Ako se radi o diskovima ``standardne`` velicine (~4.5GB), taj materijal
17.01.2013. 20:23
status: user broj poruka: 11001
ce verovatno stati na 1 dual-layer DVD (~8.5GB) ili na dvostrano stampani (Double-sided) DVD-RAM (9.4GB). Ne preporucujem ti da same fajlove kompresujes, jer veci deo njih vec ima neku dozu kompresije (self executive packages, bin itd) .
je poznat da kompresuje kao lud, ali sve zavisi od tipa fajlova, tako da neka igra moze da se kompresuje vise a neka manje - grubo receno.
Ti bi, koliko sam razumeo instalirao igru i zatim tu instalaciju kompresovao, right? mozes da probas, ali ce ti oduzeti dosta vremena a rezultat ne mora biti zadovoljavajuc.
Mozda bi ti mnogo laksa varijanta bila da skines neki rip ili slicno?
Ne mislim da instal pa da smanjim. Nego jednostavno fajlove da kompresujem a da ne koristim Win Zip i Win Rar tj da dosta smanjim veličinu igre kako bi mogla da stane na jedan DVD..
Iz prostog razloga zato sto je igra vec kompresovana i prilikom instalacije se fajlovi otpakiraju i eto 8Gb. Ono sto je vec kompresovano ne moze se vise znatno smanjiti, jedino unharc (.uha) arhivom jos nesto malo neznatno kompresovati. Drugo su `rip` igre gde se prostor smanjuje jednostavnim izbacivanjem raznih dodataka, jezicnih arhiva, smanjivanje rezolucije video materijala, umesto kvalitetnih wave zvukova ubacuje se mp3...A i cemu toliko kompresovano, kad jedna instalacija na osrednjem racunaru moze da potraje i do 45min, a na nesto slabijim i do preko 1h ako se radi o igrici od nekih 8Gb. Mnogo je brze i jednostavnije sa nekompresovanim na 2DVD-a.
Povuci, potegni, oduzmi, dodaj - BATALI:) Ako mislis da `ripujes` igricu, onda treba `malo vise znanja` da to sve prostim klikom na `setup` proradi kako treba po zavrsetku.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Kojeg je formata taj audio fajl i duzina snimka u minutima?
Pokusaj da ga ripujes u klasican mp3 i osakati ga kolkiko je potrebno, ako nije od kljucnog znacaja da mora biti kvalitetan. Preporucio bih ti za tu rabotu besplatni Format Factory.
Arhiviranjem, tj. pakovanjem u .rar, .zip i sl. ti nece smanjiti velicinu fajla, jedino enkodovanje u neki od formata kao sto je mp3 koji je i dalje jedan od najboljih sa razmerom kvalitet/velicina.
:: :: Htedoh da jedan audio snimak od ~300MB posaljem e-mailom. E sada me zivo interesuje kako da ga zapakujem u mnogo manji fajl :: :: Koji program da koristim :: ::
audio traje nesto vishe od 2h. I kvalitet je znacajan da se lepo cuje, jer sam ga vec dobro osakatio, skoro pa duplo. Ako idem i dalje bice krcanja na ionako amaterskom snimku
Imao sam ranije neke prezentacije (gomilu njih) u 7z formatu, skinuo kao 10mb, a ono ispalo skoro 1GB kad se raspakovalo. Ima li slicnog resenja, treba mi samo za transport e-mailom, pa ce ga druga strana raspakovati pa makar i potrajalo
Tesko da je moguce da ga smanjis, a da ne izgubis kvalitet i ne moze da nesto osakatis i spakujes, a da to neko po prijemu raspakuje u kvalitetniji, nego sto je trenutno (ne ide sa video i audio fajlovima to tako). Ostaje ti da ga enkodujes u mp3 (128 ili 256 kbps) i to ti je to. Ako ne bi vise da ga ojadjujes, onda ga uploaduj na neki server (ukoliko ne mozes da saljes toliki fajl) i posaljes drugoj stani samo link odakle ce ga skinuti. - Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Re: Ma postoji sigurno resenje samo mi ne znamo.....
18.01.2013. 08:10
status: user broj poruka: 9459
Nista cudno. Ja sam uspeo da naguram 3 DVD DL diska u jednu kesicu/futrolicu:) Sto mu izadje ogromnih 25Gb, a da se nije ni malo pocepala.
A to mora da je voda u prahu....
:: Cuo sam da su Japanci izmislili kanister za vodu od 5L,u koji moze da stane 10L :: :: :: :: :: ________________ :: CPU-Z Validator :http://goo.gl/AS5c :: ::
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647272. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.