Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Na firmiranom HP računaru odnedavno ne radi softverski Shut Down
STRANA 1 OD 1
arogan Na firmiranom HP računaru odnedavno ne radi softverski Shut Down 21.11.2014. 22:14 T59638

status: user
broj poruka: 538
Poznanik mi ima formirani računar HP, ne znam koji je model, belo-sivo slim kućište.
Kad sam ga instalirao pre 15-tak dana postavio sam mu Defalult podešavanja BIOS-a, a zatim instalirao Windows XP proffesional SP3 sa najnovijim zakrpama(mora ovaj operativni sistem zbog firme jer ima original CD). Od značajnijeg softvera tu je Libre Office i antivirus Symantec 32bit (za XP).

Sećam se da je ploča Intel 845, ali poslednja generacija, jer je procesor Prescot na 3.0 MHz, 1 MB keša.
Ima 2 modula po 1 GB DDR400.

Od pre dva dana, kad hoćemo da ga ugasimo sofverski, ako je bio zatamnjen ekran (u Windowsu u Power option podešen je a 20-tak minuta gašenje ekrana, ostalo je na disable) kad pritisnemo na Shutdown (bilo da je računar na prijavi, bilo da je korinsik priavljen pa kucamo Start-Shutdown računar se jednostavno zamrzne.
Ako je korisnik non stop radio bez pauza većih od 20 minuta, posle klika Shutdown-a odmah se pojavi padajući meni za izbor Shutdown-Restar-Logoff i normalno krene u gašenje posle potvrđivanje komande.

Da se vratimo na prvi slučaj, kada je računar bio na pauzi, odnosno ušao u `turn off monitor`. Posle kliktanja na tastaturu i miš računar normalno radi, može da se odjavi, ponovo prijavi, ali kad se klikne na bilo koji način Shutdown računar se zamrzne na tri-četiri minuta umesto da se pojavi maska za izbor Shutdown-Restart-Logoff. Kada se odmrzne i vrati na msaku pre kliktanja na Shutdown jednim pritikom na Power dugme računar krene u Shutdown. Isto tako, posle `turn off monitor moda`, kada se pojavi slika, ako se posle sekund ili posle 2 časa stisne Power dugme računar normalno krene u gašenje.
Dakle, ukratko
- ako računar nije ušao u Turn off monitor mod, gasi se normalno sofverski (nisam siguran da je baš na 20 minuta i da je baš zbog ulaska u Turn off monitor, ali čini mi se da je uvek bilo u pitanju kada kliknem na tastaturu ili miša i pojavi se slika - tek onda nastaje napred pomenuti problem),
- ako je računar makar jednom ušao u Turn off monitor mod, ako posle jedne sekunde ili 2 časa pokušam sofverski da ga ugasim (na bilo koji od sva tri načina, posle kliktanja na Shutdown računar se zamrzne na tri-četiti minuta.
- Posle odmrzavanja računa se može reguularno da ugasi pritiskom na Power dugme, bilo odmah posle jedne sekunde bilo posle nekoliko časova rada (tada može biti i nekoliko Turn off-a).
- Možda što sam mu iz startup-a diseblovao igfxtray (ili slično) i još jednu komandu, (ali radio je desetak dana normalno posle toga?)

Ja sumnjam na:
- apdejt Symantec antivirusa, jer je računar desetak dana posle instalacije radio normalno. Računar u toj firmi nema izlaz na internet, ali sam adpejt Symantec-a podesio sa šerovanog direktorijuma drugog računara u kancelariji.
- Nisam stavio drajver za čipset nego koristi onaj od XP-a. Možda bi onaj sa HP sajta pomogao? Ali, zašto je normalno radio prvih 10-tak dana bez tog drajvera?
- Možda podešavanja BIOS-a - ovaj HP ima čudan BIOS, ulazi se F10 i ima nekoliko opcija koje mogu da podesim, a koje retko srećem, na primer:
PME Wakeup Events Enable,
Procesor Cache - Enable
ACPI S3 Support -Enable
ACPI S3 Video Repost - Enable
ACPI S3 Hard Disk Reset -Enable ,
I/O APIC Mode Enable
ACPI/USB Buffers @ Top of Memory - Enable
ACPI S3 PS2 Mouse Wake Up - Enable
Monitor Tracking - Enable
NIC PXE Option ROM Download - Enable.

Ne sumnjam na:
- Procesor - zamenio sma ga sa nekim od 2,8 isto Preskot,
- Memoriju - zamenio sam je
- Iako sam naveo gore podešavanja BIOS-a, zašto bi on bio u pitanju, ako je se računar prvih 10-tak dana normalno gasio, a ovo se događa u poslednja 2 dana,
- update Windows-a - računar nema izlazak na Internet, a radio je 10 dana normalno od poslednjeg apdejta koji sam tada namerno pokrenuo.

Ukoliko imate neke savete, napišite.
Pozdrav

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
FaXX Čudna boljka :D 22.11.2014. 08:14 #572208

broj poruka: 44
Imam skoro identičnu konfu, i kod mene na XPu i 7mici ne radi softverski restart, odradi celu proceduru sa gašenjem, i kad treba da ponovno pokrene paljenje, ostane u grey-screen modu :D tj monitor i kućište ostaju da rade ali se ništa ne dešava. Kad idem na kompletno gašenje sistema nema nikakvih problema.

Gigabyte GA-G41M-Combo
Intel Q8200
Kingstone 2x4Gb HyperX 1600
Gigabyte GTX560ti
WD 500Gb
LCPower 600W

Ne dolazim niotkuda,
i neidem nikuda,
a evo me ovde !

tortojed poznat, veoma star problem, koji davi sve m$ vindov$e. 22.11.2014. 10:39 #572221

broj poruka: 10999

http://goo.gl/DzPWi9

VMARC Ako se dobro secam 22.11.2014. 10:57 #572225

broj poruka: 9425
Apdejt BIOSa resava.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
AMD Sempron 3850
MSI AM1I
2GB Kingston 1600MHz
160GB
LC Power 1340MI 75W

Intel Celeron G1820
Asus B85M-G
2GB Kingston 1333MHz
250GB
IGMax 500W

arogan Re: tortojed 22.11.2014. 11:43 #572230

Na tom linku nema ništa za Windows XP. Meni radi dzžugme start, ali kada kliknem na Shutdown (jedna od opcija posle starta, računar se jednostavno zamrzne).
Da napomenem, računar radi u firmi, jer ima neka zakrpa Microsoft-a? Smem da stavljam samo besplatne programe.

tortojed Auu, brate... 22.11.2014. 11:48 #572231

broj poruka: 10999
Even though this program is mainly designed for Windows 8, Users of Windows XP, Vista and 7 can also take advantage of this program.

Probaj i oporavak sistemskih fajlova:
cmd, right click and open as admin, type sfc scannow and click enter/ok...
arogan Izgleda da sam rešio problem u vezi zamrzavanja Windows XP posle pozivanja Shutdown-a 11.01.2015. 19:58 #578034

U donjoj prepisci od pre mesec i po dana privremeno sam rešio problem što sam instalirao `Shutdown8` na predlog tortojed-a.

Ali, izgeda da sam danas pronašao uzrok: nije bilo do hardvera, apdejta BIOS-a, oporavka sistemskih fajlova (sve to sam pokušao ali je ostao isti problem).
Danas sam u Control Panel-u pokušao da idem na Automatic update, rekoh da vidim da li Microsoft ima nešto da ponudi. Kad sam kliknuo mišem na tu ikonu, računar se takođe zamrzao na dva minuta, posle čega sam mogao sve da otvaram, ali kada pokušam ponovo da otvorim na Automaticvupdate računar se opet zamrzne na dva minuta. U servisima sam prvo stopirao proces Automatic updates, a zatim ga i diseblovao. I gle, čuda, tada sam mogao odmah regularno da uradim Shutdown s START menija. Posle ponovnog podizanja, čekao sam pola sata da uđe u Screen Saver pa i Sleep mod i Shutdown radi iz prve.

Dakle nije bio problem ulaska u Screen Saver ili Sleep mod, ali verovano i Automatic updates negde ima Timeout=1200 ms ili nešto slično.

Video sam na mnogim forumima da je ovo čest problem kod XP SP3. Ja mislim da sam pronašao glavni uzrok, makar u mom slučaju, mada nisam dovoljno stručan da ga objasnim. Sećam da sam računar instalirao pre dva-tri meseca i da sam išao na Automatic update (iako je narodna verzija, ali da je zaglavljivao NetFramework 3.5 SP1, pa sam tada trajno odustao od apdejta, ali očigledno je taj update u pitanju.
Možda i sam Microsoft ne voli pokušaje apdejta narodnih verzija pogotovvo za odlazeći Win XP...

Još jednom hvala tortojed-u,VMARC-u i FaXX-u na pomoći u ovoj temi.

Pozdrav
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs