Cale mi dobio neki acer laptop i ima instaliran linux mint na nekom usb,cim izvadim usb crn ekran. E sad, hocu da instaliram win7 32bit sa usb jer ne pronalazi cd,i sve je ok dok ne dodje to tacke dge treba da instalira win tj da oznacim c d e svejedno.Stvar je u tome sto ne pronalazi nista.Da li postoji mogucnost da sa mog usba gde je instalacija win7 da instaliram win na usb sto je dosao sa tim laptopom?Tj da se taj usb ponasa kao HDD?
Na ovom forumu je već bilo kao se pravi boot-abilan fleš sa YUMI-jem. Pomoću tog uputstva sam kopirao CD sa Hirens Boot 10.4 na taj Fleš (10.4 ja najviše `volim` mada može i novija).
Kada podigneš Hirens Boot sa fleša imaš skoro 10 programa Partition Tools, sa nekima od njih sigurno možeš da obrišeš Linux particije ..., i onda će ti HDD biti `vidljiv` u Windows-u ..
Ono sto sam ja razumeo je da je Linux Mint bio instaliran na USB a ne da je podesen da se instalira sa USB (na HDD), sto implicira da taj laptop i nema HDD. A takodje implicira i to da se laptop ugasi cim se izvadi flash. Bosh, potvrdi da li ima HDD. Nije nemoguce jer sam i ja tako resio problem sa jednim laptopom koji je imao HDD koji nije mogao da se nadje.
Za razliku od Linuxa, Windows ne vidi prazno mesto na tj USB u opste kao mesto gde da se postavi. Medjutim, neko je u slicnoj temi rekao da je to izvodljivo ali ako se doda par fajlova na USB sa kojeg se instalira da bi se prepoznao onaj na kojem se instalira.
Zakljucak se moze dati tek kad se da odgovor da li laptop ima HDD koji radi?
imao sam problem sa jednim novijim lapom HP, krene instalacija tj ono ucitavanje za windows i onda samo kaze da nema sa cega da instalira, srecom radio je cd, ladno kao nije mogao da prepozna USB bez drivera, ja nisam verovao, znaci u biosu vidi usb i krene sa ucitavanjem falova, a kada treba da podigne sistem sa njega nece, windows 8.1 je video usb bez drivera ali tek kada je instaliran, inace sam sa 7 stalno imao BSOD bez obzira na `zvanicnu podrsku` sa njihovog sajta, nisam ocekivao takvu glupost od HP-a. Procackaj bios vidi sto nema CD-a
EDIT inace se podizao linux sa USB-a bez problema!
win7 na taj usb gde je bio linux...sa tim yummi programom,evo radi nesto :) U biosu kad udjem ne vidm hdd tako da ga najverovatnije nema...prvo sam probao na moj usb da ubacim butabilan win ali kad dodje da odredim destinaciju gde da se instalira win nema nista je ne nalazi usb na kom je linux instaliran.Tako da sam sad formatirao ubs gde je linux i instaliram sa mog kompa win na taj usb....Valjda to moze :P
A, da, ti nemaš HDD nego dva USB fleša, sa Linux-om koga možeš da obrišeš i na njega da staviš Win, a drugi ti je instalacioni Win 7 koga ne smeš da obrišeš ?
Probaj prvo da neki pomoćni fleš formatiraš u FAT32 i da ga spojiš u LAPTOP. Onda bi instalacioni Win na Flešu trebao da vidi tu particiju, pa u instalaciji Win-a možeš da je obrišeš, a zatim i da kreiraš dve-tri particije, koliko ti treba. Ako instalacioni Win 7 takav fleš i dalje ne vidi, možda postoji u BIOS-u laptopa da USB fleš emulira HDD (Forced HDD)
Onda na taj pomoćni fleš stavi Hirens Boot - moj je neki prastari sa 512 MB, polovan je par stotina din i onda na ovom što je stigao uz Laptop obriši Linux particije ...
Ako i tako ne može, sećam se da sam ranije uspeo na svom Laptop-u, kom je otišao DVD, ta instaliram Win XP preko USB-rek-a koga sam pozajmio, a imao je je i ATA priključak za običan CD. Ako bi nabavio/pozajmio USB rek (ATA ili SATA) i uz njega CD ili DVD (ATA ili SATA), možda bi mogao da pokreneš instalaciju Win-a sa CD-a koja će da vidi fleš ...
sad sam obrisao usb na kom je linux bio,i formatirao ga u fat32 i ubacio u laptop,i opet sam probao sa mog usb da instaliram ali opet lap ne prepoznaje taj usb gde je linux bio!!! Nema u biosu nista forced hdd i slicno.ovaj bios uopste nema nekih opcija.
Jel znate koji fajlovi trebaju da se stave na taj usb gde treba da bude instaliran win7 da bi ga lap prepoznao?Tj meni kad idem na browse da nadjem usb,on ga vidi ,ali kad kliknem na njega izbaci mi da nema drivere.....
Prilikom instalacije ubaci fles U USB 2.0 PORT NE U USB 3.0 PORT. Ako imas samo usb 3.0, onda skini drajver za win 7 za USB 3.0 i narezi ga na dvd, ili pokreni instalaciju sa dvdrw.
Dobro, onda najnormalniji butabilni usb sa win 7 ubaci u usb 2.0 port. Ako nemas usb 2.0 i ako ti ne radi dvd, nema nacina da instaliras win 7, samo win 8.1.
Moj usb na kom je instalacioni win7 ubodem u laptop i pokrenem instalaciju win7.Problem je u tome sto lap nema HDD pa sam isto ubacio usb na kom je bio instaliran linux(usb sam formatirao)i utakao u laptop.i kad dodje instalacija do dela gde treba da oznacim gde da inst. win7 nema nista!!ne prepoznaje taj prazan usb....
Aman!!! Ne prepoznaje ti USB ukljucen u USB 3.0 jer nema drajver za USB 3.0. Mozes da mu instaliras samo Win 8.1 Da ti nacrtam, ne mogu. Eventualno da skines drajver za Win 7 za taj USB 3.0 kontroler, pa da ga integrises u instalaciju win7, ali sobzirom da si se zaglavio na ovako (relativno) jednostavnom problemu, mislim da bi ti mozak prokuvao dok bi ga integrisao. Bez nipodastavanjanja omalovazavanja, jednostavno je komplikovano.
ne kontas, BATALI laptop sad, znaci napravi LIVE windows USB, LIVE znaci da je na njemu sistem koji je `instaliran` i sa tog usb-a nema instaliranja windowsa vec pokretanje i koriscenje ali to ocigledno ne mozes uraditi na lapu vec na drugom pc-ju.
:: Moj usb na kom je instalacioni win7 ubodem u laptop i pokrenem instalaciju win7.Problem je u tome sto lap nema HDD pa sam isto ubacio usb na kom je bio instaliran linux(usb sam formatirao)i utakao u laptop.i kad dodje instalacija do dela gde treba da oznacim gde da inst. win7 nema nista!!ne prepoznaje taj prazan usb... :: :: Asus CUcore 6770 1g :: msi 870-c4 :: 2x2 kingston hyperX blu 1600mh :: athlonII x4 630 3.2ghz (cm TX3 :: Hitachi 500g :: SSD SP 120g :: lc600 :: :: ::
Pokusavam da sa win to usb instaliram odma na usb ali imao sam nekih problema.sad sam nesto pokusao i ostavio da radi jer sam otisao u grad da gledam finale
Vmarc, uzmi jedan PC i izvadi mu HDD/SSD i ubaci jedan prazan USB flash i jedan USB flash sa kojeg istaliras Windows (pouzdani flash i pouzdani ulaz). Videces isti efekat kao i kad instaliras sa USB3.0 ulaza kao sto ti pominjes.
Ponavljam, po default Windows Instalacija ne vidi USB flasheve kao HDD/SSD.
instalirao sam na usb win7 32 bit..na lapu pise da ima 2gb rama hdd od 120gb i amd x2 mobile tehnologies cpu.mada ne verujem da ima sve kako pise jer je bio kod majstora on je nesto cackao(jos dok je bio kod starog `gazde`).evo sad mi pise setup is instaling devices i na 4% je.pa cemo videti da li ce sve raditi...
Nece ni koza na vasar pa .. :)),nisi trebao brisati taj mintic,jedan od retkih tj mislim jedini linux sa integrisanim adobe fleshom i javom bar ne moras da se cimas oko toga,i sto neces linux,ne mozes da igras igre ,a taj lap i nije za igre ,a linux je savrsen za net i slicno..Kad instaliras OS na usb ,gledas da je taj usb sto brzi,i da taj usb ima ulogu hdd-a na lapu,i zbog nekog razloga nece da prihvati instalaciju windoze,,cudi me da su napravili skroz razlicito ulazak u bios recimo na notebook-u i desktop-u bzvz,i jesi uspeo da instaliras sedmicu,nadji (kupi ) usb od bar 16 gb,i o5 ce raditi mnogo sporije nego da imas normalno OS na hdd-u,za pocetak si mogao sa linux-om da se malo vozas dok ne uzmes hdd za taj lap Так как никто не виноват, то накажем по жребию. Anthony Pettis p4p king
:: instalirao sam na usb win7 32 bit..na lapu pise da ima 2gb rama hdd od 120gb i amd x2 mobile tehnologies cpu.mada ne verujem da ima sve kako pise jer je bio kod majstora on je nesto cackao(jos dok je bio kod starog `gazde`).evo sad mi pise setup is instaling devices i na 4% je.pa cemo videti da li ce sve raditi.. :: :: Asus CUcore 6770 1g :: msi 870-c4 :: 2x2 kingston hyperX blu 1600mh :: athlonII x4 630 3.2ghz (cm TX3 :: Hitachi 500g :: SSD SP 120g :: lc600 :: :: ::
takodje ja nznm na linux a pogotovo moj cale...videcu da uzmem neki ssd pa da mi bude externi?koliko se krecu cene za hhd za laptop?nznm jel mi se ispati znacu tek kada zavrsi ovo govno sa instalacijom,da vidim sta ima lap unutra,jer ne verujem da ima 2gb rama i dual core,moda je taj majstor nesto prckao i pokrao coveka :P
Čak i da ima 2GB rama kao što piše to nije dovoljno. Windows će morati koristi page file na usb-u, i biće strašno spor.
Mint je sporo radio jer nema dovoljno rama da se učita ceo sistem u njega, pa je sve čitao sa usb-a. Tako slično, možda malo brze će raditi i Windows. Vreme podizanja sistema će biti dugo.
Mislim da nećeš dobiti nekakvu korist od toga što radiš. Bolje bi bilo da ugradiš neki ssd, 30 ili 60GB, makar i polovni i instaliraš OS na njega.
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647615. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.