Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Linux ???
STRANA 1 OD 1
gang1978 Linux ??? 06.05.2008. 15:05 T9662

status: user
broj poruka: 1661

Da li ima neko da mi pomogne oko jedne banalne stvari ?

Hteo sam da se malo zezam sa Linux-om i skinuo sam sa neta Mandrivu 2008-(velicina 696 MB).

E sad pitanje glasi jel to sve sto mi treba ili ima jos,kolika je velicina tog Linux-a 1,2,3 ili vise CD-ova ili 1 DVD ili sta ?

Trazio sam na netu ali nigde nema neko objasnjenje za pocetnike sta da se skine i gde vec samo uputsvo za instalaciju u kojem nije navedena velicina celokupne instalacione datoteke

Molim za pomoc,recite mi samo na koiko CD-ova ili DVD-a ide ta Mandriva 2008

Samo ozbiljni hvala unapred svima
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
XXXL :) 06.05.2008. 15:10 #53501

broj poruka: 537
Velicina same instalacije zavisi od kolicine dodatnog software-a koji ide uz instalaciju tj. sta ces sve instalirati. To sto si skinuo sa neta ce ti biti dovoljno da instaliras linux sa osnovnim programima za editovanje teksta,gledanje filmova,pustanje muzike i sl. Mozda se dobije i FireFox i TBird, za to nisam siguran posto ja koristim Ubuntu. Mozda budes imao problema oko drajvera za komponente koje su ti u kompu (mozda ces morati da skines drajvere za linux), ali ako imas neke standardne i siroko rasprostranjene komponente - neces imati problema.
gang1978 Re: :) 06.05.2008. 15:29 #53503

:: Velicina same instalacije zavisi od kolicine dodatnog software-a koji ide uz instalaciju tj. sta ces sve instalirati. To sto si skinuo sa neta ce ti biti dovoljno da instaliras linux sa osnovnim programima za editovanje teksta,gledanje filmova,pustanje muzike i sl. Mozda se dobije i FireFox i TBird, za to nisam siguran posto ja koristim Ubuntu. Mozda budes imao problema oko drajvera za komponente koje su ti u kompu (mozda ces morati da skines drajvere za linux), ali ako imas neke standardne i siroko rasprostranjene komponente - neces imati problema

HVALA

E sad kad bih mi jos rekao sta i kako da instaliram bio bih ti zahvalan(mozes na mail da mi posaljes - gangsterola78@yahoo.com)

Uh zamalo da zaboravim imam instaliran XP(masina je Core 2 Duo i Ati 3870 na Ga-P35-DS3L) a hard podeljen na dve particije 100 i 150 Gb jel treba jos jedna za Linux i koja NTFS ili Fat32

Jel ima negde kompletno uputstvo korak-po-korak
Erestun hehe... 06.05.2008. 15:53 #53507

broj poruka: 1797
pa ne koristi linux te file sisteme :)
Linux ti sam ponudi partitioning. Swap particija, Root particija i/ili Extendend
File sistem je obicno Reiser za Root, tako i ostavis a za extended mozes takodje Reiser ili Ext2 itd. Nek ti xxxl ostalo na mail napise ako vec i ovo nije :) Za kucno koriscenje je Ubutnu zakon. Ja na poslu koristim Novell-ova SuSE izdanja. Poz
gang1978 Re: hehe... 06.05.2008. 16:03 #53510

:: pa ne koristi linux te file sisteme :
:: Linux ti sam ponudi partitioning. Swap particija, Root particija i/ili Extenden
:: File sistem je obicno Reiser za Root, tako i ostavis a za extended mozes takodje Reiser ili Ext2 itd. Nek ti xxxl ostalo na mail napise ako vec i ovo nije :) Za kucno koriscenje je Ubutnu zakon. Ja na poslu koristim Novell-ova SuSE izdanja. Po

Pa ja sam krenuo instalaciju i pijaviomi se crn monitor sa belom kockom u sredini i nista (tu zabo i nemrda).

Uopste nisam stigao do tog dela
XXXL :) 06.05.2008. 16:05 #53511

Ne znam kako izgleda instalacija za Mandrivu ali sumnjam da se razlikuje nesto posebno od ostalih Linux distribucija. Sama instalacija je prilicno user-friendly odnosno, ako samo klikces Next i I Agree instaliraces Linux bez problema. Dovoljno je samo da odvojis jednu praznu particiju (i ne mora da bude prazna, vazno je da nemas na njoj vec instaliran neki OS) i instalacija ce je sama formatirati onako kako je potrebno da bi Linux uopste mogao da radi. Verujem da ces se snaci bez problema :)
XXXL Re: Re: hehe... 06.05.2008. 16:07 #53512

Koju konfiguraciju imas ?

::
:: :: pa ne koristi linux te file sisteme :
:: :: Linux ti sam ponudi partitioning. Swap particija, Root particija i/ili Extenden
:: :: File sistem je obicno Reiser za Root, tako i ostavis a za extended mozes takodje Reiser ili Ext2 itd. Nek ti xxxl ostalo na mail napise ako vec i ovo nije :) Za kucno koriscenje je Ubutnu zakon. Ja na poslu koristim Novell-ova SuSE izdanja. Po
:: Pa ja sam krenuo instalaciju i pijaviomi se crn monitor sa belom kockom u sredini i nista (tu zabo i nemrda)
:: Uopste nisam stigao do tog del
gang1978 Re: :) 06.05.2008. 16:09 #53513

:: Ne znam kako izgleda instalacija za Mandrivu ali sumnjam da se razlikuje nesto posebno od ostalih Linux distribucija. Sama instalacija je prilicno user-friendly odnosno, ako samo klikces Next i I Agree instaliraces Linux bez problema. Dovoljno je samo da odvojis jednu praznu particiju (i ne mora da bude prazna, vazno je da nemas na njoj vec instaliran neki OS) i instalacija ce je sama formatirati onako kako je potrebno da bi Linux uopste mogao da radi. Verujem da ces se snaci bez problema :

Pa krenuo sam bootovao sa cd-a ,krenula instalacija,cekirao one jezike kliknuo next i nista tu stao i nemrda 2 minuta
gang1978 Re: Re: Re: hehe... 06.05.2008. 16:13 #53515

:: Koju konfiguraciju imas
:: ::
:: :: :: pa ne koristi linux te file sisteme :
:: :: :: Linux ti sam ponudi partitioning. Swap particija, Root particija i/ili Extenden
:: :: :: File sistem je obicno Reiser za Root, tako i ostavis a za extended mozes takodje Reiser ili Ext2 itd. Nek ti xxxl ostalo na mail napise ako vec i ovo nije :) Za kucno koriscenje je Ubutnu zakon. Ja na poslu koristim Novell-ova SuSE izdanja. Po
:: :: Pa ja sam krenuo instalaciju i pijaviomi se crn monitor sa belom kockom u sredini i nista (tu zabo i nemrda)
:: :: Uopste nisam stigao do tog del
Core 2 Duo E 4500

Ati Club 3 D 3870 512 Mb

Ga-P35-DS3L

2*1 Gb Geil Ultra na 800Mhz

Seagate 250 GB 16 MB
XXXL Re: Re: Re: Re: hehe... 06.05.2008. 16:19 #53518

heh, pa pusti ga malo da radi, mozda je formatirao particije ili nesto slicno :)

Ako nece ta mandriva onda probaj Ubuntu, ima da se skine na dosta mesta i free je a radi lepo.

:: :: Koju konfiguraciju imas
:: :: ::
:: :: :: :: pa ne koristi linux te file sisteme :
:: :: :: :: Linux ti sam ponudi partitioning. Swap particija, Root particija i/ili Extenden
:: :: :: :: File sistem je obicno Reiser za Root, tako i ostavis a za extended mozes takodje Reiser ili Ext2 itd. Nek ti xxxl ostalo na mail napise ako vec i ovo nije :) Za kucno koriscenje je Ubutnu zakon. Ja na poslu koristim Novell-ova SuSE izdanja. Po
:: :: :: Pa ja sam krenuo instalaciju i pijaviomi se crn monitor sa belom kockom u sredini i nista (tu zabo i nemrda)
:: :: :: Uopste nisam stigao do tog del
:: Core 2 Duo E 450
:: Ati Club 3 D 3870 512 M
:: Ga-P35-DS3
:: 2*1 Gb Geil Ultra na 800Mh
:: Seagate 250 GB 16 MB
gang1978 Re: Re: Re: Re: Re: hehe... 06.05.2008. 16:21 #53519

:: heh, pa pusti ga malo da radi, mozda je formatirao particije ili nesto slicno :
:: Ako nece ta mandriva onda probaj Ubuntu, ima da se skine na dosta mesta i free je a radi lepo
:: :: :: Koju konfiguraciju imas
:: :: :: ::
:: :: :: :: :: pa ne koristi linux te file sisteme :
:: :: :: :: :: Linux ti sam ponudi partitioning. Swap particija, Root particija i/ili Extenden
:: :: :: :: :: File sistem je obicno Reiser za Root, tako i ostavis a za extended mozes takodje Reiser ili Ext2 itd. Nek ti xxxl ostalo na mail napise ako vec i ovo nije :) Za kucno koriscenje je Ubutnu zakon. Ja na poslu koristim Novell-ova SuSE izdanja. Po
:: :: :: :: Pa ja sam krenuo instalaciju i pijaviomi se crn monitor sa belom kockom u sredini i nista (tu zabo i nemrda)
:: :: :: :: Uopste nisam stigao do tog del
:: :: Core 2 Duo E 450
:: :: Ati Club 3 D 3870 512 M
:: :: Ga-P35-DS3
:: :: 2*1 Gb Geil Ultra na 800Mh
:: :: Seagate 250 GB 16 M
E jos samo nesto jel nece da mi skenja XP ili D particiju na kojoj imam svasta filmove ,muziku, itd ?-ima 80 Gb free na D
Erestun Hmm.... 06.05.2008. 16:49 #53525

cek...kad ti se monitor `zacrni`? Jel kad krenes instalaciju...ucitava kernel..bla bla...i ne stignes uopste do particioniranja? To se desava (u mojim slucajevima sa SuSE izdanjima) zbog procesora. Moguce je da je i tu problem isti. Ja to resavam na ovaj nacin. Izvadim proc novi...stavim stariji Celeron instaliram i vratim novi proc i radi. Skini ti Ubuntu zadnji pa vidi kako ce da ti reaguje. Nece ti nista biti sa xp-om osim ako ga ti ne formatiras sam .)
Erestun Wooow polako... 06.05.2008. 16:55 #53527

Na koju particiju hdd-a ti mislis da instaliras Linux?
Ne mozes koristiti tu D particiju koja je vec formatirana. Najbolje je da imas jos jednu particiju koja nije dirnuta odnosno Unlocated. Linux sam vidi FAT32/NTFS odnosno instaliran Win. Te particije ne dira nego na tu trecu izdeli swap i root. Da bi obezbedio sve to mozes da koristis Partition Magic 8.0. Tu tvoju D particiju resizeujes i ostavis npr 60gb unlocated. Na nju instaliras Linux. A sto se tice tvog problema, verovatno je do hardware-a. Probaj Ubuntu kao sto rekoh... i vidi sta ce da bude.
imarkovic .. 06.05.2008. 17:25 #53534

broj poruka: 19005
a jel mogu ja nesto da priupitam, posto sam isto pocetnik, a vidim da ste vi uveliko zasli u te vode, interesuje me kako da instaliram driver za nvidiu na SuSE 10.2, ili 3,isto i na ubuntu linux-u, citao sam ono uputstvo sa nv sajta, i kaze da se prvo ulogujem kao root, ja to i uradim, onda iz shell console kucam, npr., root folder, pa ./`ime fajla`, i dam mu putanju, sve uradim kako pise u uputstvu i opet mi izbaci `not found`mislim, on mi nadje neki drv, ali to nije dovoljno da pokrenem 3D acceleration, uopste ne kapiram, a sto se ubuntu-a tice, tu nisam ni mogao da pronadjem sh konzolu, verzija 8.4, isto mi fali i drv za zvucnu..

konfiguracija:
AB9 pro i965
C2D E8400
2x2gb 800 kingmax
gainward 9600 gt gs
creative x-fi extreme music
XXXL Re: .. 06.05.2008. 17:36 #53540

Nisi ti tu nesto dobto uradio ili nemas odgovarajuci drajver. Imas na netu da skines i instalacione drajvere koji se sami otvaraju (nesto kao .exe fajlovi u Win-u) pa probaj sa njima. Na Ubuntu, konzola se nalazi u meniju Aplications/Terminal :)

:: a jel mogu ja nesto da priupitam, posto sam isto pocetnik, a vidim da ste vi uveliko zasli u te vode, interesuje me kako da instaliram driver za nvidiu na SuSE 10.2, ili 3,isto i na ubuntu linux-u, citao sam ono uputstvo sa nv sajta, i kaze da se prvo ulogujem kao root, ja to i uradim, onda iz shell console kucam, npr., root folder, pa ./`ime fajla`, i dam mu putanju, sve uradim kako pise u uputstvu i opet mi izbaci `not found`mislim, on mi nadje neki drv, ali to nije dovoljno da pokrenem 3D acceleration, uopste ne kapiram, a sto se ubuntu-a tice, tu nisam ni mogao da pronadjem sh konzolu, verzija 8.4, isto mi fali i drv za zvucnu.
:: konfiguracija
:: AB9 pro i96
:: C2D E840
:: 2x2gb 800 kingma
:: gainward 9600 gt g
:: creative x-fi extreme music
gang1978 Re: Wooow polako... 06.05.2008. 17:43 #53542

:: Na koju particiju hdd-a ti mislis da instaliras Linux
:: Ne mozes koristiti tu D particiju koja je vec formatirana. Najbolje je da imas jos jednu particiju koja nije dirnuta odnosno Unlocated. Linux sam vidi FAT32/NTFS odnosno instaliran Win. Te particije ne dira nego na tu trecu izdeli swap i root. Da bi obezbedio sve to mozes da koristis Partition Magic 8.0. Tu tvoju D particiju resizeujes i ostavis npr 60gb unlocated. Na nju instaliras Linux. A sto se tice tvog problema, verovatno je do hardware-a. Probaj Ubuntu kao sto rekoh... i vidi sta ce da bude

Ljudi pa meni on nigde neinstalira Mandrivu nego je podigne sa diska !

Cim izvadim disk nema nista i podize se XP
Erestun ... 06.05.2008. 17:44 #53543

U SuSE koliko znam u toku instalacije moras da Enable-ujes 3D akceleraciju. Pa tek onda instalacija driver-a. Ali je stvar u tome sto se ja sa Linux-om oko grafike najmanje igram i ne znam tacno sta bi mogao problem biti, ako si pratio instalaciju po koracima. Firme u kojima postavljamo SuSE je uvek za server/neku radnu stanicu na kojoj ide Progress baza za linux i aplikacije koje su pod progress-om tako da nazalost nisam zalazio u 3D aplikacije.

http://www.linuxquestions.org/

jedino da probas na ovom forumu da se raspitas da ti neko u koracima to objasni. Pozdrav.
gang1978 Re: Re: Wooow polako... 06.05.2008. 17:46 #53544

:: :: Na koju particiju hdd-a ti mislis da instaliras Linux
:: :: Ne mozes koristiti tu D particiju koja je vec formatirana. Najbolje je da imas jos jednu particiju koja nije dirnuta odnosno Unlocated. Linux sam vidi FAT32/NTFS odnosno instaliran Win. Te particije ne dira nego na tu trecu izdeli swap i root. Da bi obezbedio sve to mozes da koristis Partition Magic 8.0. Tu tvoju D particiju resizeujes i ostavis npr 60gb unlocated. Na nju instaliras Linux. A sto se tice tvog problema, verovatno je do hardware-a. Probaj Ubuntu kao sto rekoh... i vidi sta ce da bude
:: Ljudi pa meni on nigde neinstalira Mandrivu nego je podigne sa diska !-ako me neko razume sta sam hteo da kaze
:: Cim izvadim disk nema nista i podize se XP tako da ja nemam pojma sta da radim (TOTALNI LAIK)
imarkovic .. 06.05.2008. 17:47 #53545

:Nisi ti tu nesto dobto uradio ili nemas odgovarajuci drajver. Imas na netu da skines i instalacione drajvere koji se sami otvaraju (nesto kao .exe fajlovi u Win-u) pa probaj sa njima. Na Ubuntu, konzola se nalazi u meniju Aplications/Terminal :)

aha, pa pazi, ja sam skinuo bas odgovarajuci driver, sa nv sajta bas za tu moju graficku, u .tar, ili .gz arhivi, ne znam sad tacno, paket ima oko 17mb, raspakujem ga na desktop linux-a, pokusavao sam i double click, ali nista se ne desava, ne znam u cemu gresim, jer je napisano bas jednostavno u uputstvu, kratko i jasno, a gde da pogledam te fajlove? aj mi daj neki link ako ti nije tesko...

gang1978 Re: Wooow polako... 06.05.2008. 17:59 #53547

:: Na koju particiju hdd-a ti mislis da instaliras Linux
:: Ne mozes koristiti tu D particiju koja je vec formatirana. Najbolje je da imas jos jednu particiju koja nije dirnuta odnosno Unlocated. Linux sam vidi FAT32/NTFS odnosno instaliran Win. Te particije ne dira nego na tu trecu izdeli swap i root. Da bi obezbedio sve to mozes da koristis Partition Magic 8.0. Tu tvoju D particiju resizeujes i ostavis npr 60gb unlocated. Na nju instaliras Linux. A sto se tice tvog problema, verovatno je do hardware-a. Probaj Ubuntu kao sto rekoh... i vidi sta ce da bude

Nisam siguran da si me skapirao evo sta sam uradio :

stavio u biosu da mi podize prvo CD,zatim ubacio disk sa Mandrivom i on je sam krenuo .

Pojavilo se ono sranje sa jezicima -cekirao sam sta treba i ono standardno next-next-next.

I ono za 10 sekundi kao evo gotovo,medjutim kad sam restartovao komp bez diska on je podigao XP a od Mandrive ni traga ni glasa !!!Sto je najgore neznam odakle je uopste podigao taj sistem

imarkovic .. 06.05.2008. 18:18 #53552

to ti je najverovatnije Mandriva live, a to znaci da ti se podize sa cd-a, osim ako nema i install kao ubuntu, a nema sanse da se instalira za 10sek, kad bi mogao da mi procitas sta ti sve nudi kada pokrenes inst sa diska, bilo bi fino..da bi instalirao linux, mora da ti ponudi odgovarajuce particije, ako ti je posle podigao xp, to znaci da nisi napravio nikakve particije...problemi sa kojima sam se ja susretao su npr. da nece da mi podigne live cd ako imam sata, vec ATA hard, ili obrnuto, zavisi od verzije linux-a, taj seagate od 250gb ti je verovatno sata, probaj u bios-u da podesis da ti sata portovi rade kao IDE, pa probaj, a ne znam ni bios od te ploce, tako da ne mogu da ti objasnim, proceprkaj po bios-u, uglavnom je u `advanced`
gang1978 Re: .. 06.05.2008. 18:26 #53553

:: to ti je najverovatnije Mandriva live, a to znaci da ti se podize sa cd-a, osim ako nema i install kao ubuntu, a nema sanse da se instalira za 10sek, kad bi mogao da mi procitas sta ti sve nudi kada pokrenes inst sa diska, bilo bi fino..da bi instalirao linux, mora da ti ponudi odgovarajuce particije, ako ti je posle podigao xp, to znaci da nisi napravio nikakve particije...problemi sa kojima sam se ja susretao su npr. da nece da mi podigne live cd ako imam sata, vec ATA hard, ili obrnuto, zavisi od verzije linux-a, taj seagate od 250gb ti je verovatno sata, probaj u bios-u da podesis da ti sata portovi rade kao IDE, pa probaj, a ne znam ni bios od te ploce, tako da ne mogu da ti objasnim, proceprkaj po bios-u, uglavnom je u `advanced

Jeste sata HDD ali meni je kobojagi podigao tu Mandrivu .

A nudi na pocetku samo odabir jezika,isto to za tastaturu,podesavanje vremena i desktop okruzenja i to je to.Dobro preterao sam sa onih 10 sec ali verujmi netraje duze od 30 sec i eto kao podigao sistem .Koju god ikonicu kliknes on drlja po disku

A koju Mandrivu da skinem i odakle ako je ova live ?

I da nisam pravio nikakve particije,i mislis kad bi napravio particiju da bih onda krenula normalna instalacija ?
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs