Situacija je sledeca, treba na mrezi koja ima oko 20 istih racunara i jedan server da instaliram XP i nekoliko korisnickih aplikacija i da podesim naloge. U domenu teorije imam neku ideju kako bi to trebalo da izgleda. Napravim image koji postavim na server i onda na svim racunarima povucem image sa servera.
Pitanja u praksi:
1. Da li je mogucenapraviti i naloge pa onda tek image i da li ce takvi nalozi moci da se prenesu na sve racunare ili moram na svakom racunaru da pravim pojedinacni nalog? 2. Sa kojim programom da napravim image (ja sam mislio Acronis True Image)? 3. Kako da namestim da racunari povuku instalaciju sa servera (da li postoje neka ogranicenja)?
Hvala unapred
Milos
Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga, Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga, Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se, Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: Situacija je sledeca, treba na mrezi koja ima oko 20 istih racunara i jedan server da instaliram XP i nekoliko korisnickih aplikacija i da podesim naloge. U domenu teorije imam neku ideju kako bi to trebalo da izgleda. Napravim image koji postavim na server i onda na svim racunarima povucem image sa servera Ako su iste konfiguracije moze,ako nisu opet moze ali ces instalirati drajvere za plocu i grafiku naknadno.
:: Pitanja u praksi :: :: 1. Da li je mogucenapraviti i naloge pa onda tek image i da li ce takvi nalozi moci da se prenesu na sve racunare ili moram na svakom racunaru da pravim pojedinacni nalog :: 2. Sa kojim programom da napravim image (ja sam mislio Acronis True Image) Ovo sam zadnji put radio sa Norton Ghost programom,ali to je bilo pre neke 3-4 godine..verovatno je izasao neki noviji program.Secam se da mi se javio problem Win je sve kompjutere prepoznao kao servere. :: 3. Kako da namestim da racunari povuku instalaciju sa servera (da li postoje neka ogranicenja) :: :: Hvala unapre :: :: Milo :: :: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga :: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga :: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se :: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga
Na server metneš, recimo, Win2000 server ili Win2003 server (ako znaš šta treba da uradiš). Na jednu od mašina instaliraš koji o`š windows (da bidne na svakom isti), programe, podesiš kako ti treba, uturiš aplikacija koje voliš, a nisu programi (jašta) , klepiš mu Norton Ghost i napraviš image...i ako su ti ostali kompjuteri isti, samo mećeš na jedan po jedan... Drugačije ne mož`... a posle toga akanje sa IP brojevima...lele...znam kako je to...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. American Grafitti
Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga, Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga, Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se, Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: :: Situacija je sledeca, treba na mrezi koja ima oko 20 istih racunara i jedan server da instaliram XP i nekoliko korisnickih aplikacija i da podesim naloge. U domenu teorije imam neku ideju kako bi to trebalo da izgleda. Napravim image koji postavim na server i onda na svim racunarima povucem image sa servera :: Ako su iste konfiguracije moze,ako nisu opet moze ali ces instalirati drajvere za plocu i grafiku naknadno :: :: :: Pitanja u praksi :: :: :: :: 1. Da li je mogucenapraviti i naloge pa onda tek image i da li ce takvi nalozi moci da se prenesu na sve racunare ili moram na svakom racunaru da pravim pojedinacni nalog :: :: 2. Sa kojim programom da napravim image (ja sam mislio Acronis True Image) :: Ovo sam zadnji put radio sa Norton Ghost programom,ali to je bilo pre neke 3-4 godine..verovatno je izasao neki noviji program.Secam se da mi se javio problem Win je sve kompjutere prepoznao kao servere :: :: 3. Kako da namestim da racunari povuku instalaciju sa servera (da li postoje neka ogranicenja) :: :: :: :: Hvala unapre :: :: :: :: Milo :: :: :: :: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga :: :: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga :: :: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se :: :: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga :: :: Mali off top :: Jel su ti pomogli oni 3D modeli :: Za sada mi se cini da jesu, ali jos uvek zavrsavam rad i sredjujem neke modele skinute sa neta. Cim zqavrsim sa tim saljem ti i svoje modele i rad, nisam zaboravio na obecanje, samo sam malo u guzvi.
na odgovorima, ali mi jos uvek nije jasno kako da namestim da svi racunari povuku image sa servera, da li se to namesta u BIOS-u, ili mi treba neka butabilna disketa ili disk?
Pozdrav
Milos
Potreban ti je nortonov paket, odnosno Ghost cast server (Windows program) i Norton ghost (8.3 ili noviji)
Procedura je sledeca:
Na lap topu (ili desktop masini instaliraj Ghost cast server), ukoliko masine koje instaliras imaju flopi kreiras instalacione diskete za network card (to je jednostavnija varijanta) a ako ne moraces da koristis npr. Hirens boot CD.
Kad instaliras prvu jednaku masinu sa svim sto ti treba, sa nje pravis image particije ili celog diska. Za tu prvu ti treba ukrsteni kabl.
Na lap topu (ili desk masini) gde ti je Ghost cast server podesavas za LAN IP/TCP 10.10.10.1 . Imas opcije CREATE i RESTORE image i obavezno SESSION NAME. U ovom koraku ti je create.
Na masini sa koje skidas BACKUP podizes ghos iz dos-a. Ako si iz ghost cast servera napravio butabilne diskete (2 kom) one automatski konfigurisu parametre, prva instalira LAN Card drivere (probao sam sa 3com i realtek), druga startuje ghost, nakon prve trazi ti drugu.
Sad kad se ghost podigao ides na opciju UNICAST. Imas opcije CREATE/RESTORE image from DISK/PARTITION. pitace te i za session name i adresu gde unosis adresu 10.10.10.1, odnosno adresu servera.
Na GC serveru imas opciju accept clients. Pored sesije moras da kreiras i ime fajla koji ce biti u formatu *.GHO. Tako ce ti se image naci na lap topu.
Ako nemas flopije moras na masini sa koje skidas u hirensu clone/ norton ghost / with network support. Karticu ce pronaci automatski a manuelno moras podesiti parametre za GATEWAY stavljas 10.10.10.1 a na masini 1 npr. 10.10.10.2. Kad se podigne ghost nakon toga sve iz programa isto kao sa diskete.
Procedura za spustanje imagea je slicna sa GCSrv ide restore, sessio name, naravno ime image-a, accept clients, send (ovo sve moras simultano sa drugim masinama na koje ces spustiti)
Iz ghosta ista provedura boota . Opet znaci UNICAST pa CREATE disk/partition from image naravno isto seesion name i ip adresa manuelno 10.10.10.1
A moze i jednostavnije. Na prvu masinu koju si instalirao zakacis jos jedan HDD, boot Hiren normalno bez networka kreiras image particije ili diska, podesis ime fajla i da bude na drugom hdd-u.
Ako kompresujes image i bude manji od 2GB citace se sa DVD diska i iz DOS tako ga mozes ubacivati nakon hirens diska i raditi restore direktno sa njega ili sa tog harda na kome je fajl bez obzira na velicinu bice brze, ili npr. sa Magic ISO programom namestis na DVD-ju da butuje hiren i dosnimis GHO fajl pa sa diska sa kog radi boot i instalira. Tako mu treba oko 5 min po racunaru.
Ogranicenja: na nekim plocama (sa NF5xx chipsetom) ghost ne prepoznaje SATA diskove.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao a svima se izvinjavam ako sam bio previse dosadan.
Krajnje detaljno uputstvo, nadam se da cu se snaci.
Da li si mi pomogao videcemo sutra :), ali u svakom slucaju mnogo hvala na pokusaju.
Pozdrav
Milos
:: Ako imas lap top to ti je relativno lako :: :: Potreban ti je nortonov paket, odnosno Ghost cast server (Windows program) i Norton ghost (8.3 ili noviji :: :: Procedura je sledeca :: :: Na lap topu (ili desktop masini instaliraj Ghost cast server), ukoliko masine koje instaliras imaju flopi kreiras instalacione diskete za network card (to je jednostavnija varijanta) a ako ne moraces da koristis npr. Hirens boot CD :: :: Kad instaliras prvu jednaku masinu sa svim sto ti treba, sa nje pravis image particije ili celog diska. Za tu prvu ti treba ukrsteni kabl :: :: Na lap topu (ili desk masini) gde ti je Ghost cast server podesavas za LAN IP/TCP 10.10.10.1 . Imas opcije CREATE i RESTORE image i obavezno SESSION NAME :: U ovom koraku ti je create :: :: :: Na masini sa koje skidas BACKUP podizes ghos iz dos-a. Ako si iz ghost cast servera napravio butabilne diskete (2 kom) one automatski konfigurisu parametre, prva instalira LAN Card drivere (probao sam sa 3com i realtek), druga startuje ghost, nakon prve trazi ti drugu :: :: Sad kad se ghost podigao ides na opciju UNICAST. Imas opcije CREATE/RESTORE image from DISK/PARTITION. pitace te i za session name i adresu gde unosis adresu 10.10.10.1, odnosno adresu servera :: :: Na GC serveru imas opciju accept clients. Pored sesije moras da kreiras i ime fajla koji ce biti u formatu *.GHO. Tako ce ti se image naci na lap topu :: :: Ako nemas flopije moras na masini sa koje skidas u hirensu clone/ norton ghost / with network support. Karticu ce pronaci automatski a manuelno moras podesiti parametre :: za GATEWAY stavljas 10.10.10.1 a na masini 1 npr. 10.10.10.2. Kad se podigne ghost nakon toga sve iz programa isto kao sa diskete :: :: Procedura za spustanje imagea je slicna sa GCSrv ide restore, sessio name, naravno ime image-a, accept clients, send (ovo sve moras simultano sa drugim masinama na koje ces spustiti :: :: Iz ghosta ista provedura boota . Opet znaci UNICAST pa CREATE disk/partition from imag :: naravno isto seesion name i ip adresa manuelno 10.10.10. :: :: A moze i jednostavnije. Na prvu masinu koju si instalirao zakacis jos jedan HDD, boot Hiren normalno bez networka kreiras image particije ili diska, podesis ime fajla i da bude na drugom hdd-u. :: :: Ako kompresujes image i bude manji od 2GB citace se sa DVD diska i iz DOS tako ga mozes ubacivati nakon hirens diska i raditi restore direktno sa njega ili sa tog harda na kome je fajl bez obzira na velicinu bice brze, ili npr. sa Magic ISO programom namestis na DVD-ju da butuje hiren i dosnimis GHO fajl pa sa diska sa kog radi boot i instalira. Tako mu treba oko 5 min po racunaru :: :: Ogranicenja: na nekim plocama (sa NF5xx chipsetom) ghost ne prepoznaje SATA diskove :: :: Nadam se da sam ti bar malo pomogao a svima se izvinjavam ako sam bio previse dosadan.
sam koristio i uspeo, ali moram da napomenem jednu cinjenicu, a to je da je na svim racunarima vec bio instaliran XP, tako da je ovo u stvari reinstalacija, a ne sveza instalacija. U svakom slucaju Acronis pravi bootabilni disk koji sadrzi safe mode i full mode, full mode poseduje drivere za USB portove i PC kartice (mrezne, sto je najvaznije). Tako da sam mogao da povucem image preko mreze, i nema nikakvog ogranicenja sto se tice velicine fajla (ovaj je imao 10 Gb). Nisam siguran kako bi sve funkcionisalo sa svezim instalacijama. Hvala jos jednom svima na odgovorima.
Pozdrav
Milos
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.