Posle zamene prastare matične ploče još starijom Win 7 nema internet
STRANA 1 OD 1
arogan
Posle zamene prastare matične ploče još starijom Win 7 nema internet
02.06.2015. 21:48
T61417
status: user broj poruka: 538
Pre 15-tak dana bila je jaka grmljavina. Tom prilikom kod rođaka u selu `spaljena` je matična ploča na slabijem računaru, koji služi samo za internet (sada nema video, a strašno se greje jedan od čipova pod velikim plavim hladnjakom - 5 sekundi posle paljenja toliko se zagreje da se ne može da drži prst na njeemu). To je bila neka prastara ploča VIA KT800 sa Sempron 2800+ i sa 1,5 GB RAM-a. Uz agp ATI 9600, sasvim dovoljno za Mozilu pod Windows 7 32-bit.Takonfiguracija koju smaa `sklepao` za ddžabe je radil dovoljno dobro sve do pomenute grmljavine.
Pre nekoliko dana javio mi je da mu je neki `lokalni majstor` iz sela poklonio i ugradio još slabiju ploču sa još slabijim procesorom, ali je ostao agp i DDR1. Međutim, kad ide na internet, bilo preko IE9, bilo preko Mozile, umesto da se orvori sajt (google, blic, b92) piše poruka da ova veza nije pouzdana i kad ide na OK, sajt se ne otvori i prijavi se greška na toj stranici. Hard disk nije diran, sve što je bilo instalirano radi osim interneta. U Device Menageru nema crvenih ni žutih polja. Telefonom sam mu diktiroa da otvori Netword and Sharing Centre, ali tamo nije primetio neke nepravilnosti.
Pošto idem za vikend u to selo (300 km u oba smera), da li mogu da mu vratim internet bez reinstalacije sistema i zamene komponenti? Ne isplati mi se da sada vidim tačno šta je, pa da ponovo dolazim samo zbog toga. Ako sada ne uspem, rođak će ponovo da me čeka makar 3-4 meseca bez interneta.
Da li imate neki predlog šta da pokušam, pa ću zapisati na papir, pa da kad stignem na lice mesta da ne gubim vreme. Ja sumnjam tip mreže (javna, kućna, radna grupa) pa ću to da resetujem kao i Firewall. Da li je stari hardver uzrok (Windows na njemu nije instaliran već na novijem koji je normalno radio, zamenjena je ploča starijom a instalacija ostala ista i od tada nema internet.
Napominjem da ima 4-portnii ADSL ruter i na jačem računru (koji je prilikom gmrljavine bio issključen na svu sreću), normalno radi internet, čak i kad zameni mrežni kabl sa slabijeg računara, koji je i sa drugim mrežnim kablom i dalje u problemu.
Tačno tako. Od pre 15-ak minuta sam bio sa njim na telefonu ii izdiktirao kako da menja vreme, jer mu je bilo iz 2004.godine !?. Baš večeras sam na dečjem telefonu menjao SIM karticu i pošto nije bilo usklađeno vreme (vratio na 2011) bila je slična poruka na Play Prodavnici. To mi je palo na pamet minut kasnije nego što sam okačio poruku.
Poneću jednu CR2032 bateriju, mada, ako je ploča stajala 4-5 godina na tavanu nije ni čudo što nije htela da drži vreme. Nadam se da nije pokvaren BIOS. Ovo je verovatno najbrže rešen problem - dok sam rešavao problem telefonom, već me čekao odgovor. Hvala.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647111. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.