Ne volim ni ja taj SpeedFan, ne vidim uopste svrhu tog programa, uostalom, nije uvek samo software dovoljan da kontrolise hardware, cak i kada ne postoji uslov za to.
Moj predlog je ovo - http://goo.gl/KmN9za Takodje, moze i preko molex-a. Ako se ne razumes i ne interesuje te to, jedino fan kontroler je resenje, ili eventualno kupovina tisih ventilatora, ili eliminisanje nekog.
:: :: ...za kontrolu ventilatora osim SpeedFan-a...????
Iz mesta ti daje obilje podataka - brzina okretanja propelera na ventilatorima, temperature HDD-ova, health status diskova... Ukoliko je chipset podrzan, moguce je i ``programiranje`` rada ventilatora i jos svasta nesto... Superishka programcic.
Vise puta nisam mogao da mu nadjem korist po pitanju kontrole, jer na plocama vec imas to u biosu, sem ako iz nekog razloga zelis da rucno podesavas rpm, sto je meni totalno nelogicno, ja uvek podesim na najmanji moguci i tako mi uvek stoji fiksirano. I dalje se vodim misljenju da milion kulercica od 120mm ne mogu da pomognu da se ohladi celo kuciste ako je problem recimo graficka i ako je stock kuler za cpu, usput to se DERE. Hardverska kontrola je ono sto preferiram. Zatim, vidim da ljudi dosta hvale taj program, medjutim on ima vecu korist za SMART, monitoring nego za ono sta mu je osnova.
Apropo malo pre recenog (mala skretnica sa teme), sto se tice provetravanja, kao primer, kuciste TJ-08 Temjin od Silverstone-a kog imam, je mATX formata, ima napred `Air Penetrator` od 180mm, sa kontrolom, ispred njega je cage sa hdd-ovima koji su okrenuti ka stranici, gore i dole ima prostora do krajeva ventilatora, nazad mesto za 120mm fan, gore i dole filter. Zahvaljujuci svemu ovom, na minimalnim obrtajima ovog ventilatora, zbog malog formata i recimo nekog pasivnog kvalitetnog hladnjaka za cpu, ako se stavi i 120mm fan kao exhaust, bez obzira koliko se greje graficka, ovo je uradjeno FENOMENALNO.
:: Iz mesta ti daje obilje podataka - brzina okretanja propelera na ventilatorima, temperature HDD-ova, health status diskova... Ukoliko je chipset podrzan, moguce je i ``programiranje`` rada ventilatora i jos svasta nesto... Superishka programcic :: :: ::
Hajde da se i ja uključim i evo neko moje iskustvo. Potpuno se slažem sa tortom, SpeedFan ne da je mama od programa nego ne mogu da zamislim svoj komp bez njega. Jeste da dosta zavisi od čipseta ali kod mene odrađuje sve što mi je potrebno. Dok recimo na sekundarnoj mašini gde mi je AMD A10 na A55 ploči nemam nikakve koristi od SpeedFan-a jer ne prepoznaje gotovo ništa (samo hdd temperaturu i nijedan fan), tako da sve zavisi. Daleko od toga da nema svrhu.
Evo nekih par sitnica zbog kojih mi je nazamenjiv trenutno: 1. u systray-u imam trenutnu temperaturu čega hoću jer radi u pozadini i startuje mi se sa sistemom 2. ventove mogu da spustim ispod obrtaja koje mi bilo koji smartfan profil na ploči dozvoljava kao minimum 3. jednim klikom imam trenutni uvid u sve temperature, sve napone, brzine svih ventova, zauzeće proca po jezgrima 4. za svaki vent ponaosob mogu da kreiram krivu ubrzanja na osnovu temperature komponente koju ja želim (savršenstvo) 5. dozvoljava rename bukvalno svega što napraviš tako da po svojoj logici možeš sve da podesiš i sortiraš (respect) 6. o programiranju event-a, slanju izveštaja netom i naprednim setovanjima da i ne govorimo...
Ukoliko neko zna neki drugi program koji može sve ovo rado ću ga probati.
@imarkovic Ovaj software je više nego dovoljan da kontroliše hardware o kome je ovde reč. Druga stvar zašto mislim da mu fan kontroler (za sad) nije potreban je zato što dečko nije ni naglasio šta želi da uradi sa ventovima (nije se žalio na buku) već samo traži alternativu SpeedFan-u (pretpostavljam zbog načina podešavanja nekih stvari ili baš zbog ne prepoznavanja čipset-a).
Na plocama koje moze da kontrolise, ovo je odlican program i uvek ga koristim. Na nekim matorim plocama koje nemaju mogucnost regulacije, sve rebnem na 5 ili 7V ( u zavisnosti od kulera ) i to je to. Neka zari i na 80C, samo da ne urla :D
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
barem meni jer me bucni racunari prosto nerviraju e sad kome je sta bucno ili tiho to je individualno ugl ja to resavam hardverski odabirom komponenti kulera i ventilatora kao i spustanjem napona kod istih zasto jer to kad uslifujem radi dokle god moze, nisu bitne reinstalacije itd a softwerski nikako nemozes smiriti recimo vent od napajanja (mozda gresim ,mozda postoje pametna napajanja ali ih ja nisam video)
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.