Temperatura / vlaznost vazduha u realnom vremenu...
STRANA 1 OD 1
strela75
Temperatura / vlaznost vazduha u realnom vremenu...
26.08.2011. 13:20
T38044
status: user broj poruka: 1590
Ljudi razmisljam o pracenju temperature/vlage u prostoriji sa racunarom.
Da li postoji program koji bi mogao u realnom vremenu da ocitava podatke sa senzora temperature i senzora vlaznosti vazduha, a te podatke smesta u fajl, koji se snima. Da li uopste postoji kompjuterska komponenta u koju bi se mogli ubosti senzori temperature i vlaznosti (nalik na one termo sonde kod fan kontrolera, samo da ja biram koji cu senzor po pitanju klase tacnosti, mernog opsega, itd.)? Da li ste se susretali sa ovim do sada?
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Sigurno postoje senzori I sigurno mogu da se kace na neku vrstu kontrolera (PID ili PLC i slicno) Softver vec mozes sam da napises, ali je pitanje koliko se to sve na kraju isplati i zasto ti treba.
@Kalif - znam da to automaticari rade sa PLCima,... samo sto su to skupa industrijska resenja (za poslove gde im 1000 evra gore dole nije mnogo) Za komp bi trebalo da postoje PCI / PCI-e `data acquisiton` kartice, koje bi pricu pojeftinile, ali u isto vreme zakomplikovale (mnogo vise tezeg programiranja). Ovo je odlicna stvar za kasniju nadogradnju Postoje i varijante mini prenosnih snimaca vrednosti temperature i vlaznosti, ali su 100+ evra pa i preko 1000 ako imaju vezu sa dosta senzora.
&@Toothless Cisto novi hobi - da vidim mogu li PC kantu dodatno iskoristim. Inace senzor moze biti bilo kakav, pa i primena kompa u tom slucaju.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Moze da se koristi u sigurnosne svrhe, kontrolu i upravljanje kucom (ne racunajuci plastenik u gornjem linku),... nesto tipa LEGO MindStorm, samo pokretan sa racunara...
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Za kontrolu preko RS-232 porta programskim putem ima puno i knjiga i besplatnog koda da se pronađe, te mislim da bi ti tako nešto bilo najjednostavnije.
Moracu da popricam sa banderasima, da mi razjasne neke stvari.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.