Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
koji Win ?
STRANA 1 OD 1
saa koji Win ? 30.11.2007. 16:14 T6754

status: user
broj poruka: 124

E6550 ,4gb ram,8800gts,320wd

koji Os za ovaj komp poz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 30.11.2007. 17:18 #34409

broj poruka: 12057

XP !

IvanNo1 Sad će me razapeti ali... 30.11.2007. 17:21 #34410

broj poruka: 469
... da bi u potpunosti iskoristio ta četiri giga rama, treba ti 64-bitni OS (32-bitni ne mogu da dodele jednom procesu preko 2GB). Takođe, sa tom grafičkom karticom, verovatno ćeš želeti da odigraš neku igru koja ima DX10 varijantu. Zato je moja preporuka Vista x64. Na mnogo slabijoj konfiguraciji (Athlon64 3000+, 1GB, Radeon9800Pro) imam dual-but i, nakon minimuma podešavanja (isključen Sajd-bar i 3-4 nebitna servisa), definitivno mogu da kažem da Vista nije sporija od starijih Vindouza. Naprotiv, meni se brže podiže, zbog superfeča neuporedivo brže učitava neke programe, a performanse u zahtevnim aplikacijama su jednake, recimo uz +/- 5%. Na tvojoj mašini će da leti.
schegi Vista naravno! 30.11.2007. 17:48 #34415

broj poruka: 42
Ja imam nesto slicno samo u AMD varijanti i koristim Vistu vec skoro 8 meseci i preyadovoljan sam!Instaliraj Vistu pogotovo sto ces tek na njoj izvuci max i graficke!

imarkovic .. 30.11.2007. 18:29 #34418

broj poruka: 19003
windows 95`
:)
Pisko Pali brate.... 30.11.2007. 19:31 #34426

broj poruka: 6648
Spitchi ih bar 2-3. Serious.
XP kad ti svi crknu, linux da se zagubiš i da lepo izgleda, fistu da vidiš kako ti igra sporije radi na istom hardveru. Ima mesta, ima resursa. I još sve i na 64 i na 32 bita.
Nećeš ni primetiti koji je os bolji zbog nedostatka vremena potrošenog na traženje update-ova, patcheva, drajvera, saveta sa foruma, minidump-ova, BSOD-ova, antivirskenjiranja, ...a sve besplatno.
Ne odgovaram iz lenjosti da pročitam više od 10 aktuelni poruka...

NastyB Re: Pali brate.... 30.11.2007. 22:04 #34446

broj poruka: 729
:: Spitchi ih bar 2-3. Serious
:: XP kad ti svi crknu, linux da se zagubiš i da lepo izgleda, fistu da vidiš kako ti igra sporije radi na istom hardveru. Ima mesta, ima resursa. I još sve i na 64 i na 32 bita
:: Nećeš ni primetiti koji je os bolji zbog nedostatka vremena potrošenog na traženje update-ova, patcheva, drajvera, saveta sa foruma, minidump-ova, BSOD-ova, antivirskenjiranja, ...a sve besplatno

Slažem se...staviš XP SP2 da imaš koliko-toliko stabilan sistem i pored njega i Vistu pride i da, kao što Piško reče, a ja da dodam, vidiš kako ti igre, a bogami i sve ostalo radi sporije i nestabilnije uz gomilu frustracija i nerviranja. A što se Linux-a tiče, ako se ne razumeš u to, bolje je izbegavati. I kad posle par meseci korišćenja malo Viste i uglavnom XP-a pročitaš kako neko sa Vistom nema ni trunke problema, shvatićeš u čemu je reč...

ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers.
American Grafitti
IvanNo1 Re: Re: Pali brate.... 30.11.2007. 22:35 #34449

:: Slažem se...staviš XP SP2 da imaš koliko-toliko stabilan sistem i pored njega i Vistu pride i da, kao što Piško reče, a ja da dodam, vidiš kako ti igre, a bogami i sve ostalo radi sporije i nestabilnije uz gomilu frustracija i nerviranja. A što se Linux-a tiče, ako se ne razumeš u to, bolje je izbegavati. I kad posle par meseci korišćenja malo Viste i uglavnom XP-a pročitaš kako neko sa Vistom nema ni trunke problema, shvatićeš u čemu je reč..

Ne znam gde ste vi ljudi nabavili svoje primerke Viste, ja sam ovaj moj dobio na lansiranju i nemam nikakvih problema, mada ga redovno krpim onako, reda radi. Istina, tadašnja verzija AVG-a se rušila i Nero6 nije radio kako treba, no osim toga ne mogu da se setim da sam imao problema. Pri tom, osim standardnih sitnica (net, muzika, filmovi) tu i tamo radim u VS 2005, mada slabo jer u poslednje vreme više programiram neke internet gluposti (Java, NetBeans, Apache Tomcat, MySQL... sve radi), od neozbiljnih stvari, igrao sam skoro HL2:E2, Portal i AoE III i svi imaju identične performanse pod Vistom i starijim OS-om (a 3DMark čak više voli Vistu, no to nema nekog praktičnog značaja), tako da... il` ja imam mnogo sreće, il` neko mnogo nema sreće, il` neko od nas nema pojma o čemu priča.
Pisko No doubt 30.11.2007. 22:52 #34451

broj poruka: 6648
Naravno numero uno, ti si iz priče o izuzetcima. I`m the best fuck the rest.
Kako samo ne poverujemo da je sve isto ili bolje na OS-u koji traži sam za sebe duple resurse nego na funkcionalno istom, koji traži duplo manje? Osim directx-a, of course. On ti verovatno funkcioniše kao katalizator kad programiraš, čačka ti nos i rasteruje muve... Pa nije bilo pitanje da li si ti zadovoljan Fistom, jer jesi, nego da li recimo... ma badava... kad si ti VIDEO da igra isto radi... valjda ima iste scene i glavnog junaka, šta li.... ali, to je sve stvar ukusa na kraju krajeva, i ljubavi... jel`te. Zato sam mu i savetovao da instalira sve živo što je aktuelno, a sve će mu se kasti samo - izabraće ono što on VIDI i VOLI... pa bila to i fista, ionako je u njoj budućnost. Jednom je postojalo vreme kada je Windows ME bio budućnost, pa, šta?

Ne odgovaram iz lenjosti da pročitam više od 10 aktuelnih poruka...

blackwolf Dualbot 30.11.2007. 23:01 #34454

broj poruka: 1505
Ja bi stavio dualbot Vista 64 i XP.Mada kad bi birao između ova dva definitivno XP.
Black Wolf

IvanNo1 Re: No doubt 30.11.2007. 23:40 #34460

:: Naravno numero uno, ti si iz priče o izuzetcima. I`m the best fuck the rest
I`m the best... ? Ne sećam se da sam igde povezao to što na Vistu nemam zamerki sa bilo kakvim ličnim uticajem i veštinom ili da se istaknem kao pametan i sposoban, prosto tvrdim da radi, a ti ne lupetaj i ne budi bezobrazan.
:: Kako samo ne poverujemo da je sve isto ili bolje na OS-u koji traži sam za sebe duple resurse nego na funkcionalno istom, koji traži duplo manje?
Posle oko 12 sati rada, isključih sve programe samo za tebe. Zauzeće memorije 406MB. To je oko 120MB više nego odmah po podizanju Win2000. I to je sve što Vista traži više (osim znatno većeg prostora na hardu) nakon što se isključe Sajdbar i Aero (koji radi sasvim dobro, ali oduzme, prema jako gruboj i odokativnoj proceni, oko 30MB RAM-a).
:: Osim directx-a, of course. On ti verovatno funkcioniše kao katalizator kad programiraš, čačka ti nos i rasteruje muve... Pa nije bilo pitanje da li si ti zadovoljan Fistom, jer jesi, nego da li recimo... ma badava... kad si ti VIDEO da igra isto radi... valjda ima iste scene i glavnog junaka, šta li.... ali, to je sve stvar ukusa na kraju krajeva, i ljubavi... jel`te. Zato sam mu i savetovao da instalira sve živo što je aktuelno, a sve će mu se kasti samo - izabraće ono što on VIDI i VOLI... pa bila to i fista, ionako je u njoj budućnost. Jednom je postojalo vreme kada je Windows ME bio budućnost, pa, šta
Za novi DX me najiskrenije *biiip*, s obzirom na grafičku karticu kojom sam se već podičio u jednom od prethodnih postova, ali mislim da bi mogao da bude zanimljiv čoveku koji je izdvojio novac za 8800GTS. A što se metoda poređenja performansi u igrama tiče, iako tvoj ton jasno ukazuje na to da te ne interesuje šta ima da kaže bilo ko ko se sa tobom ne slaže, ipak ću napomenuti da sam za Epizodu 2 napravio timedemo i testirao alatom ugrađenim u samu igru, dok sam za AoE III koristio FRAPS. A da bi bilo lepo da čovek sam proba pa zaključi šta mu se sviđa se slažem, samo sam propustio da vidim dobronamernost u savetu koji je sadržao sledeću rečenicu:
:: Nećeš ni primetiti koji je os bolji zbog nedostatka vremena potrošenog na traženje update-ova, patcheva, drajvera, saveta sa foruma, minidump-ova, BSOD-ova, antivirskenjiranja, ...a sve besplatno.
rasha44 @IvanNo1 - Odakle ti 30.11.2007. 23:58 #34464

broj poruka: 1492
ideja da 32-bitni sitem, recimo XP, ne moze da koristi svih 4 giga memorije? On samo prijavljuje negde oko 3.5 GB, a za ostalo kaze da je rezervisano za sistem.
Malo po Netu proskitaj i ponesto procitaj!

Ja sam pre nekoliko dana postavio temu o Vista vs XP. Pogledaj je. Ako velike kompanije, da ne pricamo o milionima kucnih korisnika, kukaju zbog Gliste i odbijaju da je instaliraju do daljeg (citaj kraj iduce godine ili jos kasnije) i pritom navode gomilu argumenata, baziranim na ozbiljnim testovima, zasto bi se covek mucio zbog retkih korisnika kao sto si ti, koji nemaju problema?

Nightbird

IvanNo1 Rašo, evo kod Majkrosofta 01.12.2007. 00:23 #34470

Prvi paragraf, upravo ono što sam rekao, jednoj aplikaciji je maksimalno moguće dodeliti 2 giga (a ukupan maksimalni adresni prostor jeste četiri): http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx

Poslovni korisnici su specifičan slučaj, velike ozbiljne firma teže da imaju isti OS/softver na svim računarima, da bi se aplikacije kod svih ponašale što sličnije i da bi što lakše međusobno sarađivali. I oni neće da kupe nove licence za stare računare (a i na njima, pošto su to mahom kancelarijske kante, ne verujem da često imaju preko 512 mega rama i Vista nije dobro rešenje). Zapravo, početkom ove godine, preko 50% računara u firmama u Americi je i dalje koristilo Windows 2000 (vest više puta pominjana na raznim sajtovima na netu).

EDIT: Ispravka, da bih bio 100% tačan, neke posebno kompajlirane aplikacije mogu na XP Professional koristiti do 3GB ako se u odgovarajući red boot.ini-ja doda `/3GB`, ali za sve koje nisu tako kompajlirane, bez obzira da li se u boot.ini koristi taj svič, mogu da dobiju maksimalno 2.
rasha44 Re: Rašo, evo kod Majkrosofta 01.12.2007. 00:42 #34475

broj poruka: 1492
Da se ne bih ponavlajo, pogledaj na forumu temu `XP ubija Vistu` i tekstove za koje su postavljeni linkovi. Mogao bi i `saa` da pogleda, pa nek se covek sam odluci, uzimajuci u obzir i ovu diskusiju.

Nightbird

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs