pokušala sam da instaliram win xp na novi kompjuter, naravno s sata diskom. sistem je orginalan ali kupljen pre sp1. No ukratko, pocne noramlano, nadje samo 131 in nesto gb diska iako je disk od 320 gb i nece da ga formatira. u cemu ju fora i sta da radim. hvala u napred.
Napravi particiju tipa 40 000 megabajta a onda iz windowsa/administratorski alati/compjuter menadzment/diskmenadzment particionishi na manje od 128 giga preostali prostor
prva verzija koju imaš ne prepoznaje hdd-ove od 160gb pa na više, ni ata ni sata.Na svima se mogu da formatiraju samo 130gb. Imao sam taj slučaj na raznim hdd-ovima od 160 i 320gb. Opcije su ti da napraviš particiju sa 130gb i instaliraš sistem i kasnije iz xp-a da sa partition magic (ili nekim sličnim programom) fomatiraš ostatak, ili kao što sam ja uradio, instaliraš bilo koju verziju xp-a sa sp2 i iskoristiš serijski broj originala koji imaš, umesto onoga koji ide uz taj xp i to će ti raditi kao original (znači svi update-i, media player 11, internet explorer 7... sve će prepoznavati tvoj sistem kao originalan)
Sve verzije Windows-a do WinXP SP2 imaju problem sa IDE diskovima veceg kapciteta. Vide samo prvih 127 GB diska, a ostatak ne vide. Medutim to ne bi trebalo da se desava sa SATA diskovima. Da bi operativni sistem mogao da vidi prostor ns HD-u iznad 127 GB, potrebno je da ti ploca podrzava diskove velikog kapaciteta i da imas instaliran minimum Windows 2000 SP4 ili Windows XP SP2. Najbolje pomocu tzv `slipstream`-a napravi CD Windows XP SP2 i svi tvoji problemi ce nestati. Ili napravi particiju manju od 127 GB, instaliraj Windows XP, zatim SP2 i na kraju formatizuj ostali prostor HD-a.
Za razliku od ostalih programa ove namene ovaj je freeware i moze se pokrenuti sa USBa ili LiveCDa. Ima sve potrebno sto ti treba i radi svoj posao korektno.
Bez obzira sto je windows bez service pack-a, mozes uzeti bili koji originalni disk windowsa (home/pro) sa sp2 i pokrenuti instalaciju. Samo ukucaj serijski broj koji imas i sve ce proci bez problema. Metod je proban sa vise windowsa koji su originalno dosli sa sp1 a instaliran je disk od sp2. Probaj... Poz
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647120. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.