Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Nalepnica sa hologramom za Win XP - da li je taj računar `legalan`
STRANA 1 OD 1
arogan Nalepnica sa hologramom za Win XP - da li je taj računar `legalan` 26.01.2014. 09:44 T56468

status: user
broj poruka: 538
Dobio sma na poklon firmiran računar sa nalepnicom sa hologramom na kojoj je napisan Product Key za Windows XP Professional.
Da li mi nalepnica automatski znači da je bilo koji Windows XP Professional na ovom računaru legalan?
Da li postoji mogućnost da na taj računar instaliram `svoj Windows XP` (imam imidž sa svim besplatnim i dozvoljenim programima što znatno skraćuje kompletnu instalaciju računara), a pošto sa tog instalacionog CD-a ne prihvata Product Key sa nalepnice već onog na CD-u, kada se Windows već podigne da prepravim product Number Key na onaj sa nalepnice).
To sam pokušao sa CD-a Hiren`s Boot (XP-Key-Reader), ali javlja poruku da serijski broj (sa nalepnice) ne može biti probnađen pronađen.
Primetio sam da se originalni Product Key čita iz nekog fajla koji je na C:\WINDOWS.
Koji je to fajl i da li eventualno mogu da ga editujem i tu izmenim Product Key, ili na bilo koji drugi način.

Pozz!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vodos Jeste legalan ! 26.01.2014. 09:51 #538817

broj poruka: 864
Pitanje ti je na mestu, ali...
Mogucnost da ce neko da ti proverava product key za komp gde je vec placena licenca prakticno ne postoji.
Uz komp, kada je kupljen, prodata je i licenca.
E sada, uvek postoji neki Ilija Cvorovic koji bi to da tumaci drugacije...

P.S. Kao sto znas, nalepnica win XP-a je tako napravljena da kada bi pokusao da je premestas sa kucista na kuciste, ona bi se raspala...

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: Vodos 26.01.2014. 10:08 #538819

I ja tako mislim za nalepnicu, a suguran sam da taj kućni računar niko i neće da proverava. Za firme je već drugo ali to me ne zanima.
Ali, ipak volieo bih da mi Product Key odgovara onom sa nalepnice pa da li mogu na ga izmenim, pa da se aktiviram do marta pa da skinem poslednje `zakrpe` do marta (pre prestanka podrške)?
Pozzz

saladin google 26.01.2014. 10:48 #538824

broj poruka: 229

ima program koj omogucava zamenu key-a u windovsu winkey finder 1.73 v mozes sa njim zameniti key.. ali ima problem windows koji9 je instaliran mora biti istiog tipa kao i onaj sa nalepnice (ako na nalepnici pise oem skini oem verziju i key ce raditi taj sa nalepnice ako je retail treba ti retail verzija ..)

a da za drugi deo nije legalan u tumacenju nasih poreznika treba da posedujes racun gde je navedeno da je placen porez ili da je sistem kupljen sa racunarom... stiker ne racunaju...
VMARC Nije legalan 26.01.2014. 10:51 #538825

broj poruka: 9425
Iz prostog razloga, jer taj WinXP moze biti vlasnistvu neke firme koja je kupila tu licencu za masu svojih racunara.
Ima nacina da ti iz PU provere serijski broj i to cine.
Ako hoces da ponovo instaliras XP sa nalepnice, pogledaj njegovu oznaku, ona stoji bocno od serijskog broja na nalepnici u formatu npr. X08-73061. Skini tu verziju sa neta, ona sadrzi taj serijski broj. Kada zavrsis instalaciju, moras ga aktivirati. Ako ne bude hteo da se aktivira, mozes iskoristiti WAT Remover i dalje ce ti biti `legalan` tj. aktiviran. Kada to sve odradis, napravi image u ghostu da ne bi vise morao da ga aktiviras.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

MACHINE U principu 26.01.2014. 11:03 #538829

broj poruka: 5708
ono sto PU gleda jeste da li ti imas fakturu za taj racunar na kojoj ce stajati da je uz njega kupljen i WinXP OEM. Ako nemas racun, sa teorijskog stanovista BSA, to nije legalno. U praksi bi svaki PC koji na sebi ima nalepnicu, bez obzira da li instalirani Win ima taj serijski u sebi, bio `legalan`. Najbitnije je da verzija sa nelepnice odgovara onoj koja je instalirana, a da li je ona crackovana i slicno, manje je bitno....sve to u senci cinjenice da nemas fakturu ni za komp ni za windows

`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer

VMARC Sto se tice imanja fakture... 26.01.2014. 11:24 #538831

Tu ih svako moze dobiti na sudu, jer NIJE obavezno da se ima faktura za OEM licencu.
Da li, kada npr. kupujete laptop ili brand racunar za firmu, koji na sebi ima OEM licencu, imate na fakturi i drugu stavku zvanu Windows OEM? Naravno da nemate.
Dakle, ako je slovo zakona isto za sve, onda ili HP, Toshiba i ostali proizvodjaci moraju fakturisati svoj OEM sofware kao i Zika komp doo iz Male Krsne, kao drugu stavku na fakturi ili se sama OEM klasa proizvoda podrazumeva kao proizvod koji dolazi uz racunar, tj ugraduje se u njega i kao takav cini SKLOP ciji je sastav regulisan radnim nalogom, odnosno specifikacijom proizvoda u opisu proizvodjaca... To sto nasa PU tj. njeni inspektori nemaju veze sa tim sta rade, sudovi (donekle) imaju, tako da ako dodje do toga sud ce uvek presuditi u korist firme koja ima OEM software. Sa fakturom ili bez....

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

Vodos Svi smo u pravu... 26.01.2014. 13:59 #538857

broj poruka: 864
Legalan je software na tom kompu, jer to je komp koji je proizveden sa tim software-om kao sklop. Ne postoji nikakav BSA koji moze da ospori legalnost ni na kakvom sudu.
Racunar kao takav, je sklop kao takav, i legalan je kao takav, i bice uvek legalan kao takav.
PU se moze podvaliti fake priznanica da je komp kupljen od Pere Perica, iz iste te Male Krsne, i daje odlukom direktora firme proglasen kao sredstvo za rad...
Ende.

P.S. Po zvanicnoj statistici i objavljenim podacima, troskovi za plate,gorivo,struju, vodu, sapune, kisele vode, ferry-ja za pranje soljica za kafu te iste BSA, su veci od IKAKVOG prihoda koji oni ostvaruju svojim, nazovi, `radom`...

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Nazalost nije legalan 26.01.2014. 14:14 #538858

MS prodaje Win sa pravom 3 aktivacije, tj. 3 drasticne promene hardvera.
U teoriji, mozes kupiti OS, nalepiti nalepnicu na kuciste i potom menjati sav hardware unutra, sto prestaje biti racunar za koji je OS kupljen. Zbog toga se po instalacji mora portositi i aktivacija. Ako se potrose 3 aktivacije, taj OS se vise ne podrazumeva za validnim. Zato se mora sloziti serijski broj.
Naravno, moze se zvati MS tehnicka podrska i zamoliti za cetvrtu ili petu aktivaciju, ali to je vec neka druga prica i nema veze sa ovim sistemom licenciranja.
Dakle OS je licenciran ukoliko ima nalepnicu koja se slaze sa serijskim brojem uredjaja, a ukoliko je rec o OEM softveru, ne mora se posedovati bilo kakav dokaz o kupovini, jer se on podrazumeva da je ugradjen u racunar i takav software moze kupiti samo proizvodjac hardvera a ne moze se prodati krajnjem kupcu kao posebna stavka na racunu.

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

savatije win OEM 26.01.2014. 15:18 #538866

broj poruka: 1121
oem pripada proizvodjacu racunara, nikakve gluposti sa kupcrm , firmom etc, etc....ti imas legalan xp, pri prvoj registraciji kod MS-a tvoj je SN - XP-a vezan za pojedine ID hardvera, i ako on nije menjann neces imati problema pri registraciji bilo kog XP professional os-a , s tim da pre registracije promenis product-key * sto ti se uvek nudi kao opcija u aktivaciji. Ako si ipak menjao delove hardvera, slobodno pozovi MS Srbija, i aktiviraj ga telefonski uz napomenu da je doslo do promene hardvera. Ali alo si licencni broj samo prepisao sa tudjeg stikera, shvati da je tvoj caller ID ostao zabelelezen kod njih, kao i da ako postoji aktivna radna kopija tog OS-a, moze biti problema... za oem-nema limita u broju aktivacija- to su izjave onih koji se ne bave legalnim OS-ovima... licno kuc imam legalnu 7-micu, koju sam zarad svojih testiranja hardvera, obarao vise od 5 puta i nikada nisam imao problem sa aktivacijom...

DELL INSPIRON 17R N7110

VMARC Evo ja se bavim racunarima citavog zivota 26.01.2014. 15:29 #538868

I odgovorno ti tvrdim da Windows XP OEM ima 3 aktivacije
(Nisam jednom zvao MS Srbija za dodatno aktiviranje)

Ovo se naravno ne odnosi na image aktiviranog sistema.

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

savatije Re: Evo ja se bavim racunarima citavog zivota 26.01.2014. 15:41 #538871

aktivacijama se bavim jos od pojave win2K...jos imam u firmi starih Dell-ova gx240 sa licenciranim win2KOS-ovima, neki su od perioda 2002-ge ruseni i vise od 6-7 puta,...nikada problem ako nema zamene krucijalnog hardvera, i da dodam, verzija instalacije ( sto neko rece onaj broj pored ( x-xxxx-xx) nema blage veze sa aktivacijom jer sam od prvih pojava XP-a na poslu sa SP 1 , sasvim normalno reinstalirao i aktivirao iste masine sa tudjim instalacijama oem-a sa SP2 samo unosenjem SN-a sa stikera... u krajnjo jiniji-pozovi MS Srbija - -nece te pojesti...
DELL INSPIRON 17R N7110

:: I odgovorno ti tvrdim da Windows XP OEM ima 3 aktivacij
:: (Nisam jednom zvao MS Srbija za dodatno aktiviranje
::
:: Ovo se naravno ne odnosi na image aktiviranog sistema
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: with Retina displa
:: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: Turbo Boost up to 3.1GH
:: 8GB 1600MHz memor
:: 128GB flash storag
:: Intel HD Graphics 400
VMARC Brate, u pravu si 26.01.2014. 15:45 #538872

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

savatije Re: Brate, u pravu si 26.01.2014. 15:51 #538873

nema ljutis

DELL INSPIRON 17R N7110

:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: with Retina displa
:: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: Turbo Boost up to 3.1GH
:: 8GB 1600MHz memor
:: 128GB flash storag
:: Intel HD Graphics 400
fandjo80 Re 26.01.2014. 18:35 #538886

broj poruka: 80
Veruj Ima veze verzija instalacije. Instalirao sam Windows Xp sa mog cd-a koji je x13-....., na masinu koja ima na nalepnici oznaku x11-..... I sve se normalno instalira ali izbaci da treba aktivacija.
Kada probas preko neta nece a telefonskim putem ne izbacuje onih 9 polja sa brojevima za aktivaciju.
Kada sam zvao Microsoft objasnili mi da ne može taj cd nego mora taj sa istom oznakom. (neki se gadjaju tipa x15 moze na x13 ili tako nesto).
I na kraju posto nisam nasao instalirao sam divljaka :-)
arogan Re: savatije 26.01.2014. 20:29 #538905

`i ako on nije menjann neces imati problema pri registraciji bilo kog XP professional os-a , s tim da pre registracije promenis product-key * sto ti se uvek nudi kao opcija u aktivaciji`

Da li to znači da ja mogu da podignem bilo koji Win XP Professional i kad sam na Net-u da idem na aktivaciju, a onda da ukucam broj sa nalepnice i da mi ga prihvati? Ponavljam, nije hteo da mi prihvati promenu Product Key-a preko Hirens Boot-a.

arogan Re: VMARC 26.01.2014. 20:34 #538906

Nisam uspeo da nađem odakle da skinem verziju X11-45371.
Može link na mejl?

codeus ... 26.01.2014. 21:05 #538909

broj poruka: 4054

arogane sta si se uhvatio za nalepnicu .. pa to je kucni komp, gazi hdd formatom i stavi OS po zelji ..samo lazes sebe da ti je legalan komp

arogan Re: codeus 26.01.2014. 21:15 #538913

Pa, kad već imam nalepnicu ..., što da ne?
Kad moram legalno na poslu, neka imam jedan `legalan` računar u kući, pa još da stavim Libre Office 4.1, dakle najviše zbog kompatibilnosti kuća-pos(a)o pos(a)o-kuća - imam često potebu da kući radim na DOC fajlovima sa posla ....
markozutic re 27.01.2014. 00:40 #538934

broj poruka: 1463
jee oko čega se vi zamlaćujete ljudi moji.

arogan, čoveče, da li si svestan da ćeš morati da se dobro iscimaš da bi aktivirao taj kod sa kućišta a da se može desiti da ti opet neće raditi kako si zamislio, uopšte ti nije neophodan licenciran win kod kuće, pokloniću ti ja studentski key za win xp pro što sam dobio preko fakulteta, ako ti je baš zapelo za original, da sam na tvom mestu sastrugao bih tu nalepnicu sa kućišta i instalirao ghost taj što imaš na cedeu i teraj miško.

elem, ta nalepnica nije dokaz ničega, nego samo `brzi pregled` inspektorima da li je mašina legalna ili nije, prava legalnost se utvrdjuje na samom računaru i računima / ugovorima koje imaš za date serijske kodove, znači kod U računaru i kod na papirima se mora poklapati, a sve ostalo je zamlaćivanje :)

Asus K53SV
Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo)
HM65
8GB DDR3 1333MHz
500GB 5200rpm
15.6 LED HD (1366x768)
GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD3000
N1030 WiFi+BT3.0
Altec Lansing® stereo speakers
W7Pro

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647119.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs