Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
Softver za automatizaciju instalacije...?
STRANA 1 OD 1
imarkovic Softver za automatizaciju instalacije...? 19.02.2012. 12:12 T44199

status: user
broj poruka: 19022
kolege, dajte neki software koji moze da upakuje i snimi instalacije omiljenih programa itd. i to sve spakuje u jedan automatski instalacioni fajl, mora da postoji neki programer, coek koji se bavim ovim, te zna, ja sam pokusao da nadjem, i nailazim na neke amaterske gluposti i nesto bzvz, uglavnom nisam nasao pravu stvar.

Gile mi je preporucio Almezu, i ideja programa je super ali realizacija i nije bas na nekom nivou, najnovija verzija baguje, program radi na gurku, malo radi on malo ja i tako, to mi se ne svidja.. probao sam i Smart Install Maker, koji samo otvara instalaciju po instalaciju umesto mene, to je presipanje iz supljeg u prazno.. rad sam i da kucam skriptu, samo neka mi neko kaze komande.. bilo sta?!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nocniduh Ako misliš 19.02.2012. 12:46 #400074

broj poruka: 113
da instaliraš sa default opcijama imaš ovaj sajt http://ninite.com/

Ako želiš od svojih instaliranihi programa, da sačuvaš i podešavanja, možeš da probaš da napraviš backup fascikle u kojoj se čuvaju podešavanja za ulogovanog korisnika i da ih posle instalacije programa vratiš i prepišeš nove, pa šta ti Bog da :) Ili da ih prekopiraš pre instalacije, možda neće biti prepisani?

Inače, teška posla da se tako nešto napravi, ako je ovo drugo u pitanju što ti želiš. Problem je što Windows daje slobodu programima da čuvaju fajlove gde hoće i pišu po registry bazi gde oće. Kod linuxa je to bolje rešeno. Dobro napisani programi bi trebali da koriste samo jednu fasciklu za svoj izvršni deo i eventualno drugu fasciklu za podešavanja ulogovanog korisnika. I tada bi se pravljenje instalacije svelo na zipovnje tih fascikli i ako ima nešto u registry bazi pravljenje kopije tog dela a instalacija na raspakivanje i snimnje reg. zapisa.

Uvek ti ostaje i treće rešenje, pravljenje slike sistemskog diska.

E da, setio sam se jednog drugara, dok je bio založen za računare, koristio je neki program AutoIT, kojim praviš posebne skripte, kojima automatizuješ recimo, kliktanje miša na next i tome slično i neki drugi program kojim je pratio promene na računaru dok se instalira program, za koji želi da napravi instalaciju, tako da bi znao koje registry ključeve da stavi. I onda skine instalacioni fajl, napiše skriptu šta da klikće i da unese ako treba i na kraju samo aktivira te reg. ključeve. Odnosno na kraju napravi jedan EXE file koji radi sve to što ti želiš ali za jednu aplikaciju, ali nikakav problem nije ni da se napravi aplikacija koja će da pokreće više tih aplikacija.

A da, četvrto rešenje je da koristiš portabilne verzije svojih omiljenih programa :P
nvitor RE: 19.02.2012. 15:24 #400106

broj poruka: 86
Postoji tako nesto http://www.almeza.com/

A mozes da ga nadjes tamo gde se inace trazi

imarkovic Re: Ako misliš 20.02.2012. 00:24 #400265

to je pretpostavljam ovo http://www.autoitscript.com/site/autoit-script-editor/downloads/
hvala na informacijama, videcu sta cu i kako cu..
@Operator, pa ja rekoh da baguje ta Almeza, program je pun rupa, beskoristan je.

:: da instaliraš sa default opcijama imaš ovaj sajt http://ninite.com
::
:: Ako želiš od svojih instaliranihi programa, da sačuvaš i podešavanja, možeš da probaš da napraviš backup fascikle u kojoj se čuvaju podešavanja za ulogovanog korisnika i da ih posle instalacije programa vratiš i prepišeš nove, pa šta ti Bog da :) Ili da ih prekopiraš pre instalacije, možda neće biti prepisani
:: Inače, teška posla da se tako nešto napravi, ako je ovo drugo u pitanju što ti želiš. Problem je što Windows daje slobodu programima da čuvaju fajlove gde hoće i pišu po registry bazi gde oće. Kod linuxa je to bolje rešeno. Dobro napisani programi bi trebali da koriste samo jednu fasciklu za svoj izvršni deo i eventualno drugu fasciklu za podešavanja ulogovanog korisnika. I tada bi se pravljenje instalacije svelo na zipovnje tih fascikli i ako ima nešto u registry bazi pravljenje kopije tog dela a instalacija na raspakivanje i snimnje reg. zapisa
:: Uvek ti ostaje i treće rešenje, pravljenje slike sistemskog diska
:: E da, setio sam se jednog drugara, dok je bio založen za računare, koristio je neki program AutoIT, kojim praviš posebne skripte, kojima automatizuješ recimo, kliktanje miša na next i tome slično i neki drugi program kojim je pratio promene na računaru dok se instalira program, za koji želi da napravi instalaciju, tako da bi znao koje registry ključeve da stavi. I onda skine instalacioni fajl, napiše skriptu šta da klikće i da unese ako treba i na kraju samo aktivira te reg. ključeve. Odnosno na kraju napravi jedan EXE file koji radi sve to što ti želiš ali za jednu aplikaciju, ali nikakav problem nije ni da se napravi aplikacija koja će da pokreće više tih aplikacija
:: A da, četvrto rešenje je da koristiš portabilne verzije svojih omiljenih programa :P
nocniduh pa jeste taj sajt 20.02.2012. 10:16 #400333

ali mislim da su na toj stranici samo editori, verovatno prilagođeni tako da imaš neko razvojno okruženje za pisanje skripti a odavde skidaš taj program http://www.autoitscript.com/site/autoit/downloads/ Ja sam to davno koristio, tad si mogao da pišeš skripte i u notepad-u, i imao si neki prozor koji bi ti očitavao `ID` prozora, dugmića i njihovih sadržaja, da bi mogao da uputiš skriptu nad kojim grafičkim elementom da izvrši neku radnju. Skripte možeš da pokrećeš kao skripte ako ti je instaliran AutoIT ili da ih komajliraš u EXE fajl. Učenje jezika nebi trebao da bude problem, ako imaš strpljenja i ne tražiš instant rešenje :) Jezik bi trebao da bude sličan Visual Basic-u. Ja sam za sebe napisao Load-er za Total Commander, da sam klikne na onaj prozor sa brojevima 1-2-3 što se prikazuje ako ga ne registruješ, i za to mi je bilo potrebno samo nekoliko redova. Ne znam gde mi je sad to da ti pokažem kako izgleda.
imarkovic Re: pa jeste taj sajt 20.02.2012. 11:35 #400353

..vidim ja da ce....da mi se otegnu do kolena dok napisem sve te skripte

:: ali mislim da su na toj stranici samo editori, verovatno prilagođeni tako da imaš neko razvojno okruženje za pisanje skripti a odavde skidaš taj program http://www.autoitscript.com/site/autoit/downloads/ Ja sam to davno koristio, tad si mogao da pišeš skripte i u notepad-u, i imao si neki prozor koji bi ti očitavao `ID` prozora, dugmića i njihovih sadržaja, da bi mogao da uputiš skriptu nad kojim grafičkim elementom da izvrši neku radnju. Skripte možeš da pokrećeš kao skripte ako ti je instaliran AutoIT ili da ih komajliraš u EXE fajl. Učenje jezika nebi trebao da bude problem, ako imaš strpljenja i ne tražiš instant rešenje :) Jezik bi trebao da bude sličan Visual Basic-u. Ja sam za sebe napisao Load-er za Total Commander, da sam klikne na onaj prozor sa brojevima 1-2-3 što se prikazuje ako ga ne registruješ, i za to mi je bilo potrebno samo nekoliko redova. Ne znam gde mi je sad to da ti pokažem kako izgleda.
imarkovic Re: pa jeste taj sajt 27.02.2012. 23:32 #402517

samo da javim, program je fantastican, malo mi je trebalo vremena da skontam kako se pise jer nikad nisam pisao skripte ali sada je vec druga prica, ide kao podmazano, `fala vi.

:: ali mislim da su na toj stranici samo editori, verovatno prilagođeni tako da imaš neko razvojno okruženje za pisanje skripti a odavde skidaš taj program http://www.autoitscript.com/site/autoit/downloads/ Ja sam to davno koristio, tad si mogao da pišeš skripte i u notepad-u, i imao si neki prozor koji bi ti očitavao `ID` prozora, dugmića i njihovih sadržaja, da bi mogao da uputiš skriptu nad kojim grafičkim elementom da izvrši neku radnju. Skripte možeš da pokrećeš kao skripte ako ti je instaliran AutoIT ili da ih komajliraš u EXE fajl. Učenje jezika nebi trebao da bude problem, ako imaš strpljenja i ne tražiš instant rešenje :) Jezik bi trebao da bude sličan Visual Basic-u. Ja sam za sebe napisao Load-er za Total Commander, da sam klikne na onaj prozor sa brojevima 1-2-3 što se prikazuje ako ga ne registruješ, i za to mi je bilo potrebno samo nekoliko redova. Ne znam gde mi je sad to da ti pokažem kako izgleda.
nocniduh Drago nam je 28.02.2012. 20:34 #402753

da smo pomogli
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs