E pa, ako hoces kvalitet, izvoli lepo pa skidaj ceo dan film... :) AII x4 640-MSI 770-C45-2x2GB Kingston HyperX BLU-GTX560Ti(TF2)-LC6650GP3 V2.3-BenQ 2420HDB
:: bolji rip nema nigde u 1080p a da zauzima 3g :: :: ::
Vec godinama skidam i gledam SAMO HD filmove, ono sto mogu da kazem, a poucen svojim iskustvom je to da ako je film dugacak oko 2h onda dobra slika mora da zauzima minimum oko dva dvd-a ili ti do 8gb, za filmove u 720p rezoluciji dovoljna je velicina od jednog dvd-a. Inace, tu ima sad dosta uzrocnika od kojih zavisi velicina fajla. Ovo sto sam napisao je onako, generalno, inace za neke moje prohteve, posto i cuvam, pravim kolekciju svojih HD filmova, film mora da ima DTS zvuk, a ako je duzi od 2.5h onda fullHD da bi bio dobar mora da bude 10+gb, druge nema, sve ispod je suvise oskrnavljeno da bi za njega rekao da ima dobru sliku. Kod crtaca je malo drugacija prica, s obzirom da su svi nastali digitalnim animacijama i sam koloritet je takav da trpi nesto vecu kompresiju ovde se moze sresti i slucaj gde crtani u 1080p rezoluciji, od 1.5-2h trajanja, moze bez problema da stane u jedan DVD, eventulano 6gb a da pritom bude extra slika.
Pre svega, treba napomenuti da tvoj izbor treba da bude adekvatan u odnosu na to na cemu gledas filmove. Monitori ispod 22 inca jednostavno ne zahtevaju uopste 1080p, dok je u rangu do 30 pozeljno skidati 1080p. Preko toga, bilo bi dobro skinuti 1080p. E sad...
Film je kombinacija slika i muzike, i u zavisnosti od kvaliteta istih, velicina fajla ce biti veca ili manja. Sama rezolucija ne znaci apsolutno nista ukoliko nemas podatak o kvalitetu videa u kbps ili Mbps. Recimo da bi pravi 1080p imao bar recimo 8 Mbps kompresije. Takodje, veoma je vazan cinilac muzika. Moze se naci u varijantama DTS (sestokanalni snimak, u 16 ili 24 bita, od 600 do 1400 pa i vise kbps kod 24bitnih) ili AC3 (ili neki drugi, stereo, sa kvalitetom od 128 do i preko 600 kbps).
Ukoliko gledas filmove na laptopu, 720 je sasvim dovoljno, u nekim slucajevima i previse. Nekada je kvalitet 720p isti ili jednak nekom 1080p, ali to znaci da je (ukoliko je radjena dobra kompresija) kvalitet samog video bolji kod 720p, jer je ista kolicina memorije ustupljena po slici ili frejmu, kako oces, sto znaci i manja kompresija (manje kvadratica, tekstura, izoblicenja boja i sl.) Ukoliko imas obican desktop sa recimo obicnim zvucnicima, 720p ce zadovoljiti skoro sve tvoje zahteve i razlike izmedju 720p i 1080p neces primetiti. Ukoliko imas nesto veci ekran i nesto bolje ozvucenje, primetices sve cim upalis 1080p. Na osnovu tvojih prethodnih postova, mogu da zakljucim da posedujes standardni PC, pa stoga nema neke posebne potrebe da skidas 1080p. Cak provereni 720p ripovi su bolji od nekih manje pouzdanih 1080p fajlova, ali ako nadjes dobrog ripera, onda nema problema. Takvi ripovi od 3-5gb imaju stereo muziku od 256 do 500 kbps, i video od 3 do 5 Mbps u najboljem slucaju, i oni generalno zahtevaju samo nesto vise procesorskog resursa, ali uglavnom nema problema u reprodukciji.
Jos jedna stvar, 1080p ripovi nisu mnogo bolji od 720p u slucajevima kada je film sniman pre recimo 10 ili vise godina. Remasterizacija tih filmova jeste uradjena, ali je cesto kvalitet snimaka sasvim zadovoljavajuci u 720p. Jedina razlika je u samom zvuku, koji ume da bude nesto bolji, ali to zavisi opet od tvog zvucnog sistema.
Tako da slobodno guraj 720p, mozes i te male 1080p, dokle god si ti zadovoljan kvalitetom. Kad osetis potrebu da skines neki bolji film ili kad kupis odgovarajuce uredjaje, sigurno ces sam preci na jaci format. Svako dobro.
hvala za ovako opsiran odgovor,ove filmove u 1080p skidam do 4gb kako bih mogao da ih stavim na eksterni hard,posto gledam na lcd tv-u od 42 incha,a on podrzava samo mp4,mkw,H264,aac,ac3 dok dts nece da reprodukuje.Skinuo sam danas resident evil trilogiju i zvuk je slab kada pricaju a u pozadini glasniji,inace neznam zasto mi je slab zvuk,moram da pojacam na 70% kako bih cuo glasnije.Dali je to do tv-a,ili do filma ili tv signala kada gledam tv?
Zašto ne preformatiraš taj hard u ntfs i lepo skidaš normalne filmove. Te1080p ripove od 4gb je jedva moguće gledati. Premali je bitrate a prevelika rezolucija. Kvalitet je stvarno loš. Tebi ako su ti ripovi dobro, onda nisi video pravi 1080p rip. Ne pričam napamet jer sam i sam par puta naleteo na te 4gb 1080p ripove, uglavnom ih ljudi prave da bi mogli da ih gledaju preko ps3 (ima ih gomila na tpb), skinuo sam par komada i baš su loši. Ja skidam 1080p rip do nekih 8-12gb zavisno od dužine filma, dok 720p ne skidam veće od 2,5gb jer je sasvim dovoljno. Preferiram 1080p, al kad nema onda i 720p može da prođe.
:: hvala za ovako opsiran odgovor,ove filmove u 1080p skidam do 4gb kako bih mogao da ih stavim na eksterni hard,posto gledam na lcd tv-u od 42 incha,a on podrzava samo mp4,mkw,H264,aac,ac3 dok dts nece da reprodukuje.Skinuo sam danas resident evil trilogiju i zvuk je slab kada pricaju a u pozadini glasniji,inace neznam zasto mi je slab zvuk,moram da pojacam na 70% kako bih cuo glasnije.Dali je to do tv-a,ili do filma ili tv signala kada gledam tv :: :: ::
nemogu da ga preformatiram zato sto je pun,a nemam mesta gde da uradim bekap,posto je kapaciteta 500gb,a ti filmovi od 8-12 gb su uglavnom u dts formatu a moj lcd nepodrzava dts...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.