Imam disk od 200gb i podelicu na 2 dela. Hocu na jednoj particiji da imam Linux a na drugoj Windows. Koji operativni prvo instaliram i kako posle radim sa drugim tako da pre butovanja dobijem meni za odabir operativnog sistema?
kako god da okreneš. Stavi Linuxa u VM Player na windowsima i bog da te vidi. Ako možeš da ubaciš još neki disk, ne mora da bude veliki pa na njega Linux, još bolje. Dual boot, Linux + Win na istom disku je baš `Asking for trouble`, još ako imaš UEFI......
Trebaju ti 3 particije, a idealno, bar 4. Linux traži 2 particije, od toga jedna mala, a treća je pametna, za podatke, mada nije pod moranje. Windows, ako si pametan, također traži bar dve - jednu za OS a drugu za podatke. Ta druga, za podatke, ako je formatiraš u FAT32, može biti zajednička i za Linux podatke, jer linux nativno podržava fat dok NTFS - prepoznaje ali nije to `to`, dakle, ona treća kod linuxa da bude zajednička i sa windows-om. Redosled: prvo particionisanje, pa windows, pa Linux. Ako ideš na dva OS-a, izuzetno je glupo to raditi preko VM - virtuelne mašine, osim za probu kako to radi. Prednost posedovanja linuxa dolazi do izražaja kod bilo kog hardversko-softverskog problema na PC-u, koji je iz windowsa mnogo teže dijagnostifikovati sa sigurnošću. I najveća budala odmah može da zaključi da li je u pitanju hardverski problem ili softverski. Pošto, najčešće, nešto pođe po zlu na windowsu, VM je onda tu promašaj. Već postojeća instalacija linuxa najefikasnije omogućuje pristup podacima i testiranje hardvera. P.S. linux, kod instaliranja, prvo ide na particionisanje, a kod particija, nudi formate i, također, traži odabir gde će biti sam OS, gde swap fajl a gde podaci. OS i swap fajl su neophodni, a, ponavljam, treća particija za podatke - pametna.
to moze da se uradi prilicno lako,mada ja licno ,instaliram linux na C sistemsku gde mi je i win i ima opcija side by side i najmanja mogucnost da se nesto zezne,sve linux odradi sam ti samo pratis loptu ako ides na C TJ pored win-a...Probaj i naucices nesto sam Так как никто не виноват, то накажем по жребию. Anthony Pettis p4p king
:: Imam disk od 200gb i podelicu na 2 dela. Hocu na jednoj particiji da imam Linux a na drugoj Windows. Koji operativni prvo instaliram i kako posle radim sa drugim tako da pre butovanja dobijem meni za odabir operativnog sistema ::
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.