Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
DIVNO, BAJNO, SAVRSENO...(aka NTLDR)
STRANA 1 OD 1
Ruff DIVNO, BAJNO, SAVRSENO...(aka NTLDR) 12.10.2007. 11:31 T5993

status: user
broj poruka: 829

unapred se izvinjavam za predugacak post, ali ako procitate, shvaticete me...

sinoc (za neke ujutru) oko pola 2, resih da, dok cekam ogame i da mi zavrsi download(xxx fajl preko rapidshare, dakle ne bi trebalo da je vazno), odlucim da odigram malo tiberium wars. nekih 10-15min kasnije, on me izbaci na desktop. posto mi se to desavalo ranije sa wormsima zbog emule-a ili orbit downloadera, odlucim da ponovo startujem igru, a onda se ipak odlucim za `exit`. startujem firefox i kliknem reload all tabs, i tada se to desilo...

pojavi mi se prozor iz dos-a, naslov je putanja do system32, a u njemu nesto ovako:
`u h4v3 b33n h4ck3d, bitch!

say goodbye to your shit, nigger!

c:\`

iako mi reciti pospodin lepo kaze sta je posredi, ja pomislim da je virus, ili trojanac. onda pomislim da je to 1 od onih sala programa. e a onda su pocele da mi nestaju ikone sa desktopa, dok sam slikao(mrljavo) doticnu izjavu.

nasao sam u task manageru proces i ugasio. ekran nestane a ja se odlucim da ugasim komp na dugmetu kucista. i tad mi retardirani xp prvi put u zivotu otpocne normalno gasenje, umesto da se iskljuci za sekundu.

elem, sad mi za boot(oba) windowsa fali fajl NTLDR, mislim da je taj.
iako recimo linux moze da se bootuje sa cd-a, xp install cd odbija, cim lupim enter na press any key to boot from cd drive, on se samo restartuje.
treba mi pomoc.

1. zna li neko kako da vratim NTLDR, da ne spominjem i ikone iz start menija(skoro sve mi je nestalo)? ili makar kako da startujem novu instalaciju xp-a?

2.kako se preko linuxa, bilo live, bilo install cda, formatira particija? po mogucsvtu, u KDE okruzenju...

molim vas da kazete bilo sta sto moze da pomogne, jer svaka, pa i najmanja, pomoc je dobrodosla...

Nikolas
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Pod pretpostavkom... 12.10.2007. 12:11 #30055

broj poruka: 9425

... da ti je hard disk ispravan, prvo uradi fdisk /mbr. Ako ne znas kako, butuj sa flopija ili win98 cda i kada ti izadje ono A:\ ti kucas fdisk /mbr
Ovo ce ti ocistiti Master Boot Record - za slucaj da si pokupio neki od inteligentnijih virusa.
E sad, posle ovoga bi WIN MORAO da pokrene instalaciju, sve pod uslovom da ti je hard ispravan, jer je ovo najnizi nivo podizanja operativnog sistema na ispravnoj konfiguraciji.

Dalje instalacija Win ne konstatuje disk sve do dela kada trebas da particionises diskove.

Nebi bilo lose, ako znas da radis u fdisku, da totalno ubijes sistemsku particiju pa da napravis novu i iz win setapa je formatiras.

Ako ne znas, i partishn medzik ti moze odraditi pristojno posao.

Dakle jedino sta te moze spreciti da krenes u dizanje sistema je MBR. to je posle BIOSA najnizi i pocetni nivo podizanja kompjutera, gde cesto ume da se zavuce virus.
Naravno sve pod pretpostavkom da ti je HDD ispravan.
Ognjeni .... 12.10.2007. 15:28 #30065

broj poruka: 4521

Auu kolega...:(...znam kako ti je i meni je jednom upao haker (nanu mu naninu ...)...mada nista strasno po hardwer nije bilo ( `samo ` sam morao format da uradim).....Ti hakeri su najnizi
olos...ima nesto preterano zanimljivo sto drugom koriskinu rasturis windows , kompt itd..retardirane budale.....

sta si imao od antivirusa ? nod32 + zone firewall (security suit ) me vec 3 god stiti ok , da kucnem u drvo kuc kuc :)

ajd uzdravlje :)
Ruff Re: Pod pretpostavkom... 12.10.2007. 16:10 #30069

::
:: ... da ti je hard disk ispravan, prvo uradi fdisk /mbr. Ako ne znas kako, butuj sa flopija ili win98 cda i kada ti izadje ono A:\ ti kucas fdisk /mb
:: Ovo ce ti ocistiti Master Boot Record - za slucaj da si pokupio neki od inteligentnijih virusa.
:: E sad, posle ovoga bi WIN MORAO da pokrene instalaciju, sve pod uslovom da ti je hard ispravan, jer je ovo najnizi nivo podizanja operativnog sistema na ispravnoj konfiguraciji
:: Dalje instalacija Win ne konstatuje disk sve do dela kada trebas da particionises diskove
:: Nebi bilo lose, ako znas da radis u fdisku, da totalno ubijes sistemsku particiju pa da napravis novu i iz win setapa je formatiras
:: Ako ne znas, i partishn medzik ti moze odraditi pristojno posao
:: Dakle jedino sta te moze spreciti da krenes u dizanje sistema je MBR. to je posle BIOSA najnizi i pocetni nivo podizanja kompjutera, gde cesto ume da se zavuce virus.
:: Naravno sve pod pretpostavkom da ti je HDD ispravan

evo danas sam samo upalio komp, proverio da li je sinoc bio lepo namesten, i bootovao cd. ucitao je novu instalaciju iz prve, i nju sam stavio na D:(koji je takodje ranije imao windows)... znaci hd je ok.
moram da kazem da sam veooma srecan sto vam pisem sa kompa, a ne sa mobilnog. inace, asd sam provalio, on mi je obrisao sve sa desktopa(filesize: 0), cak i jedan folder koji planirah da spasim. nista, probacu sa nekim od onih undelete programa, mozda ima nade.

e sad brinu me dve stvari:

kako znati jel to bio virus ili haker?

i pod uslovom da jeste virus, kako ga naci(trenutno skeniram sa kav7 i spysweeperom, odma sam instalirao zone alarm pro..:-D)? oce li on ostati na kompu na nekoj od 4 particije ili u nekom boot folderu/fajlu i posle formata? kako da ga se ratosiljam na najlaksi nacin(a da ne formatiram ceo hard...xD)?

i hvala na pomoci, ovo treba znati za sledeci put!
Ruff Re: .... 12.10.2007. 16:30 #30074

:: Auu kolega...:(...znam kako ti je i meni je jednom upao haker (nanu mu naninu ...)...mada nista strasno po hardwer nije bilo ( `samo ` sam morao format da uradim).....Ti hakeri su najnizi
:: olos...ima nesto preterano zanimljivo sto drugom koriskinu rasturis windows , kompt itd..retardirane budale....

au.. nisam znao da i hardver mogu da ostete... ja sam onda dobro prosao(ili zasad bar tako mislim)...
mene licno je najvise iznervirala poruka u crnackom geto stilu...
nesto mislim da me nije napao neki profi, jer sam command prompt iskljucio u task menadzeru(koliko god to glupo zvucalo i koliko god taj pokusaj ocajnicki izgledao) medjutim, znao je dovoljno da mi ocisti 1 zanimljiv fajlic.
a evo sad sam se cuo i sa drugom koji tvrdi da sam ja unistio ntldr naglim gasenjem u procesu gasenja. da li je to moguce?...

:: sta si imao od antivirusa ? nod32 + zone firewall (security suit ) me vec 3 god stiti ok , da kucnem u drvo kuc kuc :

u datom trenutku sam imao nod32(kav7 postao blacklisted, trial mi istekao, a nigde nisam mogao da nadjem neki funkcionalan kljuc, pa presao na trial kod noda...)
zone alarm sam imao ranije, medjutim, emule i azureus zahtevaju da on bude ugasen. i tako sam shvatio da je vise ugasen nego aktivan, pa sam ga uninstalirao...
znate, nesto u onom fazonu: `ma daj bre, ko ce mene da hakuje, ionako me niko nije dirao odkad imam komp...` XD tako mi i treba.

:: ajd uzdravlje :
u nadi za bolje(i bezbednije) sutra, pozdrav!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs