Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Vanadium OS iz kućne radinosti
STRANA 1 OD 1
Neba Vanadium OS iz kućne radinosti 10.12.2012. 18:58 T50680

status: user
broj poruka: 1197
Pošto imam dosta prijatelja i familije koji me s vremena na vreme zovu da im `čistim` kompjutere od virusa i toolbar-ova, što se obično završava višesatnim instaliranjem Windowsa, antivirusa, kodeka, plejera, browsera... Rešio sam da napravim OS koji će zadovoljiti sve potrebe `prosečnog` korisnika, čija je konfiguracija stara (prosečno) 5 godina i koristi se za surfovanje društvenim mrežama, skype-ovanje, slušanje muzike, gledanje filmova i ponekad za office rad.

Rezultat toga je Vanadium (nazvaćemo ga Beta1), koji je baziran na Ubuntu-u 10.04 (sa novijim verzijama sam imao ogroman broj problema i bagova). Dosta stvari sam uspeo sam da odradim, ali potrebna mi je pomoć svih koji su zainteresovani i koji su mogućnosti da budu Beta testeri.

.iso možete preuzeti sa ovog linka:
http://4c3.de/uh2 (720 MB)

Screenshot-ovi sistema su u ovom zip-u:
http://4c3.de/uhi (4 MB)

Bilo bi dobro ako biste mogli da probate sistem, bar iz live moda (dakle bez instalacije na hdd). Ko može da instalira na hdd i javi rezultate (najviše me interesuje kako radi prepoznavanje wireless-a i ostalog hardware-a) bilo bi idealno. Ako se odlučite da instalirate u VirtualBox, opet dobro. U svakom slučaju javite utiske, želje, čestitke, pozdrave, probleme i bagove ovde.

Hteo bih da napomenem da se ne bavim programiranjem, pa nisam u mogućnosti baš sve da odradim kako bih želeo, ali 99% toga sam uspeo da dovršim onako kako sam prvobitno zamislio. Podrazumeva se da ovaj sistem možete koristiti kako vam je volja, bez ikakvih nadoknada i legalnih ograničenja.

Hvala svima koji se odazovu.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Bravo kolega! 10.12.2012. 19:08 #460548

broj poruka: 10999
homemade special...

quna ... 10.12.2012. 19:16 #460550

broj poruka: 1639
Odlicno i svaka cast!
Jedino se postavlja pitanje koliko ce takvi korisnici biti zadovoljni ne-opstenarodnim sistemom, ne po pitanju funkcionalnosti i lakoce koriscenja vec zbog inercije i zelje da se uklope u okolinu `sto ja ne mogu da instaliram blabla sto mi je Pera narezao na disk?` i slicne situacije u kojima ce da primete da sa njihovim `windows-om` nesto nije sasvim u redu :D .

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 10.12.2012. 19:29 #460552

broj poruka: 19008
pozdravljam potez sa velikom zeljom da se realizuje, ali nece uspeti, a namucices se ni za sta, zasto, zato sto su korisnici navikli na windows glupi i nista drugo, a novi ce reci `videli smo kod prijatelja neki windows 7, da li bi mogao to da nam instaliras umesto ovog?`. Testiracemo preko vmware-a

aco Svaka cast! 10.12.2012. 19:47 #460555

broj poruka: 2788
Pozdravljam projekat, svaka cast na ulozenom trudu. Probacu cim uhvatim malo vremena :)

Off:
Je l` moze link od desktop slike ali bez ovog Vanadium? Ako uhvatim vremena videcu da odradim neki lep wall za OS :)
Neba Hvala 10.12.2012. 21:02 #460577

@quna i @imarkovic razmišljao sam da ubacim i Wine, koji bi omogućio instalaciju `neophodnog` windows softwera. Mislim da će tako i biti.

@aco http://4c3.de/uhF
Svaki doprinos je dobrodošao.

Zaboravio sam da dam par napomena.
Ukoliko želite da instalirate ovaj OS u dual boot sa Windowsom:
1) u windowsu smanjiti c particiju (pozeljno da to bude zadnji deo) za 5GB (sasvim dovoljno).
2) napraviti windows recovery disk (ukoliko ga nemate)
3) narezati Vanadium na cd ili dvd i butovati ga
4) prilikom instalacije odaberite manuelno podešavanje particija i odaberite onaj prostor od 5GB koji se oslobodili ranije
5) jedna particija je dovoljna za linux, iako će vas on gnjaviti da napravite i dodatnu swap particiju, važno je da bar jedna linux particija ima mount point `/` (kosa crta bez navodnika)
6) kad se završi instalacija i pokrene boot sa HDD-a, trebalo bi da se pojavi meni gde birate hoćete li da uđete u linux ili windows

7) ukoliko želite da vratite sve na prethodno stanje, pokrenite windows rescue disk (kakosevećzove), idite na command prompt i kucajte (bez navodnika) `bootrec /fixmbr`. zatim u windosu samo vratite onih 5GB što ste mu ih oteli... da ne detaljišem previše

Inače, moja sestra od tetke i njena deca :) koriste lubuntu već godinu i po dana bez ikakvih problema i kukanja, iako su pre toga koristili XP. Najveći problem bio je pronaći audio plejer koji liči na Winamp.

Kolega mi se žalio da mu igrice na fejsu usporeno rade, pa sam mu instalirao mini ubuntu + kde (ima nekih mesec dana). Kad je video kako sve to leti, samo me je pitao `Što ljudi koriste Windows?` Sad me zove da mu instaliram XP jer se njegovoj ženi ne sviđa KDE. :)
solaja777 ... 10.12.2012. 21:18 #460578

broj poruka: 3277

svaka cast ...
metalpirat ja bi koristio linux ako je toliko brz kao sto se prica 10.12.2012. 21:34 #460580

broj poruka: 490
kada mi omogucite da koristim adobe paker photoshop i sve ostalo, da mogu sve 3D programe da koristim i da mi stampac, fotomasina i cela oprema za graficki dizajn radi na linuxu sa originalnim programima ja prelazim na linux.

Probao sam linux i resio da prebacim slike sa fotoaparata i sxvatio sam da ne mogu. prvo ni jedan canon softver mi ne radi, drugo nemam program koj ce sirov materijal da otvori u punom kvalitetu. Kopao sam i trazio neke solucije pa kao naso nesto, i kad sam lepo to otvorio reko sebi a sta da radim sada bez lightroom-a, cvrc nista moze i bez njega, ali nemam photoshop, onda jurio corel paket da vidim da li on saradjuje, jok. Shvatio sam da osim za merezu, programere i multimediju drugi posao ne ispunjava. Tako da ja jurim neke programe koje koriste samo linux i sa kojima cu ja da se zezam prebacujem pa da to posle molim boga da li ce da bude kompatibilno sa win programima stvarno ne mogu i nemam vreme za to. Uspeo sam mayu da instaliram i radi ok, ali me iznerviralo sto sam morao stariju verziju da stavim i druga stvar da mi neki dodaci nisu radili.

Moze da bude mnogo brz, ali sta vredi kada nema podrsku. OS I WIN stvarno imaju dobru podrsku. To sto je win slobodan da se instalira na svakoj konfiguraciji je druga stvar. Kukaju ljudi kako je spor i slab, odem da sredim kad ono neka masina sa 1 giga, neka ploca od pre sto godina i tako pa nece win 7 da radi kako je zamisljen, a nece ni OS.

Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1

Ishmerish Turio da se svlaci 10.12.2012. 21:37 #460582

broj poruka: 7285
sutra ocekuj in depth review od mog burazera(linux terorista ).

Lala 4ever!
http://youtu.be/n7hk7-XMXGU

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost, doduse za prvu nisam siguran`

quna ... 10.12.2012. 22:38 #460589

broj poruka: 1639
Evo na brzinu, pisem iz njega, ne radi mi zvuk, imam audigy1 i integrusu, mozda je problem jer su obe aktivne.
Hd film u Vlc-u nisam mogao da motam, jednostavno komande ne reaguju i nisam mogao da ga iskljucim, moram sam da ga kill-ujem.
`Sorry program Jockey-gtk closed...` kada probam da udjem u hardware drivers.
Dobio sam i pri ulasku poruku da nije uspe da nadje nesto negde nesto/bin/nesto...
Toliko od mene na brzinu zasad...

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum Svaka čast na trudu 10.12.2012. 23:00 #460593

broj poruka: 12796
...ali zar ne završava posao slično Ubuntu ili Chrome OS?

Ne mislim ništa loše, samo nisam upoznat duboko sa Ubuntuom...

Gare87 super za trud 10.12.2012. 23:16 #460595

broj poruka: 4710
probao sam par vrsta Linux-a i mogu reci da ja spadam u onu grupu korisnika koji vole vise `lakocu rukovanja widnowsom` dakle volim odem na net vape skinem driver ili sta god hocu i znam da kad dva puta kliknem to ce da se instalira bez suvisnih pitanja osim gde da ga instaliram..... uspeo sam inace da instaliram sve drivere uspesno, sa realtek zvucnom, AMD grafikom, browseri, internet, player, ali sam se zakopao nemogucnoscu da osposobim za rad TV karticu, i tu je bio kraj koriscenja Linuxa :) em sto me zesce nervira jer je previse `manuelan` ubaci ovo ovde, otpakuj to tu da bi radilo, jer tamo gde se otpakuje automatski nece da radi....i slicno

kad nekad, ako nekad naprave lepo da moze dvoklikom da se sve zavrsi, da ima podrsku za sve zivo sto se pojavi, onda cu ga koristiti jer je stvarno dobar operativni sistem, i brzi je znatno od Windowsa.....

AMD Phenom II 960T 3.5Ghz
MSI 870S-C45
Patriot 2x2GB DDR3 1600MHz
WD3200AAKS 320GB
WD10EARS 1TB
Gigabyte Windforce 6870OC 1GB GDDR5
OCZ MXS-PRO 600W
Windows 7 RTM 7600 64-bit

milos9090 :) 10.12.2012. 23:16 #460596

broj poruka: 22
Lepa ideja stvarno.
Upalo mi u oci ovo `napravio sam OS` pa me povukla zelja da procitam do kraja i onda sam shvatio da je to samo custom ubuntu. malo vise si se igrao :)

bravo za trud! .-)

Srdjanc ... 11.12.2012. 00:09 #460603

broj poruka: 3106

Nisam jos ni skunuo do kraja a vec imam pitanje, koliko si mu propratnih drajvera ubacio? Kao sto je rekao metalpirat, driveri za kamere, stampace i drugo po sistemu plug and play je retkost na golom sistemu.

MvZ RE: Vanadium OS 11.12.2012. 02:14 #460619

broj poruka: 180
Za pocetak pohvala, a onda moje kratko iskustvo sa novim OS-om
Instalacija je bila virtualna (VMware Player), po pokretanju sam se sreo sa ovim:
http://www.dodaj.rs/f/3P/69/4Og44x8S/vanadium.jpg
sa Ubuntu 12.10 mi se to nije desavalo, ali je posle sve teklo glatko.
Vizuelno lici dosta na windows, vidim da si se dosta potrudio oko toga. Tako da neko ko je navikao na win ne bi trebao da ima velikih problema u snalazenju. Ovo je bilo na brzaka uz moj posao, a kada budem ima vise vremena onda cu da ga isprobam detaljnije.
djuroue1 Ubuntu je vec izmisljen :-P 11.12.2012. 03:15 #460625

broj poruka: 1156
Mene zanima lista izmena???
Sta tacno?
Skinovi,programi...Sitno...
Drajveri ok.
Jos nesto?
fx+gtx masina :)))

I da za 5 godina star komp win 7 home skresan do maksimuma bi bio pogodak za siroke narodne mase.Linuy!?Ne!!!
2 posto ljudi koristi linux,aj nek je i 5.Zar ti ta informacija nista ne govori?
Koristim linux,ok je za zezanje ali...
Daleko je to od windows-a,nazalost.
gilopile ... 11.12.2012. 03:45 #460627

broj poruka: 9459
Kako hoces, ali ja mislim da gubis vreme optimizirajuci taj OS, sa kojim se i ja, koji se rodio sa racunarom, tesko snalazi, a ne moj komsija koji ne zna ni sta znaci kada mu kazem `na desktopu ti je ta ikona - veli on, sta ti je to desktop!:).A koristi racunar i XP par godina... Da ne pricam kako ces muda da okesecis ako neko od korisnika zeli tv kartu, neku USB kameru, stampac...A de su programcici koji svakodnevno koristimo, da ne nabrajam...

Ako zelis da se resis muka, ghost-uj te OS koje koriste sa svim drajverima, programima koje koriste i rokaj ako nesto zeznu. XP sa standardnim programioma i drajverima samo 2-2.5Gb zauzme. Jednim klikom, vracas komplet masinu spremnu za net, film, mjuzu... Daleko prakticnije resenje. Ja sam, dok mi nije crkao HDD 640Gb imao ghost od 20-ak mojih stalnih musterija kojima odrzavam racunare i treba mi celih 5 min da ih skinem sa grbace.

Ne mozes ti nekome ko nece/ne zeli/ne moze da nauci da koristi racunar/OS olaksati, samo sebe maltretiras...Videces, instaliraces to svoje cedo, otici ces i za 5 min. ce ti zazvoniti mob:)

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

MaliAbner Re: Vanadium OS iz kućne radinosti 11.12.2012. 06:24 #460632

broj poruka: 7769
Za razliku od ostalih ja bih ti jasno preporucio sledece:

MANI SE CORAVA POSLA !!!

Manje ce da te kosta...
Ja tako svratim kod drugara da mu sredim masinu kad njegova jaca polovina poce ovo mi ne diraj, ono mi ne diraj... samo ustanem i kaze ja vise nista ne diram, koristite ovo ovako dok ne crkne...

Kako bi se tvoj drugar automehanicar osecao kad bi mu ti svako malo trazio da ti sredi auto, ili drugar vodoinstalater da ti svako malo otpusi odvod koji se jelte opet zacepio...
Odjebali bi te u fazonu ej ja treba da se jebavam sa autom i/ili kanalizacijom a on samo cacka nesto po racunaru a pri svemu tome niko ne gleda utroseno vreme...

Tomato Republic Of Serbia !!!

P.S. Sve ovo zaboravi ako to radis iz hobija...

:: Pošto imam dosta prijatelja i familije koji me s vremena na vreme zovu da im `čistim` kompjutere od virusa i toolbar-ova, što se obično završava višesatnim instaliranjem Windowsa, antivirusa, kodeka, plejera, browsera... Rešio sam da napravim OS koji će zadovoljiti sve potrebe `prosečnog` korisnika, čija je konfiguracija stara (prosečno) 5 godina i koristi se za surfovanje društvenim mrežama, skype-ovanje, slušanje muzike, gledanje filmova i ponekad za office rad
::
:: Rezultat toga je Vanadium (nazvaćemo ga Beta1), koji je baziran na Ubuntu-u 10.04 (sa novijim verzijama sam imao ogroman broj problema i bagova). Dosta stvari sam uspeo sam da odradim, ali potrebna mi je pomoć svih koji su zainteresovani i koji su mogućnosti da budu Beta testeri
:: .iso možete preuzeti sa ovog linka
:: http://4c3.de/uh2 (720 MB
:: Screenshot-ovi sistema su u ovom zip-u
:: http://4c3.de/uhi (4 MB
:: Bilo bi dobro ako biste mogli da probate sistem, bar iz live moda (dakle bez instalacije na hdd). Ko može da instalira na hdd i javi rezultate (najviše me interesuje kako radi prepoznavanje wireless-a i ostalog hardware-a) bilo bi idealno. Ako se odlučite da instalirate u VirtualBox, opet dobro. U svakom slučaju javite utiske, želje, čestitke, pozdrave, probleme i bagove ovde
:: Hteo bih da napomenem da se ne bavim programiranjem, pa nisam u mogućnosti baš sve da odradim kako bih želeo, ali 99% toga sam uspeo da dovršim onako kako sam prvobitno zamislio. Podrazumeva se da ovaj sistem možete koristiti kako vam je volja, bez ikakvih nadoknada i legalnih ograničenja
:: Hvala svima koji se odazovu.
solaja777 aaahahaha ova ti je dobra 11.12.2012. 07:42 #460637

broj poruka: 3277
`njegova jaca polovina`
Dexter013 @Neba 11.12.2012. 10:20 #460654

broj poruka: 17093
Pozdravljam ideju i moje postovanje,
ali nece to da prodje sa tim tupavim korisnicima...

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Neba Da odgovorim 11.12.2012. 18:06 #460756

1) Zabeležio sam sve prijavljene probleme i radiću na rešavanju istih. Hvala svima koji su ih prijavili.

2) Linux, kao platforma, ako nastavi putem kojim sad ide, neće nikad doživeti portovanje profesionalnog softvera velikih firmi koje predstavljaju standard u industriji (npr. Adobe). To jeste problem i ostaće tako iz više razloga. Neću da ih navodim ovde, jer ne bi bilo mesta. U potpunosti se slažem sa većinom da, iako za to postoji namenski softver, linux nije za grafički dizajn, muzičku i video produkciju i sl. itd.

3) Ne mislim da gubim vreme radeći na ovome, jer mi je zanimljivo i na neki način zadovoljava moju radoznalost. Na ruku mi ide i činjenica da u firmi trenutno nema posla, pa imam vremena da se zezam.

4) Od drajvera nije ništa ubačeno u ovu verziju.

5) Lista softvera: (baza je umr 10.04 1 32bit)
minimal lxde
lxappearance
lxrandr
lxshortcut
lxinput
lxterminal
lxsession-edit
synaptic
software-center
gdebi
jockey
jockey-gtk
xfce4-power-manager
gnome-system-monitor
ndisgtk
ndiswrapper-common
obconf
gnome-disk-utility
gmount-iso
alsa-utils
alsa-base
gnome-alsamixer
brasero
wifi-radar
firefox
galculator
gpicview
leafpad
xarchiver
epdfview
icedtea-6-plugin
flashplugin-installer
openoffice
vlc
lxmed

Valjda je sve tu navedeno. Editovana je plymouth ubuntu-logo tema, ubiquiti slide shows i izgled lxde okruženja (panel, openbox i ikone) i lxdm login menadžera.

Nadam se da ću za par dana izbaciti novu verziju. Javiću se.
Imix Pozdrav za pokusaj ali.. 11.12.2012. 20:02 #460787

broj poruka: 55
Mozda da pogledas prijatelju zorin OS koji je isto linux sa windows okruzenjem bas namenjen ljudima koji bi da `migriraju` sa windowsa.. http://zorin-os.com/
P.S. ne zelim da obeshrabrim samo da eventualno pomognem da se ne pokajes ili shvatis da si trebao mozda nesto drugo da probas, sve najbolje!
Neba Zorin 11.12.2012. 20:16 #460791

Upoznat sam sa tim da postoji, ali ga nisam probao. Skidam lite verziju, pa ću da probam.
Imix Sta bi? 14.12.2012. 19:08 #461563

broj poruka: 55
Jel si odustao od ideje i presao na `zorku` ili?

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs