Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Pitanje za ljude koji rade pripremu stampe
STRANA 1 OD 1
vladats Pitanje za ljude koji rade pripremu stampe 10.11.2014. 19:11 T59509

status: user
broj poruka: 4537

Kako da editujem skeniran pdf fajl i promenim parametre u njemu.Ako je moguce da konverujem u neki drugi format i napravim baznu formu za stalnu promenu.Pokusavao iz abbyy finereader-a ali uvek dobijam neke hijeroglife i ne mogu nista da odradim.Moze li pomoc.

Hvala.

U pitanju su tabele sa nekim deklaracijama.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
alrad 10.11.2014. 19:46 #570598

broj poruka: 4839

Moras prvo da skeniras u editabilan format sa nekim OCR softverom.
Probaj s ovim http://www.a-pdf.com/faq/how-can-i-edit-a-scanned-pdf-document-in-computer.htm

Posle radis sa Akrobatom, ali ne Reader nego Pro.
vladats @alrad 10.11.2014. 19:51 #570599

Skener u firmi a ja kod kuce trazim neko resenje sa ocr inplementacijom ima ih kolko hoces ali nece da rade sta ja hocu.

alrad 10.11.2014. 20:01 #570601

broj poruka: 4839

Ne znam kako si skenirao. Jbg, meni je trenutno sve razvezano jer mi se desava cudna prica s kertridzom, tako da ne mogu da probam da ti to zavrsim. Valjda ce se javiti neko, pa da mu posaljes to na uvidjaj.
vladats ... 10.11.2014. 20:04 #570602

Skenirao sam kao PDF jbg. kad sam majmun.
Ako se niko ne javi odoh do firme .

Hvala.

tortojed Polako, polako. Prvo, zasto ti uopste treba abby ako je dokument 10.11.2014. 20:30 #570603

broj poruka: 10999
vec skeniran - dobio si fajl (``sliku``) sa ekstenzijom ``pdf``, je li tako? Hoces da ga editujes (promenis parametre)? Treba ti pdf editor, poput Adobe-ovog ili ``zamene`` (ima izlecenih instalacija kol`ko ti srce trazi) poput Nitro pdf-a i Phantom-a...

Ako se radi o promenama koje je moguce izvrsiti direktnim editovanjem ``slike``, opet nema problema - na raspolaganju ti je velika zbirka programa koji su u stanju da konvertuju ``pdf`` u ``jpg`` i slicno. Konvertujes, pa editujes.

miccosmo ako 10.11.2014. 20:34 #570604

broj poruka: 83
sam te dobro razumeo - skenirao si neki dokument a prilikom izbora formata stavio si pdf. Skener kao uredjaj ne moze da napravi nista drugo do rasterske slike i da to upakuje u neki format - bilo jpg, bilo pdf,tif itd. Mozes prilikom skeniranja da koristis neki OCR program ali je to isto kao i da imas sliku pa je uvezes u program i pustis da iz slike prepozna tekst. Kljucno za bilo kakvo prepoznavanje teksta je da je rezolucija minimum 300dpi, osim toga da je sken sto cistiji tj da nema izguzvanih delova i preliva tonova - dakle treba podesiti kontrast - da bele budu bele na ne u prelivima sive... Jel cirilica, latinica (srpski) - abby fine reader trazi da mu dodatno instaliras cirilicne i latinicne fontove tj jezike - bez toga (ako je na srpskom) neces prakticno dobiti nista upotrebljivo. Po mom isustvu sto je komplikovaniji layout to je sicitavanje teksta eze a pogotovo sto su to tabele. Iako jel postoje opcije da izvezes fajl u excel ili word opet mozes da izvezes tekst kao plain ili kao prelomljen tekst. Kod plain teksta dobijas prakticno samo tekst, brojeve kao da su otkucani u notepad-u a kod prelomljenog teksta nesto pribliznije originalu mada je svako editovanje takvog teksta `pain in the as*` Meni uvek bilo lakse da prelom tekst nego da editujem taj izcitan. Sve u svemu vise obecanja nego radovanja sa OCR software-om.
Srecno
miccosmo

Dragg re 10.11.2014. 20:34 #570605

broj poruka: 2270
AKo OCR-uješ sa abbyy-jem, lako možeš da pretvoriš u .doc a i pdf kao izlaz je sasvim editabilan. Koliko shvatam, problem je što abbyy ne prepoznaje tabele? Pretpostavljam da si video da postoji table alatka, ponekad moraš ručno da obeležiš tabelu i sam postaviš gde su kolone i redovi, nakon toga prepoznavanje ide dosta glatko ako je skenirano iole kvalitetno i ako su u ćelijama brojke i slova. Ako su neke formule onda zaboravi, više se isplati da ponovo otkucaš tabelu.

pajsgudgud el treba... 10.11.2014. 20:43 #570608

broj poruka: 3742
Da bude izmenjivač u elektronskoj formi sa poljima ili ti treba samo za štampu? Najbolje je da iscrtaš ponovo u Indesign-u ili Ilustratoru. Pošto predpostavljam da nisi vičan tome zamoli nekoga.
support normality

GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, Sapphire 280X VaporX, Chieftec modular 750W, puno prašine.

vladats @svi 10.11.2014. 21:05 #570610

Pa naravno da nisam vican,ne bih pitao da jesam.

@miccosmo

A kako onaj hebeni abby da vidi sva slova a ne neke kuke ?Vidi lepo tabelu 10x4 koja treba da se stampa ali samo sa leve strane sa desne gde treba da se prepravlja vidi kukice i hijeroglife ? U deklaraciji ima 3 velicine fonta i nasa slova + tabela.

I kako ovo uopste da resim ? Da li da dam nekome da mi u corelu sve odradi i izveze u neki doc ili xcls format ?

pajsgudgud za kad ti treba to? 10.11.2014. 21:26 #570611

support normality

GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, Sapphire 280X VaporX, Chieftec modular 750W, puno prašine.

vladats @pajsgudgud 10.11.2014. 21:57 #570612

Za juce.

Evo sada skidam ABBYY PDF Transformer+ sa njime izgleda moze direktno da se modifikuje.
Ako nista ne uradim poslacu ti mejl pa cemo se dogovoriti.

pozz. odoh da radim.

pajsgudgud Re: @pajsgudgud 10.11.2014. 22:18 #570614

hm...najjača stvar koju čujem u štampariji. Treba ljudima knjiga za dva dana. Ali to je samo 200komada :). Da da samo...ae pa mi piši ovde ako mi budeš slao mejl...
support normality

::
:: Za juce
:: Evo sada skidam ABBYY PDF Transformer+ sa njime izgleda moze direktno da se modifikuje
:: Ako nista ne uradim poslacu ti mejl pa cemo se dogovoriti
:: pozz. odoh da radim
vladats @pajsgudgud 11.11.2014. 07:24 #570632

Da se nebi zezao vise idem da skeniram dokumenat sa programom cuneiform

Skenira ga kao tekst pa posle mogu da se igram kako hocu

slika > http://goo.gl/Xua5Xv

Glupost sam napravio iz neznanja zato sto sam skenirao kao sliku.Iako je pdf fajl sa slike se ne moze tako lako izvuci tekst sa tabelom a da ne bude promenjen.Platio sam skolu ali tako to ide.Pozdrav.

micika988 @vladats 11.11.2014. 08:19 #570634

broj poruka: 2057
abbyy fine reader

je dobar softver za OCR, ali treba pratiti proceduru pri obradi teksta:

1. skeniranje black-white/color grey ili kako se vec zove (ne kolor) bar 300dpi ( moja licna preferncija je fotoaparat (sony senzor/optika po mogusctvu), pre nego skener, a ako imas stativ onda je tek pesma ). Monogo je bolja rezolucija `skeniranja` sa fotoaparatom nego sa skenerom. Da ne pominjem brzinu rada.

2. isecanje, nezeljenih delova slike ( da se jadnicak ne zabuni ) kada radi OCR pa mu nesto ne steluje kako treba, npr. crne linije pri skeniranju ili ako se uslika nesto sto i nije za skeniranje

3. rucna korekcija, sta je tekst, tabela, slika ( redefinisanje OCR zona na listu)

4. izbor OCR jezika, srpski, engleski ili kombinovano i citanje

Nijedan OCR program sa kojim sam koristio ne radi savrseno preslikavanje onogo sto je skenirano ( formatiranje teksta se uglavnom izgubi i mora da se rucno koriguje ). Najbolje radi laserska stampa i prepoznavanje teksta, a da ces dobiti savrsen word-ov dokument npr. nekog `pismenijeg` diplomskog rada ili sl. u elektronskoj formi, malo teze.

ps.

ABBYY PDF Transformer ne radi nista bolje od abbyy finereader-a, jedino je laksi za koriscenje. `Able2Extract_Professional` je program koji me je prijatno iznenadio koliko zna da dobro prepozna tekst u pdf-u i uskladi i foramtiranje teksta kako treba, ali ako ti je PDF, `slikovnog` tipa, nisam siguran da ce da poentira. Za to sluzi abbyy i njemu slicni.

To sto si skenirao kao sliku, nije uopste glupost. Iz mog licnog iskustva, fotografisanje `skripti`/fotokopija se dosta bolje prepozna nego bilo kakvo skeniranje. Ali verovatno ima iskusnijih stampara od mene, amatera :)

Dragg Re: @pajsgudgud 11.11.2014. 08:59 #570636

broj poruka: 2270
:: Da se nebi zezao vise idem da skeniram dokumenat sa programom cuneifor
:: Skenira ga kao tekst pa posle mogu da se igram kako hoc
:: slika > http://goo.gl/Xua5X
:: Glupost sam napravio iz neznanja zato sto sam skenirao kao sliku.Iako je pdf fajl sa slike se ne moze tako lako izvuci tekst sa tabelom a da ne bude promenjen.Platio sam skolu ali tako to ide.Pozdrav

Ne postoji program koji skenira `u tekst`. To što će ti dati tekstualni izlaz samo znači da skeniranu sliku prosledi svom internom OCR programu. Dal taj radi bolje od abeyy-ja ili ne? Ja bolji program od abbyy-ja nisam video i sumnjam da će ti išta bolje odraditi. Link ti je mrtav.
Pisko pdf 11.11.2014. 09:04 #570637

broj poruka: 6648
Kod vecine vas je prisutno nerazumevanje pdf i ocr, u potpunosti. PDF `guta` dokumente u obliku u kome idu na stampanje - gde je sve sacuvano kao u originalu, tekst je tekst, slike posebno... najcesce se dobijaju raznim programima `2pdf` virtuelnim stampacima u pdf format. TAKVI pravi pdf fajlovi mogu da se extraktuju, edituju, destilisu... Ovo sto ti imas je ruzna jpg slika ubacena u pdf kontejner. Najcesce, duplo losija od zeljenih min. 300dpi potrebnih za dobar OCR, jer ljudi podese skener na 300 ili vise dpi a zaborave da podese pdf program ili drajver skenera da i izlazni pdf uradi tako (najcesce prepodesen na150 ili 76dpi), odatle nonsens o nepostojecoj prednosti fotoaparata nad skenerom -podesen skener ga sije uzduz i popreko jer je uvek na istoj udaljenosti od predmeta skeniranja i BEZ izoblicenja objektiva. Dakle, OCR. ABBY razbija, doslovno. ALI, dobro podesen: kvalitetan sken u jpg ili bmp-u a ne pdf-u, mada moze kao sto rekoh ali je pdf iste rezolucije visestruko veci od same slike, i, rucno podesavanje - prvo, da ima instalirane jezike koji se ocr-ju + za matematiku, nauku, programiranje... a onda, da se pra ilno odabere jezik za pojedine delove dokumenta ili ceo ako je isti, inace, greske i hijeroglifi.

Budale računaju na sreću.

IceCream re 11.11.2014. 09:11 #570638

broj poruka: 791
majke ti kako ti skeniras pdf fajl(stavis monitor na skener iliii...)
ili imas file u pdf formi ?
ugl ako skeniras imas rastersku sliku ii uzmes recimo Photoshop i odradis sta ti treba (skeniras u vecoj rezoluciji) a mozes sto rece pajsgudgud da iscrtaš ponovo u programima sto je on napomenuo ili i u Corel-u pa je uvek lako izmenjivo a to su programi koji su profi i moze se stampati na bilo kojim masinama ako je priprema odradjena korektno
a ako imas pdf fajl tu zavisi od cega je sastavljen tako da mozes nekada njega direktno editovati preko vectorskih programa tipa ilustrator ,corel ...
ako se nesnadjes salji na mail

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs