Lighroom mi sve vise, progresivno, laguje. Mislim da ima veze sa tim sto konstatno punim library novim setovima raw fotografija i sto pamti podesavanja i thumb-ove za svaku, samo sam mislio da tu skladisti na disku i da nema potrebu da puni ram svim tim pri svakom otvaranju. U principu uospte se nisam udubljivao u ceo taj njegov princip sa bibliotekama i galerijama jer volim da nezavisno od software-a uredjujem direktorijume sa fotografijama. Takodje me i stalno smara pri izlasku da li hocu da uradim backup i to stalno otkazujem iz istog razloga, ako uospte misli na fotografije.
Ako ima nekog ko dobro poznaje lightroom bi bih zahvalan da me usmeri sta bi mogao da bude problem i gde eventualno gresim u upotrebi...
Trebalo bi da, kao i stariji brat, Photoshop, trazi da mu je ``scratch
21.06.2013. 21:13
status: user broj poruka: 11001
disc`` neka particija koja nije sistemska (da nije ``C:``)... Jesi li to isposhtovao? Tu bi do izrazaja dosla brzina SSD-a (jedna od retkih situacija u kojoj se vidi ta prednost)... Drugo` povremeno obrisi sve sto je ``temp`` (disk cleanup, matore restore points). CCleaner koristis (chekiraj sve zivo izuzev ``wipe disk`` i ``custom files and folders``)?
A imas i novi Lightroom (4.xx, pa i 5)....Inace, ja ga ne koristim nesto preterano (oslanjam se na Canon-ov i Olympus-ov softver - oba imaju mogucnost direktnog ``izvoza`` RAW-a u Pshop - ver. CS6.1).
On je u principu odlicno radio, samo vremenom postaje sve sporiji i sporiji. CCleaner koristim redovno. Razmisljao sam da stavim novu verziju ali me brinu svi preset-ovi koje sam pravio i podesavanja na raw fotkama koje jos nisu exportovane, a ima ih dosta, mozda je vreme da to uradim i ocistim library.
Photoshop naravno koristim paralelno za hirurgiju i odlicno su integrisani, funkcionisu gotovo kao jedna aplikacija ali photoshop definitivno nije zgodan za velike kolicine fotografija.
Da napomenem i da kada lightroom pocne da laguje to se odrazava i na photoshop kada su istovremeno otvoreni, u pitanju je opasan lag gde cetkice kasne po deset sekundi.
Nisam siguran, ali se nesto kao kroz maglu secam da sa gvirnuo u ram tokom laga i da nije bio pun ni priblizno, mozda sam umislio, testiracu u svakom slucaju. Definitivno bi trebalo da dodam rama. Ja nekako sve tripujem da je zato sto vuce sva podesavanja i thumb-ove sa harda...
@misicm Probacu i tu varijantu. Ne cackaj Tortojeda sad je bitno :D
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.