Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Koji bi linuks...?
STRANA 1 OD 1
scientist Koji bi linuks...? 05.12.2012. 21:51 T50585

status: user
broj poruka: 488
Pozdrav svima!

...bio najzgodniji da ga stavim na racunarima na poslu. BSA je zvala, najavila nam inspekciju. Ja mislio da stavim neki Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu/Lubuntu ili mozda Mint. Znaci za generalno neuku populaciju, mislim sto se racunara tice, za ne preterano zahtevan rad, univerzalna namena. Mada imam i nekoliko starijih racunara.

Druga stvar, da li neko mozda slucajno zna za neki free knjigovodstveni softver, koji bi bio jednostavan za implementaciju/obuku doticnih za rad na njemu?

Hvala unapred!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Almighty84 Khm... 05.12.2012. 22:14 #459477

broj poruka: 294
Moje je misljenje da bi ti najbolja varijanta bila Ubuntu, po grafickom interfejsu ti je poslednji ubuntu najslicniji androidu, ili sadasnjoj win osmici pa je krajnje User-frendly, a opet imas XYZ besplatnih programa koje direktno vuces iz pakadge manadzera iz samog linuxa... A opet ce da ga teraju i stare pentium 4, stari athloni, bartoni itd...
oreshac re 05.12.2012. 22:46 #459485

broj poruka: 485
Definitivno Ubuntu

Moja ala: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1763839

Neba Lubuntu bez dileme 05.12.2012. 22:48 #459487

broj poruka: 1197
Generalno moja preporuka mora da bude Lubuntu. LXDE desktop okruženje je daleko manje zahtevno (samim tim i brže i udobnije) od recimo Unitiy-a, Gnome 3 ili KDE 4. Prednost je što najviše liči na Windows, pa bi tranzicija u tom smislu bila najmanje bolna. Plus, pošto je baziran na Ubuntu-u dostupan je mnogo veći broj (i kvalitet) aplikacija nego za ostale distribucije.

Sa knjigovodstvenim softwerom nemam iskustva, ali kao polaznu stanicu u pretrazi bih preporučio sajt sourceforge, kao i sam Ubuntu Software Center.

EDIT: Ubuntu (glavna distribucija sa Unity okruženjem) je dosta bagovita i ne bih je preporučio za firmu.

Ima boljih rešenja i od Lubuntu-a, ali pitanje je koliko ti poznaješ rad na linux-u, posebno rad u command line interface-u?
scientist ... 05.12.2012. 23:30 #459503

broj poruka: 488
:)
bojim se da nemam nikakvih iskustava sa linuksom do sada
moracu da prodjem ubrzan kurs kako bih firmu vratio na noge maksimalno brzo

a cisto informacije radi koji bi verzuju preporucio nekome ko ima iskustra sa command line-om?

Neba Re: ... 05.12.2012. 23:40 #459505

Debian 6.0.6 netinstall, pa prilikom instalacije odštikliraš grafičko okruženje, i pri prvom pokretanju sistema instaliraš okruženje po želji i par osnovnih aplikacija. Kucaš, recimo:
su (pa uneseš šifru za root, nju bi definisao prilikom normalne instalacije)
apt-get install lxde synaptic software-center (ovo ti instalira graf. okruženje i aplikacije za traženje i instaliranje ostalih aplikacija)
reboot

Ovo zahteva internet konekciju i više vremena, ali je dosta stabilan sistem. E, sad ako treba raditi instalaciju na više od dva-tri računara, definitivno bih išao na poslednju varijantu Lubuntu-a, tj. 12.10 32bit.

:: :
:: bojim se da nemam nikakvih iskustava sa linuksom do sad
:: moracu da prodjem ubrzan kurs kako bih firmu vratio na noge maksimalno brz
::
:: a cisto informacije radi koji bi verzuju preporucio nekome ko ima iskustra sa command line-om
executor Lubuntu 05.12.2012. 23:42 #459508

broj poruka: 203
+1 za Lubuntu.. koristio sam nekoliko godina ubuntu ali unity na novim verzijama je totalno razocaranje za mene.. Lubuntu koristim sada i preporucujem svakome bar da proba..

`Nauka je dosla do zadivljujucih saznanja, ali ja vise volim da sam zadovoljan nego da sam u pravu...`

Neba I naučniče, 05.12.2012. 23:47 #459510

Naravno, poskidaj nekoliko distribucija i isprobaj ih i izuči u VirtualBox-u pre nego što se odlučiš.
Srdjanc ... 06.12.2012. 00:57 #459526

broj poruka: 3106
Moj glas ide za Lubuntu http://lubuntu.net/

Razlozi su: dosta mu okruzenje lici na windows pa se ljudi ne moraju previse truditi da se naviknu, derivat je Ubuntua i svi programi sa Ubuntua rade na Lubuntu, jedan je od onih koji dobiju sve programe za kancelariju (Office, mplayer, program za narezivanje i za internet), ima dooosta drivera u sebi i klasifikuje se za linuks sa veoma malo zahtevnosti.

Program za knjigovodstvo postoji, problem je zaboravio sam kako se zove.

Sajt sa listom 99.99% svih ne-windows, ne-apple sistema
http://distrowatch.com/

Dok si na windowsu, mozes da instaliras program VMWare player koji ti omogucava rad operativnog sistema U operatinvom sistemu (kao folderi) pa mozes da testiras linuxe. Instalacija Lubuntua traje manje od 30 min sa USB2.0 flasha ukoliko iskljucis update tokom instalacije.

Eh da, za sve linuxe preferiraj 32bit sisteme osim ako ne naletis na program koji bas BAS mora 64bitni sistem. Jos ne nisu u potpunosti navikli na 64bita pojedini sistemi.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs