Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
Boje
STRANA 1 OD 1
quna Boje 16.02.2013. 17:39 T51866

status: user
broj poruka: 1646
Nisam znao gde da stavim, odve valjda odgovara. Problem je vrlo iritantan...

Raw fotografije obradjujem u Lightroom-u i sve je ok. Prebacim u Photoshop i dlaje sve ok (oba programa podesena na ProPhoto RGB profile. Exportujem jpg (bilo iz photoshopa ili lightrooma), pogledam u acdsee-u, blage veze nema sa onim sto sam video u prethodna dva. Pogledam u windowsovom vieweru, nije lose, ne bas isto ali tu je negde, prihvatljivo, predjem u fullscreen i bum nema veze sa zivotom, totalno druge boje, mnogo veci kontrast itd. Iskopiram fotku na telefon (da bih otprilike video kako ce na vecini displeja da se vidi) bum treca varijanta boja i kontrasta...??? Pogledam u Photoscape-u, opet drugacije. O cemu se ovde radi? Sumnjam da sam nesto zeznuo u drajveru ili oko color praofile-a u windowsu ali ne znam sta, win color profile sam vratio na standardno kao sto svima stoji koji nisu ubacili neki specifican za monitor. U nv panelu mi stojiother aplications control...

U principu na telefonu izgleda skoro isto kao u lightroom-u osim sto je crvena slabija sto je verovatno uzrok lose kalibracije monitora, jesam pojacao crvenu na monitoru. Ali ovo ponasanje u aplikacijama nesto softverski uzrokuje, posebno jer u istom programu nije isto u windowed i fullscreenu, ali ne znam sta...?

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Neba Jesi li probao 16.02.2013. 17:54 #476648

broj poruka: 1197
Adobe RGB (1998) profil u LR i PS-u?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
saxija re 16.02.2013. 18:47 #476656

broj poruka: 4016
koji acdsee je u pitanju, ja ga dugo nisam koristio jer je brljao sa bojama pogotovo sa cmyk, znaci nemanje veze sa mozak, sad sam isntalirao 6 pro i koliko vidim sve je ok.
instaliraj novi ako nisi ili picasa-u

nVidia je debela a AMD ima kriv nos
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

quna ... 16.02.2013. 19:23 #476663

Kako sam ukapirao lightroom i nema mogucnost promene color profile-a sve do samog exporta fajla.
Sad sam temeljnije uporedio, photoshop u odnosu na lightroom daje zeleniju fotku, ostali kvaliteti fotografije su isti. Ista takva se vidi i u windowed windows vieweru, a drugacije boje (i dosta niza gamma rekao bih) su u acdsee-u i fullscreen windows vieweru!

Probacu sad adobe rgb ali sumnjam da ce ista da promeni, ocigledno nesto acdsee-u i win vieweru manje profile, ili drajver ili win color profile.

Evo kako izgleda, pod uslovom da se vidi bar slicko kao kod mene
http://i50.tinypic.com/1dy36f.jpg
Da stvar bude cudnija, acdsee ovo prikazuje sasvim normalno O.o

Edit acdsee je 10. Inace sam uvek koristio win viewer ali sam acdsee instalirao bas iz razloga zato sto je viewer poceo da ne prikazuje isto u full screen-u i u prozoru ali ne mogu da povezem sa necim sto sam eventualno uradio.

samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

quna ... 16.02.2013. 19:41 #476665

Da ne editjuem opet...

Neba bio si u pravu! Postavio sam export iz LR na Adobe RGB, podesio za rad u PS Adobe RGB i sada se svuda (window/fullscreen) vidi isto osim u LR-u! Ocigledno je bio problem sto neki programi ocitavaju ProPhoto profile a neki ne.

E sad jos kad bih resio zasto se u LR-u razlikuje...posle eksporta iz LR-a definitivno vuce na zeleno iz nekog razloga.

Neba Pa probaj 16.02.2013. 21:38 #476674

broj poruka: 1197
još neki profil. Možda ubodeš. Šta znam nešto tipa sRGB IEC61966 ili Monitor RGB, ColorSync RGB.
quna ... 17.02.2013. 01:01 #476695

Negde sam iscackao da LR koristi neki svoj profile za raw fotografije i do promene dolazi kad se posle exportuje sa Adobe RGB. Nije vise toliko strasno, u PS malo korigujem boje i ok je. Bitno mi je da vieweri sada pokazuju realno stanje.
Hvala!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647272.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs