Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Win7 i datum/vreme
STRANA 1 OD 1
gilopile Win7 i datum/vreme 28.08.2016. 13:54 T63899

status: user
broj poruka: 9459
Da li neko zna zasto mi ovo gowno od sedmice svaki put kad restartujem postavi neko glupo netacno vreme. Ode sa PM na AM i postavi neko random vreme. Godina i dan ostaju isti.

Toliko me nervira da to nije normalno. Odmah mi google izbaci gresku i trazi capacha, jer, navodno skonta da saljem nesto neuobicajeno...Posle vracanja vremena ( auto sinhro internet time ) sve bude ok, ali ponekad zaboravim da odradim.
Sve sam pogasio i nista se ne podize od programa sa OS-om. Jedino 360 security. Cmos batt naravno dobra.

Skenirano sa malwarebytes i adware i nema nista.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Guest re 28.08.2016. 14:03 #622842

broj poruka: 583
Da nema veze sa BIOS na ploci? Da tamo datum brljavi

gilopile ... 28.08.2016. 14:10 #622843

Hmm, vidis dobra ti ideja. Bas cu da vidim u BIOS-u sada kad ga ugasim da li se vreme poremetilo.

vladarko Šta je podešeno u regionima, koja zemlja? 28.08.2016. 14:13 #622844

broj poruka: 4228

Pozdrav!

Vlada

gilopile ... 28.08.2016. 14:21 #622845

Vlado, sve je to OK, naravno +1...Belgrade, Bratislava....Hvala u svakom slucaju!

Resena misterija.

Kada sam ugasio komp, zatim upalio, usao u BIOS, vreme je bilo OK. Posto imam dual boot sa win10, ( glupi boot manager kod 10-ke, ucita skoro ceo OS da bih mogao da odaberem win7 da podignem i naravno, restartuje se racunar ), uzimao je vreme od win10, a ono nije bilo tacno. Ne koristim 10-ku i tamo se valjda potkralo lose vreme i ono se upisivalo u BIOS.

Posle restarta, kada sam u boot manager-u win10-ke izabrao 7, otisao u BIOS i vreme nije bilo tacno :)

Show program. Znaci Win10 i njegovo lose vreme mi je pravilo problem na win7, iako ga nisam podizao, vec samo preko njegovog BM odabirao win7.

Hvala Guest, ne bih ovo resio da mi nisi predlozio da pogledam vreme u BIOS-u. Razmisljao sam totalno u krivom pravcu...

Vodos Re.. 29.08.2016. 00:48 #622855

broj poruka: 864
Nema nikakve logike. Voleo bih da mi neko objasni malo detaljnije.
Odakle windowsu 10 `njegovo vreme`, kad se vreme ucitava iz biosa, ili se upise u bios nakon rucne ili korekcije preko neta ? I naravno, uvek i zauvek ostaje u biosu. Zato i jeste u biosu,tamo se meri i tacno je jer na svakoj ploci postoji sat i tacan je sve dok je baterija dobra i ploca ispravna.
I opet kad bootuje win mora da gvirne u bios i ocita vreme.
Da nema win 10 neki `svoj` sat ?
Naime, upravo upis random vremena dokazuje da ovo objasnjenje koje si dao nema logike i mislim da nije tacno.
Ali dobro je da si resio problem.

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 29.08.2016. 04:41 #622856

Vodos, vreme koje je u BIOS-u je izmenjivo i preko OS-a.

Npr. Ako u OS-u promenis vreme, ono ce se automatski upisati i u BIOS i kada restartujes komp, udjes u BIOS i tu ce biti vreme koje si izmenio jos u OS-u i takvo ce ostati sve dok se ne isprazni batt, ne izmenis rucno u BIOS-u ili OS-u ili sinhro. preko net-a.

Kod mene je u Win10 bilo podeseno krivo vreme i kad restartujem komp iz win7 sa tacnim vremenom, vreme je i dalje tacno u BIOS-u sve dok ne krene da ucitava win10 i njegov boot manager.
Posto taj boot manager bukvalno podigne win10, on automatski ucita svoje vreme iz win10 u BIOS i posle odabira Win7 u boot manager-u ide restart i ucitava win7 sa vremenom koje je podeseno u win10, tj. koje se vec upisalo u BIOS-u.

Win7 mi ne odradi sinhronizaciju vremena odmah, vec je ja moram rucno draditi iz ne znam kojih razloga. Mozda bi sam odradio posle nekog vremena....

Vodos @gilopile 30.08.2016. 23:20 #622924

broj poruka: 864
JA mislim da sam postavio veoma konkretna i jasna pitanja, a ti si jasno naglasio da je u win 10 bilo neko `random` vreme. Ovo sto ti kazes, da OS moze da podesi vreme (upise) u bios je jasno.
Nejasno je meni odakle windowsu 10 njegov sopstveni sat ? On prosto mora da ucita ono sto pise u bios satu. Dakle, ne vremenska zona i slicno, nego tolko i tolko sati.
Ili sta bi bilo ako taj win10 ne podignes 5 godina ?
Odakle i kako on zna kolko je sati ako ne procita to iz biosa?
Po meni, mozda postoji neka skripta koja na nivou loadera moze da upisuje ili cita nesto posebno, narocito ako je UEFI bios.
No nije ni vazno, kao sto rekoh vazno je da je stvar resena :)

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 02.09.2016. 07:14 #623026

Vodos, da, ja sam pogresio kada sam napisao da dobijam neko random vreme.

Sada sam proverio, u Win10 mi je time zone bilo podeseno na -8 i to je pravilo pometnju, jer to vreme se upise u BIOS i kada se startuje win7, ostane -8 i sve mi pobrljavi, pocev od google, sve do Viber-a...Nije mi samo jasno zasto to win7 u startu ne promeni kada ulazi u OS, vec ostane -8 vreme sve dok ne odradim update vremena. Sve je podeseno kako treba, int. time synhro cekirano...

Nisam koristio win10 uopste otkad ga instalirah, a njegov boot manager, koji se inace prvi uvek startuje, je upisivao pogresno time zone vreme u BIOS koje se onda prikazivalo u win7, sve dok ne odradim update time.

Sto kazes, bitno da sam resio. Stvarno nisam znao do cega je. Glupi boot manager kod win10, ucita ceo OS da bi mogao da odaberem win7 ili xp da startujem.

Evo, sada sam napokon podesio tvreme i u win10, tako da mi nece praviti probleme. Inace, komp ne gasim, pa mi se to jako retko desavalo - jedino kad trepne ili nestane struja, ili nesto cackam oko kompa pa ga ugasim. Ici ce on na uninstal meni, ebacu ga lose, ionako ga ne koristim. :)

Pozz!

vladarko `Regioni, jaka Srbija...` 02.09.2016. 07:32 #623028

broj poruka: 4228
Izgleda da se prvo učita Win10, pošalje podatke Microsoftu, dobije instrukcije šta dalje, pa se učitava BIOS grafičke, pa BIOS ploče...

Pozdrav!

Vlada

gilopile ... 02.09.2016. 07:34 #623029

Najverovatnije. Inace, zasto bi morao da se podigne ceo OS, pa tek onda da se dobije boot manager i onda sledi restart, pa tek onda podize odabrani OS.

Show program.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647107.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs