Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
kako da proširim volumen C particije na Win 7 32bit
STRANA 1 OD 1
arogan kako da proširim volumen C particije na Win 7 32bit 10.06.2016. 20:56 T63601

status: user
broj poruka: 538
Drugar mi ima malu firmu sa tri računara.
Server za bazu podataka i štampače mu je pod Windows 7, 32 bit.
Kad je instaliran, određeno mu je da je C particija 60 GB a D (preostalih) 880 GB.
Danas mu se C particija napunila 100% tako da baza nije mogla da upisuje podatke sa radnih stanica.
Na C particiji vidljivih fajlova je bilo `samo` 28 GB, štp znači d aje 32 Gb bilo skrivenih.
takođe, u donjem desnom uglu mu je ikona za ponuđen apdejt na Win 10 što je možda uzrok punjenja C particije (na znam koliko je bilo slobodnog prostora pre mesec ili godinu dana, ali danas je bilo samo 3 MB (0,000...1%).
Kada sam uključio da vidi skrivene i sistemske fajlove pojavili su se folderi Boot i System Volume Information u koje ne mogu da uđem a na Properties-u pokazuju 0 GB.
D particije je puna sa 5 GB od 880 (samo baza), pa sam tu izmestio Documents (oko 2,2 GB) tako da sada server ponovo radi, jer ima 2,7 GB slobodnog prostora na D particiji. Nije bilo mnogo temp-pova, nakon brisanja oslobodio sam još 0,5 GB u temš-u i temprorary internet files.
Da bih trajno rešio problem u Disk Menagmentu sam hteo da povećam veličinu C particije na račun D particije, ali posle desnog klika `Expand volume` mi je zasivljeno`. Nakon što uradim Shrink D particije za 100 GB i restarta računara, i dalje mi je Expand na C particiji zasivljneo, iako sada ima 100 GB neiskorišćenog prostora.

Šta da radim, bojim se Hirens Boot alatima jer mu je u pitanju server i bilo bi katastrofa ako bi pukao operativni sistem.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Frantic84 ... 10.06.2016. 21:15 #619422

broj poruka: 587
https://goo.gl/Z6ea1f

Trebalo bi da odradi posao bez problema (juce koristio na laptopu za istu stvar koja tebi treba)...
Samo umesto extend partition idi na resize (u ovom partition manager-u) i to je to...

AMD Phenom II 960T@3.6GHz
Titan NK35TZ
5GB DDR2
Asus M2N68 Plus
Hitachi 250GB
Samsung 320GB
Powercolor Radeon HD5750
LG W2240S-PN
Windows 8.1 Pro x64

nisque re: 10.06.2016. 21:58 #619423

broj poruka: 1060
jako prosta stvar, i šansa da zajebeš particiju je gotovo ravna nuli... samo sam ja izgleda bio iznad nule pa se sve sjebalo :D
obavezno napravi image particije, ako možeš i jedne i druge, pa se igraj ovim

I AM the God of war.. Nothing defies me!!

Srdjanc Re: ... 11.06.2016. 08:52 #619436

broj poruka: 3106
Program sa linka Mini Tools Partition Wizard se takodje nalazi na Hirensu i veoma je bezbedan osim ako nisi Nisque :D

Elem procedura je:

1. Pokrenes Mini XP sa Hirensa
2. Pokrenes program Partition Wizard Home Edition (odeljak Partition/Boot/MBR)
3. Particiju D:\ prvo smanjis (Resize) vizuelno gledajuci da se smanjuje deo blizi particiji C:\, generalno gledas da stvoris prazan prostor na kojem bi se C:\ prosirio. Ovo moze da potraje ukoliko imas neke podatke na tom delu, te program mora da ih preseli.
4. Particiju C:\ povecas (resize) preko tog novonastalog praznog prostora i to je to.

5. Ne zaboravi da stisnes Apply :D

PS da li jos nekome iskacu popup baneri na ovom sajtu?

:: https://goo.gl/Z6ea1
::
:: Trebalo bi da odradi posao bez problema (juce koristio na laptopu za istu stvar koja tebi treba)..
:: Samo umesto extend partition idi na resize (u ovom partition manager-u) i to je to..
vlajkic re 11.06.2016. 13:28 #619448

broj poruka: 609

Ovo radi u win 7 bez dodatnih alata , ali...uvek postoji ali...ne sme postojati particija d. Znači kopiraj negde sve sa D ..napravi d unlocated dodaj c particiji kolko zelis i ponovo napravi d particiju..zbog sistemske greske pri pravljenju imagea posle sam ovako odradio stotinak racunara i nisam imao nikakav problem

nisque re: 11.06.2016. 13:42 #619450

broj poruka: 1060
Vidi ga Srki al mi šuknuo :D
Kod mene bio obrnut slučaj... Hteo sam da proširim D particiju, obrisao C, i kao da proširim D, odoše svi podaci, posle radila Recuva jbg.. Tako da, prvo bekap, pa drljaj sta oćeš :)

I AM the God of war.. Nothing defies me!!

Frantic84 ... 11.06.2016. 14:14 #619451

broj poruka: 587
Za 15 godina koliko se zezam sa kompjuterima nikad nisam izgubio podatke prilikom promene velicine particija...
Nemojte da komplikujete stvari,neka covek skine mini tool partition wizard za koji sam mu dao link,neka ga instalira i neka ide na resize C particije i neka za taj resize koristi neiskoriscen prostor koji je uzeo sa D particije,ide na apply i neka uziva,nakon restarta ce pre ulaaska u sistem program sam da poveca prticiju i posle dizanja sistema moze da proveri particije i da vidi da je to to i da su sva dokumenta tu. Ako zeli da preci da neki dalje cacka,samo uninstall partition manager i to je to.
Nema sanse da izgubi dokumenta...

AMD Phenom II 960T@3.6GHz
Titan NK35TZ
5GB DDR2
Asus M2N68 Plus
Hitachi 250GB
Samsung 320GB
Powercolor Radeon HD5750
LG W2240S-PN
Windows 8.1 Pro x64

arogan Re: Frantic84 12.06.2016. 21:00 #619494

broj poruka: 538
Ovde nije u pitanju mogućnost gubljena podataka (na D disku je baza i njen jedan jedini bekap fajl, koga mogu jednim copy/paste da sačuvam). U pitanju je ako ne može da se podigne Windows biće teško da nađemo čoveka koji će mu instalirati (zastareli) program za bazu (mislim da je u Clipper 5.1) , a zatim u nju poveže podatke sa D diska ili bekapa.

Probao sam kući, sprižio sam jedan nevažan HDD oko 250 GB, sa win 7 (C i D) particija po oko 120 GB
U Windows-ovom Disk Menagmentu sam smanjio D particiju sa oko 120 GB na oko 50 GB, čime sam dobio dodatnih 70 GB prostora na disku. Pošto je D particija prazna, to je trajalo bukvalno 1 sekund.
Uspešno sam instalirao Mini Tool Partition Wizard i kada sam kliknuo na C particiju, pored move\resize ponudio mi je i Expand.
Išao sam na Expand i ponudio mi je 70 GB neikorišćenog prostora.
Pošto je C particija imala oko 8 GB podataka, to je, naravno, potrajalo i uspešno se završilo.
Sada mi je C particija na probnom disku željenih 190 GB a D željenih 50 GB.

Ako ja budem radio to drugaru za 10-tak dana, napraviću mu imidži C i D particije, za svaki slučaj (ipak 60 GB dugo traje, može da nestane struje, da se pojavi sleep mod i sl.).
imarkovic Re: kako da proširim volumen C particije na Win 7 32bit 12.06.2016. 21:13 #619496

broj poruka: 19002
Pojačaj volumen

Ti ako nisi siguran, faktički možeš da uradiš sledeću stvar, probano više puta, vrlo je jednostavno i zaobilazi sve nepotrebne komplikacije:

1. Bekapuj sve moguće podatke (uvek i uvek, zlu ne trebalo), da li ćeš preko ghost-a ili copy-paste, tvoja stvar.
2. Odradi ghost C particije (na USB, eksterni hdd), ja to radim iz Symantec Ghost-a, neko koristi Acronis, oba su pouzdana.
3. Napravi particije koje god želiš
4. Ako će nova C particija biti recimo 150GB (prethodno je bila 60), selektuješ je kao aktivnu i primarnu, kada vratiš na nju Ghost image koji si prethodno bekapovao, imaćeš potpuno isti sistem i ostatak kapaciteta particije.

Dakle, ako je postojeća particija 60GB, od toga je sistem i svi folderi 30GB, a prazno 30GB, normalno, Ghost image neće biti 60GB, nego 30, pa još daleko manje kada se kompresuje, tako da, isto tako kada napraviš veliku particiju, zauzeće je isto i kapacitet se proširuje.

Ovo naravno nije jedino rešenje, postoje mnogo lakša rešenja, a to su ova gore preporučena od kolega, vrlo dobar i odličan program je EASEUS partition manager, kao i ostali partition programi pravljeni su da za te stvari, između ostalog za proširivanje particije bez diranja podataka, jedino što za C particiju duže traje i ako se pojavi neka greška, proces se stopira i ne bi trebalo ništa da se desi, ali naravno može da krene naopako. Meni je najpouzdaniji EASEUS, MiniTool isto, ali ne znam da li je isti princip, pošto ovaj operiše van Windows-a bez njegovih aktivnih servisa i gluposti koje mogu da smetaju prilikom procesiranja.

:: Drugar mi ima malu firmu sa tri računara
:: Server za bazu podataka i štampače mu je pod Windows 7, 32 bit
:: Kad je instaliran, određeno mu je da je C particija 60 GB a D (preostalih) 880 GB
:: Danas mu se C particija napunila 100% tako da baza nije mogla da upisuje podatke sa radnih stanica
:: Na C particiji vidljivih fajlova je bilo `samo` 28 GB, štp znači d aje 32 Gb bilo skrivenih
:: takođe, u donjem desnom uglu mu je ikona za ponuđen apdejt na Win 10 što je možda uzrok punjenja C particije (na znam koliko je bilo slobodnog prostora pre mesec ili godinu dana, ali danas je bilo samo 3 MB (0,000...1%)
:: Kada sam uključio da vidi skrivene i sistemske fajlove pojavili su se folderi Boot i System Volume Information u koje ne mogu da uđem a na Properties-u pokazuju 0 GB
:: D particije je puna sa 5 GB od 880 (samo baza), pa sam tu izmestio Documents (oko 2,2 GB) tako da sada server ponovo radi, jer ima 2,7 GB slobodnog prostora na D particiji. Nije bilo mnogo temp-pova, nakon brisanja oslobodio sam još 0,5 GB u temš-u i temprorary internet files
:: Da bih trajno rešio problem u Disk Menagmentu sam hteo da povećam veličinu C particije na račun D particije, ali posle desnog klika `Expand volume` mi je zasivljeno`. Nakon što uradim Shrink D particije za 100 GB i restarta računara, i dalje mi je Expand na C particiji zasivljneo, iako sada ima 100 GB neiskorišćenog prostora
:: Šta da radim, bojim se Hirens Boot alatima jer mu je u pitanju server i bilo bi katastrofa ako bi pukao operativni sistem.
vladarko @arogan, imarkovic 12.06.2016. 21:30 #619497

broj poruka: 4228
Tako je, prvo backup, image,imidž,gost, a onda radi šta hoćeš.

Pozdrav!

Vlada

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647107.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs