Cao narode, nedavno se prikljucih ovom forumu i smatram da je odlican. E sad, imam jedan problem. Moja devojka hoce da pocne da se bavi programiranjem, i da kupi masinicu koja ce joj u tome pomoci, ALI NE ZNA SKORO NISTA O RACUNARIMA, A KAMOLI O PROGRAMIRANJU!!! Hoce li mi neko pomoci u svemu... Mislio sam da mi da recept kako da krenem iz pocetka... Koju masinu da joj preporucim, ali da ne bude skupa, i da li je bolje da uzme lap-top posto nije kuci skoro nikad, i sta da je prvo naucim... A o programiranju ja ne znam nista, pa bih i ja da krenem iz pocetka, pa molim da me uputite, kako, sta, gde...????? Hvala unapred!!! POZDRAV
Moze bilo koja masina jer je osnovno programiranje manje zahtevno. Neka uzme polovnu brand-name masinu iz 2000-2003god. sa garancijom ako nema love, moze posluziti i za CAD/CAM, animaciju, igrice...Ja bih kao min. preporucio punokrvni CPU @1GHz, 256MB RAM, SVGA 32MB, HDD 40GB, CD/DVD, DFVM, flat CRT 17`...brandirane masine imaju kvalitetne i izdrzljive komponenete tako da je IBM, Dell, FSC dobar izbor. Sve sto je brze i novije od ove masine to jos bolje ali i ova ce odradjivati sve sto treba prosecnom korisniku koji je pri tom rookie.
Osnovi programiranja ukljucuju assembler, fortran, C/C++ za low-level pristup a Java za bezbedno i prtabilno prgramiranje. Ima tu jos dosta toga, ali je za sve potrebno 10 godina rada i ucenja. Neka krene od C/C++ (Linux oriented programming), ako je ne zanima preterano arhitektura i organizacija masina onda joj masinski asembler ne treba (onda joj ne treba ni Basic ni Fortran ni Cobol). Ako joj treba programiranje za cisto Win/Mac okruzenje onda je Java idealna. Za sve postoji literatura koja je jeftina i dostupna ali dobro poznavanje racunarskog sistema i operatvinog okruznja je neophodno!
Moj savet ti je da je odgovoriš od programiranja, osim ako ti devojčica ima 10-ak godina. Šala. Ne znam da li za žene i kompjuter važi isto što i za žene i automobile, ali mogu da ti dam jedan mali primer. Imam dve prijateljice koje su završile ETF i zaposlene su kao inženjeri. Jedna od njih se aktivno bavi programiranjem u Delphi-ju. I bar dva puta nedeljno me neka od njih zove da me pita nešto kao: `A gde je device manager?` ili `Zašto mi je ovo za jezike prekriveno do pola`. Da imam malo tanje živce, već bi postao masovni ubojica.
`Nikad ne testiraj kompjuter na grešku, ako ne znaš kako da se iz nje izvučeš.` Marfijev zakon
Pa, meni su profani na faxu iz stare garde genijalci za programiranje i arhitekturu ali se neki slabo snalaze u prakticno primeni. To je normalno jer 60-ih kada su oni studirali IT je bio u jaslama. Ali su to vrlo inteligntni i obrazovani ljudi ali su stara garda koja se tesko privikava na dinamcine promene. Na zalost i na velikom ETFu se prepisuje tako da nisu svi reper i referenca kvaliteta. Ja znam veliki deo studenata koji nije `redovan o roku` ali su izuzetno talentovani i inovativni. Takodje zanm i grupu onih koju su dobri u prepisivanju i muckanju pa veliki deo prodju tako a malo znaju, oni su pravo ruglo ovog faxa i oni su ti koji ga srozavaju i brukaju. Onaj koji je sve odradio na posteno pa makar stududirao i 2 deceenije je cenjeniji od onih nesposobnih prepisivaca (osim u varanu) koje nece niko zaposliti...Ja redovno pomazem jednoj ortakinji koja je diplomirala na PMFu na RI smeru a nema pojma ni o cemu, jer je zaboravila ono sto je naucila. Takodje ponekad drzim casove programiranja i arhitekture svojoj devojci, koja je na PMFu...sve zavisi od coveka koji je taj koji zeli ili ne zeli uz fax da uci i sa strane, ili ces zavrsiti o roku kao prakticni duduk pa se 5 godian patiti saznajuci sa strane ili ces to isto raditi u paraleli na ustrb uspeha...
- R a v e n L o r d -
:: Moj savet ti je da je odgovoriš od programiranja, osim ako ti devojčica ima 10-ak godina. :: Šala. :: Ne znam da li za žene i kompjuter važi isto što i za žene i automobile, ali mogu da ti dam jedan mali primer. Imam dve prijateljice koje su završile ETF i zaposlene su kao inženjeri. Jedna od njih se aktivno bavi programiranjem u Delphi-ju. I bar dva puta nedeljno me neka od njih zove da me pita nešto kao: `A gde je device manager?` ili `Zašto mi je ovo za jezike prekriveno do pola` :: Da imam malo tanje živce, već bi postao masovni ubojica. :: :: `Nikad ne testiraj kompjuter na grešku, ako ne znaš kako da se iz nje izvučeš.` :: Marfijev zakon :: ::
Hvala ljudi... Prvo cu odgovoriti Nastyb, moju devojku je nemoguce odgovoriti od bilo cega, jer tako tvrdoglavo stvorenje jos nisam video. Pogotovo jer kod nas (u Zrenjaninu i okolini) nema sanse da nadjes posao, ma sta zavrsio... Nadamo se oboje da cemo uz programiranje naci nesto... U svakom slucaju, nasmejao sam se, sala je uspela... :-))) E sad, necemo uzimati bas neku staru masinu, vec onaj prosek sto se nalazi po ponudama racunarskih shop-ova, ako nije problem, moze li mi neko napisati koja je masinica valjana, tu do 400 eura??? Sad ja imam pitanje: Java je sta??? Programcic (pretpostavljam alatka za programiranje), koja se moze skinuti gde...??? (Ako ne sme ovde da se pise gde i kako to skinuti, moze na sawitch@gmail.com). I koja literatura je pozeljna za to??? I gde se moze naci, i kolika je cena od prilike??? ZNAM DA SAM DOSADAN, ALI POKUSACU DA DOSTIGNEM BAR POLOVINU VASEG NIVOA!!!!
Zaboravih da vam kazem, sto se tice faksa i obrazovanja, veoma je tema delikatna... Moj primer: Ja sam zavrsio tehnicki fakultet u Zrenjaninu, smer diplomirani inzenjer za upravljanje tehnickim sistemima u medicini, i sa mnom u klasi je bilo bar 80% ljudi koji ne da ne znaju sta je windows, nego... Ne znam sta da vam kazem... Ja sam daleko od experta, ali sam predmete gde se koriste racunari, i bilo sta u vezi sa njima, kao i engleski polozio bez problema... A neke gluposti od predmeta sam prepisivao, i smatram da znam sigurno vise nego moja drugarica, koja je diplomirala sa 9.5 prosekom, a ne zna film da prekopira na hard... Tako da nije sve to merilo.. Pogotovo postenje... Da sam bio posten, zadrzala bi me nacrtna geometrija na prvoj godini... Vazna napomena: Zrenjaninski fakultet se ne moze porediti sa bilo kojim Beogradskim.... Svestan sam te tuzne cinjenice...
Java je programski jezik (Java#, Blue Gene, Java Beans, C#) koji se razvija u okviru mocnih razvojnih okruzenja (JCreator, Eclipse, NetBeans). Nasuprot tome se za C/C++ koristi MS Visual Studio koji je takodje glomazan. Nesto do ovoga je besplatno a nesto komercijalno, imas ne NETu ap googlaj
- R a v e n L o r d -
:: Pa gde ste narode??? Ima li neko odgovore na moja pitanja?? ::
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.