

aco Avira 12.07.2013. 21:17 #504336

broj poruka: 2788
Za antvirus samo Aviru o free.

strela75 Pazi sad... 12.07.2013. 21:47 #504342

broj poruka: 1590
... posto sam radio sa dosta kompova sa legalnim OSom, savetujem ti da prvo zalepis parce selotejp trake (siroke), pa preko nalepnicu za origigi softver, pa preko opet selotejp (da se ne oguli nalepnica vremenom).

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

mkukic ... 12.07.2013. 22:08 #504344

Au...

1. Najjaca mi je ova fora sa codec pack-om... Paket je free, ali ima nekih kodeka u njemu koji nisu, pa treba da se odcekiraju... :) Sad cu bas da prevrcem internet za svaki kodek i proveravam koji je free... :)

2. Videcu sa gazdom da li cemo ici na varijantu Microsoft Security Essentials ili Avira.

3. Ako ovaj Daemon Tools nije besplatan, da li mogu samo da ga instaliram da bih mogao da mountujem neke .iso fajlove i onda izbrisem program?

4. Instalirao sam Daum Pot Player jer sam njega jako dugo koristio na svom kompu. Najbolje mi se pokazao od svih, ali mi nije jasno da li je besplatan ili nije?

Hvala!

iMac 27` (late 2012)
1TB Fusion Drive

imarkovic Re: ... 12.07.2013. 22:20 #504346

broj poruka: 19021
mozes i nazad na kucistu da zalepis, potpuno je svejedno..

2. potpuno ti je svejedno koji ces od ta 2, ja bih pre essentials, jer najmanje smara

3. evo ti poslednja dobra free verzija daemona koja ti apsolutno zavrsava posao:
http://filehippo.com/download/file/fbb32c1fe13c8845c22bd5f6391f63a41a41fbf666657595f2a45e484c874639/

4. potplayer je totalno free, i ja sam ga dugo koristio dok nisam shvatio da je recimo VLC mnogo bolji

:: Au...
:: 1. Najjaca mi je ova fora sa codec pack-om... Paket je free, ali ima nekih kodeka u njemu koji nisu, pa treba da se odcekiraju... :) Sad cu bas da prevrcem internet za svaki kodek i proveravam koji je free... :
:: 2. Videcu sa gazdom da li cemo ici na varijantu Microsoft Security Essentials ili Avira
:: 3. Ako ovaj Daemon Tools nije besplatan, da li mogu samo da ga instaliram da bih mogao da mountujem neke .iso fajlove i onda izbrisem program
:: 4. Instalirao sam Daum Pot Player jer sam njega jako dugo koristio na svom kompu. Najbolje mi se pokazao od svih, ali mi nije jasno da li je besplatan ili nije

luja-88 Re: 12.07.2013. 22:28 #504347

1. Ne znam za one druge varijante al` u K-Lite Mega Codec Pack-u znam da sigurno ima par kodeka bez licence.

3. Vec si dobio besplatan predlog... ne vidim zasto bi se smarao s instaliranjem i brisanjem... nikad ne znas kad ce ti zatrebati... Uostalom, ako ces samo jednom da ga iskoristis, jednostavnije ti je da otpakujes *.iso pomocu 7-Zip-a =].

4. Na Wiki strani pise da je freeware. Korejanski ne razumem da bih protumacio oficijalnu Internet prezentaciju.
mkukic ... 12.07.2013. 23:15 #504358

@imarkovic OK... Znaci ovaj Daemon Tools Lite koji sam ja skinuo sa zvanicnog sajta nije free, ali ovaj sto si ti stavio jeste?
Meni je Daum na Windowsu bio mnogo bolji od VLC-a jer mi je ovaj pravio probleme oko otvaranja nekih fajlova (celih video tutorijala recimo)... Sada na iMac-u koristim VLC, a kada opet pocne da zeza onda otvaram te fajlove u MPlayerX-u.

@luja-88 Znaci moram da brisem taj K-Lite Mega Codec Pack? Jel ce bas i njega da proveravaju, tj. svaki kodek u njemu? :)

Sto se tice odgovora na trece pitanje, nije vezano samo za Daemon Tools Lite nego za bilo koji drugi software koji mi zatreba samo da odradim nesto i onda da ga obrisem... Jel to moze da prodje, tj. kada ubace taj njihov flash drive da li ce da nadje nesto u registry-ju pa da me cimaju zbog toga?

iMac 27` (late 2012)
1TB Fusion Drive

luja-88 Re: 13.07.2013. 15:46 #504418

Ako nije free na zvanicnom sajtu, ne moze nigde da bude free. Jos jednom, Virtual CloneDrive ti sve resava.

Na Wiki strani pise sledece: `There are five editions of K-Lite Codec Pack, all being available free of charge`. Na jos nekoliko mesta sam video da stoji `Completely free with no restrictions` i sl. pa ga ne diraj. 100% sam siguran da sam pre neki mesec naisao 3-4 kodeka koja ne bi smela da budu tu jer sam upravo iz tog razloga i kopao po listi kodeka. Mozda se u medjuvremenu nesto promenilo.

Ma kakav registry... ne mogu oni da te cimaju zbog necega sto nemas i ne koristis. Uostalom, svako ima pravo na koriscenje `trial` softvera, pa i firme. Npr. imao si trial i uklonio ga nakon isteka... ili si instalirao nesto bez znanja da to nije legalno pa si obrisao kada si shvatio da je tako...

I nisu oni bas toliki ludaci, nece odma da lupaju nenormalne penale. Prvi put te uglavnom samo upozore pa u neko skorije vreme ponovo dodju da te provere, narocito ako je u pitanju neka novootvorena firma.
Lujone 2. Videcu sa gazdom da li cemo ici na varijantu Microsoft Security Essentials ili Avira. 13.07.2013. 16:13 #504423

Naravno da treba da ides na MSE, kakva crna Avira ....

:: Au...
:: 1. Najjaca mi je ova fora sa codec pack-om... Paket je free, ali ima nekih kodeka u njemu koji nisu, pa treba da se odcekiraju... :) Sad cu bas da prevrcem internet za svaki kodek i proveravam koji je free... :
:: 2. Videcu sa gazdom da li cemo ici na varijantu Microsoft Security Essentials ili Avira
:: 3. Ako ovaj Daemon Tools nije besplatan, da li mogu samo da ga instaliram da bih mogao da mountujem neke .iso fajlove i onda izbrisem program
:: 4. Instalirao sam Daum Pot Player jer sam njega jako dugo koristio na svom kompu. Najbolje mi se pokazao od svih, ali mi nije jasno da li je besplatan ili nije

Lujone by the way 13.07.2013. 16:13 #504424

pola ovih stvari ti niko nece proveravati kao na primer K lite codec pack... nemojte paliti coveka da ce neko da mu kopa po kodecima. Radio sam u velikoj kompaniji koja poseduje ISO standarde, ljudi su dolazili jednom godisnje i ukoliko sve izgleda pristojno svodi se na cistu formalnost. Inspekcija je dosla jednom za 5 godina da proveri knjige I izvestaje i bolje brini o tome

Mkukic koncentrisi se pre svega na to da imas legalne windowse I office, za anti virus uzmi MSE, a za anti malware uzmi Malware Bytes (besplatan). Naravno preporucujem I Crap cleaner

Za ova ostala sranja mozes slobodno da koristis trial-ove I niko te nece cimati

mkukic ... 13.07.2013. 16:53 #504433

OK! Hvala svima na komentarima, mnogo mi znace!

Pozz

iMac 27` (late 2012)
1TB Fusion Drive

codeus Re: Pazi sad... 13.07.2013. 18:55 #504444

broj poruka: 4054

dobra fora :)

:: ... posto sam radio sa dosta kompova sa legalnim OSom, savetujem ti da prvo zalepis parce selotejp trake (siroke), pa preko nalepnicu za origigi softver, pa preko opet selotejp (da se ne oguli nalepnica vremenom).
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs