Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Windows 8.1 Tablet Recovery particija?
STRANA 1 OD 1
DrDoca Windows 8.1 Tablet Recovery particija? 07.11.2015. 23:16 T62383

status: user
broj poruka: 163
Dakle kao sto kaze naslov. Tablet dolazi sa Windows 8.1 operativnim sistemom nudi mi update na windows 10.
Na Disku se nlaze 4 particije System Reserved od 100mb pa neka MSR od 128mb particija
C gde se windows nalazi i recovery particija od 4.88GB. Ukupan kapacutet zje 32GB.
Ja sam skinuo alatku sa MS sajta i napravio butabilni USB sa win 10 sistemom, probao i butuje. Ako bi hteo da uradim Clean install sistema win 10, zanima me kako da kreiram bootabilni instalacioni usb sa ove recovery particije pretpostavljam da se tu nalazi fabricki operativni sistem. Tj hteo sam da pobrisem sve particije i odradim instalaciju win 10, ali bih hteo da sacuvam njegov fabricki windows da mogu da vratim ako nesto ne radi kako treba?
Cemu sluzi ova MSR particija na Desktopu i na Ltopu je nema? Jer neophodna da postoji?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
duqp evo ti 07.11.2015. 23:29 #607038

broj poruka: 3466

but fajlovi NTLDR, boot manager i BCD podaci su efi sistem particija ESP a Microsoft Reserverd partition je samo 128mb praznog prostora rezervisano od strane majkrosofta jer su samo hteli da ostave prostora da pretvore obicnu u dinamicku particiju, posto UEFI particije ne podrzavaju razmak izmedju particija

Moze racunar da radi i bez ovih particija, ali ti uzmi samo formatiraj onaj deo gde je instaliran sistem, i ne opterecuj se ovim sto te trenutno kopka :)
DrDoca Re: evo ti 07.11.2015. 23:46 #607042

Mene zanima kako da napravim usb koj ce instalirati fabricki sistem koji se nlalzi na recovery particiji ako nesto ne bude radilo na wiondows 10. Obzirom da se rad o tabu
koji nema drivere na oficijalnom sajtu dakle sve je prepusteno Microsoftu i driverima koje oni daju kroz update sistema. Moze da se desi npr da mi Touch ne radi kako treba ili wi-fi ili 3g. Pa ako se to desi da mogu da vratim.

::
:: but fajlovi NTLDR, boot manager i BCD podaci su efi sistem particija ESP a Microsoft Reserverd partition je samo 128mb praznog prostora rezervisano od strane majkrosofta jer su samo hteli da ostave prostora da pretvore obicnu u dinamicku particiju, posto UEFI particije ne podrzavaju razmak izmedju particij
:: Moze racunar da radi i bez ovih particija, ali ti uzmi samo formatiraj onaj deo gde je instaliran sistem, i ne opterecuj se ovim sto te trenutno kopka :
luja-88 Re: 09.11.2015. 15:02 #607138

broj poruka: 1644
Ne treba ti USB.
Ja sam skoro radio upgrade sa Win8.1 na Win10 na tabletu i sam sistem ti ostavlja stare podatke punih 30 dana, kako bi mogao da uradis downgrade na Win8.1 ukoliko ti nesto ne bude odgovaralo.
Ja sam to, naravno, odmah obrisao da ne zauzima prostor malenog 32GB drajva i tek kasnije shvatio da mi ne radi auto-rotate ekrana iz nekog razloga - nema ni opcije u samom sistemu, kao sto je to bilo u Win8.1. - mozda zato sto je auto-rotate bio iskljucen za vreme upgrade-a al` jos nisam nasao vremena da istrazim sta je tacno u pitanju...
DrDoca Re: Re: 09.11.2015. 21:21 #607174

Iz tog razloga se i radi backup fabrickog roma. Treba samo napraviti bootabilni USB tj recovery drive koji ce fabricki image instalirati ponovo, jednostavno se pravi.
Zato postoji recovery particija, a mozes i system image da napravis na externi HDD ili externi SSD sa svime sto si instalirao i vratiti da ne izgubis nista. Ne treba ti nikakav program za ovo jer ima sve pod windows-om , recovery particija nije tu za dzabe odatle se recovery drive i pravi, malo sam proguglao i nasao objasnjenje kako se radi.

BTW i ja sam odradio instalaciju windowsa 10 i nije radio kako treba pa sam vratio na fabricki.
Naravno odradio sam clean instalaciju fabrickog win-a sa recovery USB drive-a koji sam napravio. Da bi odradio fabricki clean install treba ti prazan ssd tj da ukonis sve part. i naravno recovery drive koji si napravio pre nego da uradis inst. win-a 10.
Rotacija ekrana ti ne radi zato sto ne radi driver pod win-om 10, a posto je tablet nema nema na sajtu proizvodjca da se skinu driveri. Ne znam zasto je to tako sa tabovima, ali je tako. U glavnom pre svakog updat-a treba napraviti recovery drive fabrickog sistema da mozes posle da vratis, win 10 na tabovima ima obicno problem sa touchem i senzorima. Mada mozda moze da se napravi neki backup drivera pa da se proba instalcija win-a 10 i da se ti driveri posle ubace u win 10 ali to je pitanje.
Ako nisi sacuvao fabricki rom moras u servis da ti vrate fabricki sistem, tesko da ces nesto uraditi sada, to je trebalo pre nego sto si se upustio u instalciju drugog sistema.

:: Ne treba ti USB
:: Ja sam skoro radio upgrade sa Win8.1 na Win10 na tabletu i sam sistem ti ostavlja stare podatke punih 30 dana, kako bi mogao da uradis downgrade na Win8.1 ukoliko ti nesto ne bude odgovaralo.
:: Ja sam to, naravno, odmah obrisao da ne zauzima prostor malenog 32GB drajva i tek kasnije shvatio da mi ne radi auto-rotate ekrana iz nekog razloga - nema ni opcije u samom sistemu, kao sto je to bilo u Win8.1. - mozda zato sto je auto-rotate bio iskljucen za vreme upgrade-a al` jos nisam nasao vremena da istrazim sta je tacno u pitanju...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647111.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs