Win 7 Home imam na oba kućna računara, oba imaju integruše. Na prvom računaru, na Gigabyte H41 ploči rade AERO efekti normalno rade. Kada uđem desnim klikom na statusnu traku, pa na svojstva, mogu da čekiram i odčekiram kvadratić `Koristi Aero peek za pregled radne površine`. Na drugom računaru, na ASUS H61 ploči ne rade AERO efekti, a pomenuto polje je kirano, ali zasivljeno, pa se ne može čekirati i odčekirati.
Dakle, problem je u drugom računaru na H61 ploči. Sećam se da na H41 ploči nisam imao potrebe da stavljam Video drajver (sam je instaliran sa CD ili sa prve internet konekcije, ne znam, ali nije me pitao da ubacim nikakav mediju za video.
Na drugom sam, morao da stavim drajver sa Net-a (HD za intel H61). To je bilo pre oko dve godine. Nisu mi trebali Aero efekti, deca sada hoće, kada postave miša na statusnu traku da vide umanjen prozore otvorenih aplikacija da bi brže odabrali željenu (zbog `Kvara` aero efekta sada vide samo ikonu i naziv programa i moraju nekoliko puta da pokušaju da otvore ako na primer imaju 6 otvorenih Mozilla-nih prozora. Deinstalirao sam drajver za grafiku i ponovo reinstalirao, čak sa tri različita drajvera (što za HD Intel H61 što sa sajta Asus ploče). Pored toga što mi i dalje ne rade Aero efekti (a i dalje mi je štiklirano ali zasivljeno polje), što je najgore, posle svakog restarta računara mi se pojavi neprozirna potpuno crna pozadina desktopa sa obaveštenjem da mi nije kompatibilna šema boja za tekuće postavke videa ... (umesto svelo plave aero pozadine Windows 7 koja je bila pre gašenja a koju zatim moram ručno da vratim posle svake prijave ).
Šta još treba da instaliram, možda drajvere za čipse ili nešto drugo !
To mi izgleda kao veoma moguće rešenje, naravno ako uspe, odnosno ako baš nešto strašno nije sa drajverom Biću na kućnim računarima ujutru kad se probudim, pa javljam.
Skini drajvere za grafiku sa sajta proizvodjaca ploce. Aninstaliraj drajver graficke i restart. Pri ponovnom pokretanju, nemoj mu dozvoliti da instalira drajver sa neta (win update) Pokreni instalaciju drajvera koji si skinuo sa sajta ploce. Na pocetku instalacije, po difoltu, bice cekirano nesto Enable ... For aero effect... Ako nije, cekiraj. Zavrsi instalaciju, restartuj komp, promeni temu (izaberi neku Aero), pa onda opet vrati na prethodnu, ako zelis...
Ako ne uspes nikako kupi graficku najjeftiniju noviju za dve/tri crvene i resio si probleme a ako zahtevaju deca aero uskoro ce i igre malo zahtevnije da krenu...
To sam već pokušao, mada se sećam da je pored Intel HD Gryphics u programima ostalo jeoš dva neka Intela (možda HD Audio, Storage ....). Ovo ću sve da skinem da ću instalirati i čipset drajver (sa sajta ploče) a zatim i video (sa sajta ploče).
Jutros nisam bio lenj pa sam stavio neki stari prazan HDD, instalirao na njega Win 7 Home i drajver sa sajta ploče. Aero efekat mi je upalio iz prve. Znači nije do hardvera (nisam ni sumnjao jer mi starija i slabija H41 ploča daje normalne Aero Efekte).
E sada, šta mi je ovaj računar H61 pokupio sa Net-a u poslednje dve godine rada ... (mada nisam proveravao Aero efekat pre dve godine dok je bio novoinstaliran - meni to nije ni trebalo).
Sad sam se setio da sam se mučio sa starom TV karticom, jedva sam nabudžio drajver joj je poslednji sa sajta bio sa Win XP (samo 32bit). Zbog toga i koristim 32-bitnu 7-cu umesto 64-bitne.
Ne budi onda lenj, pa preformatiraj ti to. Kao sto kazes, ko zna sta su oni sve nakupili za dve godine... I ako mozes, batali tu TV kartu i stavi 64 bit (ako imas vise od 3GB RAMa) Win, Ultimate i zavrsi posao.
El Capitan
:: Jutros nisam bio lenj pa sam stavio neki stari prazan HDD, instalirao na njega Win 7 Home i drajver sa sajta ploče. Aero efekat mi je upalio iz prve. Znači nije do hardvera (nisam ni sumnjao jer mi starija i slabija H41 ploča daje normalne Aero Efekte) :: :: E sada, šta mi je ovaj računar H61 pokupio sa Net-a u poslednje dve godine rada ... (mada nisam proveravao Aero efekat pre dve godine dok je bio novoinstaliran - meni to nije ni trebalo) :: :: Sad sam se setio da sam se mučio sa starom TV karticom, jedva sam nabudžio drajver joj je poslednji sa sajta bio sa Win XP (samo 32bit). Zbog toga i koristim 32-bitnu 7-cu umesto 64-bitne :: ::
- na žalost imam tu mnogo podataka i korisničkih podešavanja (privatnih i poslovnih mejl naloga ...) tako da reinstalacija ne dolazi u obzir, makar ne zbog Aero efekata - TV karticu sam deinstalirao i demontirao ali sve isto, - Skinuo sam drajvere i stavio nove, sa sajta ploče, prvo čip set, pa restart, pa video drajver pa restart. Ali sve je isto.
- Ostao mi je sada veći problem, na administratorskom i oba korisnička profila posle svakog restarta računara, pa čak i posle odjave i prijave drugog korisnika, pojavi se crn desktop (neprozirna crna boja pozadine i na njoj normalne ikone i obaveštenje da šema boja nije kompatibilna ...). Onda ulaskom u funkciju promena vizuelnih elemenata mogu da promenim bilo koju (Aero) pozadinu sem prve `Windows 7` (kada pokušam ostane mi crna boja, pretpostavljam da je to zbog toga što je baš ta pozadina ispod neprozirne crne boje. Tek kada postavim bilo koju drugu pozadinu, onda mogu da vratim željenu `Windows 7` pozadinu (Aero), ali to traje do restarta računara ili prijave/odjave.
Šta još mogu da pokušam, makar da mi se vrati stabilna pozadina `Windows 7` ?
Da nisi ti navukao neke viruscine ili rootkit, pa ti je zarazio exe i jos neke fajlove koje je moguce zaraziti?
Ajd ovako, posto sam imao i ja debele probleme sa W7 davno, samo zbog rootkita. Oko 13 reinstalacija Wina, dok nisam provalio sta je u pitanju. Uzmi neki drugi komp, kod ortaka ili ako imas, skini neki Live CD, tipa Kaspersky Rescude Disk 10, narezi na CD/DVD, bootoj disk i precesljaj komp nekoliko puta njime. Full Scan i ako sada ima da se obelezi u njemu deep scan, rootkit...itd, pa tako skeniraj.
Posle toga u Win-u pokreni GMER, a posle njega, ako on ne nadje ista, pokreni Combofix. U svakom slucaju odradi Combofix.
Ako programi pronadju nesto, obrisu, a posle toga ti Win ne radi, slobodno izvrsi popravku W7.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
To je prvo što mi je palo na pamet, ali izgleda nije to upitanju. Avira ne pokazuje ništa, Spyboot 2.4 i Malwarebytes su imali neke gamadi ali najviše 2. stepena rizika od 5 ili 10. Na tako očišćen kom sam stavio drajvere za čipset i video i opet neće.
Takođe sam pre par dana ovaj HDD stavio kao Slave na stariji komp koji ima Symantec ali ni on nije ništa otkrio.
Ajd ovako, prvo odradi popravku Win7. Onda, posto pretpostavljam da si skinuo drajvere sa ASUS sajta, idi na Intelov sajt i skini drajvere za grafiku. Samo reci koji je CPU u pitanju, da bih znao koja je graficka u pitanju na istome. Primer - HD 4600....itd.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
Celeron G1620 (pre dve godine pravi Intel je bio mnogo skup). Posle instalacije drajvera sa ASUS-ovog sajta prijavljuje Intel HD Graphics (to je prijavljivao čini mi se i kad ga pronađe direktno sa Net-a.
Pre nego što sam postavio ovu temu već sam probao sa dva Intelova drajvera ali sve isto.
Nego, zaboravio sam da napišem, probao sam savete od peki22 i operator-ora, pokrenuo sa Microssof-ov Fix it za probleme sa Aero temama. Nije mi rešio problem, ali mi je prijavio mogućnost da su `možda postavke veze sa udaljenom radnom površinom onemogućile Aero efekte`. E sada, sećam se prošle godine dok sam bio na moru, hteo sam da `gađam` moj računar preko Team Wweaver-a ili preko Windows-ove udaljene radne površine i Boga pitaj šta sam ja tada čačkao po Kontrol panelu, na naprednim funkcijama. Ja sam uporedio 3 ili 4 postavke sa starijim računarom gde je AERO OK, i one se slažu !?, ali AERO efekta nema.
Uglavnom, izgleda da je vraćanje AERO-a mnogo zahtevnije na mom računaru nego što sam mislio, pa mi se ne isplati da ga reinstaliram od nule.
Deinstalirao program Intel HD Audio, Restartovao računar Instalirao onaj veći 32-bitni drajver Restartovao računar Odabrao Aero temu i omogućeno mi je da štrikliram Aero efekte. Željeni AERO-efekti rade.
Nisam siguran da li je ovaj, 4.-to po redu drajver jedini pravi, ili se u međuvremenu nešto promenilo mojim jučerašnjim čačkanjm naprednih funkcija, ali sada radi i ne diram ništa.
Problem je u Intelovim drajverima. Neki rade, a neki ne. I to cak zavisi od interisane graficke u CPU-u. Takodje, posto postoji vise tipova grafickih, tvoja spada pod Intel HD Graphics (bez ikakvih HD 3000, HD 4000...itd.), pa onda imas Iris....itd.
Ove sto su HD graphics, hoce da zezaju. Kao sto sam naveo, od verzije do verzije.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647111. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.