Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Vista resize i boot problem
STRANA 1 OD 1
psusnjar Vista resize i boot problem 23.03.2008. 06:54 T8903

status: user
broj poruka: 13

Postovani auditirijume,

Napravio sam par uzastopnih gluposti i sada naravno imam problem.
Imam Toshiba A200-14D laptop i sa njim je dosla Vista. Posto nisam imao puno vajde od nje resio sam da instaliram XP ali da zadrzim Vistu. HD je bio podeljen na dve particije (2x60GB) tako da sam iz Viste smanjio C particiju (PM 8 Pro ne radi iz Viste) ali samo za 15GB jer je Vista samo toliko dozvolila, Instalirao XP, pokrenuo VistaBootPro i popravio boot table. Sve je bilo ok, koristio sam XP ali je prostora bilo malo. Zato sam resio da probam sa nekim drugim programom da jos smanjim Vistinu particiju. Za to sam iskoristio gParted, napravio LiveCD, bekapova neke podatke (zaboravio da bekapujem sve – glupost br.1), ubacio LiveCD, pokrenuo gParted i smanjio Vistinu particiju. On je oko 8 sati radio smanjenje particije i kada je zavirsio i ja ugasio gParted i restartovao komp Vista ne moze da se pokrene, Master Boot Table nevalja. Poruka je ubacite instalacioni CD od Viste i pokrenite Repair your computer windows. Ja da uzmem CD/DVD (nisam siguran sta je) koji sam dobio uz Vistu nema ga (glupost br.2) svi instalacioni diskovi ostali u NS-u. Restartujem komp i probam da udjem u XP kad ono radi. Ja sav srecan pokrenem VistaBootPro da popravim boot table (glupost br.3), on kao sve popravi, ja restartujem komp i zamislite sada ne mogu da startujem ni Vistu ni XP. Naravno kada sam imao sansu da bekapujem ostatak stvari nisam (glupost br.4).
Ne zelim da formatiram hard, XP-SP2 najverovatnije mogu da nadjem ali nisam siguran dace biti isti kao onaj koji sam ja koristio.
Prioritet mi je da osposobim XP.
Da li neko zna neki programcic koji mogu da pokrenem sa laptopa (nemam floppy) koji ce popraviti master boot table, ili je bolje da uradim Repare sa instalacionim diskom?

Unapred hvala na svim odgovorima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
psusnjar Dodatak 23.03.2008. 10:47 #48655

Ovo sam nasao i izgleda da cu ipak morati da napavim instalacioni disk.

http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/using-gparted-to-resize-your-windows-vista-partition/

Ako neko ima neki drugi predlog neka javi.
janotka Mozda nije resenje koje si hteo... 24.03.2008. 02:23 #48717

broj poruka: 14
...ali mozda najbolje resenje naravno ako mozes tako nesto da izvedes je povezivanje tog harda na neki drugo komp, backup podataka, a onda fresh instalacija laptopa

Pozdrav

psusnjar Re 24.03.2008. 06:54 #48723

To bi bilo najbolje resenje. Vecinu tih podataka koji su i ostali mogu da bekapujem i na drugi nacin, ali bih zeleo da probam na neki drugi nacin da odradim sve to pre svega toga.
Mora da postoji nacin da smanjis velicinu Viste i na drugi nacin a ne samo preko nje, a da ne izgubis podatke.
psusnjar Popravljen XP 25.03.2008. 07:34 #48867

Uspeo sam da popravim XP tako sto sam ubacio instalacion disk sa XP, pokrenuo instalaciju i kada je trebalo da odaberem:
1. Nova instalacija - ENTER
2. Popravka preko Recovery console - R
3. Prekid instalacije

Odabrao sam R (tacku 2) i po pokretanju konzole odabrao popravku particije na kojoj se nalazi XP. U mom slucaju to je D:/Windows.
Posle toga sam ukucao FIXBOOT, sto je pokrenulo popravak boot tabele. Po zavrsetku toga sam restartovao komp i sada imam pokretanje XP-a.
Dok ne nabavim instalacion disk od Viste za sada nista :-(
ssinger :P 28.03.2008. 17:43 #49313

broj poruka: 161
Pretpostavljam da ti je sa laptopom dosla i legalna vista sa nalepnicom sa donje strane kucista. Neki prodavci ne isporucuju instalacioni DVD sa laptopom, ali to nije bitno. Bitno je da imas nalepnicu i serijski broj, sa kojim mozes da aktiviras i vistu koju skines sa neta ili kupis na buvljaku, osim ako nije vec crack-ovana. Prebaci hard kod nekoga, bekapuj podatke i instaliraj Vistu (kad vec imas legalnu) posto je stvarno odlicna. Sad je izasao i SP1 za Vistu. Steta bi bilo da na novu masinu stavljas OS (XP) koji je star 5-6 godina. Ja imam legalnu Vistu Home Premium OEM x64 na desktop racunaru i prezadovoljan sam. Sad postoje i verzije svih programa za vistu. PoZz
Singer

psusnjar Popravljena i Vista 01.04.2008. 12:02 #49707

Pozdrav,

Potrebno je skinuti Vista Recovery Disc:

http://neosmart.net/blog/2008/windows-vista-recovery-disc-download/

Narezete na disk i disk ubacite u komp.
Butujete komp sa Vista Recovery Disc.
Upustvo kako da koristite Recovery Disc imate ovde:

http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/tutorial148.html

Ja sam koristio opciju `Startup Repair`.
Posle tog sam izvrsio organizaciju boot menija, koji se pojavljuje kada se upali komp, pomocu VistaBootPro i sada ponovo imam i XP i Vistu.
Svi podaci i sva podesavanja su ostala.

P.S:
Uz laptop sam dobio Product Recovery DVD ali on sluzi samo za cistu instalaciju. Mogao sam da nabavim instalaciju Viste i da koristim moj key koji sam dobio uz laptop ali nisam zeleo da izgubim podesavanja i podatke iz Viste. To je jedini razlog zbog kojem sam sve ovo i radio.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647120.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs