Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Microsoft SQL Server 2008
STRANA 1 OD 1
Bundeva Microsoft SQL Server 2008 19.12.2012. 12:38 T50845

status: user
broj poruka: 409
Treba mi misljenje strucnjaka. Koliko min. RAMa i koji CPU treba da bih instalirao i koristio bazu podataka koja se oslanja na SQL server koji bi bio na Windows 2008 Fondation?

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ssh Re 19.12.2012. 15:33 #462674

broj poruka: 90
Nisam stručnjak :), ali podatke koje tražiš imaš ovde

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms143506(v=sql.105).aspx

Naravno, i sam verovatno znaš da potrebna količina memorije i snaga procesora zavise i od broja korisnika koji će pristupati bazi podataka istovremeno, strukturi upita i same baze podataka, eventualne upotrebe anilitičkih servisa, izveštavanja i sl. Ovo navodim za fazu produkcije. za razvoj ne bi trebalo da imaš problema na bilo kojoj danas na kojoj imaš Win 2008 Foundation...

Ssh

wyroos Daj nam jos neku informaciju... 19.12.2012. 16:32 #462697

broj poruka: 179
Kolike ce biti baze, najvece tabele, koliko korisnika, da li ima vise aplikacija itd... sve sto ti padne na pamet.

Za neko osnovno igranje ti je dovoljno i 768MB, za bilo sta iole ozbiljnije par GB, 4-8GB bi verovatno bilo dovoljno za sta god ti treba.
SQL server, kao i bilo koja serverska aplikacija, je osetljiv na kolicinu memorije koju ima. Nemoj zaboraviti da uvek moras ostaviti dovoljno memorije za OS koji je i dalje odgovoran da odradi naredbe koje salje sql server(zahtevi ka diskovima, CPU-u itd...)

CPU jeste kritican kod velikih sistema, ali ako nemas dovoljno memorije svaki CPU ce da `ladi` dok ce najveci pritisak biti na memoriji i diskovima.

Ukratko odgovor nije tako jednostavan.

Daj neke detaljnije informacije pa da damo konkretniji odgovor.
Bundeva Detalji 19.12.2012. 19:30 #462744

Procesor je dvojezgarni na 2 G, raspolozivo je oko 2 G DDR2 memorije (slobodno van operativnog i instaliranih servisa) a na disku je slobodno oko 100 G. Windows 2008 Fondation je 64 BIT. Bazi ce u isto vreme pristupati 10 ljudi za knjigovodstvo. Koja mi edicija SQL za to treba: expres ili standard?

FordP SQL 19.12.2012. 20:36 #462748

broj poruka: 133
SQL server 2008 R2 express ti je dovoljan ako je baza optimizovana.
1) Free
2) SQL Server 2008 R2 Express is still limited to 1 CPU and 1 GB or RAM
3) SQL Server 2008 R2 Express with Tools and SQL Server 2008 R2 Express with Advanced Services will allow 10GB

ako ti je baza optimizovana bez problema ćeš moći da radiš bilo šta, ako nije optimizovana nijedna skupa edicija neće pomoći

za to što tebi treba je više nego dobro :)

Bundeva Proba? 19.12.2012. 21:15 #462751

A da li bi mi legao SQL 2008 Standard namesto Expres i da li zbog 64 BIT Windows 2008 Fondation treba i Microsoft SQL od 64 BIT?

Postoji li da se skine krekovan odnosno sa serijskim brojem kako bih najpre probao Standard ediciju i video da li odgovara potrebama?

Zahvaljujem

ssh Re 19.12.2012. 22:35 #462770

broj poruka: 90
Naravno da možeš uzeti standard ediciju... Raspitaj se, ali za 10 klijenata licenca za SQL Server 2008 R2 je oko 2600$ (za jedan procesor oko 7600$) - za knjigovodstvo mislim da će ti Express verzija biti i više nego dovoljna - I za mnogo više od tih 10 ljudi... 1 CPU, 1GB memorije i 10GB prostora za podatke

Pogledaj i potpuno besplatna rešenja poput MySQL-a i PostgreSQL-a - za 0$ imaš ozbiljnu bazu podataka, podršku za `data tracking`, replikaciju...

Ssh

wyroos Express ti je dovoljan 20.12.2012. 09:10 #462814

broj poruka: 179
za bilo kakve knjigovotsvene aplikacije:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc645993(v=SQL.110).aspx

Sto se tice standard edicije, mislim da nemas potrebe za njom. Inace mislim da mozes da skines sa microsoft-ovog sajta trial verziju 180 dana. Barem je tako ranije bilo.

Ako je 64bit masina skini i 64bit verziju express-a.

Ako bude problema pitaj.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs