Avast mi je prijavio da imam upad, brzo sam isklucio racunar na dugme i vise XP nije hteo da startuje.Pokusao sam da startujem instalacioni disk i da probam repair ali ne da , samo nudi format.Particio magic isto ne vidi to kao particiju.Instalirao sam nov Win na drugi hard i kad kliknem na properitis pukle particije samo kaze da nije formatirana i da li hocu da formatiram.Ostali mi svi podaci iz Outlook-a i fevorit lista.Ima li nacina da povratim particiju ili neki program koji bi mi bar vratio mailove i favorite, odnosno jel bi neko mogao da mi odradi ovo.
Ako ti je AVAST prijavio napad, šta ti misliš da to znači? Da trebaš da isključiš komp ili da te je upravo odbranio od nekog napada i da ti je dao mogućnost da ukloniš virus, crva ili trojanca? Ãemu takvo razmišljanje? Pa nije virus baba roga. Sledeći put kad ti prijavi napad - ÃITAJ OPCIJE !!! A ne gasi komp jer tako si sk*njao particiju... Što se problema tiče, podgini sitem preko `` Repair console `` i probaj ``skendiskom``.Ako to ne pomogne onda probaj da preko drugog diska da podigneš neki softver za spasavnje podataka (nađi na Net-u ili nađi nekog iskusnijeg) i tako spaseš podatke. I sledeći put ÃITAJ !!!
Jesi li stvarno probao komande fixmbr i fixboot? Ako to ne pomogne.... baš skoro smo čoveku isavetovali (najmanje ja) šta od software-a da koristi (get data back i ostali) u sličnoj situaciji, pomoćni disk za podizanje sistema od indijca Hiren-a, tu je sa nekoliko alatki, a, ako si priključivao hard na drugi disk sa opretivnim sistemom, ionako si skenjao boot sekvencu... i tako. Kad već pokreneš hiren`s boot cd, odradi i skeniranje sa nekim od datih avp-a na disku...
Jesi li ikada razmišljao o back-up-u? Znaš ono: postoje 2 vrste ljudi, oni koji su izgubili podatke i oni koji ih još nisu izgubili.... pošto si upravo prešao (možda i ne stvarno) iz jedne u drugu kategoriju... vidi to nekako, pošto si čuo za recovery programe, raspitaj se i za backup programe, npr. acronis, firma zlata vredna. Svi acronis true image programi, od verzije 8 do 11 izvanredni su u svakom smislu, i, samo je pitanje stupidnosti što to microsoft nije u stanju da ugradi u sam operativni sistem (imao je neke do-zla-boga-stupidne pokušaje i programe unutar samog os-a, ali, oko toga ima puno tužnih priča. I tužnih krajeva).
Pri podizanju instalacije WIna, ne vidi uopste particiju vec je vidi kao prazan prostor i nudi samo format.Polako, ovo prevazilazi moje znanje a i drugar koji je kompjuteras nema bolju ideju do da probam neki recoveri program.Verovatno je pobrkan file sistem, jel ima neki program za repariranje.Sve instrukcije bi morali da mi date detaljnije.
Sad sam u nabavcu novog kompa i bice 500gb hard pa ce biti i rezervnioh podataka a mozda je tada bolje da se pozabavim ovim problemom.
Polako, pretpostavimo da svima nama nestane struje - nista neobicno. To bi znacilo da nam svima `pucaju` particije, zar ne! Mismi77 je dobro rekao, ako AV javi napad, nista strasno - samo treba odluciti sta uraditi.
Particija ne moze da `pukne`, bar za taj pojam nisam cuo. Da bi neki program nudio kao resenje `format`, particija mora da postoji, jer, inace nema sta da formatira.
Savet je: nađi nekog iskusnijeg da ti ovde pomogne na licu mesta, saveti preko foruma mogu biti, ponekad, jalovi.
Odlicno, cim hoce da formatira,ima nesto.Nasao Handy Recovery program nece da analizira disk, nije validan supported file system i prijavljuje samo E bez velicine.Dao sam mu da nadje lost particije i nasao ih je i vidim da prepoznaje dosta toga.Nisam isao dalje, u recover, jer bi morao da idem na drugi hard a i tu bi hteo da izvadim nesto od p2p fajlova pa da ih ne pregazim.Sacekacu novi komp za par dana nadam se, a mozda se nadje-ponudi neko iskusan da mi ovo odradi.
Podigni windiws na drugij patriciji.Instaliraj R-studio4, sa njim mozes da iscupas 99% podataka. Meni je `pukla patricija ` doduse ne sistemska i uspeo sam da izvucem sve sa verziom 3. Pozdrav .Javi sta si uradio!
Podigni windiws na drugij patriciji.Instaliraj R-studio4, sa njim mozes da iscupas 99% podataka. Meni je `pukla patricija ` doduse ne sistemska i uspeo sam da izvucem sve sa verziom 3. Pozdrav .Javi sta si uradio!
Nije toliko strashno kao sto izgleda... Particija je tu, kao i svi podaci... Samo se, verovatno, sje*ao NTFS... To je vrlo cesta pojava a desava se redovno ako koristis npr Partition Magic da uradis resize particije koja nije skoro pregledana... Posle toga prijavljuje da nije formatirana particija... To se meni desilo i ovako sam resio:
Ako imas instalacioni disk winblowsa, udji na Repair consolu i ukucaj chkdsk /r Sacekaj dok ne zavrsi (ukoliko je veliki HDD moze da potraje prilicno dugo) Posle toga bi trebalo da radi bez problema... Ukoliko nemas disk ili nisi dovoljno siguran u svoje znanje, odnesi u servis i reci im da urade ovako kako sam ti napisao...
Ukoliko je ovo slucaj, svi programi za povracaj podataka sa formatiranih ili ostecenih diskova ti nece biti od mnogo pomoci...
Sledeci put ne panici... Ako ti AV program prijavi da ima virus to znaci da ga sprecio da napravi stetu i da zna kako da ga ocisti...
chkdisk /r... ako ima šta da `opravi, svaka mu čast`, ali, pre te komande - jer je već očigledno `nestala` particija, neka u recovery konzoli otkuca komandu fixmbr i fixboot... ako nisu oštećeni i svi fajlovi (ne verujem da je virus stigao do svih njih fizički, već, da je naravno, ukokao master boot record - mbr), pa, kad odradi te dve komande, onda neka proba chkdisk /r, i restart. Ako tada ne proradi, onda tek čupanje podatkića i ostalog.
Dobio sam mail od Dejana a tek sad video o kom se programu radi.
Mislim da je drugar probao skendisk bezuspesno.Nije mi instalacioni tu, sutra cu ga uzeti pa cu da probam uz njegovu konsultaciju.Inace je bilo pomeranja velicine particije i redovno radim i sken i defrag.Hvala.Mislim da se cesto desava,ne meni, nego inace, slicna pucanja sistema a nisam bas nasao da se prica po forumima.
Imao sam potpuno isti problem pa sam podatke spasio prekopiravsi ih jednostavno na drugi hdd pomocu Knopix-a(to ti je vrsta live linuxa koji se butuje sa CD-a i nije ga potrebno instalirati(smesta se u RAM a ostalo vuce sa CD-a)) on cita particiju bez obzira da li je formatirana ili nije. kod tebe se samo poremetio fajl sistem (NTFS ili FAT32), u mom slucaju je bio NTFS. Knopix nadji na netu pa narezi na CD, butuj ga i posle ces se snaci vec. samo particija na koju ces da kopiras mora biti FAT32 jer po NTFS-u nece da pise, i moraces da joj ukljucis `write enable`
U krajnem slucaju mogu ti i ja to uraditi, uz neku malu nadoknadu
:: chkdisk /r... ako ima šta da `opravi, svaka mu čast`, ali, pre te komande - jer je već očigledno :: `nestala` particija, neka u recovery konzoli otkuca komandu fixmbr i fixboot... ako nisu
Nije nestala... Kako rece covek, ona je vidljiva, velicina je OK, samo izgleda kao da nije formatirana... Kao sto rekoh, imao sam slican slucaj (kao i gomila drugih) i jedino resenje je bilo chkdsk /r Problem je u mom slucaju bilo to sto je NTFS imao greske koje mu nisu smetale u radu, ali ga je dokrajcilo smanjivanje particije...
Takodje, virus nije uzrok ovoga... Ako je prijavljen upad, to vise `mirise` na trojanca ili crva... Za sje*avanje NTFS kriv je korisnik koji je iskljucio struju dok HDD radi... Ako je i bio virus on je u tom trenutku pokusavao da se namnozi po disku (doduse, da budem iskren, vec vise od 6-7 godina nisam sreo virus... samo trojance i crve)
Da ponovim.Ona se vidi iz my computers kao E, prijavljuje se da je prazna, nece defrag i skan disk ,vec samo kaze da nije formatirana i da li hocu format.
Particion magic je isto ne vidi.
Kad stavim instalacioni cd, isto nudi samo format.
Handy recovery nece da analizira E jer prijavljuje da nije validan supported system.
Handy pronadje izgubljenu pareticiju tacne velicine i kad je potom analizira vidim da prijavljuje fajlove koji su mi poznati.
Nije bio viros nego neki od trijanaca,crva,adwaew,key ligera..., nesto kao dot exploit.
Nije prvi put da nestane struje ili da rucno gasim masinu, to se desava kad zaglavi i nece da primi komandu i to svi rade manje vise, pa ne puca.
Na toj particiji imam kompletan outluk, favorite listu, kao i search listu u eMule sa nekih 300 fajlova, sve ostalo, kao my documents, sam vec sklonio sa te sistemske particije, a u buduce cu i to da sklonim, pa ako pukne ili se zarazi, imacu to na drugoj particiji ili hardu, a ici cu i na bek up.Da se ima para, jos jedan hard u raidu.
Kako da trazim favorites, adress book sa mail adresama kao i svu postu i search iz Emule.
Nisam haker ali ni bas neznalica totalna, ali bi mi saveti trebali malo detaljnije, mislim na recovery console i potrebne komande, korak po korak.
:: Nisam haker ali ni bas neznalica totalna, ali bi mi saveti trebali malo detaljnije, mislim na :: recovery console i potrebne komande, korak po korak
1) Pokrenes instalaciju windowsa sa diska 2) Umesto instalacije odaberes Repair (pritisni R) 3) Odaberi instalaciju windowsa 4) Ukucaj administratorsku lozinku (ako je imas ili enter ako je nemas) 5) Kucas chkdsk /r c: (ili koji ti je vec disk) 6) Cekas i mislis pozitivno...
To bi trebalo da bude to... Sto se restartovanja sistema tice, dok radi to nikada nije dobra ideja... Ukoliko cita sa diska, nista strashno se nece desiti, ali ako pise po disku onda moze da dodje do ovakvih problema...
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647627. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.