Sinoc je kuler na kompjuteru odjednom poceo da radi kao kada igram igre leti na 40 stepeni. Pogledam ja u task manageru pod processes koliki je cpu usage a tamo se neprestano menjaju brojke izmedju 70%-90% (System idle process). Nista nisam uspeo da nadjem sa Malwarebytes, SUPERAntiSpyware i Avastom. Sutra cu da oborim sistem ako nema drugog resenja iako je proslo oko nedelju dana kako sam instalirao win.
Cek, koji vent mislis da se cuje? Cpu, grafika ili napajanje? I koji je procesor i koji kuler za njega? Verovatno neki zahtevan proces radi u pozadini. Pogledaj task menadzer. Ako nije virus, mozda si instalirao neki neodradjen program.
Hvala na brzom odgovoru. Nasao sam na microsoft-ovom forumu da je potrebno izbrisati C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Local\ fajlove koji imaju Font u nazivu i resetovati komp. Meni se ti fajlovi posle resetovanja ponovo pojave. Potrebno je i u task menadzeru obrisati presentationfontcache.exe ali ja nisam uspeo da nadjem taj exe.
70% i 90% za (System idle process). je ok, dakle tebi nesto radi i trosi malih 30 ili 10% cpu resursa. (uglavnom je to neko skeniranje koje je ostavljeno automatski da radi, anti virus i slicno, defragmetacija...)
Znas i sam idle sta znac.
Pogledaj kad to krene da se desava koji je drugi proces na listi koji je to proces sa 30 ili 10% zauzeca pa javi.
@alrad Nisam ocekivao da ce biti jos poruka pa sam odlucio reinstaliram win. @Dex Nije samo System idle process bio na 90% nego je i kuler na procesoru postajao bucan ~minut posle ulaska u win kao kada leti igram neku zahtevnu igru. Sve sam uspeo da sredim posle reinstalacije iako se ponovo pojavila poruka Error code: 0x80070017 zbog loseg diska.
Pokreni task manager/performance/resource monitor i tu vidi sta ti aka CPU. Meni aka net service svchost 80% non stop dog ga ne ubijem i onda je ok do sledeceg restarta win7.
Iskreno ne znam gde je problem, mozda update win ili ko zna sta...Ja ga disable i to je to, mrzi me da se bakcem i trazim resenje. ko ga ebe, dok radi - radi, kad crkne reinstal i caos :D
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
System Idle Process - zapravo nije pravi proces nego, kao sto pise `Idle`, je neiskoriscen deo procesora koji moze da se iskoristi za procese.
Ko mi ne veruje i mrzi ga da proveri na netu neka uradi test.
Otvorite Task Menager i pogledajte trenutno stanje System Idle Procces u procentima i tim brojem oduzmite od broja 100. Sad pogledajte trenutno zauzece procesora i videcete da je broj isti.
Druga stvar, SVCHost je laicki receno skup procesa. Moze biti vise SVCHostova. Ti procesi su direktno vezani za rad racunara. U vecini slucajeva oni se ukljucuju i gase kao servisi.
Na Toncinoj slici primecujem da je jedan svchost dostigao vecu kolicinu zauzeca RAMa te predpostavljam da je jedan od servisa kriv za to. Na W8 i W10 u Task menageru vec sam lako mozes da utvrdis koji je servis u pitanju, ali posto je ovde u pitanju W7, mora da se koristi neka zamena za Task Menager. Predlazem Process Explorer.
Kad otvoris Process Explorer, postavi misa iznad tog svchost procesa i videces spisak servisa koji su u njemu. Jedan od njih je kriv.
Elem tek sam sad skapirao sta je Gilopile rekao i slazem se sa njegovim metodom da preciznije pokazuje koji servis zeza. Obelezis onaj svchost koji zeza (ili sve njih ako ne znas koji je) i dole poredjas po zauzecu procesa.
i5 2320 3.0MHz Gigabyte GA-Z77M-D3H DDR3 8 GB Kingston Xyper 1600 Powrecolor R9 270 TuboDuo Cooler Master 332 Elite Logitech X-230 Philips 22` LC Power 650W Green Power V2.3
:: Kad otvoris Process Explorer, postavi misa iznad tog svchost procesa i videces spisak servisa koji su u njemu. Jedan od njih je kriv
Skinuo sam program i ugasio `svchost` i izgleda da je sve OK sada,mada ono `System Idle` i dalje pokazuje veliku cifru,jel to treba da bude tako ? :)
Medjutim opet je zakucao,ali sam nasao sam i neki `engine` koji je bio instaliran par dana pred N.godinu i njega izbrisao i sada sve je OK skroz nadam se :)
Procitaj ponovo za System Idle Process. Ja laickije nisam mogao da objasnim al ajd ponovo. SIP je slobodan deo procesora i treba da bude 100%, kad se neki program ukljuci on uzima zauzece od SIP. Ako je SIP 0% onda je nesto jako povuklo procesor.
:: :: Skinuo sam program i ugasio `svchost` i izgleda da je sve OK sada,mada ono `System Idle` i dalje pokazuje veliku cifru,jel to treba da bude tako ? : ::
:::: System Idle Process - zapravo nije pravi proces nego, kao sto pise `Idle`, je neiskoriscen deo procesora koji moze da se iskoristi za procese.
Onaj fail `engine` je bio problem na kraju mislim samo,ostao u PC od ne znam koje instalacije necega,igre neke najverovatnije
Hvala na pomoci i onom tekstu
i5 2320 3.0MHz Gigabyte GA-Z77M-D3H DDR3 8 GB Kingston Xyper 1600 Powrecolor R9 270 TuboDuo Cooler Master 332 Elite Logitech X-230 Philips 22` LC Power 650W Green Power V2.3
:: Procitaj ponovo za System Idle Process. Ja laickije nisam mogao da objasnim al ajd ponovo. SIP je slobodan deo procesora i treba da bude 100%, kad se neki program ukljuci on uzima zauzece od SIP. Ako je SIP 0% onda je nesto jako povuklo procesor :: :: svchost si ugasio na kill sada i nikad vise. Zasto, zato sto si mogao da ubijes komp tako :: Procitaj ovo molim te http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/what-is-svchostexe-and-why-is-it-running :: :: :: :: :: Skinuo sam program i ugasio `svchost` i izgleda da je sve OK sada,mada ono `System Idle` i dalje pokazuje veliku cifru,jel to treba da bude tako ? : :: :: :: :: :::: System Idle Process - zapravo nije pravi proces nego, kao sto pise `Idle`, je neiskoriscen deo procesora koji moze da se iskoristi za procese.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647111. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.