Molim predlog, koji OS (XP 32. XP64. Vista 32 ili 64) ubaciti na ovu konfiguraciju a da nemam kasnije problema i da iskoristim sve mogucnosti konfiguracije i OS. PC sluzi za rad u grafickim programima - vektorskim i bit mapirani - bez renderinga, SKYPE, Rad u mrezi sa jos 3 racunara, internet
To je mašina na kojoj će Vista jako lepo da radi i 32-bitna i 64-bitna, ali bi ja i pored toga, stavio XP 32-bitni, jer ćeš sa njim imati najmanje problema. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......
Hvala Bax!! Na nezgodno pitanje vojvode, simpaticni Francuz odgovara:`Bas sam i ja to hteo da kazem` - pa tako i ja - mislim da je XP32 jos najsigurniji. A kad za godinu dana prodje garancija, pa kad pocne eksperimentisanje sa Vistom..... Jos jednom hvala na savetu!
Pošto su naši finansijski izvori po pitanju software-a nepresušni, instaliraj ih sve. Ili bar WindowsXP u kome ćeš da nešto ozbiljno radiš, neku od fista, da blejiš u šarena vrata i raduješ se jednog dana kada Adobe napravi optimizovanu verziju Photoshop-a koja će napokon, za razliku od sveg ostalog software-a na belom svetu, raditi brže na fisti nego na xp-u. I Kubuntu, da se nađe. Lepo izgleda, i, kad se jednog brzog dana nakon instalacije windowsa, desi poznata situacija da je dotični prepun rezidentnih programa i servisa koji čuče aktivni i špijuniraju sve i svašta, a sam windows se vuče ko` kornjača i pali se i gasi duže nego što ti treba da nešto uradiš u njemu... da imaš Linux i vidiš kako ti je računar i dalje dobar i brz. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Pisko, citate mi misli! Iako ovaj PC ide lepsoj polovini, cekam da prodje garancija, mozda i za koji mesec ako sve bude u redu, pa dolazi fijoka i probni disk, pa ne znam gde ce mi biti kraj. Ipak, postoji jedan veeeeliki problem - da bi u ovim godinama nesto naucio - moram nesto da zaboravim - disk full - ne pomaze ni `defragmentacija`. Zelja mi je da isprobam i naucim Linux i jos mnogo cega, ali .... Hvala na javljanju!
PS Supruga mi se izbezumila kad je cula da sad nema problema ni za CS4, a mene ujela zmija kad sam jo to rekao, probice mi glavu pitanjima kad izlazi.
Zato sam i pitao koji OS. Kako u mom naslovu stoji: Poklonjenom konju se zubi ne gledaju! - neka koristi koliko mu treba - ja sam mu dao. Na starom zeninom kompu ima 512+256 pa radi i CS3 bez problema - neki put samo kasljucne ili kine!!! a vuce se k`o kljuse - al` radi!!!
ne znam koliko vas koristi vistu ali meni odlicno radi. I to sa CS3 i Corelom X3. Stavise, cini mi se da bolje i stabilnije radi od XPa, pa vi pljujte koliko hocete. Istina je da joj treba dosta vise vremena da se digne no XPu, ali ako koristis sleep mode onda je to znatno krace :) osim grafike, koristim je i za CAD i sve ostalo sto ide u paketu i to na laptopu sa 2GB RAMa, 1.6GHz procom i nenad***ivom GMA950 integrisanom grafikom! sa SP1 paketom OS radi jos bolje i brze i uzima oko 700-800MB resursa. Ako se poiskljucuju sve vizuelne zavrzlame onda definitivno radi brze i bolje nego XP. Mislim da je vreme testiranja viste proslo pocetkom ove godine. ne bih mnogo razmisljao - stavio bih vistu. Ako ne vistu - onda zasto ne Win2000p, bolji je i ozbiljniji OS od XPa.
Imaces na raspolaganju celu ram memoriju, a i tvoj procesor podrzava 64-bitne instrukcije, zasto bi ga `sakatio` 32-bitnim sistemom. Pa ja sam na procesoru AMD Athlon 64 2800+ socket 754 koji podrzava 64-bitne instrukcije instalirao 64-ku uz svega 1 GB rama, sta mislis kako radi, SUPER. Upravo mislim na programe PHOTOSHOP CS2, COREL DRAW X3, Ilustrator, 3Ds Max, i da ne nabrajam, i jedva da stuca. XP 64 sam instalirao i na konfi sa 4 giga rama i procom AMD 6000+ dual-core. Taj stvarno kida. Pogotovo dual-core procesori bi trebalo bolje da se snalaze na win xp 64 bit nego na 32, uostalom otidji na MICROSOFT-ov sajt i vidi, imas tamo jedan grafikon, realne razlike izmedju xp64 i xp32. Vistu ne spominjem jer nisam nesto odusevljen. Jedino zaista za neke programe ces morati na net-u da pojuris 64-bitne instalacije, ali sto se tice programa vezanih za dizajn i crtanje, meni savrseno rade na 64bit. Mada, sta god da stavis, neces mnogo pogresiti, male su razlike, pozdrav.
Hvala svima na stvarno argumentovanim misljenjima. Da se nasalim: `tek sad mi nije jasno!` Medjutim, ko je sluzio vojsku zna sledecu recenicu svakog komandanta: `DONEO SAM ODLUKU .....` pa tako i ja. Za sada ide XP32 dok mi traje garancija ili dok mi ne dosadi da gledam onu lepljivu nalepnicu sa STOP. Tada nastupa XP64 (pretpostavljam da moze upgrade na XP32 i da mu odgovaraju standardni SP2 ili SP3) pa ako i to radi i sa malo starijim aplikacijama - divota, zatim, novi veliki korak napred - u Vistu. Ovo moram tako jer mi bolja polovina stalno ronda da joj PC radi gore posle svakog mog `ciscenja i podesavanja` i da stalno izgubi bar 10% filtera i cetkica, kad joj `petljam` po racunaru. Zaboravlja da godine cine svoje i kod racunara!!!!! Da je moja masina u pitanju, eksperimentisanje bi pocelo ovog trena ili minut ranije. Na zalost, da smo `malcice` bogatiji i da svi imamo hardver koji kasni 2 meseca za svetom, ne bi bilo ni foruma ni diskusija koji OS koristiti. Ali, sto kaze slepac - videcemo! Pozdrav svima!
Tacno je da kod instalacije trazi 1GB, ali, valjda se sazali na sirotinju, pa se instalira i na 768. Cak radi i sada na dva racunara sa toliko memorije. Cudno ali istinito!!??
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647120. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.