Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
MS Access - Postavljanje veze i još po nešto
STRANA 1 OD 1
Starcevac MS Access - Postavljanje veze i još po nešto 06.06.2009. 13:17 T17842

status: user
broj poruka: 318
Radim u 2007. (mada ovo nije toliko bitno).

Što se tiče pravljanja i popune tabela sa tim nemam problema.

Problem mi je pravljenje veze između tabela.

Pošto je ono što želim da napravim dosta komplikovano, evo na jednom primeru da vam uprostim ono što želim da napravim.

Imaću dosta tabela. Svaka tabela sadrži iste kolone i isti broj redova.
Zamislimo prodavnicu koja ima 3 prodajna mesta. Ja pravim tabelu za svaku prodajno mesto sa sledećim sadržajem: stavio sam ID, odeljenje, naziv, j.m., cena itd.
U svakom odeljenju se nalazi po 10 proizvoda. Imam 15 odeljenja u okviru svake prodavnice.

Kada popunim tabelu po godinama npr. od 2005. do 2008. tu nastaje problem.

Kako da napravim vezu uz pomoć koje ću da napravim upit u kome će mi dati sve podatke za jedno prodajno mesto od 2005. do 2008., ali da budu u istom redu??? Trenutno kada napravim on mi svaku godinu stavi kao posebnu kolonu. Pravi kolonu za ID2005, pa Odeljenje2005 itd, pa kada završi sa 2005. stavlja ID2006, Odeljenje 2006 itd do 2008.
E meni ne treba ovako, nego da mi da jednu kolonu za ID, jednu kolonu za Odeljenje, jednu kolonu za Naziv itd., a da mi sa strane piše koja je godina. Znači, ne da on pravi za svaki element određene godinu novu kolonu, već da ja imam fiksno kolone koje mi trebaju, a da mi on sa strane napiše koja je godina u pitanju.

I još nešto. Kako da napravim da mi otvara delove baze podataka u tabovima kao u Veb pretraživaču, a ne da mi stavlja jedno preko drugog??

Znam da je mnogo opširno, ali samo tako možete da shvatite šta mi treba.

Unapred hvala.
Kad čovek ode u goste, svašta mora da jede.!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mkukic ... 06.06.2009. 13:36 #119372

broj poruka: 2591
Ako sam dobro razumeo... Treba da imas jednu tabelu ProdajnoMesto u kojoj ces imati elemente:
id_prodajnogMesta, id_odeljenja, nazivProdajnogMesta, cena...
Druga tabela treba da ti bude Odeljenje:
id_odeljenja, nazivOdeljenja. I ove dve spojis jedan prema vise...
Posle stavis upit: `select id_prodajnogMesta, nazivOdeljenja, nazivProdajnogMesta, cena, godina... (sta vec sve ima i sta ti treba) from (ProdajnoMesto inner join Odeljenje where ProdajnoMesto.id_odeljenja = Odeljenje.id_odeljenje) and where godina between 2005 and 2008
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

Starcevac mkukic i nisi baš. 06.06.2009. 14:43 #119398

Nije to ono što mi treba.

Aj još malo da pojasnim.

Ova prodavnica koja se sastoji od 3 prodajna mesta, pravim tabelu samo za jedno prodajno mesto.

U tom prodajnom mestu sam napravio posebnu tabelu za svaku godinu (2005.2006.2007.2008.) sa sledecim podacima: ID, odeljenje, naziv proizvoda, cena....

Tu sam tabelu uredno popunio na sledeci način:

OVO JE SAMO ZA 2005.
ID cepa redne brojeve
Odeljenja ima 15, a u okviru jednog odeljenja ima 10 proizvoda. Pa mi odeljenje u ovoj tabeli ide ovako: 1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,2,2,2,2,2,2,2,2,2,2,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,4....do 15,15,15,15,15,15,15,15,15,15.
Naziv proizvoda normalno pišem i cenu takođe.

Za 2006. ponovo pravim novu tabelu sa svim ovim podacima gore navedenim i tako i za 2007. 2008.

Znači, sada za jedno prodajno mesto imam 4 tabele za 2005.2006.2007.2008.

Šta sada hoću??? Ne znam kako da postavim vezu s kojom bih mogao da napravim upit da mi izbaci jednu tabelu koja će sadržati podatke iz ove 4??? i to na sledeći način: Da mi upit ima iste elemente kao i prethodne 4 tabele i da mi ubaci podatke kako oni stvarno idu i samo što će pored pisati koja je godina u pitanu.

Pokušao sam nešto da odradim,ali mi on izbaci posebno kolonu za npr. odeljenje 2005. pa za odeljenje 2006. itd. isto i sa nazivom, cenom itd.

Ovako kada mi uradi, i sada kada tražim npr. cenu veću od 100 dinara, ja u upitu moram zasebno da kucam to za kolonu cene 2005., za kolonu cene 2006 itd.

Znači hoću da imam samo jednu kolonu cene gde će biti za sve godine i tada mu dajem upit samo za tu jednu kolonu cene u kojoj mi se sadrže sve godine. I kada stavim cene veće od 100 dinara, od mi izbaci šta tražim, a pored mi piše koja je godina u pitanju.

Starcevac Sad razmišljam... 06.06.2009. 16:08 #119412

U svemu ovome meni je problem što za svaku godinu pravim posebnu tabelu.

Mislim da je najbolje da za jedno prodajno mesto imam jednu tabelu sa svim godinama i da je problem rešen.

mkukic ... 06.06.2009. 16:14 #119413

broj poruka: 2591
Ta godina treba samo da ti bude element recimo tabele ProdajnoMesto i posle samo u upitu kazes da je godina = tom i tom ili between te i te...
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

xenox query na query 07.06.2009. 11:07 #119519

broj poruka: 1404

Mozes trenutno stanje da resisi pozivajuci qyery po godini iz query koji pozove sva cetiri query za godine.

Elem - prozivodi tabela, prodajna mesta tabela, ulaz izlaz proizvoda tabela, dobavljaci tabela... pa sve to u relacije.
Video sam dosta knjigovodstvenih software-a koji dele bazu po godinama, ali se ceo posao ionako sece zavrsnim racunom pa posle toga i nema sta da se cacka po bazi. Malo mi je glupavo ali to ima i nekih svojih prednosti (mali backupi).

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs