Gde i sta (i da li moze) da se podesi pa da se u programu koji je uradjen u cobol-u (ms dos) unose podaci sa nasim slovima Š Đ Ž Ć Č itd. Racunar je pod win xp-sp2. Unapred hvala
valjda moze ... imas u folderu windoze/system32 dva fajla config.nt i autoexec.nt .. u njih ubacis codepage i keybord layout koji hoces i imaces u dos okruzenju slova koja hoces ..
Instaliraj u xp (control panel>regional and language options>languages>details>add>serbian latin) jezičku podršku za srpsku latinicu i postavi kao podrazumevano, zatim: control panel>regional and language options>advanced>language for non unicode programs>serbian latin. Klikni start>run , otkucaj cmd (enter) i dobijes msdos prozor i tu onda kucaj znakove {}`\][... ako ti je fizička tastatura američka, i imaćeš u tom dos prozoru slova naša. ALI, to ti možda ništa ne znači jer program verovatno ima u sebi samo slova SCZ... Verovatno mora da se menja program i upišu naša slova ili ti znakovi {}][ itd., a to već teško može da se objašnjava.
Ali ako ti ho`e[ neku stavku ili nayiv robe da dodaje[ u programu (pretpostavljam da je neko knjigovodstvo ili slicno), onda probaj ovo prvo [to sam ti napisao, pa startuj program u dos prozoru, mo\da to bude i dovoljno za nove stavke ili i ispravke imena stavki koje vec postoje? Ili ce ti moyda iygledati sa ovim ynakovima kao ova recenica :)
HVALA SARGONOV, ALI NEĆE. URADIO SAM TO ALI Š=S, Ć=C, Ž=Z itd. NIJE MI USPELO. ČUO SAM DA SE TREBA SETUJU (POSTAVE) NEKE KODNE STRANICE, ALI NISAM VIĆAN TOME
Ne može nikada biti na nivou operativnog sistema. Š je ili Š ili {, ali nikada S. Ako je tako onda se unos kontroliše iz programa i ne može se ništa uraditi bez autora cobolskog programa.
U folderu `C:\Windows\System32\` nađi fajl `autoexec.nt` Klikni desnim klikom na njega pa `open with` i odaberi notepad. Dodaj na kraju, sledecu liniju: kb16 yu,852,%SystemRoot%\system32\keyboard.sys Snimi fajl, restartuj komp i ako si postavio serbian latin kao standard, onda bi trebalo da sad u tom programu možeš kucati naša slova. Ali isprobaj...
Hvala Sargonov. Profunkcionisalo!. Problem mi je sad sto se nece i odstampa. stampac je HP 1010 laser. Koristim dos2usb program za preusmeravanje na stampac (sa paralepnog porta na usb). Ako ima i za to neko resenje dobro je, ako ne da ja lepo odustanem. U svakom slucaju zahvaljujem na ovome. Pozdrav. (Cini mi se da odstampa heksadecimalnu vrednost za dati karakter)
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.