Da li postoji nacin da sa skeniranih jpeg-a izvucem txt? (mrzi me da kucam ponovo zato sto ima mnogo strana) ___________________________________________________________________ It takes a non-poisoned creature to defeat and destroy a monster, that has grown and spawned a darkness, a darkness we can not tolerate.
Postoji a zove se OCR, imas obilje takvih programa a jedan od poznatijih je ABBY Fine Reader, Recognita itd. Mada imas i resenja samog proizvodjaca skenera koji obicno daju i propratni softver za tu namenu uz sam skener.
___________________________________________________________________ It takes a non-poisoned creature to defeat and destroy a monster, that has grown and spawned a darkness, a darkness we can not tolerate.
Ako je tekst na slici ćirilica, onda koristi Abby fine reader (verzija 7 je bila super)... a trenutno je aktuelna verzija 9. Ako je latinica, manje važno, mada zbog naših kuka i motika (čđžš) opet, fine reader. Slika treba da je u bar 300dpi za normalni font (10-12) ako se radi o skenu. Visoko kontrastni sken gde tekst nije zakopan u jarko obojene slike, može da se iščupa, u suprotnom, mrka kapa. Tekst koji dobiješ, biće (prebačen u word) izuzetno preformatiran i unakažen raznim tagovima i setovanjima word procesora jer će abby ili drugi ocr pokušavati da imitira u potpunosti položaj koji je originalni tekst zauzimao na slici, a to dovodi do raznih čudnih setovanja koja znaju da oduzmu vreme ako nešto pripremaš za štampu. Odnosno, da budem jasniji, ako ti se ono što dobiješ kao word dokumenat (ili excell, šta već) ne svidi u startu po pitanju formatiranja teskta, najbolje je da odradiš Ctrl+A, otvoriš novi dokumenat, Paste specijal - Unformatted unicode text, pa, podesi lepo sam kako ti volja. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.