Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Varijacije količine slobodnog prostora na glavnoj particiji
STRANA 1 OD 1
alexi Varijacije količine slobodnog prostora na glavnoj particiji 21.09.2016. 19:09 T63984

status: user
broj poruka: 677
Pozdrav ljudi,

Primetio sam da mi se ovih dana C: particija čudno ponaša. Naime, bukvalno mi pri svakom restartu računara Win 7 pokazuje manju/veću količinu prostora na particiji, bez nekih pravila. Baš malopre je Win uradio neki mini update, javio mi da imam `low disc space` (1MB free), završio update i slobodan prostor povećao na 188MB što je pri sledećem refreshu palo na 184MB. Dešavalo mi se čak da mi prijavi low space, ja prebacim neku muziku sa desktopa na storage hdd oslobodi se prostor (~1.5gb) ali opet ide naniže posle nekog vremena.

Ako je bitno, trenutno radim sa Kingston 128SSD gde se ovo dešava + Samsung F4 storage od 1TB gde ove promene ne vidim. Na Kingstonu je Win + Steam (Dota 2), sve ostalo je na Samsungu. Koristim Avira Free, instalirao sam i Malwarebytes koji ništa pri skenu nije pronašao.

Ima li neko ideju šta bi mogao biti problem i kako da ga rešim? Svakako je poslednja opcija reinstal sistema ali nemam toliko vremena trenutno pa to ostavljam kao krajnje rešenje.

Hvala!

Wait in here small rune.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Nista tu nije cudno - OS stalno nesto pise/brise po sisitemskom disku, pa... 21.09.2016. 20:07 #623910

broj poruka: 11008
varijacija ima i u toku jedne te iste sesije. Ono sto zabrinjava je JEZIVO mali raspolozivi (slobodni) prostor na ovom SSD-u. Gledaj da sto pre nabacis disk od >256GB i da na njemu ostavis ``za stalno`` slobodan prostor od barem 20GB.
Naravno, povremeno treba raditi ``disk clean-up`` i manuelno ciscenje ``win/temp`` i ``users/user name/application data/local/temp``...

vladarko Malo više pažnje obrati na prostor 21.09.2016. 22:11 #623921

broj poruka: 4228
Tortojed te je lepo uputio: pogledaj foldere pod Users/User_Name koliko prostora zauzimaju, zapanji se čovek nekad koliko `brzi` Google Chrome svuče podataka na C:.

Trenutno možeš osloboditi dosta ako budeš obrisao Sadžaj Windows/Software Distribution/Download.

Moguće je da ti je uključeno neko slanje podataka, pa slobodno skini i instaliraj Spybot Anti-Beacon.

Dodatni prostor možeš povratiti smanjivanjem prostora na C particiji rezervisanog za System Restore.

EDIT: evo sad gledam na jednoj test mašini - Win7 na Pyro 60 GB (55.7), sa par pretraživača, ažuriran, ima slobodno 37.5 GB.

Pozdrav!

Vlada
VMARC 21.09.2016. 22:15 #623922

broj poruka: 9433
Vidi da ti nije ukljucen Windows Backup. Ako jeste imaces PC Image folder na C particiji, obrisi ga i oslobodice ti se gomila prostora.

macOS Sierra
What can your Mac do now? Just ask.

Srdjanc ... 21.09.2016. 23:39 #623928

broj poruka: 3106

Prirodni Junk files - cisti se na vise nacina, preferiram CCleaner.
Virus - cisti se na teze nacine tj nadaj se da ti drugi antivirus pomogne.
Neki program se zaglupeo/Neki program je glupo podesen - slicno Windows Backup, treba ga ugasiti i sam odrediti koji back up ce da radi.

U sustini koristi program WinDirStat (ili njemu slicne) da vidis procentualni prikaz sta ti zauzima mesto na kompu.
https://www.itechtics.com/wp-content/uploads/2014/08/WinDirStat-showing-the-correct-space-usage.png
srdoch Re: Varijacije količine slobodnog prostora na glavnoj particiji 22.09.2016. 13:58 #623952

broj poruka: 1260
Nije mi jasno samo kako si uspeo da napuniš 128GB SSD do panja a na njemu samo Win i Steam. Ustvari jasno mi je, vidim da držiš stvari na desktopu a i on je C particija. Ako imaš još nešto na desktopu sklanjaj sve na HDD pobogu. Ukoliko nemaš ništa na desktopu a SSD je popunjen skoro do kraja onda radi redom sve što su ti kolege predložile. Takođe, ako ne koristiš hibernaciju, možeš da izbrišeš hiberfil.sys u korenu C particije ukoliko ga imaš pošto on zauzima onoliko prostora koliko imaš RAM memorije. To se radi iz CMD-a komandom `powercfg -h off` naravno bez navodnika.

==================
Intel Core i7 3770K 4.2GHz, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB 2400MHz, Gigabyte GeForce GTX1070 G1 8GB, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Storage 5TB
Srdjanc ... 22.09.2016. 14:20 #623954

broj poruka: 3106

Ovo sto je Srdoc rekao, ali u praksi http://prntscr.com/cl0dht
Inace ideja je dakodje dobra zbog slucaja kad ti rokne sistem ILI planiras da reinstaliras sistem, u tom slucaju se ne zajebavas da prebacujes stvari sa C: nego ti ceo User spreman.

alexi re 22.09.2016. 19:26 #623966

broj poruka: 677
Hvala puno ljudi na detaljima!

Kako to obično biva, čovek u žurbi previdi osnovne stvari - Tortojedov predlog je oslobodio ~27Gb. Old but gold što se kaže. Sad bih rekao da je sve u očekivanoj razmeri kad je u pitanju slobodan prostor - ako i to krene da se smanjuje javljam! :-)

Vezano za ostale predloge -

Stvari na desktopu držim ali po par dana maksimalno (uglavnom muzika koju u tom periodu preslušavam) pa ide na storage kada se razvrstaju albumi. Ovakve stvari ne uzimaju više od 1-2Gb - provereno/prebačeni fajlovi pre no što sam digao temu.

CC Cleaner pronašao 100ak mb smeća, obrisano. Windows Backup nije aktivan. Isprobaću i Spybot Anti-Beacon kad ga već pomenuste.

Hvala još jednom ljudi, carevi ste kao i uvek!

Pozdrav,
Marko

Wait in here small rune.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60414. Broj poslatih odgovora: 647596.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs