Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Win 7 ili Win 8 ili ništa
STRANA 1 OD 2  
jovancic Win 7 ili Win 8 ili ništa 13.01.2013. 22:24 T51282

status: user
broj poruka: 226
Srećna Nova godina! Pozdrav svima!

Imam konfiguraciju: MB M2N Asus. AMD Athlon 64 x2 5000+. GeForce 8600GT. LG W2241S. XP64 + SP2. Printer hp Laser P2015d i CP 1025. Scanjet hp 4470C. Primena: obrada teksta i priprema za štampu, internet.
PITANJE:

Da li mi preporučujete prelaz na Win 7 ili Win 8, odnosno, da li, i koji Win, podržava ovaj H/W koji imam.

Molim za savet iskusnijih od mene po ovim pitanjima i unapred hvala!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Satyr za ovu konfu 13.01.2013. 22:33 #468115

xp...

al ako bi nešto od ta 2, onda win 8, jer brže učitava i nekako je čistiji pri radu :D

budrak re 13.01.2013. 22:33 #468116

broj poruka: 250

Najvaznije nam nisi rekao...koliko imas RAM memorije...?
Ako imas 4 gb radice dobro i win 7 i win 8...64 bitni...slobodno instaliraj...ja bih win 7 64 bit...pozdrav.
Zdebeli 13.01.2013. 22:35 #468117

broj poruka: 1383
Nisi napisao koliko imas Ram-a sto je izuzetno bitna stavka. Zasto bi uopste prelazio, da bi bio u toku?
Moj predlog je da ostanes na Xp-u.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jovancic Memorija - zaboravih 13.01.2013. 22:36 #468118

4 MB

tortojed Nisam sreo konfiguraciju koja bi bila manje podobna za XP 64bit. 13.01.2013. 22:36 #468119

broj poruka: 10999
Bas nikakvog, ali N.I.K.A.K.V.O.G. smisla nema za doticnu konfu i za pomenutu svrhu (office, stampanje, Internet) koristiti 64bit verziju XP-a. Ne da ova sama po sebi ne valja - dobar je XP 64bit. Radi se o tome da on podrzava mnogo manje hardvera od 32bit-ne varijante (``device drivers` base`` je mnogo siromasnija). Osim toga, majkro$hit nikada nije izdao SP3 za 64bit, i mnoge ``zakrpe`` su za ovu varijantu XP-a jednostavno - izostale.

Savetujem da predjes na 32Bit XP. Sedmica ti nije neophodna, utoliko manje (mnooogo manje) osmica..

imarkovic Re: Nisam sreo konfiguraciju koja bi bila manje podobna za XP 64bit. 13.01.2013. 22:45 #468121

broj poruka: 19008
torto, nisi informisan kako treba, xp x64 nije isti kao x86, tj. x64 je ostao kao derivat win2003 servera, samim tim nisu isti service pack-ovi tih verzija, od x64-ke SP2 je poslednji i u potpunosti kompletan kao i SP3 od x86 verzije, jednostavno SP2 za x64 verziju je izasao mnogo kasnije nego SP3 za x86, te nije ni bilo potrebe za SP3 na ovoj verziji, vec SP2 fakticki sadrzi sve sto i SP3, sto znaci da SP3 nije ni bio potreban x64 ediciji, kunem se u taj sistem jer je stabilan kao stena, bolji je od x86 SP3, ali tacno je da mu je lista kompatibilnosti dosta kraca nego za x86.

:: Bas nikakvog, ali N.I.K.A.K.V.O.G. smisla nema za doticnu konfu i za pomenutu svrhu (office, stampanje, Internet) koristiti 64bit verziju XP-a. Ne da ova sama po sebi ne valja - dobar je XP 64bit. Radi se o tome da on podrzava mnogo manje hardvera od 32bit-ne varijante (``device drivers` base`` je mnogo siromasnija). Osim toga, majkro$hit nikada nije izdao SP3 za 64bit, i mnoge ``zakrpe`` su za ovu varijantu XP-a jednostavno - izostale
::
:: Savetujem da predjes na 32Bit XP. Sedmica ti nije neophodna, utoliko manje (mnooogo manje) osmica.
oreshac re 13.01.2013. 22:50 #468123

broj poruka: 485
Najbolje da stavis winXP 32 bita jer imas najvise programa i najoptimalnije drajvere za stampace i skenere.

Radice ti win7 dosta dobro na toj konfiguraciji ali su problem drajveri za stampace, jer za starije stampace koji su stari nekoliko godina ( kada je aktivan bio winXP) neces naci drajvere pa ih neces moci koristiti.

Moja ala: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1763839

imarkovic Re: re 13.01.2013. 22:54 #468125

ukucao sam sad na google svaku stavku, ima drajvera za XP x64 za plocu i za sve ove navedene uredjaje, nije problem.

:: Najbolje da stavis winXP 32 bita jer imas najvise programa i najoptimalnije drajvere za stampace i skenere
:: Radice ti win7 dosta dobro na toj konfiguraciji ali su problem drajveri za stampace, jer za starije stampace koji su stari nekoliko godina ( kada je aktivan bio winXP) neces naci drajvere pa ih neces moci koristiti
:: Moja ala: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=176383
jovancic Re: Tortojed, IMarkovic, ... 13.01.2013. 23:03 #468131

U pravu ste obojica. Žena i ja imamo identične konfiguracuje i za celo vreme, ni jedan nije poplavio ili `puko`! Uslovno, zezao me IE 7, jer neke sajtove je brljavio, pa sam prešao na IE8 - taj mi se nekako tegli - (ružna moć navike moje i okoline), koristim i Fox, ali mi kod njega nešto smeta!? Nemam informacije kakav je IE9 ili, možda IE10, te sam zbog toga razmišljao da modernizujem OS. Brine me i mreža: sinovljev treći PC je laptop hp 500 i čisto sumnjam da bi na njega mogao da podignem Win 7 ili 8 a mreža nam je neophodna. Sve liči da će XP još da služi ... a dokle će, ne zna se!

Hvala svima na pomoći!

imarkovic Re: Re: Tortojed, IMarkovic, ... 13.01.2013. 23:20 #468138

nesto je trulo u drzavi Danskoj.. ako si pored fenomenalnog ff-xa cak i pogledao IE(nebitna verzija), ja ti se divim do imbecilnosti:) pitam se na sta li je taj FF licio kad si zadovoljan bagovitim, sporim, uzasnim, smarajucim internet explorerom.. ako je to glavni razlog prelaska na noviji OS(WTF), onda te kumim i molim da ne cinis to, vec instaliraj poslednji FF, stabilnu verziju, ne beta i garantujem ti da ces biti zadovoljan!

:: U pravu ste obojica. Žena i ja imamo identične konfiguracuje i za celo vreme, ni jedan nije poplavio ili `puko`! Uslovno, zezao me IE 7, jer neke sajtove je brljavio, pa sam prešao na IE8 - taj mi se nekako tegli - (ružna moć navike moje i okoline), koristim i Fox, ali mi kod njega nešto smeta!? Nemam informacije kakav je IE9 ili, možda IE10, te sam zbog toga razmišljao da modernizujem OS. Brine me i mreža: sinovljev treći PC je laptop hp 500 i čisto sumnjam da bi na njega mogao da podignem Win 7 ili 8 a mreža nam je neophodna. Sve liči da će XP još da služi ... a dokle će, ne zna se
:: Hvala svima na pomoći
tortojed `` Sve liči da će XP još da služi ... a dokle će, ne zna se!`` 13.01.2013. 23:31 #468141

broj poruka: 10999
Nije da se ne zna - zna se. Sluzice dok sluzi i hardverska podloga. Kad budes hteo da menjas zeni ime, menjaj...celu zenu (Radovan Treci)...

Zdebeli Re: Re: Tortojed, IMarkovic, ... 13.01.2013. 23:36 #468142

Nije valjda da si samo zbog browser-a hteo da menjas win i to ni manje ni vise nego IE?!

:: U pravu ste obojica. Žena i ja imamo identične konfiguracuje i za celo vreme, ni jedan nije poplavio ili `puko`! Uslovno, zezao me IE 7, jer neke sajtove je brljavio, pa sam prešao na IE8 - taj mi se nekako tegli - (ružna moć navike moje i okoline), koristim i Fox, ali mi kod njega nešto smeta!? Nemam informacije kakav je IE9 ili, možda IE10, te sam zbog toga razmišljao da modernizujem OS. Brine me i mreža: sinovljev treći PC je laptop hp 500 i čisto sumnjam da bi na njega mogao da podignem Win 7 ili 8 a mreža nam je neophodna. Sve liči da će XP još da služi ... a dokle će, ne zna se
jovancic Re: Re: Re: Tortojed, IMarkovic, ... 13.01.2013. 23:49 #468151

Navika je jedna muka, a odvika dve! Na nesreću, koristimo svi jako dugo IE, ja bi još i prešao na FF, ali, .... kućni savet me preglasa, jer, navika je jedna muka, a odvika dve. Staru ragu je, ponekad, teško naučiti na nešto novo, jer nam je disk full, te da bi nešto zapamtili, nešto moramo da zaboravimo. Često kažem: `da sam 10 minuta mlađi...` U jednoj ustanovi u Bgd još stoji IBM PC (nije ni XT) sa dve kutije (u jednoj hard disk od 40 MB - veličine kutije za cipele), u drugoj ostala creva, monitor zeleni od 14` bez grafike. Kažu da je još u radnom stanju!!!! Na njemu sam učio sebe i druge šta je računar. U mojim godinama više nema potrebe za žurbom, al` me sporost nekad malo nervira. Na mlađima svet ostaje!!!

:: nesto je trulo u drzavi Danskoj.. ako si pored fenomenalnog ff-xa cak i pogledao IE(nebitna verzija), ja ti se divim do imbecilnosti:) pitam se na sta li je taj FF licio kad si zadovoljan bagovitim, sporim, uzasnim, smarajucim internet explorerom.. ako je to glavni razlog prelaska na noviji OS(WTF), onda te kumim i molim da ne cinis to, vec instaliraj poslednji FF, stabilnu verziju, ne beta i garantujem ti da ces biti zadovoljan
:: :: U pravu ste obojica. Žena i ja imamo identične konfiguracuje i za celo vreme, ni jedan nije poplavio ili `puko`! Uslovno, zezao me IE 7, jer neke sajtove je brljavio, pa sam prešao na IE8 - taj mi se nekako tegli - (ružna moć navike moje i okoline), koristim i Fox, ali mi kod njega nešto smeta!? Nemam informacije kakav je IE9 ili, možda IE10, te sam zbog toga razmišljao da modernizujem OS. Brine me i mreža: sinovljev treći PC je laptop hp 500 i čisto sumnjam da bi na njega mogao da podignem Win 7 ili 8 a mreža nam je neophodna. Sve liči da će XP još da služi ... a dokle će, ne zna se
:: ::
:: :: Hvala svima na pomoći
jovancic Re: `` Sve liči da će XP još da služi ... a dokle će, ne zna se!`` 13.01.2013. 23:52 #468152

Ima nešto u citiranom :-(

:: Nije da se ne zna - zna se. Sluzice dok sluzi i hardverska podloga. Kad budes hteo da menjas zeni ime, menjaj...celu zenu (Radovan Treci)..
JovanZ re 14.01.2013. 00:03 #468155

broj poruka: 3008
ma koliko imao godina nije previse da batalis IE. Kada sam moje roditelje (cale je prebacio 60) uspeo da naviknem da koriste ff i kada su videli koliko lepse net izgleda sa adblockom vise im ni ne pada na pamet da pokrenu ie.
Daj LJisici jos jednu sansu ili chrome-u :)
Zdebeli 14.01.2013. 00:14 #468158

Pa nema tu nekih drasticnih razlika, adresa je u svim browser-ima na istom mestu, search takodje, svi imaju tabove... Razlikuju se samo neke sitnice.
Ako mislis da ce im navikavanje na novi browser tesko pasti, sta mislis kako ce onda uticati novi win. Win7 ima toliko kretenskih stvari da ces i ti poludeti a kamoli oni, ja bih ostao na Xp-u da mi nije trebao Win7 zbog ram-a!

Daum Re: Re: Tortojed, IMarkovic, ... 14.01.2013. 02:03 #468168

broj poruka: 12796
Koristiš najgori mogući browser na svetu: najsporiji, sa najviše sigurnosnih rupa. Uzmi Chrome ili Firefox ko čovek...

Što se tiče OS-a ne bih ti preporučio da se unazadjuješ sa XP-om. Jeste da imaš drivere za njega ali isto tako je vrlo mator i daleko manje optimizovan od Win7 ili Win8.

Moja preporuka je da probaš Win8 i vidiš jel imaš sve drivere, u suprotnom Win7 x64.

gliga79 Win 7 ili Win 8 ili ništa 14.01.2013. 02:44 #468173

broj poruka: 4641
Koristiti XP pored W7 je ludilo. W7 je bar duplo bolji OS i podrzaa sve drajvere.
W8 sam probao ali mi smetaju neke stvari, sto ne znaci da ne valja.
Sto se tice browsera zna se sta se koristi, Chrome ili Mozila.

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w

VMARC Imao sam identicnu masinu 14.01.2013. 02:49 #468174

broj poruka: 9425
Samo sa 9600GT.
Biraj 7-8-9... Sve leti, ne brini.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro A1150
2GB/120GB/ATI X1600/10.6.8
Dell U2312HM

jovancic Re: Win 7 ili Win 8 ili ništa 14.01.2013. 08:51 #468189

Gliga lepo kaže: `...što ne znači da ne valja`. Na primer: u IE imam gomilu favorita podeljenih u grupe. prelaskom iz jedne grupe u drugu, prva se zatvara a druga otvara. Kod FF sve ostaju otvorene i `to mi smeta` Možda se to negde može podesiti, ali ja to podešavanje nisam našao i to mi smeta!!! U pravu ste svi za IE, međutim,...još me nije izdao. Ne volim da eksperimentišem na mašini punoj podataka, a penzija mi ne dozvoljava da kupim novi hard za probu, ili da svaki čas pravim image diska. Ipak, videćemo - što kaže slepac!

:: Koristiti XP pored W7 je ludilo. W7 je bar duplo bolji OS i podrzaa sve drajvere
:: W8 sam probao ali mi smetaju neke stvari, sto ne znaci da ne valja
:: Sto se tice browsera zna se sta se koristi, Chrome ili Mozila.
:: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Dexter013 E jbg... 14.01.2013. 09:28 #468191

broj poruka: 17093
Ne zelim da uvredim nikoga
ali Internet explorer u 99% slucajeva
koriste informaticki nepismeni ljudi.

@jovancic
Ako tebi sve lepo radi na toj masini,
koja je svrha i poenta prelaska na win7 ili 8?

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
CpuCooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
Mis:Mx 518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Re: Win 7 ili Win 8 ili ništa 14.01.2013. 09:41 #468194

dakle ko hoce ubrzano u penziju neka koristi IE:)
Druze, postujem sto ne zelis promene, i sam sam takav, ali samo ako je to korisnije, dakle volim prvo da probam pa ako mi ne odgovara vracam se nazad na staro i bolje za mene. Probaj, samo probaj, nista te ne kosta, neces srusiti sistem, dovoljan je samo jedan click na uninstall ako ti ne bude odgovaralo.

:: Gliga lepo kaže: `...što ne znači da ne valja`. Na primer: u IE imam gomilu favorita podeljenih u grupe. prelaskom iz jedne grupe u drugu, prva se zatvara a druga otvara. Kod FF sve ostaju otvorene i `to mi smeta` Možda se to negde može podesiti, ali ja to podešavanje nisam našao i to mi smeta!!! U pravu ste svi za IE, međutim,...još me nije izdao. Ne volim da eksperimentišem na mašini punoj podataka, a penzija mi ne dozvoljava da kupim novi hard za probu, ili da svaki čas pravim image diska. Ipak, videćemo - što kaže slepac
:: :: Koristiti XP pored W7 je ludilo. W7 je bar duplo bolji OS i podrzaa sve drajvere
:: :: W8 sam probao ali mi smetaju neke stvari, sto ne znaci da ne valja
:: :: Sto se tice browsera zna se sta se koristi, Chrome ili Mozila.
:: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Dexter013 @imarkovic 14.01.2013. 09:57 #468199

broj poruka: 17093
Uostalom , sta je problem da se ima recimo i 3 browsera/za 3 korisnika na racunaru?

Ko da zauzimaju po 50 giga svaki...

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
CpuCooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
Mis:Mx 518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: @imarkovic 14.01.2013. 09:58 #468200

problem je sto ljudi misle da to moze da natera racunar da crkne

:: Uostalom , sta je problem da se ima recimo i 3 browsera/za 3 korisnika na racunaru
:: Ko da zauzimaju po 50 giga svaki..
:: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
:: CpuCooler:TitanVanesa-
:: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc
:: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH
:: MBO:AM3+ Asus M5A9
:: Case:CoolerMasterElite43
:: PSU:Chieftec 650w a8
:: Mis:Mx 51
:: Dell 22
gilopile ... 14.01.2013. 10:48 #468205

broj poruka: 9459
4Mb rama? Stavi bar jos 2Mb... Sad bar DDR nije skup, valjda oko 100E giga...Inace, pukni mu free OS i nece raditi nikako...

pozz!

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs