Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
bootable cd
STRANA 1 OD 1
boztoga bootable cd 18.06.2008. 16:59 T10511

status: user
broj poruka: 516

Kako na Windows Xp Pro 64bit edition napraviti ext3 particiju za Linux? Partition manager-i nece da zavrse posao! Pri reboot-u prijavljuju program missing i ne naprave nista.

Malo sam googlovao i procitao da treba da se bootuje Partition manager sa CD-a! Kako da napravim bootabilan Partition manager?

Ajd help pls

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
lllo 18.06.2008. 17:52 #59400

broj poruka: 319

Ucini sebi uslugu i skini (ako vec nijesi) Ubuntu,koji se jednostavno instalira i jos jednostavnije load-uje na hard disku na kojem vec postoji xp.Ubuntu narezi na disk,butuj PC sa tog diska i instaler ce ti ponuditi opciju za kreiranje i odredjivanje velicine Linux particije.Sve je automatizovano i ne treba nikakva intervencija dodatnih programa.Pogledaj na https://www.ubuntu.com
Pisko Oprez 18.06.2008. 21:06 #59432

broj poruka: 6650
Ne slušaj ga, veoma si neiskusan i to će se najverovatnije završiti gubljenjem podataka i cele particije sa windows-om. Treba elementarno poznavati linux da se ne bi u particionisanju napravila kobna greška, a ti tek treba da ga probaš. Poštedi se lošeg iskustva na startu korišćenja jednog predivnog OS-a kakav je besplatni Ubuntu Hardy Heron.
Probaj sa Paragon Partition Managerom.... e sad, da li radi na 64-bitnom OS-u .... (sad mi pade na pamet da Illo nije ni tako blesav, dobar način da te reši tog mušičavog OS-a koji ne podržava bar 35% poznatog hardvera i softvera), uglavnom, čak i ako ne radi na tvom OS-u, instalriaj ga kod nekoga ko ima winxp, iz opcije Backup and rescue odaberi Create a bootable rescue cd... i ostalo već znaš. Formiraj tri nove particije, od toga jednu veličine 2xveličina tvog rama ili 3x, ako je ima se može se sa hardom. Tek kad napraviš i formatiraš te linux particije... onda lepo idi na ubuntu-ov cd, i iz njega ponovo formatiraj particije,odaberi gde je šta (swap na onu 2x, 3x ram-a) i to je to. Ako imaš adsl na mrežnoj kartici, sve će lepo da ti skine sa net-a, a sve probleme (na koje ćeš neminovno naići) rešićeš isto ovako: upitom na internet, uvek neka dobra duša ispiše po potrebi i ceo kod koji je potrebno copy-paste-ovati u Terminal... i o-la-la.... A ono o wine-u.... ma to radi iz windowsa. I igraj se tamo. Neka ti win bude igrača konzola.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

lllo 18.06.2008. 21:52 #59438

broj poruka: 319

::Ne slušaj ga, veoma si neiskusan i to će se najverovatnije završiti gubljenjem podataka i cele particije sa windows-om

Za ovo jedan veliki Instalacija ubuntua je jednostavnija od mijenjanja rezolucije monitora i zahtijeva minimum znanja engleskog jezika.Mogucnost da nesto krene lose je proporcionalna losem sensitivity-ju misa,koji bi mogao da pomjeri slajder za particiju u nezeljenom pravcu :>

Za ostatak - toliko si iskomplikovao,da je jednostavnije bilo da mu kazes da instalira virtual machine,pa,onda,da nema problema sa gubljenjem podataka na win-u.

boztoga re 18.06.2008. 23:48 #59478

broj poruka: 516

hvala momci i jednom i drugom :D Snasao sam se nekako i evo ga radi za sad perfektno :D i mogu reci da sam za sada vise nego odusevljen! Jos uvek ne znam mnogo toga, ali se snalazim - a kad negde zapne ja cu da vicem :)

Jos jednom hvala
poz
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs