Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Da li je legalno probni rad Windows-a 7 od mesec dana
STRANA 1 OD 2  
arogan Da li je legalno probni rad Windows-a 7 od mesec dana 16.01.2015. 19:24 T60168

status: user
broj poruka: 538
Nadam se da ću dobiti pre odgovore na ovom forumu nego na Net-u ili konsultacijama sa pravnicima:

U maloj porodičnoj firmi planiram da instaliram jedan Brand name računar (C2D E6340) koje je veoma stabilno radi u kući i koristio bi ženi na poslu. Na kućištu postoji nalepnica za Vista-u (valjda biznis), ali uz nadogradnju memorije od 2 GB lepo će da pegla Windows 7 32-bit.
Pošto je u pitanju firma imam par pitanja u vezi legalizacije Win 7 32-bit.

Ako uspem da instaliram/prebacim sve stare knjigovodstvene i ostale programe na računar, kupiću GGK licencu, ali voleo bih prvo da to sve isprobam da li rade pre nego što je kupim. A sada pitanja:

1. Kada instaliram Win 7 32-bit Home, verovatno će mi pisati poruka da moram da aktiviram Windows u roku od 30 dana. Da li sam u tih 30 dana zaštićen od insoekcija/kontrola, što naših poreznika, što od Microsoft-a. U pitanju je mali lokal ali postoji mogućnost da `banu`, ali ja mislim da bi trebalo da tolerišu `besplatan` rad Windows-a od tih 30 dana. Dakle, pošto je u pitanju firma, da li Windows mora da se aktivira isti dan po instalaciji ili je dozvoljeno čekanje od 30 dana što mi je dovoljno za probni rad računara.
2. Iako je u pitanju firma, mislim da smem da instaliran Home verziju (mnogo je jeftinija od Pro) jer računar ne puštam u neki domen da mi treba neka Pro licenca (samo deo knjigovodstava, E-pošta i Internet). Da li sam u pravu ako pretpostavljam da u firmi smem da stavim Home verziju ?

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 16.01.2015. 19:58 #578774

broj poruka: 9459
Mislim da ne bi imao problema da ga koristis 30 dana. Zato i sluzi taj vremenski period, da testiras i vidis da li ti odgovara.

Za Home verziju, mislim da ne mozes da je koristis u firmi. Namenjena je iskljucivo za kucnu upotrebu, sto i samo ime govori..

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

peki22 Re... 16.01.2015. 20:02 #578775

broj poruka: 2936
Da. Sve le­gal­no ku­plje­ne ver­zi­je Microsoft Windows ope­ra­tiv­nog sis­te­ma mo­gu ko­ris­ti­ti ka­ko pri­va­tna li­ca, ta­ko i fir­me ili organizacije.30 free dana ne vazi za inspekciju sto je moras priznati i normalno je odmah uocljivo da nisi kupio windows.

M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-7970 BE-Nitro 850W-H 100

Mirko78 re 16.01.2015. 20:39 #578776

broj poruka: 419
Home verzja znaci da featursi u samom operativnom sistemu odgovaraju kucnoj upotrebi. To se najvise ogleda po pitanju mreza, ne mozes u domen sto samo po sebi predstavlja problem firmama koje koriste dosta racunara u mrezi. Ako koristis singl masinu za posao, za inspekciju nije bitno koji operativni sistem ti imas sve dok je legalan, ili u tvom slucaju da je na probi. Mislim da imas i mogucnost produzavanja trial-a kontaktiranjem MS-ove tehnicke sluzbe ali nisam siguran.

`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`

VMARC Mozes slobodno 16.01.2015. 21:27 #578779

broj poruka: 9425
To sto je Home, nema nikakve veze.
E, sada, sto mislim da je najbolje, mislim da mozes besplatno da apdejtujes tu Vistu na odgovarajuci Windows 7. Ako ne mozes, na Windows X ces moci sigurno.
Proveri to na netu, nisam 100% siguran ali mislim da moze da se apdejtuje...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
AMD Sempron 3850
MSI AM1I
2GB Kingston 1600MHz
60GB Kingston V300
LC Power 1340MI 75W

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)

operator re 16.01.2015. 21:37 #578781

broj poruka: 4265
Prestanite da tumačite zakon kako kome odgovara.
Win 7 Pro je namjenjem firmama, a ne W7Home.
U slučaju da se zatekne oprema na kojoj je instalirana probna verzija, taj lokal neće biti u mogućnosti da nastavi sa radom, jer će biti zatvoren. E sad, postoji i ona druga strana. Plati se 500 evra i ne ulazi se u lokal.
Druga varijanta ne postoji.
Pogledati EULA od win 7, koji se instalira.
I, po našem zakonu, ne bi mogla da se instalira verzija, koja nije za naše govorno područje(eng-US), osim u ambasadama, konzularnim predstavništvima i nevladinim organizacijama.
Sve ostalo je je.ena izmišljotina i zajebavanje ljudi.
Zakon je jedan, a kako će ko da ga tumači, to je druga stvar.
Odnosi se na Bg, Ns, Su i Niš.

Cpu: Intel 4690K
Cooler: Omicron HG-232
Mbo: Gigabyte GA-Z97X-UD5H
GPU: AMD Sapphire Radeon R9 285 3 GB GDDR5
HDD: 3xRed WD30EFRX,4xWDC WD10EALX
Ram:2x8 GB PC 3000 Senco
Case:Canero Ultra Big Tower
PSU:Raidmax Vampire RX-900GH

arogan Re: VMARC 16.01.2015. 21:41 #578782

Već sam pomenuo da mi Home odgovara zbog cene, jer ne puštam računar ni u kakav domen, samo knjigovodstvo, e-pošta i internet. Dakle, ja pretpostavljam da `Home` nije isključivo kuću, mada je prevashodno namenjen kućnim korisnicima, ali da ga Microsoft dopušta i za male firme gde nije potrebno mrežno okruženje kao što je moj slučaj.
Dakle, odgovor na 2. pitanje je da može Home?

peki22 Re... 16.01.2015. 21:43 #578784

100% da može.

arogan Re: Mirko78 16.01.2015. 21:46 #578785

Da, našu inspekciju zanima verovatno zanima da li je taj Windows na računaru kupljen i za njega plaćen porez.

Da li naša inspekcija toleriše probni period od 30 dana? Kako eventualno, ne daj Bože ako budem morao da im dokazujem, da po isteku probnog perioda nisam ponovo reinstalirao računar od `nule` i time produžio `probni` period za još 30 dana i da mi poveruju?

peki22 Re... 16.01.2015. 21:51 #578787

Ma oni samo traže stiker i ništa drugo ih ne interesuje.

Mirko78 Re: Re: Mirko78 16.01.2015. 21:53 #578788

Sto se tice samog trial-a najbolje ti je da pozoves tehnicku sluzbu MS-a i pitas ih, jer iskreno po logici ti 30 dana imas legalni windows, koji btw imas da skines sa MS-ovog sajta besplatno. E sad kako to nasa polupismena inspekcija gleda to je vec opasna enigma. MS ima tehnicku podrsku i u srbiji :
Microsoft Software d.o.o.
Makedonska 30/VI
11000 Belgrade
Phone: +381 11 330 66 00

Fax: +381 11 330 66 01
Microsoft Customer Care: 0700 300 300

Pozovi ih i sta ti oni kazu tako je.

Pozdrav

`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`

:: Da, našu inspekciju zanima verovatno zanima da li je taj Windows na računaru kupljen i za njega plaćen porez
::
:: Da li naša inspekcija toleriše probni period od 30 dana? Kako eventualno, ne daj Bože ako budem morao da im dokazujem, da po isteku probnog perioda nisam ponovo reinstalirao računar od `nule` i time produžio `probni` period za još 30 dana i da mi poveruju
arogan Re- operator 16.01.2015. 21:55 #578789

Ja nigde eksplicitno nisam pročitao da je Win 7 Pro isključivo za firme, a Win 7 Home samo za kućnu upotrebu, gledao sam samo Microsoft-ov sajt. Naše zakone ne poznajem dovoljno zbog čeka i postavljam ova pitanja.
Možda ga tako tumače pravnici, ali ima li negde zvaničnih podataka i žalbi da je neka firma kažnjena jer je koristila probni Windows u roku od 30 dana, i da li ima neka firma koja je kažnjena jer je koristila Home verziju (naravno legalno kupljenu za samo jedan ili par nezavisnih računara van domenske mreže)?

vladats ... 16.01.2015. 21:57 #578791

broj poruka: 4537

Za inspekciju ne postoji probni rad.
Reci ce sto ga nisi probao kod kuce pre otvaranja firme.

Njih interesuje fiskalni racun od firme gde si kupio O.S.

Ili imas ili kazna.

arogan Re: Mirko78 16.01.2015. 22:00 #578793

Ja sam već imam tu zvaničnu Trial verziju. Smeo bih da se kladim 10:1 da sam time čist pred Microsoft-om. Više se bojim naših inspektora koji mogu striktno da tumače zakon ...

peki22 Re... 16.01.2015. 22:04 #578796

pricam ti iz iskustva i stvari su dosta ozbiljne.Sve sto je od kompjutera u firmi mora da ima legalan softver, komplet.Ne postoji free period.Kaznu ces da popijes i ako ti stiker nije zalepljen na vidno mesto na kompu.

arogan Re: vladats 16.01.2015. 22:07 #578797

Izgleda da je tvoj predlog za mene najsigurniji.
Da sve probamo kući, sa starom dobrom narodnom verzijom Win 7 Home, samo da još proverim da li žena može izneti dokumenta sa posla za probno ukucavanje.

Ako sve aplikacije normalno rade, računar ću joj odneti u kancelariju.
Onda samo treba da kupim GGK licencu za Win 7 Home, u Control Panel da idem na Change Product Key i da prekucam serijski broj sa nalepnice dok sam povezan na internet. Onda mi je Windows potpuno legalan iako ga nisam instalirao sa kupljenog CD-a (na kom je GGK licenca) nego Trial a možda i narodnu verziju ?
I naravno, treba da zalepim na računar nalepnicu GGK licence ili ne, odnosno da li GGK licenca može važi za više računara, ako nekad odustanemo od firme?
mighty Re 16.01.2015. 22:11 #578798

broj poruka: 1670
Windows 7 Starter i Windows 7 Home su dozvoljeni za upotrebu za pravna lica, odavno je razrešena ta zavrzlama, bilo je nedoumica još u početku kada se Win 7 pojavio, ali to je odavno razjašnjeno.

Naravno, Starter i Home edicije ne možeš da kačiš na domen i imaju još neka druga ograničenja, ali to nije bitno za firme sa par računara.

Ono što moraš imati bez obzira na verziju Windows-a je račun za kupovinu odgovarajućih licenci sa iskazanim PDV-om i da ti se ono što piše na računu poklapa sa onim što je instalirano na računaru.

Mislim da ne pali fora sa 30 dana trial-om za mašinu koja se koristi za posao, trial bi eventualno mogao da prođe na nekim mašinama koje se koriste za prikaz nekog sistema, prezentacije i sl. ali ne i za kancelarijsku mašinu u upotrebi.

Ono što ne možeš da koristiš za upotebu za pravna lica je Office Home & Student varijanta, to je eksplicitno navedeno u EULA za Office. Mora da bude minimum Home & Business ili da ideš na free rešenja tipa LibreOffice i sl.
-
i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600,
Gigabyte GTX750 Ti 2GB, Samsung 840 EVO 250GB, Toshiba 500GB
CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-BN
Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS6500

Mirko78 re 16.01.2015. 22:13 #578799

A sta se desava ako ja koristim knjigovodstveni program iz `93-e i na kompjuteru mi je MS DOS 6.22 koji je besplatan a za stiker imam nalepnicu iz chunga lunga zvaka na kucistu ?

-ShonE- Re 16.01.2015. 22:14 #578800

broj poruka: 3529
U firmi moze da se koristi koja god verzija win7 hoce, pa cak i starter verzija, apsolutno nije bitno koja je dokle god je legalna i imas uredno papire da si kupio tu i tu, i da je to legalno.
Kao sto vec znas razlika izmedju verzija windows-a je samo u njegovim funkcijama i nista vise.

Sto se tice trial verzije, cisto sumnjam da je to jedna od opcija, jer ne verujem da ce nasi inspektori da nasednu na to. Pa zamisli da koristis trial verziju, koja kad istekne ti je ponovo `resetujes` i tako u krug. .)
Za ovo je najbolje da okrenes i pitas MS podrsku. Bas me zanima sta ce da ti kazu.

Ko zna, mozda i mozes da koristis, ali po svemu sudeci onda bi scenario sa inspektorima bio: dobar dan, aha, imate trial, ok, da vidimo kada istice, dobro za 15 dana, vidimo se onda tada. .)

AMD FX-8350 + Noctua NH-D14
MSI 990FXA-GD80
Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey
MSI GTX780 Lightning
Dell U2412M + LG D2343 3D
SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB)
Thermaltake Urban S71 + CM V850
Creative X-Fi Titanium

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: mighty 16.01.2015. 22:17 #578801

Da, za MS Office ja jasno, ja već nekoliko godina u firmi koristimOpen Office i Libre Office.
vladats @Mirko78 16.01.2015. 22:18 #578803

broj poruka: 4537

Niko ti ne brani.Samo plati porez,socijalno i penziono.

Mozes koristiti i Linux.Ista stvar.Sta je besplatno to mozes koristiti bez racuna.

arogan Re: ShonE 16.01.2015. 22:21 #578804

Meni bi upravo taj opisani scenario odgovarao.
Moram da proverim u ponedeljak da li je naše predstavištvo Microsoft-a uskladilo te detalje sa našom inspekcijom. Naravno, naša inspekcija će, ako eventualno da bane, da kontroliše i ostali softver, a ne samo od MS-a, ali mislim da mi je sve ostalo što je potrebno besplatno i za firme.

arogan Re: Mirko78 16.01.2015. 22:29 #578807

Čini mi se da ni DOS 6.22 nije besplatan.
Čini mise da je pre tri gone legalizacija bila 40 evra, mada nisam siguran da li je za MS DOS ili za Windows 3.11. Kad sam pre tri godine hteo da legalizujem MS Office 97 Professional (knjigovodstveni program mi ima opciju izvoz podataka u Excel tabele koje su najbolje za štampu), cifra je bila tolika da sam odmah prešao na Open Office i doplatio programeru da podesi izvoz podataka u Open Office. Dakle i zastareo Office 97 Professional debelo košta, baš zbog `Professional`.
-ShonE- Office 16.01.2015. 22:36 #578809

broj poruka: 3529
Samo da napomenem, posto i kod mene u firmi vodimo racuna o legalizaciji, a koristili smo godinama open office, ta ekipa se raspala, a kao novi proizvod izbacili su LibreOffice, koji je iskreno dosta bolji i brzi, i naravno takodje je free. .)

A da ima cini mi se i opciju za export u pdf.

AMD FX-8350 + Noctua NH-D14
MSI 990FXA-GD80
Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey
MSI GTX780 Lightning
Dell U2412M + LG D2343 3D
SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB)
Thermaltake Urban S71 + CM V850
Creative X-Fi Titanium

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mirko78 Re: Re: Mirko78 16.01.2015. 22:43 #578812

Besplatan je, MS DOS je sad open source.

:: Čini mi se da ni DOS 6.22 nije besplatan.
:: Čini mise da je pre tri gone legalizacija bila 40 evra, mada nisam siguran da li je za MS DOS ili za Windows 3.11. Kad sam pre tri godine hteo da legalizujem MS Office 97 Professional (knjigovodstveni program mi ima opciju izvoz podataka u Excel tabele koje su najbolje za štampu), cifra je bila tolika da sam odmah prešao na Open Office i doplatio programeru da podesi izvoz podataka u Open Office. Dakle i zastareo Office 97 Professional debelo košta, baš zbog `Professional`
AaAa Izvinjavam se arogan-u,ali moram da pitam nesto,vezano za ovo oko firme 16.01.2015. 22:45 #578814

broj poruka: 661
Da nebi otvarao novu temu(pa me svi kritikuju zasto,kad vec ima),bolje ovako da pitam..a mozda i jos nekom bude od koristi?
Stric treba da kupi racunar sutra,po mogucstvu sa windowsom(neki win 8.1 BING
)?E sada,ja pojma nemam kako to sve funkcionise?Njemu treba racunar u firmi(jedan racunar-mala firma) i treba mu office za fakture i sl stvari.
Mene buni jedna stvar...Kad kupi racunar sa win 8.1 ili 7 koliko mu traje taj win(1mesec ili 1god) i kako se aktivira(pretplacuje) i koji office(word,exel) moze da koristi i jel se i to placa?
Jel moze neko da mi pojasni kako to funkcionise?
Gledao je neke do 22h max(sa windowsom)..jel mozda bolja varijanta da se uzem odvojeno i da li je mozda bolje da uzme XP?

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs