Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Legalan Operativni Sistem
STRANA 1 OD 1
bogdanovmv Legalan Operativni Sistem 15.02.2008. 22:30 T8198

status: user
broj poruka: 46
S`obzirom da je Windows koji se neplati nelegalan i kao takav moze dovesti do odredjenih sankcija,zamolio bih vas da mi preporucite neki OS koji nekosta nista a moze da pruzi obavljanje kancelarijskih poslova.I da se moze instalirati na racunarima tipa pentium 3 733MHz ili 1GHz, 256mb, GeForce2 ili ATI 9550.Moje potrebe su Internet (ADSL),Word,Excel (da ima OpenOffice),Da prepoznaje periferne uredjaje-Inkjet stampac lexmark Z605,Slanje i primanje E-mail (POP3).Sa neta trenutno skidam Fedoru 8.Zanimame ako imate drugo misljenje.Inace ovo moze pomoci gomili zanatskih radnja koje nisu u mogucnosti da izdvoje po 150e za Windows.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mario80bg ... 15.02.2008. 22:38 #44169

broj poruka: 163
Linux?

A moze i da se kupi neki stariji brendirani kompjuter ibm, compaq ili hp koji automatski imaju licencu nekog windowsa 2000 za 40-60 evra (P3). Sto znachi da se uz komp dobije dzabe licenca. Pa kome je volja...

Ali posto imam drugara koji je zanatlija i ne placa nekoliko godina porez a kompjuter je prodao da bi kupio dvd plejer... Vama bih naplatio licencu 1000 eura :)

dokolenko

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
bogdanovmv re 15.02.2008. 22:46 #44171

Imam HP vectru sa nalepnicom sa strane za windows 2000 1-2 CPU,to znaci da mogu da podignem windows na to i da bude legalan.

mario80bg ... 15.02.2008. 22:48 #44172

Ali samo 2000 sa tim serijskim brojem sa nalepnice .)

dokolenko

Pisko Ćuprija i Most 15.02.2008. 22:54 #44173

broj poruka: 6649
Osim varijante, da stvarno naletiš na LEGALAN polovni operativni sistem čega se setio mario..., onda ti treba i LEGALNA licenca za office, a to je tek prava cena prema 150€ koliko je (skoro jeftino) operativni sistem... šta će ti legalan operativni sistem ako imaš krekovan office (a, najverovanije ti računar i ne treba na poslu bez toga - osim kod nekih poslovnih - trgovačkih softvera koji su sve -u-jednom)? A onda, Linux.... džaba.... malo sutra. Da bi koristio linux, sigurno ne možeš biti dileja i prosečan korisnik kao kod windows-a. Nikako plavuša ne može da ti odrađuje posao kao što je moguće kod windows-a i office-a. Pa onda, problemi u software-u, moraš ili sam da postaneš ili da imaš pri ruci softwersku podršku, nekoga ko će da uleće kad nastanu problemi, ko će da pronalazi kompatibilan hardver, instalira drajvere, izigrava administratora.... nekog sa iskustvom. Ako ti to izgleda besplatno, onda je linux stvarno besplatan, ali, meni više liči na lomljenje živaca, periode ko zna koliko duge kada ne radi nešto - ili sve, kada nešto nije kompatibilno, kada nemaš koga da pitaš.... ali, ako brzo učiš, i sam si spreman da savladaš do nivoa `power user - linux OS administrator`, onda, go-on.
I ne zaboravi, za raliku od kućne upotrebe, gde je igra moguća i malo se plaća, ili se bar vreme koje se izgubi računa u zabavu, u poslu vraćanje iliti prebacivanje na važeću opciju, košta i živaca i vremena....
Dakle, mislim da ti je najjeftinija varijanta neki stari os+stari office, jer to radi.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

bogdanovmv re 15.02.2008. 22:56 #44175

Mario, hvala ti.Odmah skidam windows 2000 i resen problem.
A uzgred voleo bih da mi neko kaze i koji linux moze da odradi kancelarijski posao,cisto zbog drugih ljudi koji imaju taj problem legalnosti OS-a.

mario80bg ... 15.02.2008. 23:40 #44180

Pa ima i jako dobrih open source programa koji su pandam offic-u potpuno besplatno tako da ni za to nema problema :)
A ima i mnogo lepa opcija u najnovijem backup programu acronis true image server 10 da jednim dugmetom na tastaturi sistem instalira za par minuta Windows 2000 sa licencom a inace koristite recimo Xp nelegalan :))))
Ne pricham o dva paralelna sistema na jednom kompu nego o image fajlu koji se razvuche za minut :)

Nije windows nista izmislio i napravio, samo je dobro plasirao svoj proizvod...

dokolenko

rasha44 Gde to radis? 15.02.2008. 23:46 #44181

broj poruka: 1492
U kojoj to firmi radis ili koju firmu vodis, kad niste u stanju da kupite licencu?
Veruj mi da ce ti to biti mnogo jeftinije na duze staze nego zezanje sa nepoznatim operativnim sistemom.
Ustedece ti, kao sto ti je Pisko vec objasnio, gomilu zivaca i vremena.

Evo ti link za Microsoft u Srbiji (jos je Serbia and Montenegro). Obrni telefon i raspitaj se o cenama. Sad je XP mnogo jeftiniji, posto Microsoft planira da prekine sa isporukama u junu ove godine. Ja sam za sebe davno kupio licencirani Windows XP OEM verziju (100€), iako imam sve moguce i nemoguce krekove i jos nekoliko vec krekovanih verzija, koje ponekad instaliram prijateljima.

http://www.microsoft.com/scg/

Nightbird

mario80bg ... 15.02.2008. 23:54 #44182

Blago onom ko rano poludi ceo zivot mu prodje u veselju...

Covek je lepo napisao gore profil firmi kojima bi ovo zavrshavalo posao a ne galebarchici koji sede sa laptopovima pozirajuci po elitnim kaficima radeci menadzerske poslove rasprodajuci Srbiju u bescenje... E takvima obavezno treba sertifikovani Xp i vista, sve pod konac.... Dual core qrac palac dok obichan privatnik grca posteno radeci...

A kada dodje povratjaj poreza pipne li taj kesh sa racuna dolazi mu finansijska policija istog trena.
Krivo mi je svakog dana kad placam porez ovoj gomnjivoj drzavi a ona me josh pljachka monopolom...

dokolenko

rasha44 Re: ... 16.02.2008. 00:04 #44184

Odakle ti potreba da bez ikakvih argumenata vredjas???

Za tvoju informaciju, mogao bih da ti budem otac. Nikad nisam bio pozer, niti mi je padalo napamet da se q***im bez veze.
Otkud ti znas ko sam ja, sta sam sve radio u zivotu i koji su moji razlozi da kupim licencu.

Spusti se, decko, malo na zemlju i istresaj zuc na svoje drugare.

Over and out sto se tebe tice.

Nightbird

:: Blago onom ko rano poludi ceo zivot mu prodje u veselju...
::
:: Covek je lepo napisao gore profil firmi kojima bi ovo zavrshavalo posao a ne galebarchici koji sede sa laptopovima pozirajuci po elitnim kaficima radeci menadzerske poslove rasprodajuci Srbiju u bescenje... E takvima obavezno treba sertifikovani Xp i vista, sve pod konac.... Dual core qrac palac.
:: dokolenk
vampirbg ... 16.02.2008. 00:52 #44191

broj poruka: 711
Probaj Ubuntu ili OpenSuSE Linux... Sto se tice podesavanja, mozes da podesis da sve izgleda i radi kao Winblows, pa cak i da preko Wine pokreces programe za win (doduse sve zavisi od toga sta korstis)

Da je Linux tezi za koriscenje, to je predrasuda... Sa druge strane sistem je stabilniji, moze da radi na slabijem hardveru i kad ga jednom podesis verovatno ces zaboraviti kad si ga reinstalirao... Buduci da vec koristis OpenOffice, izbor ti je olaksan posto ne moras da mislis na MSOffice... Povrh svega, OS je bezbedniji buduci da virusi (kojih nema ni blizu kao za win) ne mogu da naprave mnogo stete (zbog rpivilegija korisnika) a isti slucaj je sa trojancima... Firewall koji ces dobiti uz bilo koju distribuciju je bolji od windowsovog... Takodje, slobodan si u smislu da ne moras da stalno strahujes od kontrole i da licence cuvas u sefu kao da su ti najbitnije za poslovanje...

Jedina losa stvar je da je mozda potrebno malo vise posla na samom pocetku prilikom instalacije, ali je to u velikoj meri umanjeno time sto reinstalaciju moras da obavljas mnogo redje nego kod winblowsa...

Ukoliko se odlucis da sam sve to instaliras, slobodno me kontaktiraj na PM pa cu ti pomoci ako negde zapnes... Inace, ja koristim OpenSuSE...
100noga Може и неки Linux старији од Fedora-e 8 16.02.2008. 00:58 #44193

broj poruka: 188
Ако је Linux једини систем на машини инсталација (а и изглед) је СКОРО као Windows-а, мислим да је Fedorа-и уграђен Open Office 2.хх и да ће радити без проблема на машини класе Pentium 3 али за ADSL би било пожељно да је повезан преко Ethernet-a, а не USB-а.
А и неке банке дају приступ on-line стању само Windows системима (ActiveX) и сл.

P.S. Унапред признајем све граматичке и техичке грешке настале при писању ове поруке.

In the silence of the night, when everybody sleeps, somewhere in distance, you can hear windows rebooting ...

xenox OpenSuse 16.02.2008. 01:24 #44196

broj poruka: 1400

a moze i ubuntu 7.10 - manji je, a ima i liveCD pa se vec vidi na sta lici i bez gazenja diska...

Mislim da sasvim zadovoljava potrebe za kancelariju sa OpenOffice-om...

VMARC Bogdanov 16.02.2008. 05:02 #44224

broj poruka: 9425
Ne zezaj se sa Linuxom.
Plati licenicu za WIN - 75+pdv je OEM Home edition, dok jos moze da se kupi u Srbiji kao takav (OEM jos uvek nije regulisan zakonom, kada bude moracete za dolegalizaciju softwarea za masine kupljene bez OS da kupujete Retai varijante koje su 2x, 3x skuplje).
Nista vam ne znaci licencirani Win ukoliko na njemu imate bilo sta nelicencirano od sledecih proizvodjaca softwarea: ACD Systems, Adobe, Autodesk, Corel, Microsoft i Symantec za koje je poreska uprava prosla obuku za kontrolu.

Open office moze da zavrsi posao, ali samo kod jednostavnijih tabela i kucanja texta. Tesko se postavlja za rad sa stampacima. Poslusajte Piska, lepo je sve potanko objasnio, na njemu svojstven sarasticno - slikovit nacin.

Taj Win 2000, verovatno neces moci koristiti ukoliko je ativiran do sada 3x sa tim serijskim brojem. Ostaje ti samo varijanta da pronadjes neki Key Changer i da kupis svoj dusevni mir ALI SAMO DO TRENUTKA kada ti naleti inspekcija iz poreske uprave i razbije ti sve iluzije da si ih za.ebao prijavom po sledecim osnovima, prvi citat:

`Upotreba piratskog softvera, kako ukazuje Poreska uprava, pored povrede autorskih prava sa sobom nosi i niz finasijskih prekršaja, od utaje poreza i carinskih taksi do nelegalnog obavljanja delatnosti i nelojalne konkurencije.`

Drugi citat:

`Predstavnici Poreske uprave su istakli odredbe Zakona o posebnim ovlašćenjima u zaštiti prava intelektualne svojine, koji je donet 2006. godine, a u kojima stoji da se softverska piraterija tretira kao ozbiljan privredni prestup, po prirodi prestupa slično kao utaja poreza. Za taj prestup je određena visoka novčana kazna do 3.000.000 dinara.`

Pa ti vidi da li ti se isplati da se zezas. Stvar je veoma ozbiljna i uopste nije uvelicana.

Mario, zaista nemam komenter. Verovatno si 80-to godiste, mozda jesi mlad, pokusacu da te razumem, ali ako si umesto 9 u nick pogresno otkucao 8 i ako podjem od pretpostavke da ti te cifre predstavljaju godiste, onda te potpuno razumem. I tvoje roditelje takodje, na zalost enorman je broj takvih prostaka u Srbiji, posledica zatucanosti u poslednjih 20 godina.

bogdanovmv Re 16.02.2008. 11:43 #44240

Rasho hvala ti na savetu i sami znamo gde i za koliko kesa mozemo kupiti legalan OS.
Ovu temu sam zapoceo sa ciljem da sitnim privatnicima ili mladim ljudima koji sad zapocinju privatni posao ustedimo baram tih 220e koji su poterbni za win XP ili Vista i Office i to za jedan racunar.Zasto?
Primer 1: Prijatelj knjigovodja ima tri razbucane pentium trojke cija vrednost neprelazi 150e,morao je da plati 550e tri licence za OS.Dakle platio je vise OS nego Jugić koji vozi.
Bilo bi tu jos primera-Srbija je socijala.....
Po mom misljenju FORUM služi za razmenjivanje mišljenja i pomoći ljudima koji je traže,a ne za napušavanje nekoga i vredjanje.Samo kažem ono što vidim.
Znam da od Decembra 2007 finansija i poreska inspekcija kontrolisu legalnost softwera u firmama,zato i želim da pomognem i sebi i drugima da dodju do Legalnog i Jeftinog softvera a da nemoraju da plate 100 i kusur evra.
Evo i teme o softverima:

http://www.pcberza.co.yu/forum/topic.php?topid=7023&forid=25&katid=6
Zahvaljujem se misi na njoj.

mario80bg Re: Bogdanov 16.02.2008. 12:28 #44243

Jednostavno ljudi imaju netrpeljivost prema necemu drukcijem... Snalazenje je u biti naseg naroda vec drugu deceniju i ne treba osudjivati raznovrsnost! Predlozio sam kako mali privatnik za 30-40 evra moze da dodje u posed pristojnog brendiranog racunara i legalnog operativnog sistema koji opet zavrshava sve njegove potrebe!
O nekoj tehnickoj podrsci necemo ni da prichamo koja ide uz legalni xp...

Skromnost je mana, snobizam vrlina i to sam odavno zakljuchio.

Evo ja sam izneo svoju ideju, hajde neko ako moze JEFTINIJU varijantu...
Mislim da linux ne bi bio prikladan bash svim zanatlijama sa srednjim obrazovanjem svojim kukama i motikama :) I sami vidimo koliko se kuka za drajvere...

rasha44 Re: Re 16.02.2008. 14:11 #44255

Ne znam kako si ti shvatio moj komentar, ali on je bio dobrobameran. Naglasio sam, kao i Pisko, da je to mnogo bolje resenje na duze staze. Kako god okrenes i obrnes, za firme je najbolji Windows, pa posle njega ide Windows.
Za njega imas sve potrebne drajvere i software koji su kompatibilni.
Ja znam da je Srbija socijala, ali ovo ti dodje kao osnovna investicija za pocetak posla.

Pozz

:: Rasho hvala ti na savetu i sami znamo gde i za koliko kesa mozemo kupiti legalan OS
:: Ovu temu sam zapoceo sa ciljem da sitnim privatnicima ili mladim ljudima koji sad zapocinju privatni posao ustedimo baram tih 220e koji su poterbni za win XP ili Vista i Office i to za jedan racunar

Nightbird

vampirbg ... 16.02.2008. 15:46 #44261

:: privatnik za 30-40 evra moze da dodje u posed pristojnog brendiranog racunara i legalnog
:: operativnog sistema koji opet zavrshava sve njegove potrebe!

Imas bitnu gresku u proracunu... Taj brendirani racunar je imao originalan i licenciran winblows... Ono sto M$ obicno zaboravlja da napomene, a nalazi se u EULA-a, je da je licenca neprenosiva tj da ti nisi kupio program vec pravo na koriscenje... Jedini legalan nacin da kupis polovan windows (mada mislim da se ovaj problem odnosi i na taj slucaj) je da ga kupis od nekoga ko je uzeo Retail verziju OS-a...

Sto se tice drajvera za Linux, situacija se dosta razlikuje od one pre par godina... Sav hardver je podrzan... Problem moze jedino nastati sa bas novim hardverom posto drajveri za njega cesto (ali ne i uvek) izadju posle windows verzije... Buduci da se ovde radi o starijim masinama, ovo je potpuno nebitno...

Sto se koriscenja tice, mislim da nije nista teze ili lakse od windowsa... Ceo izgled i precice na tastaturi se mogu preneti 100% kao sto su u windowsu... Sto se stampaca tice, nisam primetio neke vece probleme...

U svakom slucaju, buduci da ces hardver retko menjati, kad jednom sve podesis radice ti dok hardver izdrzi... :)

Jedini veci problem je ukoliko ti treba IE ili Office... Onda ces morati ili da ga pokreces preko Wine ili da batalis Linux...

Sto se podrske tice, tacno je da ne postoji centralizovana baza, ali je uvek lako pitati nekoga na forumu (kao sto inace cine i windows korisnici) BTW mario80bg kad si poslednji put zvao MS podrsku? Ja znam za slucaj da u jednoj firmi nisu mogli nedelju dana da registruju (i koriste) svoj legalan Office (Retail verzija ali zahteva registraciju) posto nisu imali Net, a na telefonski broj za registraciju se niko nije javljao (ili je bio u kvaru, sto se opet svodi na isto)
mario80bg ... 16.02.2008. 16:17 #44263

Jesenas, shto?

I ne u Srbiji ako ti neshto znaci... Za aktivaciju paketa i josh ponesto.
Pozz
Zmajko ... 16.02.2008. 16:19 #44264

broj poruka: 1228
Ne znam zasto je ljudima mnogo da daju 400-500e za alat koji svakodnevno koriste i bez kojeg se tako ocigledno ne moze. Linux je super OS ali je mana ocigledna - ljudi ne znaju da koriste Linux, sa drajverima ne moze da se izbori cak ni prosecan `serviser` koji je najcesce neki nas prijatelj, svi ozbiljniji programi i igrice... Ali hajde da zanemarimo sve i da pogledamo drugu stranu koja kaze - osnovno i isplatljivo.

1. Osnovna P4 konfiguracija moze da se kupi za 150e
2. Win XP moze da se kupi za 100-150e
3. Office XP moze da se kupi za 100-130e pretpostavljam.

Kome je ovo mnogo za period od 3-4 godine koliko ce ovo jos moci da `gura` posao stvarno ne treba da razmislja o pokretanju ikakvog posla. Prosto kao pasulj.
Najbolje bi bilo kada bi direktor (vlasnik) mogao da ima sve ovo za dz, radnika za 100-150e mesecno i ukupan rashod od 300e mesecno... Dajte bre ljudi da se uozbiljnimo.

Ili `zagrejte stolicu` pa naucite kako Linux i prateca besplatna oprema radi i uzivajte u blagodetima ljudi koji nesebicno pomazu ovoj planeti sa ovim open source aplikacijama ili investirajte u posao da biste vreme koje biste trosili na (m)ucenje iskoristili da taj isti `razradite`, a ostatak lepo provedete sa devojkom/zenom i igranjem sa dechicom.

Kao sto je i Pisko napisao - cuprija i most! Izbor je na vama...

P.S. Volim Linux i celu ideju koja je vezana za njegov razvoj i skidam kapu Linus-u i Richard-u kao i svim ostalim ljudima koji rade na njegovom razvoju i tako pokazuju da ideja o nesebicnom pogledu na sve sto nas okruzuje jos uvek postoji.

Pozdrav!
vampirbg Re: ... 17.02.2008. 11:23 #44369

:: Jesenas, shto?
:: I ne u Srbiji ako ti neshto znaci... Za aktivaciju paketa i josh ponesto.
:: Pozz

Zato ih i hvalis... Ovo je situacija u Srbiji a to se dosta razlikuje od situacije preko... Doduse, bilo je i prosle godine slucajeva da im pukne aktivacija i da ljudi ne mogu da aktiviraju svoje legalne MS proizvode... Ukoliko mogu da biram (znaci ako nisam vezan za njihov OS ili aplikacije) uvek biram da budem nezavisan...

@Zmajko

To za lakocu koriscenja su predrasude... Sada cak i instalaciju zavrsavas u nekim dsitribucijama sa svega 3-4 klika na Next, posle cega dobijas potpuno funkcionalan sistem... Za administraciju i sigurnosna podesavanja ti moze trebati vise vremena, ali to radis samo jednom (ili platis nekome da ti to odradi)... Koliko cesto reinstaliras Windows?

Takodje u racunicu nisi ubacio i neki AV program, odnosno cenu ciscenja kompjutera od virusa ukoliko ga ne kupis...

Zatim, racunao si da je instalacija sistema besplatna i da mozes sam da je odradis, ali samo kod Windowsa... Zasto to? Profi instalacija i podesavanje windowsa je mnogo teze nego sto ljudi misle... A sta ces sa drajverima koje ne dobijas uz polovan hardver? Neko ce morati da ode na net da poskida sve to (doduse, ako je hardver bas star onda i nece)

Ako nameravas da vodis firmu na Linuxu neces proci besplatno, ali ce troskovi biti nizi nego kod windowsa... Koliko nizi? Pa to zavisi od firme... Ukoliko su u pitanju radnici koji malo znaju o kompovima ili malo rade na njemu, njima je svejedno na cemu rade... Ukoliko imas `poznavaoce` oni ce se najvise buniti... Ako imas nekoga ko je expert i njemu ce biti lako da predje...

Instalacija sistema ce biti potrebna samo jednom tako da ces serviseru placati redje (doduse cena je visa posto je i konkurencija manja) Neka manja obuka ce biti potrebna u slucaju Linuxa, ali opet samo jednom...

Od nekih 400e koliko ce ti trebati za Windows, za Linux ce trebati 150-200e u zavisnosti od kompleksnosti mreze itd (ovo ukljucuje i kracu obuku korisnika) Naravno, instalaciju placas samo jednom u slucaju Linuxa, dok ce kod Windowsa to biti bar jednom u 2 godine (realno moze i jednom na 6 meseci) Da li si uracunao izgubljeno vreme pri reinstalaciji sistema i vracanju podesavanja... Ono moze biti samo sat vremena ako platis profesionalcu, a moze i ceo dan ako radis sam...

I za kraj, u firmi gde radim (kladionica) prelazimo na Linux... Vec sam na par mesta instalirao Linux i blagajnici jos nisu primetili da je drugi OS... Verovatno misle da je u pitanju samo druga tema :) Nazalost, ne mogu svi da predju na Linux, posto nekima treba Office, a nekima IE (moguce ga je pokrenuti u Linuxu, ali nije 100% funkcionalan)
Zmajko ... 17.02.2008. 13:40 #44386

broj poruka: 1228

@vampribg

Da znas da si skroz u pravu.
Ja sam jedno vreme imao ideju da sa par drugara pokrenem neku vrstu usluge koja bi omogucavala firmama da skrate troskove i to posteno jer vecina firmi ima vise od jednog kompa.
Instalacija i podesavanje sistema (Linuxa) + dan ili dva obuke za radnike ali sam digao ruke posto bi svi oni da imaju i office (Word, Excel...), da preko IE pristupaju bankama...
Mnogi su kad su videli OpenOffice bilo je `to nije kao Word` ili izjave slicnog tipa.

Okolo, naokolo... Vecina ce zavrsiti na M$ proizvodima. Svi sa kojima sam pricao na ovu temu su na kraju bili u fazonu `ma platicu 300e za legalan software, ne mogu da se zezam sa tim sad`. Respect...

Sa ciframa koje su u opticaju sto se tice kazni bas se ne bih zezao.
vampirbg Re: ... 17.02.2008. 14:54 #44393

:: Instalacija i podesavanje sistema (Linuxa) + dan ili dva obuke za radnike ali sam digao
:: ruke posto bi svi oni da imaju i office (Word, Excel...), da preko IE pristupaju bankama..
:: Mnogi su kad su videli OpenOffice bilo je `to nije kao Word` ili izjave slicnog tipa

Pa to je klasican primer vezivanja za jednog vendora... Sve sto MS treba da radi je da malo promeni format svakih godinu dve i onda svi opet moraju da se cimaju... Kod nas su tako navikli posto je softver (piratski) bio jeftin i svako je mogao da ima najnoviju verziju... Sad MS tera ljude na cest upgrade... Npr podrska za Windows XP prestaje na leto ove godine... Sta ce onda firme da rade ukoliko im je podrska bitna? Jedino da predju na Vistu, a to podrazumeva nov hardver i opet kupovinu OS-a... I tako svakih 5-6 godina :) A sta ce se desiti sa dokumentima koji su sacuvani u nekoj prestaroj verziji Office-a bolje ni da ne pitam :)

Naravno, ako nekome zaista treba Office (u mom slucaju OO nije imao neke funkcije koje su zaista bitne za posao) onda moze i njega da pokrene... Jedini problem je IE i tu nemas resenje koje zadovoljava 100%...
veliki linux za firmu 21.03.2008. 09:45 #48498

broj poruka: 19

linux, knjigovotsvo za firmu i radju predlog ?

BlueSkyNIS linux za firmu 26.06.2008. 15:32 #60537

broj poruka: 860
Pustite coveka da prvo proba neku BESPLATNU linux distribuciju i vidi da li mu odgovara ili ne! Navalili ste da covek iskesira do 400e na software kao da vi licno prodajete za Microsoft pa jedva cekate da vam on napuni dzepove...

Sto se tice linuxa, moja preporuka je Ubuntu 8.04 sa preporucenim update-ovima radi stabilno i brzo. Ukoliko naidjes na problem imas odlicnu podrsku:

Internacionalni forum:
http://ubuntuforums.org/

Domaci Ubuntu forum:
http://ubuntu.fsn.org.yu/

Internet pretrazivac:
https://www.google.com

Pre nego sto se odlucis da koristis linux, dobra je ideja da se raspitas po raznoraznim forumima da li postoje drajveri za linux koji podrzavaju tvoje stampace i skenere, pored google-a pogledaj i:
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport

Pozdrav!
2m4Y re: 27.06.2008. 13:57 #60627

broj poruka: 2353
...koliko ja znam, verzija 8.04 je ispeglana, i sve probleme resava ako imas aktivnu konekciju na net, ...ustvari za Linux ti treba net, tako da je to preduslov, jer, kako ces drucije resiti svoje probleme!

...Ubunu 8.04, bez razmisljanja, ja radim u ozbiljnoj firmi u kojoj ima vise od 150 racunara na razlicitim sluzbama, administrator sam tih masina, baza je na Suse Linux-u, a kotrisnici koriste mesovito Ubuntu 7.10, 8.04 i Window XP Pro 32-bit, i to Windows samo za CAD i slicne programe, na dugim masinama se nalazi Ubuntu, nemam uopste problema sa masinama, i mogu reci da Linux mnogo duze drzi bez ikakvih prepravki, a i ako se nesto desi, ocas posla se popravi, ...to je pravi raj za administratore!

Pozz...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs