Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Najbolji Linux
STRANA 1 OD 1
damirkic Najbolji Linux 21.04.2014. 23:22 T57478

status: user
broj poruka: 342
Treba mi preporuka za generalno najbolji Linux sistem: stabilnost, softverska podrska, sto manja zahtevnost itd. U glavi imam nekoliko starih i proverenih imena ali ne mogu se odluciti, treba da sluzi i kao klijent i kao server za testiranje

CentOS
SuSe
Ubuntu
Slackware
Debian
FreeBSD

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
micika988 ... 21.04.2014. 23:51 #550597

broj poruka: 2057
izbaci CentOS, Slackware i FreeBSD

izbor izmedju preostalih je stvar ukusa

CentOS - mator software, i gomila stvari treba da se namesta
Slackware - po meni prevazidjena distribucija
FreeBSD - ako si bas voljan da se zabavljas i cackas

Dodao bih:

Mint, Kali, Puppy, Zorin ( bagovit je, ali za windows-ashe lak za prelaz i dosta stvari radi na prvu )

Debian based ce biti i ostati broj jedan, kompajlirane distribucije su gubljenje vremena, ne oseti se razlika na novim masinama

Bilo sta sto ima u osnovi Debian je najlakse za rad i ima najbolju podrsku i stabilnost, a sama brzina rada ti zavisi od gui-a koji stavis kao default i noviteta kernela, moze se reci da su 64 bit-ne verzije su za nijansu brze. Ja licno preferiram Gnome, ali i LXDE nije na odmet, ako si minimalista ( zna da zeza ). KDE je za windows freak-ovce i ficfirice...

p.s.

koji izabrati je na tebi, dokle god je Debian u osnovi
imarkovic Re: Najbolji Linux 22.04.2014. 00:20 #550599

broj poruka: 19003
Meni licno, je vrlo zanimljivo pitanje koje si postavio, jer sam i sam to trazio do skoro.
Svaki od navedenih je, da kazem odlican, sto kaze kolega, zavisi od ukusa i volje za konfigurisanjem. Sve zavisi za sta bi taj server koristio, ali generalno svaki linux mozes podesiti po potrebi..

Bas je onako kako je napisao, svaki od navedenih sam malo procackao i definitivno se opredelio za Debian. Ali opet, nazalost ne svidja mi se novi Gnome v.3, pa sam se zaustavio na Debian 6 verziji jer ima Gnome 2, ljubitelj sam iskljucivo Gnome okruzenja. Na slabijem kompu imam matoriju verziju 5(lenny), na drugom squeeze, oba koristim za storage i najvise mi odgovaraju. Sve sto sam morao da instaliram je samba za sharring izmedju windows-a i linuxa, VNC za remote jer nemam monitor, i neka sitna podesavanja u skriptama koja su neophodna da sve radi. Najbitnija stvar je sto prepoznaje brdo hardware-a, cak i neke matore kontrolere koje windows ne moze da smisli bez dodatnog drajvera.

Poslednji CentOS 6.5 ima Gnome2, ali ima neka nepotrebna dodatna podesavanja, kao da je neko namerno ostavio dosta toga iskljuceno po default-u, da bi se neko maltretirao. Ali sasvim korektan sistem, na kraju krajeva, i veoma zastupljen kod serverskih sistema.

Slackware vuce tradiciju kao jedan od prvih linuxa, takodje je malkice komplikovaniji i zahteva vise vremena i zajebancije.

Ubuntu je dosta kompletan i hvaljen, ali ne znam zasto, meni se licno ne svidja. Server je druga prica, ali default je bez X-okruzenja.

FreeBSD je malo suicidan za podesavanje, otezace ti zivot, ako imas vremena, cackaj:)
openSuSE je vrlo dobar, opet, stvar ukusa.

Dakle, jos jedna topla preporuka za Debian.

:: Treba mi preporuka za generalno najbolji Linux sistem: stabilnost, softverska podrska, sto manja zahtevnost itd. U glavi imam nekoliko starih i proverenih imena ali ne mogu se odluciti, treba da sluzi i kao klijent i kao server za testiranj
::
:: CentO
:: SuS
:: Ubunt
:: Slackwar
:: Debia
:: FreeBS
operator re 22.04.2014. 00:55 #550602

broj poruka: 4265
Open SUSE pdrzava M$.
Iz tog razloga samo on ubuduce.
Kao alternativa tj. da ima potencijala je Zorin.
Nadam se da ce nastaviti sa razvojem.
Po meni, prvi izbor za skole.
dbqp MENI ZA SADA... 22.04.2014. 05:00 #550608

broj poruka: 1368
ALI STO SE TICE LIVE SA PERSISENT FILE-OM... Jer jos nemam nameru da se opredelim je

LINUX MINT 64 BITNI PETRA... Maltene Windoza samo lepsa i brza (doduse ne na flashu nego hddu), mani se Debiana, Fedore, FreeBSD-a, nemoj da moras da citas knjige kad je MINT maltene ko android, ima svoj playstore preko koga SKIDAS SVE, kao na androidu ponavljam, PREPOZNAJE SKORO SVE DRIVERE, malo slabije zvuk ili sam istripovao ali mene je odusevio, probao sam Fedoru, Knoppix, Ubuntu meni je MINT 64 (AMD se zove verzija ISO filea) MAJKA.

ALI MAJKA.

Sve znaci imas, multimedija, firefox, youtube, instaliras skype, LoL, sta god POSTOJI ZA LINUX instaliras iz programa koji samo tako lici na Google PlayStore na Android telefonima.

A ako si za knjizurine, terminale i p. materine samo rokaj ovo sto su ti rekli, btw KDE okruzenje skini (Windoza maltene).

A ako si BAS LUD skini brate DOS 6.0 ili koji je zadnji i furaj to na kompu ako bas zelis komande da ucis. Mene realno bole patak paja da ih ucim, jer od toga ne zivim, a i Linux programeri zaradjuju 0.00 $ MESECNO tako da napravi sam svoju custom verziju i jedino sto mozes da je okacis je da ljudi skidaju za DZ i kazu VAU AL JE BAJA SPAKOVAO. A danas Win7 mozes da nadjes customizovan do te mere da je to zlo i naopako tako da ti to nije nikakva nauka.

AKO SI PRESKOCIO SVE BOLDOVACU ZA KRAJ MOJE MISLJENJE KAO NEKOGA KO JE NA KOMPU OD 1993. DAKLE Linux Mint Petra 64 bit

CrowBgd Re: MENI ZA SADA... 22.04.2014. 08:41 #550619

broj poruka: 1376
Auuuuuu znalacki si se israo.
http://valid.canardpc.com/7wegij

:: ALI STO SE TICE LIVE SA PERSISENT FILE-OM... Jer jos nemam nameru da se opredelim j
:: LINUX MINT 64 BITNI PETRA... Maltene Windoza samo lepsa i brza (doduse ne na flashu nego hddu), mani se Debiana, Fedore, FreeBSD-a, nemoj da moras da citas knjige kad je MINT maltene ko android, ima svoj playstore preko koga SKIDAS SVE, kao na androidu ponavljam, PREPOZNAJE SKORO SVE DRIVERE, malo slabije zvuk ili sam istripovao ali mene je odusevio, probao sam Fedoru, Knoppix, Ubuntu meni je MINT 64 (AMD se zove verzija ISO filea) MAJKA
:: ALI MAJKA
:: Sve znaci imas, multimedija, firefox, youtube, instaliras skype, LoL, sta god POSTOJI ZA LINUX instaliras iz programa koji samo tako lici na Google PlayStore na Android telefonima
:: A ako si za knjizurine, terminale i p. materine samo rokaj ovo sto su ti rekli, btw KDE okruzenje skini (Windoza maltene)
:: A ako si BAS LUD skini brate DOS 6.0 ili koji je zadnji i furaj to na kompu ako bas zelis komande da ucis. Mene realno bole patak paja da ih ucim, jer od toga ne zivim, a i Linux programeri zaradjuju 0.00 $ MESECNO tako da napravi sam svoju custom verziju i jedino sto mozes da je okacis je da ljudi skidaju za DZ i kazu VAU AL JE BAJA SPAKOVAO. A danas Win7 mozes da nadjes customizovan do te mere da je to zlo i naopako tako da ti to nije nikakva nauka
:: AKO SI PRESKOCIO SVE BOLDOVACU ZA KRAJ MOJE MISLJENJE KAO NEKOGA KO JE NA KOMPU OD 1993. DAKLE Linux Mint Petra 64 bit
xenox suse 22.04.2014. 09:01 #550623

broj poruka: 1400
Uzdaj se u se, i u suse...
Dobar i za klijent i za server... za multimediju pacman repository...
Yast odlican za osnovna podesavanja.
Stono rece operator, saradjuju sa m$ po pitanju virtualizacije i ostalog...

Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

imarkovic >> 22.04.2014. 16:41 #550673

@dbqp, drago mi je sto si toliko odusevljen(kao i prethodno fedorom), ali wikipedia kaze da je mint baziran na debian-u (i ubuntuu), tako da, to je samo stvar podesavanja, okruzenja itd.

@xenox, imas mail.

imarkovic >> 22.04.2014. 21:42 #550745

Samo da podelim pozitivne utiske vezano za novi Debian7 i Gnome3, demantujem sebe i zaboravljam ono sto sam rekao, danas sam nasao da default-ni, meni nepraktican Gnome3 moze da se prilagodi kao Gnome-classic i tada izgleda kao Gnome2, bas po mom ukusu:
http://www.dodaj.rs/f/2q/1I/2Vgm8A2Q/debsshot.png

obradmi Re: MENI ZA SADA... 22.04.2014. 22:07 #550747

broj poruka: 7722
I moj glas za Linux mint ,kao najbolji za prosecnog user-a.

:: ALI STO SE TICE LIVE SA PERSISENT FILE-OM... Jer jos nemam nameru da se opredelim j
:: LINUX MINT 64 BITNI PETRA... Maltene Windoza samo lepsa i brza (doduse ne na flashu nego hddu), mani se Debiana, Fedore, FreeBSD-a, nemoj da moras da citas knjige kad je MINT maltene ko android, ima svoj playstore preko koga SKIDAS SVE, kao na androidu ponavljam, PREPOZNAJE SKORO SVE DRIVERE, malo slabije zvuk ili sam istripovao ali mene je odusevio, probao sam Fedoru, Knoppix, Ubuntu meni je MINT 64 (AMD se zove verzija ISO filea) MAJKA
:: ALI MAJKA
:: Sve znaci imas, multimedija, firefox, youtube, instaliras skype, LoL, sta god POSTOJI ZA LINUX instaliras iz programa koji samo tako lici na Google PlayStore na Android telefonima
:: A ako si za knjizurine, terminale i p. materine samo rokaj ovo sto su ti rekli, btw KDE okruzenje skini (Windoza maltene)
:: A ako si BAS LUD skini brate DOS 6.0 ili koji je zadnji i furaj to na kompu ako bas zelis komande da ucis. Mene realno bole patak paja da ih ucim, jer od toga ne zivim, a i Linux programeri zaradjuju 0.00 $ MESECNO tako da napravi sam svoju custom verziju i jedino sto mozes da je okacis je da ljudi skidaju za DZ i kazu VAU AL JE BAJA SPAKOVAO. A danas Win7 mozes da nadjes customizovan do te mere da je to zlo i naopako tako da ti to nije nikakva nauka
:: AKO SI PRESKOCIO SVE BOLDOVACU ZA KRAJ MOJE MISLJENJE KAO NEKOGA KO JE NA KOMPU OD 1993. DAKLE Linux Mint Petra 64 bit
CrowBgd .... 23.04.2014. 09:09 #550781

broj poruka: 1376
Kome fali Gnome 2 moze da koristi XFCE.Nadam se da smo davno shvatili da je Linux samo kernel sve drugo je pakovanje. Svaka distribucija se prepakuje da igleda i ima GUI koji hoces....lepota poroka
http://valid.canardpc.com/7wegij

bstaletic Ne postoji najbolji 23.04.2014. 12:55 #550799

broj poruka: 1889
Probao sam sledece: OpenSuSE, Fedora, Ubuntu, Kubuntu, Mint, Debian, Arch, gomilu lightweight distribucija, a trenutno se igram Gentoo-om. U skorije vreme cu imati priliku da vidim kako radi CentOS.

Ajmo redom...

OpenSuSE je veoma lak za upotrebu, Ima svoj control panel (YAST) odakle mozhesh da konfigurishesh skoro sve. Ako se doda pacman repozitorijum u list onih koje sistem koristi moci cesh da nadjesh gotovo sve shto ti je potrebno od softwarea. Ne tera te da koristish konzolu (zbog YAST-a). Package manager - zypper.

(K)Ubuntu je takodje user friendly. Razlika je u desktop environment-u. Kubuntu koristi KDE, dok Ubuntu koristi Unity (po defaultu). Lichno nisam ljubitelj ovih distribucija kao i njihovih derivata.
Package manager - apt-get.

Mint iako je derivat Ubuntu-a, ova distribucija je izuzetak pravila iz prethodne rechenice. Default-ni desktop environment je Cinnamon, koji bih preporuchio svima koji prelaze sa Windowsa na Linux.
S obzirom da je derivat Ubuntu-a, koristi isti package manager, pa mi taj deo sistema nije bio nepoznat. Package manager - apt-get.

Debian je jedna od matorijih distribucija (u onom smislu u kom je Slackware najmatoriji). Ubuntu je zapravo Debianov derivat.Trazhi malo vishe angazhovanja od Ubuntu distribucije. Stable varijanta je
veoma stabilna. Mana ovoga je stariji software, i ne toliko veliki izbor software-a kao kod ostalih `user friendly` distribucija.

Lightweight distribucije pokushavaju da se spakuju u shto manji iso, uglavnom ne veci od 700MB. Probao sam Puppy, Bodhi, Damn small i Tiny core linux. Od svih sam najlakshe koristio Bodhi.

Arch je distribucija kod koje se nishta ne podrazumeva, i korisnik sve mora sam da konfigurishe. Prilikom instalacije ne postoji installer, vec se sve radi iz TTY konzole. Prednost ovoga je shto cesh biti upoznat sa sistemom, ali ce ti prvi (a mozhda i drugi) put biti potrebno malo vishe vremena da zavrshish instlaciju.Takodje ne postoji defaultni desktop environment, iako mozhesh praktichno instalirati bilo koji. Alternativa za svaki DE je window manager koji je zapravo osnova svakog DE-a. Kada skontash kako Arch funkcionishe imacesh sistem koji jedino ti, nepazhnjom, mozhesh da s**besh. Postoji i AUR (arch user repository) koji ne razvija tim koji razvija Arch, vec je `comunity driven`, pa Arch-ov package manager nece raditi sa AUR-om, vec mora da se instalira neki `AUR helper`. Arch ima jako dobar wiki, pa je reshenje za vecinu problema daleko par klikova. Package manager - pacman.

Gento je jedina (od navedenih) distribucija koja je `source based`. Prednost je shto je kompletan sistem konfigurisan u potpunosti kako to korisnik zheli. Mana je to shto trazhi znanje i vreme (postoji mozhda i najbolja dokumentacija u linux svetu koja ce ti pomoci, sve shto sam napisao za Arch wiki vazhi i ovde). Kao i kod Arch linuxa nishta se ne podrazumeva. Koristi se package manager - portage za koji mnogi kazhu da je najbolji (chitaj: najmocniji).

*BSD zapravo nije Linux. Iako je i jedno i drugo za sonovu imalo Unix, postoje razlike. *BSD je generalno stabilniji, ali ima manje aplikacija. Noviji hardware ce pre dobiti podrshku za Linux nego za *BSD. S druge strane sav Linux software je moguce instalirati u *BSD okruzhenju pomocu `Linux compatibility packa`, a time se praktichno instalira pola Linuxa.

Slackware ti ne bih preporuchio jer cesh, ukoliko se opredelish za njega, morati sam da sredjujesh `dependancies`. To je ujedno i razlog zbog koga sam i odustao od korishcenja Slackware-a.

Od grafichkih okruzhenja sam probao XFCE, LXDE, KDE, GNOME3, Unity, Cinnamon, Fluxbox, Openbox i i3.

KDE je okruzhenje slichnom onom pod Windows 7. Sadrzhi gomilu aplikacija, pa je malo dodatnih potrebno. Spada u DE kategoriju. Najzahtevniji, ~300MB

Cinnamon/MATE su DE koji su zapravo `fork` Gnome3, odnosno Gnome2 respektivno. I jedan i drugi liche na Windows 7 desktop okruzhenje, ali Cinnamon ima vishe shminke. Za razliku od KDE-a ovde radi `w$

XFCE je manje zahtevan od KDE-a,. Po defaultu izgleda kao OSX, sa onim dock-ovima i animacijama. Zauzece ~70MB.

LXDE je najmanje zahtevan DE, ali je josh uvek DE. Zauzece ~35MB.

Openbox/Fluxbox spadaju u window manager-e. Ne dolaze sa gomilom aplikacija i efektima, vec su najprostiji moguci window manageri. Oba su zasnovani na Blackbox-u. Razlika je u tome shto fluxbox ima default-nu konfiguraciju, koja mozhe da se koristi, dok cesh Openbox morati da konfigurishesh.

i3 spada u takozvane `tiling window managere`. To nije za nekoga ko je tek pocheo da se `igra`, ali ima zauzece od ~3MB.

Da zakljuchim:
Za server - CentOS jer je zasnovan na Redhat-u.
Za sve ostalo - Arch.

Napomena: Trudi se da koristish konzolu.
bstaletic Zaboravio sam fedoru 23.04.2014. 13:02 #550800

Fedora je zamishljena kao distribucija koju redhat koristi za testiranje novog softwarea. Po meni previshe ne stabilna (mnogi ce reci da greshim). Kao package manager koristi yum. I ako te ne mrzi isprobaj.

Zapravo, ako te ne mrzi probaj sve shto smo svi na gomilu naveli.

Offtopic:
Ljudi, pocheo sam da pishem kao Wlada iSky, kad krenu sam kilometarskim esejima... Upomoc! :)

If wants and needs divide me
Then I might as well be gone...

imarkovic Re: .... 23.04.2014. 20:24 #550834

Hm, mene nesto i nije odusevio XFCE koliko Gnome2(a moze i 3), pojma nemam zasto, nekako mi XFCE nije kompletan, losiji mi je interface.. nije bas tako lako namestiti GUI da radi stabilno i glatko.

@bsataletic, lepo objasnjeno, slozio bih se sa tobom vezano za sve distribucije koje sam i sam probao, mozda ne bas svaku do detalja, i ne ove tiny, ali ispravio bih te za servere.
U zavisnosti od toga sta je potreba, Arch manje-vise, ali uglavnom su najbolji RedHat, Ubuntu server, CentOS, ima ih jos, ali ovi su uzi izbor. Koliko se secam, Gentoo je nastao od RedHat-a, tj. njegov nacin kompajliranja i svega ostalog je iskopiran od RedHat-a, s tim sto je besplatan u odnosu na ovaj.

:: Kome fali Gnome 2 moze da koristi XFCE.Nadam se da smo davno shvatili da je Linux samo kernel sve drugo je pakovanje. Svaka distribucija se prepakuje da igleda i ima GUI koji hoces....lepota porok
:: http://valid.canardpc.com/7wegi
bstaletic @imarkovic 24.04.2014. 00:43 #550850

Pa ja sam i reko za server CentOS. Za njega znam da je zasnovan na Redhat distribuciji, pa mi je to bio glavni razlog za ovakvu preporuku. Da li si siguran da je Gentoo zasnovan na Redhat-ovom kodu? U svakom sluchaju source based, Arch i Slacware nikada ne bih na server instalirao jer trazhe mnogo angazhovanja (vremena), iako sam odushevljen Arch linuxom.

If wants and needs divide me
Then I might as well be gone...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647120.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs