Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Ubuntu i Windows 8.1 dual boot problem
STRANA 1 OD 1
peterpan Ubuntu i Windows 8.1 dual boot problem 26.02.2015. 12:54 T60602

status: user
broj poruka: 786

Instalrao sam pored postojece 8ice i ubuntu i imam dva pitanja za uvazene kolege clanove.
1) Kada ukljucim komp dobijam ovakav meni: http://s16.postimg.org/stxjbj4l1/WP_20150226_001.jpg
I upada u linux posle 3-5s, kako mogu da promenim da mi bude klasican dual boot, tj izbor kao sto postoji Xp i 7 npr? Tj da je primarni W8.1 a sekundarni linux?

2) Dok je isao setup za ubuntu ni u jednom trenutku me nije pitao gde da ga stavljam, tj koja particija i tako mi je isformatirao najmanji HDD pun dokumenata. Pitanje za Vas je: Kako vratiti ta dokumenta bzirom da My Computer u windowsu ne vidi taj disk. Tj vidi se samo kad odem desni klik na my computer/manage/disk drives

Unapred zahvalan na pomoci
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
micika988 ... 26.02.2015. 15:59 #584712

broj poruka: 2057
terminal

sudo -i
kucas root password
leafpad /etc/default/grub
GRUB_DEFAULT=5 ( moze biti 4 ili 6 ili sta vec ) ne znam koliko particija imas, brojanje ide od nule
update-grub

Ako i pogresis broj nije strasno, ispravices ga kasnije, tj. nece ti direktno selektovati ono sto ti treba.

Za windows instaliraj total commadner i sledeci pugin. (moraces run as administrator commander, da bi plug-in radio)

http://tinyurl.com/lfjhevy

p.s.
sto se oporavka tice, moje saucesce, vise muke nego koristi, ali ima ovde serivisa koji se javno reklamiraju pa im se obrati

p.s. 2

nije te nista pitao, e vidis tu lezi zec - radis stvari napamet, a po svemu sudeci prvi put ti je. Znas kako kazu, nevinost je pala, sad radi na emotivnom boljitku i postovanju svog partnera :)

Daum ... 26.02.2015. 18:37 #584723

broj poruka: 12796
Imao si lagani .exe fajl za instaliranje ubuntu-a kroz windows, što ti je dodatno olakšavalo i da odlučiš da ga skloniš, opet sve kao regularni win program.

Što se tiče klasičnog boota mislim da si overwriteovao boot sector sa ubuntu boot ekranom tako da ne znam kako se vraća...

gosha70 Re: Ubuntu i Windows 8.1 dual boot problem 26.02.2015. 22:49 #584785

broj poruka: 192
instaliraj grub customizer u ubuntu-u i u njemu lako postavis da ti prvo podize win pa onda ubuntu

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

::
:: Instalrao sam pored postojece 8ice i ubuntu i imam dva pitanja za uvazene kolege clanove
:: 1) Kada ukljucim komp dobijam ovakav meni: http://s16.postimg.org/stxjbj4l1/WP_20150226_001.jp
:: I upada u linux posle 3-5s, kako mogu da promenim da mi bude klasican dual boot, tj izbor kao sto postoji Xp i 7 npr? Tj da je primarni W8.1 a sekundarni linux
:: 2) Dok je isao setup za ubuntu ni u jednom trenutku me nije pitao gde da ga stavljam, tj koja particija i tako mi je isformatirao najmanji HDD pun dokumenata. Pitanje za Vas je: Kako vratiti ta dokumenta bzirom da My Computer u windowsu ne vidi taj disk. Tj vidi se samo kad odem desni klik na my computer/manage/disk drive
:: Unapred zahvalan na pomoci
peterpan re 27.02.2015. 08:55 #584813

Hvala ljudi na predlozima,ali sam nesto zeznuo stvar pa su mi otisla oba OSa. Sad radim sve iz pocetka,tj obe instalacije pa mi treba mlala pomoc kolega forumasa. Ako ima neko dobre volje samo da mi malo objasni kako instalirati dual boot sa ova dva sistema tako da mi Windows 8.1 bude primarni( da dobijem meni sa crnim ekranom sa dve opcije). Ako je bitno w8 bi isao na SSD, a ubuntu na HDD (tj podelio bih hdd tako da mi deo bude za storage u windowsu,a drugi deo samo za linux)

imarkovic Re: re 27.02.2015. 09:33 #584818

broj poruka: 19003
Ako ti je problem da namestiš dual boot, jednostavno kreni ovako, otkači sve sem SSD-a, instaliraj na njemu Windows. Zatim otkači njega, zakači hdd, instaliraj linux. Posle selektuješ OS pomoću quickboot-a i to ti je najsigurnija varijanta. Koji god od ova dva budeš hteo da reinstaliraš, zakačiš samo taj hdd i opet, bez mlaćenja i ponovnog reinstaliranja-popravke drugog OS-a itd.

:: Hvala ljudi na predlozima,ali sam nesto zeznuo stvar pa su mi otisla oba OSa. Sad radim sve iz pocetka,tj obe instalacije pa mi treba mlala pomoc kolega forumasa. Ako ima neko dobre volje samo da mi malo objasni kako instalirati dual boot sa ova dva sistema tako da mi Windows 8.1 bude primarni( da dobijem meni sa crnim ekranom sa dve opcije). Ako je bitno w8 bi isao na SSD, a ubuntu na HDD (tj podelio bih hdd tako da mi deo bude za storage u windowsu,a drugi deo samo za linux
tartek omg 27.02.2015. 13:49 #584834

broj poruka: 227
dUH http://ow.ly/JIGdo and http://ow.ly/JIGtv nije to visa matematika ,ali kad budes skontao sam onda ces videti kako je lako i gde si gresio
inace posedovao sam i triple boot + OS na virtual box-u,i desavalo mi se total format hdd-a `nekako`,jerXD :))otkricu ti malu tajnu,linux i windows na istom hdd-u a i ince se uopste ne vole
Так как никто не виноват, то накажем по жребию. Anthony Pettis p4p king
@imarkovic,druze ako ti nije problem zamolio bih te za link od tog `mini xp-a`,treba mi za drugara koji ima kar**u od konfe sa cpu amd na 1Gz 1Gb ddr 400 neku nvidiu tnt valjda sa 64mb,e sad smo probali neki tiny 7,i kod njega nije uopste hteo da butuje disk iako je disk provereno bio ok,no nebitno ako postoji mogucnost za taj mini xp mnogo bi znacilo..Hvala unapred

┏━━━┓╋╋╋┏┓╋┏┓┏━━━┓
┃┏━━┛╋╋╋┃┃┏┛┗┫┏━━┛
┃┗━━┳┳━━┫┗┻┓┏┫┗━━┳━━┳━┓
┃┏━━╋┫┏┓┃┏┓┃┃┃┏━━┫┏┓┃┏┓┓
┃┃╋╋┃┃┗┛┃┃┃┃┗┫┃╋╋┃┏┓┃┃┃┣┓
┗┛╋╋┗┻━┓┣┛┗┻━┻┛╋╋┗┛┗┻┛┗┻┛
╋╋╋╋╋┏━┛┃

imarkovic Re: omg 27.02.2015. 14:10 #584837

Sad sam se setio, nije miniXP, vec Performance, nije da ga bas ima na sve strane, evo linka preko pp-a.

:: dUH http://ow.ly/JIGdo and http://ow.ly/JIGtv nije to visa matematika ,ali kad budes skontao sam onda ces videti kako je lako i gde si gresi
:: inace posedovao sam i triple boot + OS na virtual box-u,i desavalo mi se total format hdd-a `nekako`,jerXD :))otkricu ti malu tajnu,linux i windows na istom hdd-u a i ince se uopste ne vole
:: Так как никто не виноват, то накажем по жребию. Anthony Pettis p4p kin
:: @imarkovic,druze ako ti nije problem zamolio bih te za link od tog `mini xp-a`,treba mi za drugara koji ima kar**u od konfe sa cpu amd na 1Gz 1Gb ddr 400 neku nvidiu tnt valjda sa 64mb,e sad smo probali neki tiny 7,i kod njega nije uopste hteo da butuje disk iako je disk provereno bio ok,no nebitno ako postoji mogucnost za taj mini xp mnogo bi znacilo..Hvala unapred
:: ┏━━━┓╋╋╋┏┓╋┏┓┏━━━
:: ┃┏━━┛╋╋╋┃┃┏┛┗┫┏━━
:: ┃┗━━┳┳━━┫┗┻┓┏┫┗━━┳━━┳━
:: ┃┏━━╋┫┏┓┃┏┓┃┃┃┏━━┫┏┓┃┏┓
:: ┃┃╋╋┃┃┗┛┃┃┃┃┗┫┃╋╋┃┏┓┃┃┃┣
:: ┗┛╋╋┗┻━┓┣┛┗┻━┻┛╋╋┗┛┗┻┛┗┻
:: ╋╋╋╋╋┏━┛
peterpan Hvala momci na tutorijalu, koji je koristio 28.02.2015. 14:27 #584974

Ponovo sam instalirao i windows i ubuntu, sve prema uputstvu i opet mi je u boot meniju grub koji prvo stavlja ubuntu kao boot opciju.
Grub customizer u prodavnici ne nadjoh, a kad sam sve ovo iskucao pise sledece (u terminalu): E: Unable to locate package grub-customizer

Meni je potreban samo onaj najprostiji BIOS (ili kako se vec zove) meni: crna pozadina sa dve opcije (dva OSa) i eventualno tab dugme za advanced setup ili kako vec stoji kada se kombinuju dva windowsa. Inace sve ostalosljaka bez problema

:: instaliraj grub customizer u ubuntu-u i u njemu lako postavis da ti prvo podize win pa onda ubunt
:: sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customize
:: sudo apt-get update
:: sudo apt-get install grub-customize
:: ::
:: :: Instalrao sam pored postojece 8ice i ubuntu i imam dva pitanja za uvazene kolege clanove
:: :: 1) Kada ukljucim komp dobijam ovakav meni: http://s16.postimg.org/stxjbj4l1/WP_20150226_001.jp
:: :: I upada u linux posle 3-5s, kako mogu da promenim da mi bude klasican dual boot, tj izbor kao sto postoji Xp i 7 npr? Tj da je primarni W8.1 a sekundarni linux
:: :: 2) Dok je isao setup za ubuntu ni u jednom trenutku me nije pitao gde da ga stavljam, tj koja particija i tako mi je isformatirao najmanji HDD pun dokumenata. Pitanje za Vas je: Kako vratiti ta dokumenta bzirom da My Computer u windowsu ne vidi taj disk. Tj vidi se samo kad odem desni klik na my computer/manage/disk drive
:: :: Unapred zahvalan na pomoci
VMARC EasyBCD 28.02.2015. 14:36 #584976

broj poruka: 9425
Instaliraj ga pod Windowsom i iz njega podesi sve kako zelis.
Potom mozes i da ga aninstaliras.
imarkovic Re: Hvala momci na tutorijalu, koji je koristio 28.02.2015. 15:26 #584982

Trebao si da instaliras prvo linux, pa onda windows.

:: Ponovo sam instalirao i windows i ubuntu, sve prema uputstvu i opet mi je u boot meniju grub koji prvo stavlja ubuntu kao boot opciju
:: Grub customizer u prodavnici ne nadjoh, a kad sam sve ovo iskucao pise sledece (u terminalu): E: Unable to locate package grub-customizer
:: Meni je potreban samo onaj najprostiji BIOS (ili kako se vec zove) meni: crna pozadina sa dve opcije (dva OSa) i eventualno tab dugme za advanced setup ili kako vec stoji kada se kombinuju dva windowsa. Inace sve ostalosljaka bez problem
:: :: instaliraj grub customizer u ubuntu-u i u njemu lako postavis da ti prvo podize win pa onda ubunt
:: :: sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customize
:: :: sudo apt-get update
:: :: sudo apt-get install grub-customize
:: :: ::
:: :: :: Instalrao sam pored postojece 8ice i ubuntu i imam dva pitanja za uvazene kolege clanove
:: :: :: 1) Kada ukljucim komp dobijam ovakav meni: http://s16.postimg.org/stxjbj4l1/WP_20150226_001.jp
:: :: :: I upada u linux posle 3-5s, kako mogu da promenim da mi bude klasican dual boot, tj izbor kao sto postoji Xp i 7 npr? Tj da je primarni W8.1 a sekundarni linux
:: :: :: 2) Dok je isao setup za ubuntu ni u jednom trenutku me nije pitao gde da ga stavljam, tj koja particija i tako mi je isformatirao najmanji HDD pun dokumenata. Pitanje za Vas je: Kako vratiti ta dokumenta bzirom da My Computer u windowsu ne vidi taj disk. Tj vidi se samo kad odem desni klik na my computer/manage/disk drive
:: :: :: Unapred zahvalan na pomoci
peterpan re 28.02.2015. 18:43 #585000

Pa jbg sad, imam ovakvu situaciju pa kako da resim boot ova dva sistema?
Iz windowsa linux trazi reboot i klasicnu instalaciju, i dobijam ovo sto sada imam

nenika2009 Re: re 28.02.2015. 19:01 #585001

broj poruka: 1083
Acronis Os selector 8.0.914 Copy & paste na Google. pa prvo procitaj.

:: Pa jbg sad, imam ovakvu situaciju pa kako da resim boot ova dva sistema
:: Iz windowsa linux trazi reboot i klasicnu instalaciju, i dobijam ovo sto sada ima
micika988 ... 28.02.2015. 19:58 #585010

broj poruka: 2057
Nije to za tebe sinko, drz se lipo windouza i ne maltretiraj se bez potrebe. Ili jos bolje zamoli nekog od forumasa da pojasni kako se instalira mac os x, progledaces.

p.s.
linux je ipak za `ozbiljnije` igrace :)

imarkovic Re: re 28.02.2015. 20:29 #585013

Ako se ne snalaziš u terminalu, instaliraj prvo linux, pa windows ponovo i imaćeš to što si hteo. Mada, moraćeš dosta da se družiš sa terminalom eventually. Ono što ti hoćeš je da ti bootloader bude by windows, ali pošto si instalirao linux iz windows-a, to je sada preko linuxovog grub loader-a, jer ne može windows da ti instalira bootloader ako si završio instalaciju sa linux-om.

Nisam pokušavao, ali vidim da ima jednostavno rešenje http://is.gd/tKjZyq

Sledeći put, uvek instaliraj bilo koji OS sa diska, ili flash-a, a ne iz operativnog sistema.

:: Pa jbg sad, imam ovakvu situaciju pa kako da resim boot ova dva sistema
:: Iz windowsa linux trazi reboot i klasicnu instalaciju, i dobijam ovo sto sada ima
peterpan Uspeo 01.03.2015. 16:08 #585100

Izbrisao sam particiju sa windowsom, instalirao ponovo W8.1, zatim instalirao easy BCD i nasao i dodao GRUB 2. Sada sve sljaka kako sam zeleo. Hvala jos jednom na pomoci.

E sada par pitanja za windows:
1) Da li smem da deinstaliram Easy BCD ili ce da mi poremeti boot?
2) Da li smem da optimizujem Windows: uklanjanje system restorea, pagefile itd bez negativnih efekata na boot i linux?
3) Kako da snimim image ova dva sistema, za slucaj da moram da radim sistem ponovo (jednog dana) da se ne mucim opet ovoliko? Tipa samo da mi vrati ovaj dual boot kakav je sada, identican bez promena.

I par pitanja za ubuntu:
1) Kako da promenim lokaciju dokumenata? Da odredim tacan folder na drugom HDDu.
2) Da li postoji supstitut za corel draw u Linuxu i koji koristiti?
3) Kako kreirati folder u sistemu (root)? Hocu da instaliram driver za bearpaw 1200CU plus.

Ostalo sve sljaka fantasticno u Linuxu, cak je i jednostavniji za normalnu upotrebu od windowsa...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs