Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Popunjen C: sistemski disk?
STRANA 1 OD 1
Zoka91 Popunjen C: sistemski disk? 06.12.2012. 19:43 T50612

status: user
broj poruka: 2
Imam problem sa sistemskim diskom, na njemu mi se nalazi samo sistem win7, a od 40GB je sve popunjeno. Kad udjen na Users pokazuje mi na Korisnik-u da je zauzeto 25GB, a u njemu se ne nalazi nista kad pregledam. Da li neko zna kako da rijesim problem, a da to naravno nije podizanje novog sistema?

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Cetrdeset GB je beda i jad, po danas vazecim merilima. Ako si uz 06.12.2012. 20:14 #459782

broj poruka: 10999
sedmicu instalisao i nekolicinu programa, igara..., to ti je to. Obaska sto imas i nekoliko GB zauzeca od strane pejdz fajla i (mozda) hibernacijskog fajla. A ko zna kada si (i da li si uopste ikada) uradio ``system cleanup`` sa sve ciscenjem bajatih ``restore points``...
Pusti ti ``users`` - otvori ``my computer``, uperi strelicu misonje na ``C:`` i procitaj sta pise u ``properties``.
Na posao!

Sisa Virus 06.12.2012. 20:30 #459787

broj poruka: 309
Ja sam ga skinuo uleteo mi pre neki dan..Skini malwarebytes i skeniraj c particiju.

AMD Phenom II 955+CM 212plus/ASUS M5A97 Pro/MSI GTX660 TF III/ASUS Xonar DG/PATRIOT 8GB (2x4GB)/SAMSUNG F3 500GB/SEASONIC SS-620GM 620W/Cooler Master Elite 430+Lamptron FC4/DELL UltraSharp U2311H

alrad 06.12.2012. 21:02 #459796

broj poruka: 4843

Ne vidis jer su pagefile i hybersys skriveni fajlovi. Ukljuci u commanderu show hidden files pa vidi. Ako si smanjio virtual memory i nemas hyber moze biti i neki virus. U svakom slucaju 40Gb za sistem je jako malo.

imarkovic Re: Popunjen C: sistemski disk? 06.12.2012. 21:14 #459798

broj poruka: 19008
mogao si da stavis korisniku i windows8, sta fali:)
kada postoje tako male particije, stavljaj XP i kraj price.

:: Imam problem sa sistemskim diskom, na njemu mi se nalazi samo sistem win7, a od 40GB je sve popunjeno. Kad udjen na Users pokazuje mi na Korisnik-u da je zauzeto 25GB, a u njemu se ne nalazi nista kad pregledam. Da li neko zna kako da rijesim problem, a da to naravno nije podizanje novog sistema
::
VMARC Pejdz fajl se ne nalazi u Korisniku 06.12.2012. 21:33 #459802

broj poruka: 9425

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro A1150
2GB/120GB/ATI X1600/10.6.8

imarkovic Re: Pejdz fajl se ne nalazi u Korisniku 06.12.2012. 21:35 #459803

broj poruka: 19008
gledaj ovog vmarka bukvalistu, mnogo dugo koristis bre taj mac :P

:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro A1150
:: 2GB/120GB/ATI X1600/10.6.
Srdjanc ... 06.12.2012. 21:38 #459805

broj poruka: 3106

Hajmo polako, uglavnom ljudima je problem da sistem drze na manje od 100GB, ne znam zasto meni je C:\ dok je bio W7 32bita bio 20GB, sad sa 64Bita je 30GB, naravno igre drzim na drugoj particiji, a programi mi ne zauzimaju puno.

Postoji vise stvari zbog nastanka tolike kolicine fajlova kao sto su: virusi, privremeni (temp) fajlovi), previse instaliranih programa, bug sa Recycle binom, Sistemski fajlovi nastali tokom rada, licni fajlovi, fajlovi ostaci od proslih programa i igrica i drugo.

Viruse mozes sam da uklonis pomocu raznoraznih AntiVirus programa. To sam odluci koji ces.

Temp fajlove i sistemski fajlove najlakse ces da obrises pomocu programa CCleaner. Evo linka:
http://filehippo.com/download_ccleaner/

Previse instaliranih programa, to samo odes u Control Panel > Programs and Features i tu imas listu svih instaliranih programa. Prvo obrisi ono sto zaista ne koristis, a drugo one koje koristis, a zauzimaju gigabajte prebaci na drugu particiju (mislim uglavnom na igre).

Postoji bug sa Recycle Binom. On se javlja na najgluplji nacin i mislim da je popravljen sa nekim od svojih updatova za windows. Elem, kad brises neki folder sa 2000+ fajlova, windows prvo navodno ucitava koji su to fajlovi i koliko su veliki i ukoliko ti tad stisnes Cancel ili prekines nekako drugacije pa makar falilo struje, fajlovi ce da se obrisu, ali nece se videti u Recycle binu iako su tamo.

Fajlovi od programa i igrica. To su uglavnom settings fajlovi, medjutim internet pregledaci (IE, FF, Chrome, Opera) pune se Cacheom koji zna da naraste. Medjutim i Save Game ponekad doraste gigabajt ili jace, kao sto mi to uradili Heroji 5.

Licni podaci su muzika, filmovi i ostalo koje drzis na C:\. Desktop i My Documant ti se nalaze na C:\ tako sto drzis tamo, racuna se u tu particiju.

Postoji jako dobar program WinDirStat, koji jeste mator ali i dalje ti pomaze da se provuces po celoj particiji i da vidis u % ko sta koliko zauzima i da brises odatle:
http://windirstat.info/

Takodje ovaj program ce ti pomoci za bug sa Recycle binom, prekomernom kolicinom fajlova od igrica i programa, da vidis gde su ti sve tvoji fajlovi i da vidis koliko ti zapravo sta trosi.
VMARC Re: Re: Pejdz fajl se ne nalazi u Korisniku 06.12.2012. 21:38 #459806

Ma krenuo sam EDIT pa si me za.bao...

Elem, ako nemas nikakvih velikih foldera sa podacima na desktopu ili dokumentima, onda preskeniraj to od virusa.
I da, slazem se, drzati Win7 na 40GB PATA disku je cist mazohizam.

MacBook Pro A1150

:: gledaj ovog vmarka bukvalistu, mnogo dugo koristis bre taj mac :
:: ::
:: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: :: MacBook Pro A1150
:: :: 2GB/120GB/ATI X1600/10.6.
tortojed Zoka, ba`, jesi li rijesio problem ili se problem problematizirao... 06.12.2012. 21:46 #459809

broj poruka: 10999
krushnu li mu mrvicu! Gukni der, golube, nije ti valjda maca odgrizla jezik (oprezan biti prilikom lizanja mace!)...

Srdjanc ... 06.12.2012. 21:49 #459810

Hvala VMARC, vratio si mi.

Da dodam za Cache od pretrazivaca, njih CCleaner cisti.

A sto se tice `Opasnih Sistemskih Fajlova`

Pagefile - to je dopuna Ram memoriji, pominje se kao virtuelna ram memorija. Moze da se ugasi, ali nije preporucljivo ukoliko imas manje od 4GB Rama, a na 8GB zaista pagefile nema svrhe.

Hibernation file - to je fajl koji omogucava hibernaciju racunara. Hibernacija = Shut Down + Sleep. Moze se iskljuciti tako sto u Command Pomptu ukucas POWERCFG -h off

@torta
Torto, vidis da je zaboravio sifru, ili smo mu spori :)

C:\Windows to je folder gde se nalazi sistem, meni W7 SP1 sa svim uptatovima iznosio je na 32bit sistemu 12GB, dok sad na 64bit iznosi 15.5GB. Ukoliko on preraste ove mere verovatno ga nesto napunilo, ili virus ili neki program. Ukoliko ga je prepunio folder C:\Windows\Install, onda to je uredu, koliko toliko, osim ako ne predje 4GB onda obaraj sistem.
VMARC Sta sam ti vratio...? 06.12.2012. 21:57 #459813

MacBook Pro A1150

Srdjanc ... 06.12.2012. 21:58 #459814

Isao sam na `promeni` pa si me prekinuo tvojim postom.

VMARC A to... 06.12.2012. 22:13 #459822

Ma dobro, kompenzovacemo nesto.. kantice, lopatice za pesak, ati envidija, neki hardver ili torte, kolace...

MacBook Pro A1150

Zoka91 WinDirStat djeluje 06.12.2012. 22:50 #459834

broj poruka: 2
HDD je SATA 80GB, samo je particija na kojoj se sistem nalazi 40GB, na drugoj particiji mi se nalaze muzika i ostali podaci
Imam Ccleaner i redovno brisem, ali nista nije pomoglo, pomogao je na kraju WinDirStat sto je srdjan predlozio, otkrio je skriveni fajl od 25GB

Hvala svima
Pozdrav
Srdjanc ... 07.12.2012. 11:53 #459920

Fajl od 25GB......REKORD!!!

Inace koje je ime fajla i kako je nastao? Nagadjam Fraps.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs