Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Sat na kompu mi se non-stop resetuje...
STRANA 1 OD 2  
Miskonius Sat na kompu mi se non-stop resetuje... 26.05.2014. 08:39 T57774

status: user
broj poruka: 4420
ovu muku mucim vec nekoliko meseci i realno nemam vise ideja sta da radim.
Sat mi se resetuje bar 3 puta dnevno (neki put cak i po 10x).
Obicno se vrati ponekoliko sati unazad, iako je vremenska zona pravilno namestena.
U pocetku sam mislio da je problem do kreka, medjutim isti se problem desava i kad nije krekovan tako da i to otpada
Kad provalim sta se desi , odem na update preko interneta i posle 5-6 bezuspesnih pokusaja sat se sinhronizuje, ali se opet resetuje posle pola sata-sat.

Takodje sam i podesio da se sat automatski sinhronizuje sa internetom na svakih 5 minuta, ali ni to ne radi.
Googlao sam podosta na internetu i vidim da se ovaj problem javlja jos od Windows XP, Windows Viste pa sve do dana danasnjeg sa W8, tako da nisam usamljen ali trajnog resenja nema ni na vidiku.
Ploca je inace Asus Gryphon Z87.
BIOS na ploci najnoviji, probani su i starije verzije, isti djavo.
Inace BIOS, kad god proverim, pravilno pokazuje datum i vreme tako da mislim da nije do njega, ovo je do OS-a.
Drajveri za plocu takodje instalirani.
Windows 8.1 updatevoan sa sve SP.
Ima li neko bilo kakvu ideju?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladats ... 26.05.2014. 09:21 #553967

broj poruka: 4537
Zameni CMOS bateriju.

Miskonius Re: ... 26.05.2014. 09:29 #553968

Koliko sam u toku to resenje je uspevalo samo kod izvesnih dotrajalih laptopova.
Drugo kod mene BIOS uvek pokazuje tacno vreme
Kod mene je ploca nova-novcata pocela da pravi te probleme, na stranu sto sam isti problem imao i sa AMD platformom koji se fantomski resio sam od sebe.
Probacu i to, nista me ne kosta, samo da se odgegam do Win-Wina.

:: Zameni CMOS bateriju
::
FaXX ??? LINUX ??? 26.05.2014. 09:55 #553969

broj poruka: 44
Da slučajno ne koristiš navedeni OS u kombinaciji sa WIN, t.j. da imaš obadva sistema instalirana na kompu? To isto mi se dešavalo kad god bi se sa Ubunta prebacio na Widows.

Gigabyte GA-G41M-Combo
Intel Q8200
Kingstone 2x4Gb HyperX 1600
Gigabyte GTX560ti
WD 500Gb
LCPower 600W

Ne dolazim niotkuda,
i neidem nikuda,
a evo me ovde !

Bobi4ever A jel si probao drugu verziju narodnog Win-a? 26.05.2014. 10:04 #553972

broj poruka: 4878
Probao bih to, a lako moze da se desi da ti neki od instaliranih programa, toolbar-ova ili add-on pravi glitch. Cim ti BIOS pokazuje pravo vreme, nema potrebe da vadis bateriju. Iz mog iskustva, kada je CMOS baterija pri kraju, prvi simptomi su zaglupljivanje ploce a jedna od manifestacija je i totalno random pokazivanje datuma i vremena. Obzirom da ti je ploca maltene nova i baterija u jeku svoje mladosti :-P kapiram da to nije problem.
vladats @Bobi 26.05.2014. 10:09 #553975

Moze I to da bude,da neki od programa ili add- inova pravi sranje.
Ja bih prvo uradio clear CMOS I sinhronizovao sat.
Ako to ne pomogne onda eliminacija programa.
Zadnje baterija.

Bobi4ever Re: @Bobi 26.05.2014. 10:15 #553979

broj poruka: 4878
+1

:: Moze I to da bude,da neki od programa ili add- inova pravi sranje
:: Ja bih prvo uradio clear CMOS I sinhronizovao sat
:: Ako to ne pomogne onda eliminacija programa
:: Zadnje baterija
gilopile ... 26.05.2014. 10:52 #553984

broj poruka: 9459
Ne moze CMOS baterija da pravi problem ukoliko je racunar neprestano na napajanju, a pogotovo u OS-u. CAk i da je nema nece se sistemsko vreme resetovati dok komp radi. Neka aplikacija te keca sigurno, tj. sinhronizuje po svojoj nekoj default vrem. zoni ili je virus.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

miccosmo kod masina 26.05.2014. 10:58 #553986

broj poruka: 83
na AMD platformi kasnjenje sata ili resetovanje se desava zbog opcije za stednju struje ukljucne ili iskljucene u biosu, ne secam se tacno koje. Ono sto radi ta opcija je da iskljucuje odredjene sistemske procese koji nisu prioritetni te samim tim sat pocinje da kasni. Kod mene sam verovatno nekom prilikom ukljucio tu opciju i posle se dosta pitao sta i kako se desava dok nisam na jedvite jade negde izguglao o cemu se tacno radi.
Ne bih znao sta je kod tebe u pitanju posto je ovo bilo vezano za AMD platformu no mozda vise nije.

Pozz
miccosmo

Miskonius Re: Re: @Bobi 26.05.2014. 11:21 #553990

Sat se ubaguje i kad je potpuno cista instalacija, nema veza sa dodatnim softverom.
Imam dual boot (hackintosh) ali to se desavalo mnogo pre nego sto sam ga instalirao tako da nije ni to.
Ovaj Windows koji ja imam ima ogromna vecina tako mislim da nije ni do toga.
Mozda W8 ima neke nekompatibilnosti sa ovim novijim plocama, sa W7 nisam imao nikad ovaj problem.
Ne znam sta drugo da pomislim a da ima smisla...

:: +
:: :: Moze I to da bude,da neki od programa ili add- inova pravi sranje
:: :: Ja bih prvo uradio clear CMOS I sinhronizovao sat
:: :: Ako to ne pomogne onda eliminacija programa
:: :: Zadnje baterija
:: ::
gatekeeper Nekad je sat radio bez interneta 26.05.2014. 12:27 #554002

broj poruka: 511

Ako ti bios sat radi Ok,ne treba ti sinhronizacija za vreme preko interneta

mighty re 26.05.2014. 12:40 #554003

broj poruka: 1670
Možda ti je jednostavno sat (RTC) na ploči neispravan ili bug-uje.

U firmi smo zameni gomile ploča na HP DC7600 računarima, posle nekog vremena krenu da zezaju, tipa na svakih 3s oni odbroje 2s, ili malo sat radi, pa malo stoji i sl. Pritom se tako ponaša i u BIOS-u, dakle nije do sw-a. Definitivno nije bio problem do baterija, jednostavno im RTC na ploči pobrljavi vremenom i samo zamena matične je pomagala.
Miskonius Re: re 26.05.2014. 12:59 #554009

Meni je to prvo palo na pamet ali BIOS lepo ocitava vreme...

:: Možda ti je jednostavno sat (RTC) na ploči neispravan ili bug-uje
:: U firmi smo zameni gomile ploča na HP DC7600 računarima, posle nekog vremena krenu da zezaju, tipa na svakih 3s oni odbroje 2s, ili malo sat radi, pa malo stoji i sl. Pritom se tako ponaša i u BIOS-u, dakle nije do sw-a. Definitivno nije bio problem do baterija, jednostavno im RTC na ploči pobrljavi vremenom i samo zamena matične je pomagala.
miccosmo C1E 26.05.2014. 13:49 #554015

http://goo.gl/s3M9Gw
Asus Nb+X64 sistem a koliko vidim i tvoj a ploca ima C1E Power saving mode
miccosmo

vladats @Misko 26.05.2014. 15:25 #554026

Procitaj ovaj clanak.
Skini sa linka portabilni program koji automatski sinhronizuje vreme pa probaj.

> http://goo.gl/k5lt4g

neXus2000 ... 26.05.2014. 15:47 #554027

broj poruka: 3350
U onom sync za internet time gde stoji server time.windows.com, ukucaj umesto njega pool.ntp.org i udari update. Pogledaj kako se ponasa tad.
Meni je juce na W7 kasnio oko 2 minuta, jer zaboravih da mu promenim server.

P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO

Miskonius Re: @Misko 26.05.2014. 18:48 #554051

Vlado to sam podesio jutros rucno u Registry, i evo do sad se nije resetovalo, premda nisam bio kod kuce neko vreme pa ne mogu bas da budem kategorican.
Mada ovo bi stvarno moglo da bude i ovaj C1E...
Nista probamo i to... :)

:: Procitaj ovaj clanak
:: Skini sa linka portabilni program koji automatski sinhronizuje vreme pa probaj
:: > http://goo.gl/k5lt4
VMARC Verovatno ti je zbog hakintosa 26.05.2014. 20:27 #554062

broj poruka: 9425
Jer ti je u njemu vremenska zona negde iza Grinica, ne secam se, odavno sam ga koristio. E sad, kada sam ga ja koristio, tu je vremenska zona i morala da stoji, ne secam se tacno iz kog razloga, nesto nije htelo od programa da radi ako je stavljena nasa zona. U Windows sam svakako retko ulazio, pa me to onda nije ni smaralo.
Proveri to za svaki slucaj.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

Miskonius Re: Verovatno ti je zbog hakintosa 27.05.2014. 09:27 #554099

To mi se desavalo i pre nego sto sam imao hackintosh

update:

Onaj tweak odozgo ne radi, opet se resetovalo.
Sad cackam po BIOS-s ali CE1 nema nigde, nasao sam Disable C states, ajde probam to pa javljam....

:: Jer ti je u njemu vremenska zona negde iza Grinica, ne secam se, odavno sam ga koristio. E sad, kada sam ga ja koristio, tu je vremenska zona i morala da stoji, ne secam se tacno iz kog razloga, nesto nije htelo od programa da radi ako je stavljena nasa zona. U Windows sam svakako retko ulazio, pa me to onda nije ni smaralo
:: Proveri to za svaki slucaj
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: with Retina displa
:: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: Turbo Boost up to 3.1GH
:: 8GB 1600MHz memor
:: 128GB flash storag
:: Intel HD Graphics 400
imarkovic Re: Re: Verovatno ti je zbog hakintosa 27.05.2014. 11:06 #554102

broj poruka: 19003
Nemoj cackati bios ako u njemu ocitava normalno vreme.
Mozes da probas jednostavnu stvar, koju ja primenjujem na nekim sistemima gde postoji taj problem:

Ne znam kako to izgleda na osmici, trebalo bi da bude slicno, ali na sedmici ovako, u podesavanjima `Date and time/ internet time settings`, ugasi `Synchronize with internet time server`, OK.
Vrati se na `Date and time`, klikni `Change time zone`, otstikliraj `Automatically adjust....`, klikni OK, zatim klikni Apply.
Posle toga se ponovo vrati i stikliraj nazad `Automatically adjust...`, vrati na `Belgrade, Bratislava...`, OK, Apply, OK.
Ako posle toga ne funkcionise, ne znam sta je.

:: To mi se desavalo i pre nego sto sam imao hackintos
:: update
:: Onaj tweak odozgo ne radi, opet se resetovalo
:: Sad cackam po BIOS-s ali CE1 nema nigde, nasao sam Disable C states, ajde probam to pa javljam...
:: :: Jer ti je u njemu vremenska zona negde iza Grinica, ne secam se, odavno sam ga koristio. E sad, kada sam ga ja koristio, tu je vremenska zona i morala da stoji, ne secam se tacno iz kog razloga, nesto nije htelo od programa da radi ako je stavljena nasa zona. U Windows sam svakako retko ulazio, pa me to onda nije ni smaralo
:: :: Proveri to za svaki slucaj
:: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: :: with Retina displa
:: :: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: :: Turbo Boost up to 3.1GH
:: :: 8GB 1600MHz memor
:: :: 128GB flash storag
:: :: Intel HD Graphics 400
miccosmo kod mene je to 27.05.2014. 12:52 #554115

Resilo problem. Evo i fotke gde se nalazi opcija C1E http://i46.tinypic.com/sowdxh.jpg
U ptehodnom linku koji sam postavio manje vise vecina korisnika je imalo Asus MB i AMD CPU mada su se javljali i korisnici SA Intel platformama. Da kazem da je zajednicki imenitelj ASUS i x64 OS

Sto se tice Ausus Gryphon Z87 ima zasuigurno C1E - http://goo.gl/K8ckg1 i http://goo.gl/ei4fJ
Elem pod Power Saving Options C ili kako su vec to imenovali u biosu.

Opet ne tvrdim da je to to ali nije na odmet probati a uzgred nista ne moz da skodi

Inace kod mne (neki spominju da im se to desava) iskljucivanje C1E nema uticaj na downclok tj Cool`n`Quiet koji radi najnormalinije to sto treba da radi
miccosmo

gilopile ... 27.05.2014. 13:05 #554116

broj poruka: 9459
Vrlo mogu ce taj C1 da zeza. Moj komsija je imao taj problem, ali komp neki matori AMD soc. 754. Sve zivo smo pokusavali ali jedino reinstal OS-a je resio problem.

Inace, iskljucivanjem C1 ce mu proc uvek raziti na max, tj nece smanjivati multiplier, napon...a samim tim i temperature ce biti nesto vece u IDLE i sam kuler vrtiti brze, sto je logicno aku mu je ukljucen C&Q.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

miccosmo hm 27.05.2014. 13:37 #554123

Pa kod mene radi kao sto treba na idle na oko 780mhz do kad zatreba 3ghz. mislim da ne obara multiplier vec napon ili kako vec, a kuler se vrti brze jedino prilikom ukljucivanja dok ne pocne da radi C&Q odnsono kad krene da radi neko vreme na max a samim tim i dodatno da se zagreva
miccosmo

Miskonius u-p-d-a-t-e 2 27.05.2014. 14:07 #554128

Pogasio saam C State (CE1 ne mogu da nadjem pa da me *&*&^&) i EIST speedstep technology pa cemo da vidimo

@imarkovicu

To ne radi, probao sam ne znma ni ja koliko variajnti toga
miccosmo mozda pomogne 27.05.2014. 16:19 #554139

slika http://cdn.overclock.net/4/48/48f455a0_i977.png a ceo tekst je ovde http://www.overclock.net/t/1401976/the-gigabyte-z87-haswell-overclocking-oc-guide

Jes Gigabyte ploca ali Z87 cipset
miccosmo

Miskonius u-p-d-a-t-e 3 27.05.2014. 20:58 #554162

Back to the drawing board...

@miccosmo

CE1 ne nalazim nigde u BIOS-u, jedina mogucnoost da disejblujem all C# states i mislim da je to-to, ne znam sta bi drugo moglo da bude i gde vuise da trazim.
Ako pogledas onaj klip za gryphona /Sabertooth koji si postavio CE1 nigde ne moze da se vidi...
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647120.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs