Da li neko zna postoji li i koji program moze da otvara CDR fajlove samo za gledanje, ne za editovanje i da je pri tome besplatan? Googlao sam ali nisam nasao nista konkretno za sada
Re: fajlove sa extenzijom `cdr` bez problema otvara XNview...
12.12.2009. 07:30
status: user broj poruka: 6650
corel instalira po defaultu ili ne - zavisno od verzije - viewer ili dodatak na explorer koji dozvoljava thumbnail prikaz prve (najčešće i jedine) stranice - taba u cdr fajlu, pa zato xn i ostali mogu da ga otvore - kad već ima instaliran corel. Kvalitet i rezolucija tog thnumbnail jpeg-a je katastrofa kada se uveća tj. nije za ništa.Sad ne mogu da probam šta se dešava kada nema corel-a na sistemu... pa nek` proba pitalac, da li i onda xn može da izvuče thumbnail iz corel fajla... a xn je džabalesku a super program. Kontam da je cdr zatvoren i zaštićen format pod vlasničkim pravima tako da mi nešto sumnjivo da to dozvoljavaju ako ne platiš za sam program, odnosno, programi koji nešto otvaraju, u stvari mogu da otvore samo taj bitmap koji se pravi za thumbnail prikaz u exploreru i programima te namene, ali ne otvaraju sam corel fajl. Corel fajl je vektorska grafika a ne bitmapa čak i kada je učitana bitmapa-slika, tako da mi je nešto sumnjivo.... da ga otvori Adobe illustrator, ok, da ga otvori Microsoft Visio, ok, ali ovi `pregledači` čisto sumnjam.
@Pisko>>> Zasigurno znam da otvara i ACAD-ove `dwg` kao i...
12.12.2009. 10:19
status: user broj poruka: 10999
encapsulated `psd` (Photoshop). Ove dve ekstenzije je cak moguce i asocirati sa xnview-om (unutar setovanja samog programa). Verovatno se radi o tome da ih xnview privremeno bitmap-uje `on the fly`.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.