Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
partition magic problem
STRANA 1 OD 1
voxxx partition magic problem 23.05.2010. 18:17 T27005

status: user
broj poruka: 351

Imam 2 particije. Jedna win xp x64 i druga win 7 x64. Ova druga mi se zeznula, formatorao sam je.

1. Da li mogu taj prazan prostor da pridodam ovoj particiji gde je sadasnji xp, a pri tome da se nista ne promeni na xp particiji?

2. To se radi move/resize opcijom ako sam u pravu.

3. Da li je samo potrebno povecati samo postojecu sliderom na maximum i to je ceo postupak?

Zelim samo da budem siguran da mi se nece poremetiti podaci na ovoj particiji gde je XP.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 23.05.2010. 18:19 #216327

broj poruka: 12796
Partition magic se koristi ako želiš da pokvariš boot sektor ili da sebi napraviš neki veći problem...

CPU-Z Validator : http://spedr.com/53pyh

voxxx re:daum 23.05.2010. 18:20 #216328

Imas neki predlog ako vec mislis da ovo nije ok?

Equinoxe Re: 23.05.2010. 18:39 #216330

broj poruka: 12057

Partition Magic baci, a lepo sa Hirens Boot CD-a (najsigurnije, jer je van operativnog sistema) startuj Acronis Disk Director, sa njim pomeri particje tako da unallocated space bude do particije koju resize-uješ, i onda odradi resize partition...

U stvari najbolje ovako, daj screenshot partition magic-a da vidim kako ti izgleda disk pa ću ti reći konkretnije.

voxxx RE:bax 23.05.2010. 19:11 #216337

Gledas samo ovaj prvi disk gde je unllocated particija.

http://tinypic.com/r/2ithtsj/6

Cekam detaljno uputstvo. Jednom sam sve ovako sj....o i sad vise i ne pokusavam iste stvari bez strucne pomoci.
Hvala!

Equinoxe Re: RE:bax 23.05.2010. 19:16 #216338

Ok, ovo je prilično jednostavna situacija, gde Partition magic zna da zakaže jer mu ne ide baš najbolje moving & merging partition.

Znači na tom WD3200AAKS disku slobodno uradi resize bilo slajderom, bilo resize partition wizard-om, instalacija će ostati netaknuta.

Ali opet, čak i najjednostavnije operacije: Acronis Disk Director.

:: Gledas samo ovaj prvi disk gde je unllocated particija
::
:: http://tinypic.com/r/2ithtsj/
:: Cekam detaljno uputstvo. Jednom sam sve ovako sj....o i sad vise i ne pokusavam iste stvari bez strucne pomoci
:: Hvala
voxxx RE:bax 23.05.2010. 19:18 #216339

ZNaci bax....1000% ce se samo ova particija pridruziti ovoj na kojoj je xp x64 i ostace netaknuta sto se podataka tice?

Izvini, jako lose iskustvo imam pa samo da potvrdimo.

Daum ... 23.05.2010. 19:21 #216341

broj poruka: 12796
Ako radiš Extend i selektuješ particiju sa Windowsom svi ti podaci ostaju...

CPU-Z Validator : http://spedr.com/53pyh

Equinoxe Re: RE:bax 23.05.2010. 19:21 #216342

100000000000000000000000000%. Resize and apply. Unnalocated će se pridružiti toj već kreiranoj primarnoj particiji u njenom fajl sistemu i tako povećati njen kapacitet za onoliko koliko prostora dodaš ili na svih 320GB, ako slajder ode do kraja....

:: ZNaci bax....1000% ce se samo ova particija pridruziti ovoj na kojoj je xp x64 i ostace netaknuta sto se podataka tice
:: Izvini, jako lose iskustvo imam pa samo da potvrdimo
voxxx RE:bax 23.05.2010. 20:07 #216354

Uspesno sam zavrsio sa Partition magic-om. Sad imam samo taj win xp x64. Zelim da tu instaliram samo win 7 x64...mogu li da radim update opciju?

Ne znam kako da napravim da sad sacuvam ove bitne stvari na ovom WD 320 a da stavim na njega sam sedmicu?

Imas li majstore neku ideju?
Equinoxe Re: RE:bax 23.05.2010. 20:09 #216356

E to si trebao ranije da nam kažeš.

Zašto na tom 320GB hard disku na napraviš jednu primarnu boot particju samo za operativni sistem, na primer 30GB, a ostatak za podatke, pa ako se odlučiš za bilo kakvo peglanje winndows-a, sa podacima problema nema.

Inače upgrade windowsa nikako ne preporučujem!

:: Uspesno sam zavrsio sa Partition magic-om. Sad imam samo taj win xp x64. Zelim da tu instaliram samo win 7 x64...mogu li da radim update opciju
:: Ne znam kako da napravim da sad sacuvam ove bitne stvari na ovom WD 320 a da stavim na njega sam sedmicu
:: Imas li majstore neku ideju?
voxxx RE:bax 23.05.2010. 20:14 #216358

Ako napravim samo jednu za OS i to bude C particija, gde npr da instaliram igre od po 6GB? Na D ili? Ili sta smatras da treba da drzim pored OS na toj maloj C particiji?

Malo sam komfuzan, ali mislim da si me barem nesto razumeo.

Equinoxe Re: RE:bax 23.05.2010. 20:19 #216359

Ja recimo na primarnoj particiji držim samo programe i OS. Na svim ostalim su projekti, muziva, filmovi, instalacije, download, igre itd.

:: Ako napravim samo jednu za OS i to bude C particija, gde npr da instaliram igre od po 6GB? Na D ili? Ili sta smatras da treba da drzim pored OS na toj maloj C particiji
:: Malo sam komfuzan, ali mislim da si me barem nesto razumeo
voxxx RE:bax 23.05.2010. 20:24 #216363

Samo jos nesto. Sad imam ceo disk od 320 gb i na njemu xp x64 i gomila nekih podataka. To je C particija naravno.

Posto zelim da uradim ono sto si rekao. Kako ili u kom programu da napravim sada C particiju od recimo 30gb sa win 7 x64?

Naravno, i da sadasjne podatke posle prebacim na drugu particiju D, pri cemu zelim da XP nestane sa mog racunara kao OS.

Equinoxe Re: RE:bax 23.05.2010. 20:46 #216366

Rekoh ti Acronis Disk Director. Uradi resize te tvoje particije na 130 GB, vidim da je 118 zauzeto, ali neka taman da ima lufta. Kad je smanjiš, i ponovo dobiješ unallocated space, napravi od njega particiju, logičkog tipa. Formatiraj u NTFS i kada bude spremna skloni podatke na nju.

Kada podaci budu na toj drugoj particiji, smanji prvu na 40-tak GB, za toliko koliko se ona smanjila, povećaj onu drugu gde su podaci, apply, i to je to. Imaćeš particiju spremnu za W7 x64, koju ćeš formatirati iz samog setup-a windows-a 7.

Ja zaista prostije ne mogu da ti objasnim.

Pozdrav.

:: Samo jos nesto. Sad imam ceo disk od 320 gb i na njemu xp x64 i gomila nekih podataka. To je C particija naravno.
:: Posto zelim da uradim ono sto si rekao. Kako ili u kom programu da napravim sada C particiju od recimo 30gb sa win 7 x64
:: Naravno, i da sadasjne podatke posle prebacim na drugu particiju D, pri cemu zelim da XP nestane sa mog racunara kao OS
voxxx RE:bax 23.05.2010. 22:58 #216390

Samo jos ovo. Instalirao sam Acronis. Sad hocu da napravim particiju onu od 130 koju si rekao. Kad idem na create partition koju od dve opcije koristim?

1. unllocated space
2. free space of the existing partitions

Ostalo sam sve skapirao, samo da ne pogresim na ovom prvom koraku.
Hvala za sav trud!

Pozdrav!
voxxx re:bax 25.05.2010. 12:27 #216738

Druze, sve sam ono odradio. Imam samo jedna mali problem koji ne znam kako da resim. U svim ovim koracima u Acronisu, pojavila se particija od 2.86mb i ne znam kako da je uklonim ili spojim sa nekom od postojecih. Zelim samo da ne egzistira medju postojecim particijama. Hoces sliku da ti posaljem ili sta da bi mi pomogao?

Equinoxe Re: re:bax 25.05.2010. 12:35 #216744

Hoću sliku.

:: Druze, sve sam ono odradio. Imam samo jedna mali problem koji ne znam kako da resim. U svim ovim koracima u Acronisu, pojavila se particija od 2.86mb i ne znam kako da je uklonim ili spojim sa nekom od postojecih. Zelim samo da ne egzistira medju postojecim particijama. Hoces sliku da ti posaljem ili sta da bi mi pomogao
voxxx re:bax 25.05.2010. 12:46 #216751

Slikao samo samo iz my computera. Nemam nista trenutno od software instalirano.

http://i50.tinypic.com/2ngaavt.jpg
voxxx re:bax 25.05.2010. 13:55 #216778

Da li je slika koju sam ti poslao ok? Vidim nema odgovora...pa pitam samo.

Pozz

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs