Pomooc! Zeznuo sam partition table u gpartedu izgleda..
STRANA 1 OD 1
Oddworld
Pomooc! Zeznuo sam partition table u gpartedu izgleda..
20.10.2014. 22:10
T59323
status: user broj poruka: 61
Hteo sam da instaliram win8.1 i pri odabiru particija nije hteo da instalira na tu koju sam hteo pa sam hteo rucno da je prebacim u system particiju i zbog toga butovao neku linux distro sa gparted... i tu nekako brzajuci izgleda obrisao partition table na tom hardu.. a tamo je svee. Mogu li da povratim partition table ili nekako sve to..? Molim vas!
hvala! Evo sad sam iskopcao taj hdd dok ne instaliram na drugi windows, a to nzm da li moram jos da diram tu part jer je to neki custom image pa mozda zato izvoljeva.. I onda cu moci da to probam..mada kad se biraju particije pri inst win8 te 2 se vide, tako da mozda i nije tako strasno..
Naravno. Prvo ces proveriti da li se particija ``vidi`` iz novoinstalisanog
20.10.2014. 23:23
status: user broj poruka: 10999
vindov$a... Tek onda ``diraj``, to jest, menjaj, ako je potrebno. Inace, pomenutu operaciju moguce je izvesti i iz win-a (koji ces instalisati na onoj drugoj particiji, odnosno drugom disku), upotrebom alata koji se zove `disk management`, ali je bolje da upotrebis specijalizovane programe.
Ako ti je stalo ``samo`` do spasavanja fajlova (``podataka``), onda mozes da pokusas i pomocu raznih ``undelete`` programa - preporuka: Recuva, pa potom sa particijom radi sta hoces...
kako si uspeo da zeznes instaliranje!? kad menjas svrhu particije Windows-i se obicno `zbune` tj obicno izmesaju naziv particije(pr: c:\ sa d:\), a najcesce se ubaguje zbog naziva boot particije, jer joj se promeni oznaka(pr: e:\ a bilo je f:\), windows diskom sa `fix boot` opcijom se to resava, ili msm da ima mogucnost da se sa diska iz recovery console pokrene refresh ili reinstall. Nema vise nikakve potrebe da se sa Linux popravlja boot.
Sledeci put prvo nekim programom(kao sto je paragon partition manager ili Easeus)odvojis prazan prostor za windows i on posle sam od tog prostora odvoji za boot particiju i sve radi bez problema!
Posto si vec zeznuo pricu sa linux instalerom, nakaci taj hard na masinu na kojoj je vec dignut Linux, posto on uvek vidi sve particije bez obzira na format iste. Kao drugo, ne INSTALISI, napomena za nepismene gore - ne INSTALIRAJ nista preko te particije, posto varijante tipa unformat, undelete itd postoje samo u snovima, i u filmovima. Eventualno Recuva, ili ako se jos neko odavde seti necega, iskljucujuci ovog nepismenjakovica gore koji inace INSTALISE.
Asus P5QC, Q 6600, Geil GVP31600 2x2Gb DDR3, LC Power Metatron 8650, Ati Radeon 7950
Premalo staža imas na ovom forumu, ma-triperu, pa si propustio
21.10.2014. 01:36
diskusiju na temu koju pominjes. Srpski je: instalisati, kalibrisati, elaborisati... a ne kalibrirati itd....jer je ``nase``: kalajisati, nagrajisati, (o)disati, manisati, hvalisati... . Premda, ja nista protiv hrvatskog jezika, kao ni protiv chernogorskog neImam, bog0 mi, cak ih rado koristim jer sam tako u mogucnosti od prirodne ruke ...
No, skrecem ti paznju da neko ovde jeste nepismen...a taj neko si ti. Da si pismen, ti bi bio u stanju i da citas, a ne samo da PRDUCKAS, malecki, pa bi procitao i to da je covek vec dobio sva ova uputstva koja ti velikodusno dajes, pa je u sklopu toga navedena i rekuva, a savetovano je da se NE DIRA doticna particija dok ne vidimo cega na njoj ima (ako icega citljivog i upotrebljivog imade).
Re: Premalo staža imas na ovom forumu, ma-triperu, pa si propustio
21.10.2014. 02:01
status: user broj poruka: 223
Triper ti je u gacama, a malecki ti je mozak, debilu bubuljicavi. Ovaj forum nije merilo znanja, a o pismenosti sa tobom necu raspravljati, posto si propustio sve casove u skoli, pocev od palatalizacije, do promene padeza, primene prideva, itd. Ti kao pojava, i to uglavnom spadas u nepogode lakse kategorije u koje se svrstavaju prdezi nisi kompetentan da ista ikome kazes sem da se vratis jedan tab unazad na ask.fm ili nesto tome slicno. Pozdrav, zderi tu tortu i procitaj i sam sta si mu inace savetovao, gluperdo jedna neotesana, pa onda razmisli triput, posto mu samo fali da odradi operacije kako si ti zamislio, priuceni mazgove sa IQ2 vodoravno, i to iz WIN-a, (bas da te vidim da to odradis), pa da usere motku do kraja kad mu sistem bude trazio da konvertuje particiju, bubuljicavi. I promeni dioptriju.
Asus P5QC, Q 6600, Geil GVP31600 2x2Gb DDR3, LC Power Metatron 8650, Ati Radeon 7950
:: diskusiju na temu koju pominjes. Srpski je: instalisati, kalibrisati, elaborisati... a ne kalibrirati itd....jer je ``nase``: kalajisati, nagrajisati, (o)disati, manisati, hvalisati... . Premda, ja nista protiv hrvatskog jezika, kao ni protiv chernogorskog neImam, bog0 mi, cak ih rado koristim jer sam tako u mogucnosti od prirodne ruke .. :: :: No, skrecem ti paznju da neko ovde jeste nepismen...a taj neko si ti. Da si pismen, ti bi bio u stanju i da citas, a ne samo da PRDUCKAS, malecki, pa bi procitao i to da je covek vec dobio sva ova uputstva koja ti velikodusno dajes, pa je u sklopu toga navedena i rekuva, a savetovano je da se NE DIRA doticna particija dok ne vidimo cega na njoj ima (ako icega citljivog i upotrebljivog imade) :: :: ::
Prdenje je preraslo u sranje - popustio ti je sfinkter. Ipak, imaj...
21.10.2014. 02:24
u vidu cinjenice:
-ovo je forum, a ne tvoj klozet. Idi tamo, i iseri sta imas (seti se Radovana: vazno je da prozori dobro dihtuju). -ti si se, od mene neizazvan, narugao meni, i to potpuno bez veze sa temom (ali si se ``dzilitnuo ne pogodivsi cilja``, pa ti je sada dvostruko krivo - ``ko me je vukao za jezik, ko me je vukao za jezik!?``), paK sam ti ja uzvratio. Gutaj sada ono sto si izasrao (V. Seselj)
Ako ćemo ići u krajnost, po srpski logičnije bi bilo `oboriti sistem`, a posle ćemo lako A program može i da se `metne`, `turi`, `stavi`, ne mora uvek da se instal`še ili instalira, ćirilicom ili латиницом.. i jedno i drugo je pravilno, engleska je reč `install`, bar kada je u pitanju IT termin, od njih sve potiče i prevodi se na srpski.. radna površina - deskOP, logično, zar ne?
jao srpski jezik, 90% recnika u nas srba su usvojene strane reci , prilagodjene nasim padezima. To sto neko koristi 1-2 padeza njegov izbor. ja licno dobijem napad hemoroida kad se neko na forumu poziva na pismenost i velika slova
sve termine u it-u smo preuzeli iz engleskog i menjamo ih po padezima kako je vuk zapovedio, od nedavno (mozda 10g) pocinjemo uvodjenje i sto je najgore `izmisljanje` domacih reci kao zamenu engleskim odomacenim izrazima, po ugledu na francuze i bolesne hrvate (mislim na njihove neverovatno izmisljene reci) pod izgovorom ocuvanja srpskoga jezika. Sto je po meni bolesno. u IT-u pricaj na engleskom da te razumem.
meni nije bas naj jasnije gde si instaliso linux,ali podigni neki live linux pa ces videti sta je na disku, ako ima ono sto trazis iskopiraj na drugi disk.ovo ti je naj sigurnije i naj brze.
Sve je ispalo dobro, jer izgleda te part ni nije obrisao, samo ih je gparted unutar live minta video kao unformated - celu tu particiju od tera gde su svi mamini dokumenti i zato bih bio streljan..
Instalaciju sam zeznuo ili nisam ja zenznuo.. tako sto pri odabiru particije za install sam hteo tu gde je pre bio win8 - na odvojenom hdd-u sa jednom particijom od 250gb. Osim toga postoji i jedan od TB sa 2 part koji onda nisam dirao. I tu formatiram tu part od 250 ali je on promeni sa boot u normal i nije mogao da instalira zato, tj nije hteo da kopira na nju nista a vec je bila formatirana zato. I onda mi je palo na pamet da mozda nece zbog te oznake normal ili kako vec a ne boot i da to moze da se namesti u nekim live distroima sa gparted i zato pokrenem live kali sa flash kartice i tamo me pita za GPT cuda i nesto sam gledoa oko tog hdd-a na koji hocu da inst win, ali kad sam prebacio pregled na drugi, ocitavao je kao unformatted ceo i tu sam se uspanicio malo i nisam ni zavrsio pricu sa onom zeljenom particijom, pa sam tek malo kasnije iz live minta opet u gparted stavio ukljucio boot flag na nju i onda je win hteo da inst tamo gde pre nije hteo.. i opet mi taj installer deluje glupavije nego pre jer je pre mogao sam da menja vrstu part i da bira quick format/deep a sad zeznuo i ne zna da vrati obicnu oznaku parte.. Tako da je onda drugi hdd posle inst win 8.1 ponovi prikopcan i sve se videlo normalno..i i dalje mi nije jasno zasto ga je gparted video onako.. a za te undelete varijante znam ali je to kidanje zivaca tesko, pogotovo sto nije moj komp zapravo i vecina fajlova nisu moji - hiljade sitnih .docx-ova.. i audio, pdf,djvu knjiga..
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.