Potreban mi je tutorijal iz AC-a najviše za #D modeling tj kako se radi 3D u njemu poželjno na srpskom a radi posao i na Engleskom, a ako je moguće naki torent sa Full tutorijalima bi me najviše usrećio... Zahvlajujem
Hvala Bax Gile ma nije za mene nego ortak na građevinskom pa zapeo ko konje za cad a ja inače sve crtam u Solidworksu, jbg mašinac sam a to mi nekako najlakše a Inženjera nisam koristio Pozdraw
E ja sad ucim Pro Engineer :), sve su to slicni programi samo se malo razlikuju, evo ovaj moj nastavnik je sve probao i kaze da mu najbolje lezi Catia :).
Pozdrav!
:: Hvala Ba :: Gile ma nije za mene nego ortak na građevinskom pa zapeo ko konje za cad a ja inače sve crtam u Solidworksu, jbg mašinac sam a to mi nekako najlakše a Inženjera nisam koristi :: Pozdra :: ::
:: E ja sad ucim Pro Engineer :), sve su to slicni programi samo se malo razlikuju, evo ovaj moj nastavnik je sve probao i kaze da mu najbolje lezi Catia :) :: :: Pozdrav :: :: :: :: Hvala Ba :: :: Gile ma nije za mene nego ortak na građevinskom pa zapeo ko konje za cad a ja inače sve crtam u Solidworksu, jbg mašinac sam a to mi nekako najlakše a Inženjera nisam koristi :: :: Pozdra :: :: :: ::
Ovo su ti osnovne komande za 3D modelovanje u AutoCADu. I nemoj da te neko zavara da AutoCAD nije za 3D...U ACADu mozes da izmodelujes apsolutno svaki oblik sa savrsenom preciznoscu...
Ali nikako ne ocekuj da savladas 3D preko noci,AutoCAD je izuzetno obiman program...Ako ti treba nesto da savladas na brzinu tu je google Sketchup... AutoCAD jeste jedan od najkomplikvanijih programa,ali samo zato sto ne postoji stvar koja u njemu ne moze da se nacrta/izmodeluje i sve sto radis mozes da uradis na vise nacina...Tako da ako ti nesto deluje previse komlikovano znaj da postoji makar jos 5 laksih nacina da se uradi...
Za 3D ti preporucujem ACAD 2010,ubaceno je mnostvo novih komandi za 3D modelovanje,po meni najbitnija je mogucnost pretvaranja solida u mesh i obratno.To sada neverovatno olaksava crtanje preko mesh-a... Ako si ikad modelovao u Maya-i odlicno ces se snaci u AutoCADu 2010 jer su ga pravili njihovi programeri i uvezena je masa istih komandi...
Care ajde ovako uradi mi pralazni komad iz kvadrata 4x4 na krug precnika 1.75 a na razmaku od 7 autocad jedinica i onda si majstor.
Pazi nemoj da varas i da to uradis u 3ds-u jer se tamo to moze uraditi za manje od 3minuta nego bas u autocad-u.
Za neke stvari stvarno nije dobar ali je za tehnicke crteze savrsen, jos ako se ovalada nekim drugim dodatnim paketom onda je vise nego dobar, recimo civil za puteve, kanale i ostale linijske objekte, revit za arhitekturu, map za topografe a kasnije i za ostale...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Polyline :: 3Dpol :: extrude :: revolve :: Sweep :: loft :: :: Ovo su ti osnovne komande za modelovanje u 3D u AutoCADu :: I nemoj da te neko zavara da AutoCAD nije za 3D...U ACADu mozes da izmodelujes apsolutno svaki oblik sa savrsenom preciznoscu.. :: :: Ali nikako ne ocekuj da savladas 3D preko noci,AutoCAD je izuzetno obiman program...Ako ti treba nesto da savladas na brzinu tu je google Sketchup.. :: AutoCAD jeste jedan od najkomplikvanijih programa,ali samo zato sto ne postoji stvar koja u njemu ne moze da se nacrta/izmodeluje i sve sto radis mozes da uradis na vise nacina...Tako da ako ti nesto deluje previse komlikovano znaj da postoji makar jos 5 laksih nacina da se uradi.. :: :: Za 3D ti preporucujem ACAD 2010,ubaceno je mnostvo novih komandi za 3D modelovanje,po meni najbitnija je mogucnost pretvaranja solida u mesh i obratno.To sada neverovatno olaksava crtanje preko mesh-a.. :: Ako si ikad modelovao u Maya-i odlicno ces se snaci u AutoCADu 2010 jer su ga pravili njihovi programeri i uvezena je masa komandi istih komandi.. :: :: :: DaSickSystem :: ::
:: Care ajde ovako uradi mi pralazni komad iz kvadrata 4x4 na krug precnika 1.75 a na razmaku od 7 autocad jedinica i onda si majstor Ako sam te dobro razumeo ovako to bi ovako nekao trebalo da izgleda: http://img225.imageshack.us/img225/3490/capturezg.jpg Ako jeste za ovo je potrebno 10 skundi da se uradi...
:: Pazi nemoj da varas i da to uradis u 3ds-u jer se tamo to moze uraditi za manje od 3minuta nego bas u autocad-u Abnere molim te....Nemoj te fore...Radicu ga u Photoshopu pa cu ga editovati u Maya,pa cu ga prebaciti u Bryce,pa da ga vratim ponovo u CAD...
:: Za neke stvari stvarno nije dobar ali je za tehnicke crteze savrsen, jos ako se ovalada nekim drugim dodatnim paketom onda je vise nego dobar, recimo civil za puteve, kanale i ostale linijske objekte, revit za arhitekturu, map za topografe a kasnije i za ostale..
DaSickSyst hvala ti za trud, znam da je cad extra program mada je preobiman ja sam ga hteo naučiti pre jedno 4-5 godina ali me ta njegova obimnost odbila pa sad koristim soldworks a i Na Mašincu sam pa je do još jedan +
:: DaSickSyst hvala ti za trud, znam da je cad extra program mada je preobiman ja sam ga hteo naučiti pre jedno 4-5 godina ali me ta njegova obimnost odbila pa sad koristim soldworks a i Na Mašincu sam pa je do još jedan + Molim i drugi put...
@Abner: I? Jel si na ovo mislio?
Ako mislis da sam varao(sto je po meni malo uvredljivo)...Objasnicu ti kako ovo sam da uradis za manje od minut.
1.Nacrtaj kvadrat 4x4. 2.U sredini kvadrata nacrtaj krug dimenzija koje ti trebaju(R1.75 u ovo slucaju). 3.Pomeri krug po Z osi(u visinu) za zeljenu visinu(7 jedinica). 4.Kucaj komandu LOFT pa pritisni Enter. 5.Selektuj krug i kvadrat i pritisni Enter. 6.Izaci ce ti prozor u kome ti je vec selektovano SMOOTH tako da samo treba da pritisnes OK...
Zavrsio si.
Ovo moze da se nacrta i preko mesh-a i preko sweep-a,ali je ovako lakse...
DSS majstor si za fejkere :))) Ja, kao desetogodisnji korisnik autocad-a, potvrdjujem da DSS nije izfejkovao.
CAD je dobar za 3d, ali je svastara od programa. Moze sve da radis u njemu, a za sve sto radis postoji program koji to moze da radi bolje :))) Ali program koji traje toliko godina ne moze da bude los. Sve u svemu 3d odavno ne radim u cad-u, iako ga znam u prste. Max mi je mnooooogo brzi, pogotovu ako nesto kasnije treba da prepravim, a uvek treba. DSS, evo ti jedna fotka da vidis sta sam svojevremeno nacrtao u CAD-u. Kamion i drvece iz maxa, rendano u maxwel 1.0
:: DSS majstor si za fejkere :)) :: Ja, kao desetogodisnji korisnik autocad-a, potvrdjujem da DSS nije izfejkovao :: :: CAD je dobar za 3d, ali je svastara od programa. Moze sve da radis u njemu, a za sve sto radis postoji program koji to moze da radi bolje :)) :: Ali program koji traje toliko godina ne moze da bude los. :: Sve u svemu 3d odavno ne radim u cad-u, iako ga znam u prste. Max mi je mnooooogo brzi, pogotovu ako nesto kasnije treba da prepravim, a uvek treba :: DSS, evo ti jedna fotka da vidis sta sam svojevremeno nacrtao u CAD-u. Kamion i drvece iz maxa, rendano u maxwel 1. :: :: http://picasaweb.google.com/josifmilenkovic/KapijaVrnjackaBanja#538140363601354246 Svaka cast Jole. Super si ovo uradio,vidim da volis Kalatravu...Trebace ti bas jaka temenljna stopa za ovu konzolu...
Ako moze jedan tip u vezi 3D modela...Kod uvozenja DWG fajla u MAX smanji Max. Deviation Surface na 0.001(to je minimum)...Mozes da stavis i vise,ali ovako ce zaobljene povrsine biti stvarno krive i nece se videti segmenti... Normalno sto manji broj za Deviation surface to ce ti vise RAM memorije trebati...
Za tu kapiju sam dobio 3. nagradu na otvorenom konkursu, bio sam ispred nekih svojih profesora sa faxa a kod njih sam imao osmice:) Znam za foru oko izvozenja iz cad-a, da se smanje reckave krivine, ali tad nisam znao. Ta slika je rendana u mentalray sa alfom, pa je posle ubacena u photoshop u postojece stanje A ovaj enterijer Remont je izveden original tako, radio sam ga zajedno sa bivsim cimerom. Evo njegovog sajta, momak je iz Kragujevca, otkida kako radi.
Inace ovo na picassa su moji projekti, a imam gomile rendera koje sam radio za tudje projekte. To nisam hteo da postavljam, ipak je samo 3d i render moj
:: A ovaj enterijer Remont je izveden original tako, radio sam ga zajedno sa bivsim cimerom. Evo njegovog sajta, momak je iz Kragujevca, otkida kako radi :: :: http://www.conceptstudio.rs
Sale iz Kragujevca ti je cimer??? Eto...Mali je svet... On je studirao arhitekturu u Nisu i moje je godiste...
Prepoznao sam po City Centru sa sajta...Trebalo je letos da mu radim animaciju za ovaj objekat...
Ne znam koji Sale ti je pricao da je radio City Centar, ali ovaj momak se ne zove Sale vec Bojan i radio je city centar, makar idejno resenje. Verovatno su njih dvojica nesto zajedno muljali. A studirao je arhitekturu u Nisu.
JOLE
:: :: A ovaj enterijer Remont je izveden original tako, radio sam ga zajedno sa bivsim cimerom. Evo njegovog sajta, momak je iz Kragujevca, otkida kako radi :: :: :: :: http://www.conceptstudio.rs :: :: Sale iz Kragujevca ti je cimer??? :: Eto...Mali je svet.. :: On je studirao arhitekturu u Nisu i moje je godiste.. :: :: Prepoznao sam po City Centru sa sajta...Trebalo je letos da mu radim animaciju za ovaj objekat.. :: :: :: DaSickSystem ::
:: Ne znam koji Sale ti je pricao da je radio City Centar, ali ovaj momak se ne zove Sale vec Bojan i radio je city centar, makar idejno resenje. Verovatno su njih dvojica nesto zajedno muljali. A studirao je arhitekturu u Nisu.
Savim moguce da je radilo vise ljudi...Mene je za City Centar kontaktirao Sale koga su uputile neke moje kolege na mene,ne znam sa kim je radio,ali trebalo je da mu se uradi animacija za ovaj objekat: http://img199.imageshack.us/i/67471206.jpg/
Ovo je bila neka radna varijanta...A definitivno lici na rad sa sajta... Poslao mi je jos par rendera,ali nije moj rad pa ne bi da postujem vise slika...
:: :: :: :: Care ajde ovako uradi mi pralazni komad iz kvadrata 4x4 na krug precnika 1.75 a na razmaku od 7 autocad jedinica i onda si majstor :: Ako sam te dobro razumeo ovako to bi ovako nekao trebalo da izgleda :: http://img225.imageshack.us/img225/3490/capturezg.jp :: Ako jeste za ovo je potrebno 10 skundi da se uradi.. :: :: :: Pazi nemoj da varas i da to uradis u 3ds-u jer se tamo to moze uraditi za manje od 3minuta nego bas u autocad-u :: Abnere molim te....Nemoj te fore...Radicu ga u Photoshopu pa cu ga editovati u Maya,pa cu ga prebaciti u Bryce,pa da ga vratim ponovo u CAD.. :: :: :: Za neke stvari stvarno nije dobar ali je za tehnicke crteze savrsen, jos ako se ovalada nekim drugim dodatnim paketom onda je vise nego dobar, recimo civil za puteve, kanale i ostale linijske objekte, revit za arhitekturu, map za topografe a kasnije i za ostale.. :: :: :: DaSickSystem
Da to stvarno lici ali kad uradis hide i dobijes zicanu predstavu vidis da to ipak nije to. Generalno ovo sto si ti odradio je napribliznije sto se moze dobiti u AutoCAD-u, i nikako nije greska jednostvno on je takav. Vizuelno stvarno savrseno izgleda ali meni to nije to, a zasto... e to je i meni vec duze vreme enigma. Sta sve nismo probali ali nikad ne ispadne kako bi trebalo.
Mozda ne vladamo dovoljno AutoCAD-om...
:: :: DaSickSyst hvala ti za trud, znam da je cad extra program mada je preobiman ja sam ga hteo naučiti pre jedno 4-5 godina ali me ta njegova obimnost odbila pa sad koristim soldworks a i Na Mašincu sam pa je do još jedan + :: Molim i drugi put.. :: :: :: @Abner :: I :: Jel si na ovo mislio :: :: Ako mislis da sam varao(sto je po meni malo uvredljivo)...Objasnicu ti kako ovo sam da uradis za manje od minut :: :: 1.Nacrtaj kvadrat 4x4 :: 2.U sredini kvadrata nacrtaj krug dimenzija koje ti trebaju(R1.75 u ovo slucaju) :: 3.Pomeri krug po Z osi(u visinu) za zeljenu visinu(7 jedinica) :: 4.Kucaj komandu LOFT pa pritisni Enter :: 5.Selektuj krug i kvadrat i pritisni Enter :: 6.Izaci ce ti prozor u kome ti je vec selektovano SMOOTH tako da samo treba da pritisnes OK.. :: :: Zavrsio si :: :: Ovo moze da se nacrta i preko mesh-a i preko sweep-a,ali je ovako lakse.. :: :: Da cujem...Jesam li majstor ili fejker? :: :: :: DaSickSystem
pa ti i kad uradis zicanu predstavu valjka u CAD-u izgleda kao 2 kruga i 2 linije koje ih spajaju Mislim, sta ce ti lepa zicana predstava? Kad mu stavis da se vidi materijal ili render, izgleda normalno... CAD ima vektore drugacije od MAX-a i MAY-e, ovi rade sa mash i poly polidonima, verteksi i ivice su skroz drugacije. Ja sam ceo onaj objekat radio sa 3 alatke - loft,extrude i sweep
Generalno kad kvadrat prelazi u krug trebalo bi da se krajnje tacke jedne stranice kvadrata projektuju u jednu tacku na krugu i tako u cetri tacke, a kruznica bi trebala da se projektuje takodje u cetri ali ugla kvadrata. Tako stranica nestane na krugu a delovi kruznice nestanu u coskovima kvadrata i sve je definisano. Gore opisanom metodom se dobije na oklo lep solid ali je on u stvari nekakav levak a ne pravilna prelazna deonica.
Ovo stvarno nije neka greda i nije problem kad je prelaznica malena, ali kada se radi o tunelu precnika 10-12m` pa kad prelaznica iznosi 1.5-2D ili kad je u pitanju neki vitoperni zid to ispadne mnogo razlike u betonu.
Vise puta sam naleteo na neke stvari u AutoCAD-u koje daju netacne recimo kolicine zbog samog vitoperenja ravni, i razlika nije bila mala, izvodjac po projektu treba da ugradi recimo 1000m3 betona a u stvarnosti to bude 1100m3 (pomnoziti sa 150-200us$). Ispostavilo se da se projektant (u jednom slucaju ja i kolega) oslanjao na 3D umesto na manualni predmer kolicina.
A mozda se radi i o tome sto ja ne znam dovoljno AutoCAD pogotovu 3D...
:: pa ti i kad uradis zicanu predstavu valjka u CAD-u izgleda kao 2 kruga i 2 linije koje ih spajaj :: Mislim, sta ce ti lepa zicana predstava? Kad mu stavis da se vidi materijal ili render, izgleda normalno... CAD ima vektore drugacije od MAX-a i MAY-e, ovi rade sa mash i poly polidonima, verteksi i ivice su skroz drugacije :: Ja sam ceo onaj objekat radio sa 3 alatke - loft,extrude i swee :: :: JOL :: ::
Za masinsko crtanje su mnogo bolji programi tipa ProEngineer, Catia, Solidworks, mnogo se brze odradi crtez. AutoCad 3D=slog mnogo se sporije crta u njemu nego u iskljucivo 3D programima. @Dss koliko imas strana proracuna pre crtanja nekog ozbiljnijeg crteza ?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.