Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Kako
STRANA 1 OD 1
ljuki Kako 25.12.2007. 13:19 T7184

status: user
broj poruka: 324
Imam 2 operativna sisiema na HDD na d: particiji je win xp sp3 32bit a na c: win vista ultimate 32bit prvi mi je za igre, a vista sve ostalo. E sad, vista je riknula odjednom nece da se podigne sve ucita i stoji mis na crnom ekranu sve sam pokusao ali mrtva. Hocu da je eliminisem i na njenom mestu ubacim Win xp Sp2 64bit c: particiju nesmem da formatiram jer ce mi unistiti i windows na d: particiji.
PITANJE da li formatiranjem c: unistim samo boot.ini i nicim vise ne ostecujem xp na d. particiji i dal li posle formatiranja i instalacije xp sp2 64bit na c. particiji mogu nekako da probudim i windows na d. particiji i kako? Tj. da li je to moguce
Palo mi je napamet da iskopiram postojeci boot.ini instaliram xp na c: particiji i posle instalacije prekopiram glupo a mozda bi upalilo.

Hvala na komentarima

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
profa Re: Kako 25.12.2007. 13:37 #37106

broj poruka: 6
:: PITANJE da li formatiranjem c: unistim samo boot.ini i nicim vise ne ostecujem xp na d. particiji i dal li posle formatiranja i instalacije xp sp2 64bit na c. particiji mogu nekako da probudim i windows na d. particiji i kako? Tj. da li je to moguc
:: Palo mi je napamet da iskopiram postojeci boot.ini instaliram xp na c: particiji i posle instalacije prekopiram glupo a mozda bi upalilo

Ne bi trebalo da je dovoljno, jer se na prvi disk zapisuje i MBR (Master Boot Record) koji ćeš uništiti formatiranjem. Ono što možeš da uradiš je da podigneš sistem sa CD-a (baš sam malopre o tome pisao na drugoj temi - postoji program ERD Commander koji služi za to), odatle obrišeš Windows/Program Files/Users foldere sa C: diska (Vista je po ovom pitanju dosta komplikovanija od XP-a jer ima dosta linkovanih foldera - konkretno, imaćeš i folder ProgramData koji treba da se obriše, a koji linkuje na pojedine foldere iz Users-a, verovatno ćeš imati problema sa brisanjem AppData i ApplicationData foldera, koji su zapravo isti, može da se desi da je sama od sebe ulinkovala neke foldere sa D: particije pa njihovim brisanjem zapravo obrišeš i one originalne, itd...), obrišeš hiberfil.sys iz root-a i ostaviš boot.ini netaknut (tačnije, možeš iz njega da skineš liniju u kojoj se pominje Vista). Nakon toga bi instalacijom novog Windowsa sve trebalo da bude ok.

Iskreno, mislim da ti 64-bitni Windows XP neće mnogo značiti - verovatno ćeš imati dosta problema sa drajverima, možda i sa pokretanjem nekih starijih aplikacija. Po meni je bolje rešenje Vista x64, mada ćemo morati još da sačekamo na pravu programsku podršku 64-bitnim operativnim sistemima.
ljuki driveri nisu problem 25.12.2007. 13:53 #37108

broj poruka: 324
pazi planirao sam i vistu64bit ali od jednom da mi pukne pez ikakvog razloga neka hvala mislim da ce xp64bit raditi extra vec sam spremio drivere za njega

Zmajko Nije Vista problem 25.12.2007. 16:07 #37119

broj poruka: 1228

Ja koristim Vistu od decembra prosle godine (doduse ne igram igrice uopste), a imam i staru verziju XP-a koju ukljucujem jednom u mesec dana mozda... Nijednom mi nje pao sistem tako da to nema veze sa tim... Ja sam licno vise zadovoljan Vistom nego XPom (naravno, ima dosta stvarcica koje treba podesiti) i kuc, kuc - godinu dana bez problema, bez virusa (NOD32 zakon), Adobe CS3 kao i ostale aplikacije tipa 3D max, AutoCAD, itd rade bez problema, indeksiranje radi perfektno i bla bla bla...

Nije to jos sve kako treba niti ce sa M$om ikada biti...

Inace, za tvoj problem ne znam resenje...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647120.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs