Ivy bridge Celeron G1610 2.6GHz Asus H61A-M (ami bios) 1x4GB no name memorija 1333MHz Fronteer 500w Integrisana graficka HDD WD Green 1TB
Komp mi donesen sa problemom da pokazuje POST ali posle toga ne daje sliku, ne cuje se da se pokrece sistem na zvucnicima i HDD lampica prestaje da treperi.
Usao sam u bios i video da je temperatura proc 55C. Otvorio kuciste, zatekao `tepih` na kuleru, obrisao celu prasinu iz kompa, probao ponovo i temperatura 26C ali problem je ostao.
Izvadio sam bateriju da resetujem bios, vratio i naravno mi trazio F1 da stavim sve na default i udjem u bios sve je na svom mestu.
Pokrenem komp normalno i pocne da isprekidano pisti, dakle nije ono dva puta, tri puta, nego stalno. Ugasim komp, proverim da li sam nesto zasrao i probam ponovo, i ono opet pisti.
Na http://www.computerhope.com/beep.htm Vidim za AMI da o stalnom pistanju nema reci, ali ima za AWARD da je to pokvarena Memorija. Ja izvadim i vratim RAM, ono isto pisti.
Proverim voltaze PSU u biosu i stoji 3.36, 5.2, 12.9. Sad to je malo jace od normalnog ali ne verujem da to cini problem.
Skinem HDD, i ajd rekoh probam da pokrenem komp ovakav kakav je ali bez HDD i ono ne pisti. Ceka da mu se ubaci HDD da bi pustio sistem.
Uzmem HDD prebacim na moj komp i za to vreme pustim MemTest i GoldTest oba sa Hirensa da testiraju RAM. Posle 2-3sata testiranja, RAM je prosao sve testove. HDD na mom kompu radi ko nov. Poceo sam da prebacujem podatke na moj komp za nedaj Boze.
Rasturio sam komp da ocistim pastu, i proverim da li je negde nagorelo, tj kratak spoj i da proverim da li se nesto nadulo. Naravno sve je fizicki u redu.
Ubacio sam USB W8.1 instalaciju (iako bez HDD) cisto da vidim da li ce da je pokrene i nema da fali, stigne do onog dela za particionisanje bez problema.
Sad cekam ovih 500GB da zavrse kopiranje pa da vratim HDD da probam.
Dakle, HDD radi, RAM radi, PSU radi (uslovno), ostalo samo maticna i CPU/GPU da se nekako potvrdi. Jos samo fali da je glupi SATA Kabal pa da secem ruku.
Da li se neko susreo sa ovakvim problemom pa da mi kaze resenje?
Vratio sam HDD u komp i situacija sledeca. Prvi SATA port pisti, drugi ponovo ne baca sliku, treci pisti ali kad restartujem onda ne baca sliku, cetvrti samo pisti.
Vratio sam HDD u moj komp i namestio tako da pokrene Sistem sa njega i gle cuda ne baca sliku. Vratio sam moj sistem da se pali prvi, a HDD sam ostavio da ga testiram od Bad Sectora i nema ni jedan (mada HDD je radio 2400Dana po HDD sentinelu tako da...).
Sada cu da probam da instaliram W7 na taj HDD dok je u njegovom kompu kao sto bi svako ko nikad u zivotu nije otvarao komp misleci da ce to resiti sve i ako to uspe, onda sve u kurac.
Problem je bio Operativni sistem. Sada meni neko da objasni, kako moze Operativni sistem da manifestuje gresku preko piskavca tako da izgleda da je Hardwerska greska?
Obično to čujem kada je problem sa RAM-om. Mada mi se pra puta desilo i kada napajanje ne može da isporuči dovoljno struje. Zadnji put mi se slično dešavalo pa kada sam izvadio jedan modu RAM-a sve je funkcionisalo. Sa promenom napajanja, krštenim naravno, problem je nestao. Možda grešim ali pri učitavanju sistema, kada učita drajvere, jednostavno povuče više struje pa se dešava da napajanje ne može da da toliko. Moguće da je neki drajver zabagovao pa kada pokuša da ga učita sistem on jednostavno posrče dosta struje. E sada ili je to ili neka zajebana vudu magija... :)
Isti procesor samo gigabyte h61m-s2pv ploca i jedan stap ram-a.Novo,sklopljeno,Kratki beep-ovi neprekidni.E sad dal mi je dozvolio da udjem u u bios posle prvog paljenja ili je odmah krenuo sa beepovanjem ..ne secam se.Jer sam hteo da stavim IGP da bude primarna grafika , ove druge nisam imao u tom trenutku.Kabl iskljucen,jumper prespojen,vadjena baterija..Jednostavno sam propradio posle ko zna koliko resetovanja cmos-a(ko da nisam dovoljno drzao da se isprazni).Isto se desilo kad sam ubacio grafiku posle nekoliko dana.Iste muke i isto mu trebalo dosta resetovanja,ili ja to ne znam da uradim kako treba na ovoj ploci.Sad to IGP stoji na default ,tj auto kad je resetovan cmos i ne diram oko toga nista
:: Isti procesor samo gigabyte h61m-s2pv ploca i jedan stap ram-a.Novo,sklopljeno,Kratki beep-ovi neprekidni.E sad dal mi je dozvolio da udjem u u bios posle prvog paljenja ili je odmah krenuo sa beepovanjem ..ne secam se.Jer sam hteo da stavim IGP da bude primarna grafika , ove druge nisam imao u tom trenutku.Kabl iskljucen,jumper prespojen,vadjena baterija..Jednostavno sam propradio posle ko zna koliko resetovanja cmos-a(ko da nisam dovoljno drzao da se isprazni).Isto se desilo kad sam ubacio grafiku posle nekoliko dana.Iste muke i isto mu trebalo dosta resetovanja,ili ja to ne znam da uradim kako treba na ovoj ploci.Sad to IGP stoji na default ,tj auto kad je resetovan cmos i ne diram oko toga nist :: ::
I meni donjet kompjuter. Prikazuje da ima 1 Gb rama, a ima 4 modula po 2 GB !? Kompjuter spor da ne može da bude sporiji. Otvorim komp, čist, održavan. Izvadim jedan modul, kad prikazuje da ima 32 GB RAMA u BIOS-u !? Onda sam izvadio sve module i očistio onom gumicom kontakte i onda prešao alkoholom. Ubacim jedan modul u prvi, drugi, treći i četvrti, ne pali se računar !? Ubacim sve i jedan taj modul u drugu mašinu sve i jedan radi. A u ovoj neće pa neće ni jedan. Otkačim sve kablove, ali ostavim za prednje audio konektore uključen kabl. Sve ostalo izvadio i neće ni post da prikaže, samo pišti. Na kraju izvadio iz kučišta, ali ostavio taj jbni audio i neće da radi, samo pišti. Na kraju skontao da zbog kabla za audio koji je neispravan je prikazivao i ponašao se nenormalno, tako da obrate pažnju i drugi. Do sada mi se nije dogodilo da se tako omp ponaša, ali eto. Drugar pustio Gold Ram memory i ni jedne greške od sinoć i sve radi kao podmazano.
Drugi slučaj je da je u sistemu prikazano da ima jedan 1GB, a ima npr 4 GB. Samo izvadite module i očistite i prvi, pa 4, pa drugi, pa treći bodete(ubacite jedan, pa resetujete mašinu i tako redom), ako su ispravni. Interesantno, čak i kad nisu htjeli da rade, tako sve i jedan je proradio. Prijedlog dao dečko iz servisa Winwin-a iz Bg-a. Stvarno radi. Imao malo vremena i namjerno izvadio sve module, pa stavio prvi i treći i nije htio komp da radi. Stavljao 1,4,2,3 i svi rade bez problema. Nadam se da nekome može pomoći.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.