Imam instaliran Win 7 Enterprise koji radi fino, ali bih hteo da instaliram Antergos pored njega. Imam poseban SSD za Win, još jedan prazan i spreman za ovaj Linux, (i jedan hard za skidanje koječega).
Zanima me kako da elegantno napravim mogućnost da pri svakom paljenju računara imam opciju da biram Win ili Linux, tj da samo strelicom na tastaturi kažem u koji sistem hoću da uđem?
Nista posebno ne radis, bukvalno pokrenes instalaciju i ne brises windowsove particije. U tvoj slucaju, zbog dva SSD, imao bi komplikaciju samo da postavis da Linuxov bude prvi. Nakon instalacije uvek ces imati opciju da biras izmedju dva OS.
Samo ako nekako zezne i ostavi da mu windows bude jedini.
:: EasyBCD 2.3.0.207 21.10.201 :: Nakon instalacije odabereš koji je prvi i to je to :: :: Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice :: ::
Evo, uspešno sam instalirao Antergos, ali me komp automatski `baca` u Win, tj ništa me i ne pita koji OS oću da pokrenem. Jedino da probam sa tim programom, da bih dobio neki pristojan meni iz BIOS-a..
A što se tiče teme, godinama čitam o multiboot-u i raznim programima sa različitim OS-ovima, itd... i gotovo svi se upliću u kojekakve softverske boot menije, redosled instalacije, OS selector-e i slično. Niko da pomene najelegantniju (hardversku) varijantu, a to su razne verzije BIOS Boot Manager-a, koji poseduje pa bukvalno svaka ploča proizvedena u poslednjih 10 godina. Ne može biti brže i jednostavnije. Softverski boot selector ima smisla samo i jedino ako se instalira više OS-ova na fizički isti HDD/SSD. U suprotnom ne vidim potrebu za tim. Ako za svaki sistem imaš poseban uređaj, lepo pre instalacije raskačiš sve HDD/SSD uređaje osim onog na koji instaliraš sistem. Time sprečavaš pravljenje bilo kakvog softverskog boot menija i uklanjaš mogućnost da slučajno ili greškom formatiraš particiju na nekom drugom uređaju tokom setup-a (pogotovo ako su prikačeni uređaji istih kapaciteta ili proizvođača pa ih je teško i razlikovati u samom setup-u). Druga prednost HW boot-a je što nakon eventualnog brisanja jednog od sistema sve ostaje funkcionalno, što nije uvek slučaj kod SW boot menija (izbrišeš jedan sistem i ostali neće da se dignu). Najbitnija činjenice je da su sistemi, nakon ovakvog postupka, potpuno nezavisni i mogu da se dodaju i uklanjaju bez ikakve brige da će uticati jedan na drugog.
Pa ono...to je neko moje iskustvo. I ja sam se mlatio sa svim i svacim. Dual boot Linux - Win7, pa onda dual boot Win 7-8, pa onda Win 8 -Llinux pa onda Win 7, Win 8.1 i Llinux sva tri na tri razlicita hard diska i na kraju sam sve formatirao i instalirao win 7 i cepao do pre par dana kad sam instalirao win 10 (ne upgrade, vec skinuo sa neta) aktivirao i za sada radi..ne drugom disku imam win 7 ali mi je posle instalacije 10-ke skinuta aktivacija na win 7-ci.Ne znam da li je to normalno ili da li se to moglo spreciti ali tako je za sada.
Ukoliko se pokaze da je Win 10 prelezao one najgore decije bolesti ostavicu ga a 7-cu da posaljem u penziju. Za ovo zasta ja koristim komp za sada sve radi. Wot,LoL,War Thunder sve radi za sada ali ipak cu malo sacekam zbog loseg iskustva sa 8 i 8.1 koje su isto ovako kao i desetka radile odlicno prvih par dana(mozda nedelju otkud znam) a onda je sve pocelo da zeza .
:: Hahhahaaa, tako nekako. : :: :: ================= :: Intel Core i7 3770K 4.2GHz, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB 2400MHz, MSI GeForce GTX760 Gaming 2GB, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Storage 5TB :: :: :: :: :: Posle nedelju dana ce da ti sve dosadi, ima da sve obrises(formatiras) i stavis jedan win 7 i to je to :) :: ::
A surova je istina da su u pravu :D Dosadice ti, i raspizdices to i vrnuti 7micu opet. Inace, dovoljno je da pokrenes instalaciju linuxa u okviru same sedmice pa da dobijes dual-boot. I neces se smarati sa particionisanjem, samo ces za vreme instalacije dodeliti velicinu particije koju hoces a imaces i varijantu da un-installiras Slinux kad ti dosadi. Veruj mi, ne treba ti, sem ako nisi programer. A nisi, jer ne bi ovo pitanje postavljao ovde.
Asus P5QC, Q 6600, Geil GVP31600 2x2Gb DDR3, LC Power Metatron 8650, Ati Radeon 7950
Ne razumem, sta ima da dosadi na Linuxu? OS kao OS, stabilan, ima kljucne stvari sto treba kompu poput interneta, multimedije i offica. Jedino nema igre osim ako ne zelis da se zezas preko WINE.
Po instalaciji, linux ima boot menadžer koji nudi izbor između linuxa i windowsa, (i još par safe - test opcija), tako da nikakav drugi program nije potreban, osim, ako vas nervira što linux nudi uvek sebe kao podrazumevanog, a do nedavno ste mogli da birate (pa su svi birali windows izgleda). Deinstalacija... zašto to raditi? Linux, kad ste mu već našli tih par gigabajta na hdd-u, ne traži leba da jede, a UVEK može biti koristan, za testiranje vašeg hardvera - da li je nešto softverski u win-u neispravno, ili ne radi ni na linux-u, što ukazuje na hardverski kvar, omogućava vam neke zahvate na particijama usb fleševa za koje bi možda morali u dos mod ili restart wina itd... ako ništa, kad pokrenete linux, izgledaće vam da ste kupili novi bolji hardver jer većina stvari radi brže ili mnogo brže nego na windows-u.... Usput, `skidanje` linuxa je potencijalno opasna rabota, često ljudi zbrišu windows particije, upropaste bootloader i svašta nešta, jer isključe mozak kad jednom odluče da im je teško da nose toliki linux na leđima.
Broj postavljenih tema: 60413. Broj poslatih odgovora: 647586. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.